Parijs-Roubaix: wielrennen door de Hel van het Noorden

Parijs-Roubaix: wielrennen door de Hel van het Noorden Parijs-Roubaix is een wielerklassieker die tot de zwaarste koersen uit het internationale wielrennen behoort. Deze klassieker, die plaatsvindt in het noorden van Frankrijk, heeft als specifiek kenmerk dat het parcours voor een groot gedeelte over kasseien loopt. Op dit vlak is deze wedstrijd uniek: in geen enkele andere wielerwedstrijd worden kasseien aangedaan die er zo slecht bij liggen. Daarom wordt Parijs-Roubaix dan ook "de Hel van het Noorden" of de Helleklassieker genoemd. Wie zijn zoal de belangrijkste winnaars van Parijs-Roubaix geweest en welke opvallende prestaties hebben het meest tot de verbeelding gesproken?

Ontstaan Parijs-Roubaix

De Hel van het Noorden

Parijs-Roubaix werd voor het eerst verreden in 1896. Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) werd het noorden van Frankrijk zwaar getroffen door de strijd en werd er geen koers georganiseerd. Toen in 1919 de wedstrijd weer georganiseerd werd, lag het parcours er nog steeds abominabel bij. De door de oorlog verwoeste omgeving gaf inspiratie voor de bijnaam van Parijs-Roubaix als "L' Enfer du Nord" (de Hel van het Noorden).

De Koningin der Klassiekers

Parijs-Roubaix is een van de belangrijkste klassiekers van het jaar en de belangrijkste klassieker in Frankrijk. De Fransen spreken dan ook van "La Reine des Classiques" (De Koningin der Klassiekers) of "Le Classique des Classiques" (De Klassieker der Klassiekers). In Parijs-Roubaix is het traditie dat de winnaar een trofee krijgt in de vorm van een kassei. Bij het honderdjarig bestaan van de klassieker werd ook een monument opgericht in de vorm van een gigantische kassei.

Parcours: veel kasseien

Het beruchte Bos van Wallers-Arenberg

Het startschot van deze prachtige koers wordt gegeven in het stadje Compiègne, even buiten Parijs. Daarna gaat het in noordelijke richting over meer dan twintig kasseistroken. Iedere kasseistrook krijgt een nummer in dalende volgorde en een sterren-kwotering. De sterren-kwotering wordt bepaald aan de hand van de lengte van de kasseistrook en de moeilijkheidsgraad ervan. De meest bekende kasseistroken met vier of vijf sterren zijn onder meer het Bos van Wallers-Arenberg, en de kasseistroken van Orchies, Cysoing en Mons-en-Pévèle. De beslissing in Parijs-Roubaix valt meestal op de laatste vijfsterren-strook van het Carrefour de l'Arbre, op een vijftiental kilometer van de aankomst.

Aankomst op de wielerbaan van Roubaix

De aankomst ligt op de magische wielerbaan van Roubaix, waar de renners na een loodzware tocht als het ware van de hel de hemel binnenrijden. Op de sfeervolle wielerbaan moeten ze dan nog een ronde afleggen voor de wedstrijd erop zit. Als de koers op een spurt eindigt, is het belangrijk dat een renner goed op de wielerbaan kan rijden. Als hij hier niet handig in is, kan hij zo de koers verliezen. Ook het rijden op de kasseien zelf vereist een bepaalde techniek en stuurvastheid. Als de kasseien er glad bij liggen door regenval, is deze handigheid zelfs essentieel om ver te geraken.

Opvallende prestaties in Parijs-Roubaix

Roger De Vlaeminck

De meest opvallende prestatie in Parijs-Roubaix is ongetwijfeld die van recordhouder Roger De Vlaeminck, die in totaal vier keer won en nog talrijke ereplaatsen behaalde. Daarom wordt De Vlaeminck ook "Monsieur Paris-Roubaix" genoemd. In 1983 dwong de Nederlander Hennie Kuiper bewondering af met een solotocht van jewelste. Kuiper was alleen voorop geraakt, reed lek in volle finale maar kon toch nog winnen.

Johan Museeuw

Meer recent is de prestatie van Johan Museeuw in 2000 opmerkelijk. Museeuw won toen Parijs-Roubaix amper twee jaar nadat hij zwaar ten val was gekomen in het Bos van Wallers-Arenberg. De renner was zwaar geraakt aan de knie en moest door een lange, moeizame revalidatie.

Tom Boonen

Vers in het geheugen liggen nog de overwinningen van Peter van Petegem (2003) en van Tom Boonen (2005, 2008, 2009, 2012), die er respectievelijk in 2003 en 2005 in slaagden om in dezelfde week de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix te winnen.

Belgische en Nederlandse winnaars

De Belgen hebben het grootst aantal winnaars: 53. De Nederlanders moeten het doen met 6 overwinningen. Peter Post was de eerste Nederlandse winnaar (1964), en werd later gevolgd door Jan Janssen (1967), Jan Raas (1982), Hennie Kuiper (1983), Servais Knaeven (2001) en Niki Terpstra (2014).

Belangrijkste winnaars van Parijs-Roubaix:

  • 4 zeges: Roger De Vlaeminck (1972-74-75-77), Boonen (2005-06-09-12)
  • 3 zeges: Van Looy (1961-62-65); Merckx (1968-70-73); Moser (1978-79-80); Museeuw (1996, 00-02); Cancellara (2006-10-13);
  • 2 zeges: oa. Van Steenbergen (1948-52); Kelly (1984-86); Duclos-Lasalle (1992-93); Ballerini (1995-98)
  • 1 zege: oa. Coppi (1950); Gimondi (1966); Hinault (1981); Cancellara (2006); O'Grady (2007)

Parijs-Roubaix: het boek

Een mooi overzicht van de geschiedenis van Parijs-Roubaix, haar winnaars en hun prachtprestaties vind je in het boek Parijs-Roubaix van Philippe Brunel. In meer dan 200 pagina's vertelt de schrijver aan de hand van subliem fotomateriaal hoe de legende van deze wielerklassieker ontstond en hoe jaar na jaar de populariteit ervan steeg. De grootste en meest prestigieuze kampioenen uit de geschiedenis van het wielrennen komen aan bod, gaande van Coppi, Merckx, Hinault tot de meest recente grootheden als Boonen en Cancellara.

Lees verder

© 2009 - 2020 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bijnamen van wielerwedstrijden: van Primavera tot La DoyenneBijnamen van wielerwedstrijden: van Primavera tot La DoyenneWielrennen is een sport waarbij de renners hun grenzen verleggen om tot buitengewone prestaties te komen. Die heldhaftig…
Voorjaarsklassiekers wielrennen 2020: uitslagen en winnaarsVoorjaarsklassiekers wielrennen 2020: uitslagen en winnaarsBegin maart - of in bepaalde jaren zelfs al eind februari - start traditioneel het klassieke wielervoorjaar. De eerste v…
Franco Ballerini; verongelukt winnaar Parijs-RoubaixFranco Ballerini was een Italiaans wielrenner en wielercoach die in zijn carrière onder meer twee maal de Franse klassie…
Het palmares van Tom BoonenAan koosnaampjes geen gebrek voor Tommeke Boonen. Sinds de Bom van Balen in 2005 gans wielerminnend Vlaanderen charmeerd…

Alpe d'Huez: de Hollandse berg uit de Tour de FranceAlpe d'Huez: de Hollandse berg uit de Tour de FranceAlpe d'Huez is niet alleen de naam van een ski-oord, maar ook van de legendarische berg uit de Tour de France. Op Alpe d…
Tour de France: de mythe van de monumentale Mont VentouxTour de France: de mythe van de monumentale Mont VentouxDe Mont Ventoux is een van de meest afschrikwekkende bergen uit de Tour de France. De "Reus van de Provence" dwingt met…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Parijs-Roubaix (bezocht op 07/06/2016).

Reageer op het artikel "Parijs-Roubaix: wielrennen door de Hel van het Noorden"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Verdanov
Laatste update: 07-06-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Wielerklassiekers
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!