Tour de France: de mythe van de monumentale Mont Ventoux

Tour de France: de mythe van de monumentale Mont Ventoux De Mont Ventoux is een van de meest afschrikwekkende bergen uit de Tour de France. De "Reus van de Provence" dwingt met zijn kale uitzicht en zijn moeilijkheidsgraad ontzag af bij wielrenners en supporters. Samen met die eigenschappen zijn het vooral de inzinkingen van de renners die de mythe van de Mont Ventoux gemaakt hebben. Op geen enkele andere berg uit de Tour de France zijn renners ooit zo diep gegaan, over weinig cols hebben schrijvers zulke poëtische boeken geschreven. Wat maakt die "Reus van de Provence" zo bijzonder? Wat is er zo karakteristiek aan "de Kale Berg" waarvan de laatste zes kilometer op een maanlandschap lijkt? De Mont Ventoux ligt niet in het hooggebergte van de Alpen, maar in een soort uitloper daarvan in de buurt van de Zuid-Franse stad Avignon. De klim is 1912 m hoog, 21,2 km lang en stijgt tegen een gemiddeld percentage van 7,6 %.

Beklimming Mont Ventoux

Vanuit Bédoin

De Mont Ventoux wordt in de Tour de France doorgaans beklommen vanuit het lieflijke Provençaalse dorpje Bédoin. De eerste kilometers van de klim zijn eerder licht hellend. Je rijdt op een brede weg met links en rechts vredige wijngaarden. Pas als je het bos nadert, wordt de weg steiler. Je vindt hier moeilijk je ritme en in de zomer kan het hier verstikkend heet zijn omdat er geen wind is. Haarspeldbochten zijn steil, het traject is een beetje kronkelend en verwarrend waardoor de beklimming hier wel eindeloos lijkt.

Châlet Reynard: de top in zicht

Bij het uitkomen van het bos zie je in de verte opeens de toren met de zendmast op de top. Na Châlet Reynard is het nog 6 km aan gemiddeld 8,5 % stijgingspercentage. Vanaf hier begint een soort maanlandschap van kale, witte stenen. Ook al zie je vanaf hier constant de top, je hebt de indruk dat je niet vordert. De beruchte mistralwind heeft hier vrij spel en kan de renners helemaal terugblazen. Bij grote zomerhitte klagen de renners dikwijls over het gebrek aan zuurstof in deze laatste kilometers.

Drama op de Mont Ventoux: 1955

Bij de beklimming van de Mont Ventoux in 1955 heerste er een loodzware hitte. Heelwat renners verlegden die dag hun grenzen. Ferdi Kübler viel enkele keren tegen de grond in de laatste kilometers van de beklimming en verklaarde aan omstaanders dat hij gek geworden was. Kübler haalde nog wel de finish maar de volgende dag gaf hij op. Na zijn inzinking op de Mont Ventoux haalde hij nooit meer zijn oude niveau. Diezelfde dag betekende ook het einde voor de wielercarrière van de Fransman Jean Malléjac. In de beruchte laatste kilometers van het maanlandschap viel hij bewusteloos van zijn fiets. Hij moest weggevoerd worden naar het ziekenhuis, waar hij pas uren later terug bij bewustzijn kwam. Malléjac keerde nooit meer terug in het peloton.

Tom Simpson sterft op de "Kale Berg": 1967

Een triest hoogtepunt van het verhaal van de inzinkingen op de Mont Ventoux kwam er op de dertiende juli van de Tour van 1967. Ook die dag was de hitte van de Mont Ventoux meedogenloos. Heel wat renners zwalpten over de weg. In de laatste kilometers van de monsterlijke berg kreeg de Britse ex-wereldkampioen Tom Simpson een ongelooflijke inzinking. Hij viel van zijn fiets, werd terug recht geholpen, maar viel opnieuw. Simpson raakte bewusteloos, kreeg nog extra zuurstof, maar overleed daarna in het ziekenhuis van Avignon. Simpson's trieste dood was een gevolg van een combinatie van stimulerende middelen, alcohol en een verdovende hitte. Op de plaats waar Simpson neerviel, werd een monument opgericht waar wielerliefhebbers nog steeds halt houden voor een moment van bezinning.

Zelfs Eddy Merckx krijgt het moeilijk op de Mont Ventoux: 1970

Drie jaar later zette Eddy Merckx een solotocht op touw voor de prestigieuze overwinning op de Reus van de Provence. Merckx leek aanvankelijk vlot in zijn opzet te slagen. Hij reed alleen voorop en nam nog de tijd om zijn koerspetje af te nemen toen hij voorbij de plaats reed waar zijn ex-ploegmaat Simpson was gestorven. Maar in de allerlaatste kilometers kende "de Kannibaal" een inzinking van jewelste: hij verloor veel van zijn voorsprong en moest alles geven om de rit te winnen. Amper de meet voorbij werd het Merckx zwart voor de ogen en zei hij dat hij het gevoel had te stikken. Merckx kreeg uiteindelijk extra zuurstof in de ambulance en kwam weer bij zijn positieven.

Armstrong gunt Pantani de zege: 2000

In 2000 was de Mont Ventoux het decor van de herrijzenis van Marco Pantani, die na een periode van inactiviteit weer met het topniveau kon aanknopen. Nochtans werd "Il Pirata" eerst gelost uit de groep koplopers, maar bij het uitkomen van het bos kreeg hij weer aansluiting. Pantani recupereerde wonderbaarlijk en lanceerde verrassend een aanval. Hij werd alleen nog bijgehaald door Lance Armstrong, die in de eindspurt Pantani liet voorgaan. "The Boss" verklaarde later dat hij Pantani uit respect de ritzege cadeau had gedaan. Pantani nam dit op als een belediging en er ontstond een rivaliteit tussen de twee kemphanen die nog lang zou duren.

Ritwinnaars op de Mont Ventoux

 • 1958: Charly Gaul (tijdrit)
 • 1965: Raymond Poulidor
 • 1970: Eddy Merckx
 • 1972: Bernard Thevenet
 • 1987: Jean-François Bernard (tijdrit)
 • 2000: Marco Pantani
 • 2002: Richard Virenque
 • 2009: Juan-Manuel Garate
 • 2013: Chris Froome

Mont Ventoux: boeken

De Kale Berg, de Reus van de Provence, of simpelweg de Berg der Bergen: de Mont Ventoux was en is voor schrijvers en supporters een bron van poëtische inspiratie. In het internationale wielerpeloton wordt de Ventoux min of meer gezien als de moeilijkste col van Europa. Het is misschien niet de steilste berg maar haar tragisch verleden en haar ruwe natuurelementen (hitte, wind) maken dat vooral psychologisch de Ventoux moeilijk te beklimmen is. Wie zich verder wil verdiepen in deze fascinerende maar onverbiddelijke col uit de Tour de France kan kiezen uit heelwat wielerliteratuur.

Voorbeelden van boeken over de Ventoux zijn onder meer:
 • "De Kale Berg, Op en over de Ventoux" van Lex Reurings en Willem Janssen Steenberg
 • "Mont Ventoux, berg van de waanzin", Patrick Fillion
 • "Ventoux" (roman) van Bert Wagendorp

Lees verder

© 2009 - 2020 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Mont Ventoux beklimmen met de fietsDe Mont Ventoux is één van de bekendste bergen van Europa en ook wel “De reus van de Provence” en “De kale berg” genoemd…
Sneeuw en wintersport op de Mont VentouxSneeuw en wintersport op de Mont VentouxDe Mont Ventoux in de Provence van Frankrijk is een bekende berg bij fietsers. De bijna tweeduizend meter hoge top is be…
Mont Ventoux - De Reus van de ProvenceMont Ventoux - De Reus van de ProvenceDe Mont Ventoux ligt in de Provence, in het departement Vaucluse. Het is een beroemde berg, omdat hij menig keer in de T…
Bédoin – dorp aan de voet van de Mont VentouxBédoin – dorp aan de voet van de Mont VentouxBédoin is een levendig dorp in de Provence. Het is er een komen en gaan van fietsers die de Mont Ventoux willen beklimme…

De Ronde van Vlaanderen: Vlaanderens mooiste wielerwedstrijdDe Ronde van Vlaanderen: Vlaanderens mooiste wielerwedstrijdDe Ronde van Vlaanderen staat bekend als de meest prestigieuze koers van Vlaanderen. De klassieker spreekt niet alleen t…
Dansen is een sportDansen, hier wordt dikwijls lacherig tegenaan gekeken. Van de mensen die regelmatig maar minder dan één keer per week da…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ben Kerckx, Pixabay
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Mont_Ventoux, bezocht op 30/05/2016.

Reageer op het artikel "Tour de France: de mythe van de monumentale Mont Ventoux"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Verdanov
Laatste update: 30-05-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Tourcols overzicht
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!