InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Lance Armstrong - De Tour de France van 2000

Lance Armstrong - De Tour de France van 2000

Lance Armstrong - De Tour de France van 2000 Werd na de eindoverwinning in 1999 nog meesmuilend gezegd dat Armstrong zijn Tourzege in de schoot geworpen kreeg door het ontbreken van Pantani en Ullrich, deze keer waren ze er weer bij. De komst van Ullrich betekende de start van een 6 jaar durende rivaliteit.

Tour de France in 2000 (21 etappes: 1-23 juli)

Ook Alex Zülle verscheen weer aan de start, maar deze keer speelde hij een bijrol. Zülle zou uiteindelijk na 50 kilometer tijdens de zeventiende etappe opgeven. Voor die etappe stond hij op de 47ste plaats in het klassement, op zo 'n anderhalf uur van Armstrong.

Lance Armstrong begon de Tour met een tweede plek in de proloog, op 2 seconden afstand van de Schot David Millar. In de tiende etappe sloeg Armstrong toe, tijdens de Pyreneeënrit van Dax naar Hautacam (met onderweg de Marie-Blanque en de Aubisque). De Spanjaard Javier Otxoa won de etappe, met Armstrong als tweede op 42 seconden. Hij veroverde de gele trui en Ulrich de tweede plek op 4,14 seconden.

Pantani en Armstrong op de Mont Ventoux

De twaalfde etappe was de beruchte rit naar de Mont Ventoux. Marco Pantani en Lance Armstrong beklommen de Mont Ventoux op kop, gevolgd door de Spanjaard Joseba Beloki. Vlak voor de finish hield Armstrong in en schonk Pantani de overwinning. In plaats van het gebaar te appreciëren, zag Pantani het als een vernedering. Zeker toen Armstrong zijn oude bijnaam noemde: "Elefantino." Gekrenkt pakte Pantani ook de vijftiende etappe, in de Alpen van Briançon naar Courchevel. Zelfs Armstrong kon hem niet volgen, maar hij liep wel uit op Ullrich. Zijn voorsprong was nu 7,26 minuten, terwijl Beloki op 7,28 seconden zat. Door Ullrich's tweede plek in de zestiende etappe, de bergrit van Courchevel naar Morzine, werd de achterstand op Armstrong gereduceerd tot 5,37 seconden.

Met nog een tijdrit voor de boeg, kon de eindoverwinning Armstrong eigenlijk niet meer ontgaan. Hij wilde nog een keer vlammen voor een etappezege. Dat lukte ook in de negentiende etappe, de tijdrit van Freiburg naar Mulhouse. Ullrich volgde op 25 seconden. Het verschil tussen Armstrong en Ullrich liep uit naar 6,02 minuten. Dat bleef zo tot en met de 21ste etappe naar Parijs. Joseba Beloki werd een goede derde met een achterstand van 10,02 minuten. De Fransman Christophe Moreau pakte de vierde plek, op 10,34 minuten van Armstrong. De Spanjaard Roberta Heras, tussen 2001-2003 uitkomend voor US Postal Service, maar in 2000 voor Kelme-Costa Blanco, werd vijfde met 11,50 minuten verschil. Richard Virenque, in 1999 achtste, belandde nu op de zesde plek, met 13,26 minuten achterstand. Zijn favoriete trui, de bolletjestrui, zag hij in tegenstelling tot 1999 aan zich voorbij gaan. Die ging naar Santiago Botero.

Het afstappen van Marco Pantani

Pantani ontbrak in het eindklassement. Hij had de Tour al voor de zeventiende etappe verlaten. Hij verscheen niet meer aan de start vanwege maag- en darmklachten. Pantani deed daarna niet meer mee aan de Tour de France. In 2001 en 2002 verscheen hij nog sporadisch aan de start bij wielerwedstrijden, maar verhalen over doping en rechtszaken ontnamen hem de motivatie. Wel maakte hij nog een comeback in de Giro d'Italia in 2003, waar hij veertiende werd. Uiteindelijk werd hij op 14 februari 2004 dood aangetroffen op een hotelkamer in het Italiaanse Rimini. De doodsoorzaak was een hersenoedeem en hartaanval als gevolg van een cocaïnevergiftiging. Een treurig einde voor een smaakmaker in het peloton.

Zie ook: Lance Armstrong - De Tour de France van 2001.

Lees verder

© 2009 - 2018 Vrijdenker, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Reageer op het artikel "Lance Armstrong - De Tour de France van 2000"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Vrijdenker
Gepubliceerd: 07-07-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Lance Armstrong
Schrijf mee!