Alpe d'Huez: de Hollandse berg uit de Tour de France

Alpe d'Huez: de Hollandse berg uit de Tour de France Alpe d'Huez is niet alleen de naam van een ski-oord, maar ook van de legendarische berg uit de Tour de France. Op Alpe d'Huez hebben heel wat Nederlandse wielrenners prachtige overwinningen behaald. Onder meer daarom wordt de col ook "de Hollandse berg" genoemd. Door haar belangrijke plaats in het parcours van de Tour de France en haar populariteit bij wielerliefhebbers is L'Alpe d'Huez haast een heilige naam geworden in het wielrennen. Kampioenen als Coppi en Armstrong beslisten op deze enig mooie col de Tour.

De Hollandse berg uit de Tour de France

Beslissende col

Alpe d'Huez is een onbetwistbaar monument geworden in de Tour de France. Dikwijls valt hier de beslissing over de eindzege. Op Alpe d'Huez hebben de Nederlandse wielrenners het recordaantal ritzeges behaald: maar liefst acht stuks. Italië volgt met zeven overwinningen. De eerste keer dat Alpe d'Huez werd beklommen was in 1952. Dat was trouwens ook de eerste keer dat de Tour de France een ritaankomst op de top van een berg organiseerde.

Joop Zoetemelk

Dan bleef het even stil tot het midden van de jaren zeventig, toen Joop Zoetemelk de Nederlandse verovering van de berg inzette. Vanaf die periode lokte het succes van de Nederlandse renners een massa aan oranje supporters naar de berg.

Beklimming Alpe d'Huez

Haarspeldbochten

Alpe d'Huez wordt ook wel simpelweg De Alp genoemd. De top van de Alp bevindt zich op een hoogte van 1850 meter. De beklimming is ongeveer 14 kilometer lang en telt 21 haarspeldbochten. In elke haarspeldbocht vind je een gedenkplaat met daarop de naam van een ritwinnaar. Zo vind je de naam van Joop Zoetemelk bijvoorbeeld in bocht nummer 16 en in bocht nummer 20.

Huez

De beklimming van Alpe d'Huez is in het begin heel lastig. Het gaat meteen heel steil omhoog tot de eerste haarspeldbocht. In de haarspeldbochten is het wat minder steil; daar kan je wat recupereren en snelheid winnen als je de buitenbocht neemt. Ook de volgende kilometers zijn moeilijk, vooral bij La Garde. Ongeveer halverwege de klim bereik je het dorpje Huez. Kom je de eerste vijf kilometer goed door, dan kom je waarschijnlijk wel boven. Toch is het opletten voor de steile stukken op drie à vier kilometer van de top. De laatste kilometer stijgt niet echt meer en is bijna vlak.

Opvallende prestaties op de Alp

Peter Winnen

In 1981 zorgde de Nederlander Peter Winnen voor de verrassing door al in zijn eerste Tour de rit naar Alpe d'Huez te winnen. Winnen won na een solo van zeven kilometer en hield groten als Hinault en Van Impe achter zich. Een andere Nederlander, Gert-Jan Theunisse, zette in 1989 een quasi-onmogelijke aanval op touw. De bergkoning demarreerde al op de loodzware Galibier, bouwde zijn voorsprong uit op de Croix-de-fer en hield stand tot aan de meet.

Recordtijd Pantani

In 1997 zorgde Marco Pantani voor een glansprestatie door in de eerste kilometers aan te vallen en de Alp als het ware te overvliegen. Pantani vestigde een record: amper 37 minuten en 35 seconden had hij nodig voor de beklimming van Alpe d'Huez. Pantani had net een lange periode van blessures achter de rug en de ontlading bij het overschrijden van de meet was dan ook groot.

Lance Armstrong

Lance Armstrong verbaasde in 2001 zowel renners als volgers door te winnen na een sterk staaltje blufpoker. Op de voorafgaande cols had Armstrong zich achteraan het peloton genesteld om een inzinking te veinzen. Daardoor kon hij zijn concurrenten dwingen om de wedstrijd in handen te nemen en zo krachten te verspillen. Maar de beklimming van de Alp was maar net ingezet of Armstrong demarreerde. Niemand kon hem volgen en The Boss legde meteen de basis voor een derde eindzege in de Tour.

Nederlandse winnaars Alpe d'Huez

  • 2 zeges: Zoetemelk (1976, 1979*), Kuiper (1977, 1978), Winnen (1981, 1983)
  • 1 zege: Rooks (1988), Theunisse (1989)

Andere winnaars Alpe d'Huez

  • 2 zeges: Armstrong (2001, 2004), Pantani (1995, 1997), Bugno (1990, 1991)
  • 1 zege: Coppi (1952), Agostinho (1979*), Breu (1982), Herrera (1984), Hinault (1986), Echave (1987), Hampsten (1992), Conti (1994), Guerini (1999), Mayo (2003), Frank Schleck (2006), Sastre (2008), Rolland (2011), Riblon (2013), Pinot (2015)

*1979: twee ritaankomsten op Alpe d'Huez

Boek: "Alpe d'Huez: de Nederlandse Berg"

Dankzij de successen van Nederlandse wielrenners op de Alp groeide de berg uit tot de "Nederlandse Berg" van de Tour de France. Naar Alpe d'Huez gaan om voor Nederlanders te supporteren werd een belevenis, een avontuur, een ritueel. Voor een uitgebreide beschrijving van wat er zo typisch Nederlands is aan Alpe d'Huez en van wat de berg zo speciaal maakt kan je terecht in het boek "Alpe d'Huez: de Nederlandse Berg" van Johan Faber.

Lees verder

© 2009 - 2020 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Mooie fietsroutes in EuropaMooie fietsroutes in EuropaAls fietsliefhebber zijn er in Europa een aantal fietsroutes die je minimaal één keer in je leven gefietst moet hebben.…
Tour de France 2020: betekenis van de truien van de winnaarsTour de France 2020: betekenis van de truien van de winnaarsElke wielerploeg in de Tour de France heeft zijn eigen kleuren, de kleuren van de sponsor, maar de wielrenners strijden…
Laurent Fignon (1960-2010)Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Laurent Fignon in de Tour de France van 1983 zou knechten voor Bernard Hinault.
Alpe d'HuZes, fietsen tegen kanker op de Alpe d'HuezAlpe d'HuZes, fietsen tegen kanker op de Alpe d'HuezAlpe d'HuZes is een groot opgezet wielerevenement waarvan de opbrengsten volledig ten bate komen van de KWF Kankerbestri…

Begin met hardlopenBegin met hardlopenHardlopen is een hele goede manier om snel fit te worden en aan je conditie te werken. Het is ook een manier om flink wa…
Parijs-Roubaix: wielrennen door de Hel van het NoordenParijs-Roubaix: wielrennen door de Hel van het NoordenParijs-Roubaix is een wielerklassieker die tot de zwaarste koersen uit het internationale wielrennen behoort. Deze klass…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: HilmarBuschow, Pixabay
  • http://johanfaber.blogspot.com/p/non-fictie.html
  • http://www.bol.com/nl/p/alpe-d-huez/9200000002061887/

Reageer op het artikel "Alpe d'Huez: de Hollandse berg uit de Tour de France"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Verdanov
Laatste update: Juli 2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Tourcols overzicht
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!