InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Lance Armstrong - De tweede comeback in 2009

Lance Armstrong - De tweede comeback in 2009

Op 9 september 2008 kondigde Lance Armstrong aan dat hij zou terugkeren op het wielerfront. Zijn belangrijkste doel zou het meedoen aan de Tour de France in 2009 zijn. "After talking with my children, my family and my closest friends, I have decided to return to professional cycling in order to raise awareness of the global cancer burden," waren Armstrong's woorden op www.livestrong.org, de website van de Lance Armstrong Foundation.

Reacties

De reactie op de aankondiging van zijn comeback varieerden van ongeloof tot gejuich. Ook de directeur van de Tour de France Christian Prudhomme liet meteen wantrouwend van zich horen: "Als zijn ploeg, die ik nog niet ken, en hij zich houden aan de huidige, veel strengere dopingregels, dan accepteren wij zijn deelname," om er wel fijntjes aan toe te voegen dat er "verdachtmakingen kleven aan zijn zeges sinds 1999. De perceptie van doping is de laatste jaren werkelijk veranderd." De Franse minister van Sport, Roselyne Bachelot, deed daar op 3 juli 2009, een dag voor de start van de Tour de France, nog een schepje bovenop: "Ik kan Lance Armstrong vertellen dat hij bijzonder, bijzonder, bijzonder scherp in de gaten gehouden wordt. Op dat moment had Armstrong reeds 34 dopingcontroles achter de rug sinds zijn renteer, liet hij op z'n Twitterpagina weten.

De vraag is natuurlijk of het mogelijk is om op Armstrong's leeftijd, bijna 38, een succesvolle comeback te maken, laat staan de Tour de France te winnen. Maar bijvoorbeeld "Eeuwige Tweede" Raymond Poulidor uit Frankrijk werd op 38-jarige leeftijd nog tweede in de Tour de France van 1974 (achter Eddy Merckx), terwijl hij 40 jaar was toen hij de derde plaats veroverde in de Tour de France van 1976 (achter winnaar Lucien van Impe en Joop Zoetemelk). Tourdirecteur Prudhomme noemde de terugkeer van Armstrong een "uitdaging."

De voorbereidingen

Lance Armstrong keerde terug in het nest van zijn vriend en ploegleider Johan Bruyneel, die hem bij alle Touroverwinningen bijstond. Echter bij Astana (waar veel renners van de voormalige ploeg van Discovery Channel onderdak vonden) zat ook Alberto Contador (winnaar van de Tour de France in 2007) en kanshebbers als Andreas Klöden (tweede achter Armstrong in 2004) en Levi Leipheimer (derde in 2007). De Tour Down Under rondom de Australische stad Adelaide betekende het eerste officiële optreden van Armstrong (29ste plaats in het eindklassement). In februari volgde de Tour of California (7de plaats in het eindklassement).

In maart verscheen Armstrong aan de start in de klassieker Milaan-San Remo. Sprinter Marc Cavendish won de wedstrijd, maar Armstrong speelde geen rol van betekenis. Eind maart trad de Amerikaanse renner aan in de Vuelta Ciclista a Castilla y León. In de door ploeggenoot Levi Leipheimer gewonnen ronde kwam Armstrong al in de eerste etappe lelijk ten val, waarbij hij zijn sleutelbeen brak. Lance Armstrong vloog direct terug naar zijn woonplaats Austin de Verenigde Staten voor een operatie. Een paar dagen later kon hij al weer trainen. Op 29 april reed hij zijn eerste wedstrijd, de Tour of the Gila in New Mexico. Samen met zijn Amerikaanse ploegmaten bij Astana, Levi Leipheimer en Chris Horner, deed hij mee onder de teamnaam "Mellow Johnny's." Dit is de bijnaam van Lance Armstrong en ook de naam van zijn fietszaak in Austin. Leipheimer won de race, terwijl Armstrong genoegen nam met een tweede plaats.

Giro d'Italia in 2009 (21 etappes: 9-31 mei)

Na zijn sleutelbeenbreuk leek zijn deelname even in gevaar te komen. Maar Lance Armstrong was op tijd genezen. Echter de doelstellingen waren wel veranderd. Armstrong zou tijdens de Giro d'Italia in dienst rijden van Levi Leipheimer. Lance kon goed meekomen met de favorieten en groeide naar de grote mannen toe in de slotweek. Uiteindelijk eindigde Armstrong als twaalfde in het eindklassement, terwijl Levi Leipheimer zesde werd. Mede op basis van twee ritzegers won Rabobank-renner Denis Menchov de ronde. Carlos Sastre, winnaar van de Tour de France in 2008, werd vierde.

Lance Armstrong startte niet in de zogenaamde voorbereidingsronde van de Tour de France: Critérium du Dauphiné Libéré. Wel deed de Amerikaan mee aan de Nevada City Classic op 21 juni 2009, een eendagswedstrijd in de bergen van het Amerikaanse Sierra Nevada (Californië). Armstrong won deze wedstrijd, waarin ook Levi Leipheimer meedeed, die derde werd.

Lees verder

© 2009 - 2017 Vrijdenker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Lance Armstrong - De Tour de France van 2005Lance Armstrong - De Tour de France van 2005Lance Armstrong had al laten doorschemeren dat dit zijn laatste Tour zou zijn. Hij gaf aan dat het niet eenvoudig zou zi…
Lance Armstrong en de wielerploeg Team Radio ShackLance Armstrong heeft even aan de gele trui mogen ruiken in de Tour de France van 2009. In de eerste Tourweek was de afs…
Lance Armstrong - De Tour de France van 2001Lance Armstrong - De Tour de France van 2001Na zijn tweede Touroverwinning reisde Lance Armstrong nog af naar de Olympische Spelen van 2000 in het Australische Sydn…
Lance Armstrong - De Tour de France van 2000Lance Armstrong - De Tour de France van 2000Werd na de eindoverwinning in 1999 nog meesmuilend gezegd dat Armstrong zijn Tourzege in de schoot geworpen kreeg door h…
Lance Armstrong - De Tour de France van 2002Lance Armstrong - De Tour de France van 2002Met drie Tourzeges op zak was het seizoen in 2002 nog meer dan ooit gericht op de Tour de France. Lance Armstrong reed h…

Reageer op het artikel "Lance Armstrong - De tweede comeback in 2009"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Vrijdenker
Gepubliceerd: 09-07-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Lance Armstrong
Schrijf mee!