De Tourmalet: de trotse berg uit de Tour de France

De Tourmalet: de trotse berg uit de Tour de France De Tourmalet is een van de meest besproken bergen uit de Tour de France. De trots van de Franse Pyreneeën wordt haast elk jaar beklommen door de renners van de Tour. Op dit absolute monument uit het internationale wielrennen leverden wielerkampioenen als Merckx en Armstrong gedenkwaardige prestaties. De Col du Tourmalet is een berg die onbetwistbaar als legendarisch beschouwd wordt door iedere wielerkenner en supporter. De Tourmalet is ook gekend voor zijn ligging dichtbij het bedevaartsoord van Lourdes en het kuuroord Bagnères-de-Bigorre. Wat maakt deze steile col uit de Ronde van Frankrijk zo speciaal?

Beschrijving en betekenis Tourmalet

Tourmalet betekent letterlijk: slechte, lastige omweg. De top bevindt zich op 2115 m hoogte. Hij werd voor het eerst in de Tour de France beklommen in 1910 en sindsdien is hij een vaste waarde geworden in het parcours. Meestal maakt de Tourmalet deel uit van de traditionele zware Pyreneeënrit, die ook cols als de Aubisque, de Aspin en de Peyresourde aandoet. Doorheen de jaren groeide de Tourmalet uit tot een vast ankerpunt in de Ronde van Frankrijk, waar elke renner en supporter naar uitkijkt.

Beklimming van de Tourmalet

Vanuit St.-Marie-de-Campan

Er zijn twee mogelijkheden om de Tourmalet te beklimmen: vanuit St.-Marie-de-Campan en vanuit Luz-St.-Sauveur.
De beklimming vanuit St.-Marie-de-Campan is 17 km lang en stijgt gemiddeld aan 7,4 %. De klim begint geleidelijk en wordt pas echt steil vanaf het dorpje Grip. Daarna blijft de klim onregelmatig en lastig tot aan het ski-dorpje La Mongie op een vijftal kilometer van de top. Vanaf hier heb je geen verpozing meer en blijft het zwaar tot de top.

Vanuit Luz-St.-Sauveur

De beklimming vanuit Luz-St.-Sauveur is 18,4 km lang en stijgt gemiddeld aan 7,7 %. De klim vat aan over een smalle, steile bosweg en is meteen flink lastig. Als je uit het bos komt, rijdt je temidden van bergweiden en kan je even verpozen. Geleidelijk aan wordt de klim echter onregelmatiger en opnieuw steiler, zodat het lastig blijft tot de top.

Monument op de Tourmalet

In 2001 werd op de top van de Tourmalet een monument opgericht voor Jacques Goddet, de man die meer dan vijftig jaar lang directeur was van de Tourorganisatie. Goddet was geboren in 1905 en dus bijna even oud als de Tour zelf (voor het eerst georganiseerd in 1903). Jarenlang was hij het gezicht van de Tour de France. Goddet was ook journalist bij de organiserende sportkrant L'Equipe, waar hij met zijn scherpe pen de heldendaden van de renners graag in de verf zette. Goddet overleed in het jaar 2000.

Opvallende prestaties op de Tourmalet

Kannibaal Eddy Merckx

In 1969 zorgde Eddy Merckx in de rit naar Mourenx voor de verrassing door op de Tourmalet aan te vallen. De Tourmalet werd beklommen toen de Tour al lang beslist was en op haar laatste beentjes liep. Merckx was in het bezit van de maillot jaune, de gele leiderstrui, en had in het voorlopig klassement al een royale voorsprong op zijn tegenstanders. Een aanval als klassementsleider werd dus niet verwacht. Toch trok Eddy Merckx in de aanval op de Tourmalet. Met een kleine voorsprong kwam de Kannibaal boven op de top, breidde die voorsprong uit in de afdaling en begon dan aan een onwaarschijnlijke solotocht van meer dan 120 kilometer. Onderweg moest hij ook nog over de gevreesde Aubisque, maar Merckx ging gewoon door op zijn elan en bereikte de aankomst in Mourenx met meer dan acht (!) minuten voorsprong op de concurrentie.

Miguel Indurain als een koning

In 1991 legde Miguel Indurain de basis voor zijn eerste Tourzege door op de Tourmalet een aanval op te zetten met Claudio Chiappucci. Samen reden ze onder meer de Amerikaan Greg Lemond in de vernieling. Indurain kon zijn eerste gele trui bemachtigen, waarna er nog vele zouden volgen. Na dit exploot op de Tourmalet was de status van El Rey Indurain voor de volgende vijf jaren in de Tour gevestigd.

Lance Armstrong is The Boss

In 2002 was het Lance Armstrong die bewondering afdwong door op een explosieve wijze de Tourmalet te beklimmen. Op voorbeeldige wijze ganggemaakt door zijn ploegmaats, schoot Armstrong als een pijl vooruit in de laatste kilometers van de etappe. Niemand van de concurrentie had een antwoord klaar waardoor Armstrong kon triomferen in La Mongie. Armstrong deed op de Tourmalet zijn bijnaam The Boss alle eer aan.

Ritwinnaars op de Tourmalet

Slechts vier keer was de Tourmalet het decor voor de aankomst van een Tour-etappe. Een keer (1974) was de aankomst helemaal boven op de top; de drie andere keren was het dorpje La Mongie op vijf km van de top de aankomstplaats. Een overzicht van de ritwinnaars op de Tourmalet:
  • 1970: Bernard Thevenet
  • 1974: Jean-Pierre Danguillaume
  • 2002: Lance Armstrong
  • 2004: Ivan Basso

Boek: "Tourmalet, berg van de marteling"

Historisch gezien is de Tourmalet door zijn naam, prestige en belang in de Ronde van Frankrijk misschien wel de meest besproken berg. Renners leverden er prachtprestaties, kregen er inzinkingen van jewelste of lanceerden er spectaculaire demarrages. De historische verhalen, pittige anekdotes en kleurrijke gebeurtenissen rond de Tourmalet zijn door Patrick Fillion mooi verzameld in het hoogst lezenswaardige boek: "Tourmalet, berg van de marteling".

Lees verder

© 2009 - 2020 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Palmares en erelijst Eddy MerckxOntegenzeggelijk is de Belg Eddy Merckx de beste wielrenner ooit. Hij kon vrijwel alles (tijdrijden, klimmen, dalen, spr…
Tour de France: wie zijn de beste dalers van het peloton?Tour de France: wie zijn de beste dalers van het peloton?In de Tour de France spelen de Alpen en de Pyreneeën een cruciale rol. Het is op de beklimmingen van het hooggebergte da…
recensieTour de France - Jean NelissenIn 1973 publiceerde Jean Nelissen een boek met de titel 'Tour de France - Hemel en hel op een stukje leer'.
Wielerlegende Eddy MerckxDe Belgische Eddy Merckx was een van de grootste wielrenners ooit. Hij won elke beroemde ronde die er te winnen viel en…

Vochtbalans sportersVochtbalans sportersNet als bij alle voedingsstoffen geldt ook voor water dat een regelmatige inname noodzakelijk is om het lichaam gezond t…
Begin met hardlopenBegin met hardlopenHardlopen is een hele goede manier om snel fit te worden en aan je conditie te werken. Het is ook een manier om flink wa…
Bronnen en referenties
  • http://www.boek.be/boek/tourmalet,
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Col_du_Tourmalet (bronnen geraadpleegd op 07/06/2016).

Reageer op het artikel "De Tourmalet: de trotse berg uit de Tour de France"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Verdanov
Laatste update: 07-06-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Tourcols overzicht
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!