InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Wielrennen: Tour Down Under 2010

Wielrennen: Tour Down Under 2010

De Tour Down Under is een wielerwedstrijd die jaarlijks wordt verreden in en rondom het Australische Adelaide. De wedstrijd vormt al enkele jaren de opening van het nieuwe wielerseizoen voor bijna alle grote wielerploegen in de Pro Tour. In 2010 wordt de wedstrijd verreden van 19 tot en met 24 januari.

Geschiedenis van de Tour Down Under

De Tour Down Under wordt georganiseerd sinds 1999 en wordt sindsdien verreden in de 2e helft van januari. In de loop der jaren is de koers uitgegroeid tot één van belangrijkste wedstrijden in het voorseizoen en de vaste seizoensopening voor de toppers sinds 2008.

De wedstrijd maakte sinds 2005 deel uit van de UCI Oceania Tour, één van de continentale circuits van de UCI, wielercompetities die een klasse lager zijn dan de Pro Tour. In 2008 werd de koers door de UCI opgenomen in de Pro Tour, waarvan de koers nog steeds deelmaakt.

Winnaars

 • 2010: André Greipel (Dui)
 • 2009: Allan Davis (Aus)
 • 2008: André Greipel (Dui)
 • 2007: Martin Elmiger (Zwi)
 • 2006: Simon Gerrans (Aus)
 • 2005: Luis Sanchez (Spa)
 • 2004: Patrick Jonker (Aus)
 • 2003: Mikel Astarloza (Spa)
 • 2002: Michael Rogers (Aus)
 • 2001: Stuart O'Grady (Aus)
 • 2000: Gilles Maignan (Fra)
 • 1999: Stuart O'Grady (Aus)

Nederlanders

Er won dus nog nooit een Nederland het eindklassement in de Tour Down Under, wel was er in 2000 een ritzege voor Koos Moerenhout in de eerste etappe.

Robbie McEwen is recordhouder qua etappezeges, hij won in totaal al 12 etappe's.

Parcours 2010

De Tour Down Under staat algemeen bekend om zijn redelijk vlakke en korte etappe's, die daardoor geschikt zijn voor de sprinters. Daardoor hebben de sprinters in deze koers, in tegenstelling tot veel andere koersen, ook kansen op een goed eindklassement.

Etappe 1

De 1e etappe gaat Clare naar Tanunda, en is met een afstand van 141 kilometer een relatief korte etappe voor Pro Tour-begrippen. Tevens is het een redelijk vlakke etappe, waarin het verschil tussen het hoogste en laagste punt van de koers zo'n 300 meter is. De laatste 3 kilometers zijn geheel vlak, waardoor het een geschikte etappe is voor sprinters.

Etappe 2

In etappe 2 wacht de renners in de eerste 30 kilometer een klim van een hoogte van circa 100 meter naar de top die op circa 500 meter ligt, een klim die het grootste deel van het peleton wel zal overleven. Vervolgens wordt het restant van de rit licht geklommen en gedaald, waarna op 133 kilometer van de start in Gawler de meet is getrokken in Hahnhof. Een zwaardere etappe dan de eerste, maar een massasprint lijkt zeker mogelijk.

Etappe 3

Op donderdag zal de 132 kilometer lange 3e etappe van Unley naar Stirling op het programma staan, waarin na 30 kilometer de eerste serieuse klim van de Tour Down Under beklommen moet worden. Een etappe die geschikt lijkt voor de aanvallers, al hebben de sprintersploegen na de klim nog ruim 90 kilomter om een eventuele achterstand goed te maken. De laatste kilometers zijn zeker niet vlak, waarmee het een interessante rit kan zijn voor types als Freire of Rebellin.

Etappe 4

De 4e etappe is de langste van deze rittenkoers, maar met nog net geen 150 kilometer zeker nog geen monsteretappe. In de eerste helft van de etappe moeten de renners klimmen naar een hoogte van ongeveer 500 meter, waar de start in Norwood op circa 125 meter lag. Het 2de deel van de etappe is nagenoeg vlak en werkt zodoende in het nadeel van kleine kopgroepjes. De laatste kilometers zijn niet geheel vlak, maar ook zeker niet erg zwaar te noemen. De streep ligt bij Goolwa.

Etappe 5

In de 5e en voorlaatste etappe's zal het klassement gemaakt en waarschijnlijk zelfs beslist worden. De 148 kilometer lange rit voert van Snapper Point naar Willunga en laat de renners na 100 kilometer flink klimmen, waarbij bijna 300 meter hoogteverschil in enkele kilometers moet worden overwonnen. Na een relatief vlak stuk van ongeveer 10 kilometer wordt over dezelfde hoogte weer afgedaald, waarna de klim een tweede keer wordt gedaan. De finish volgt na de 2e afdaling en een stuk van zo'n 5 kilometer vlakke weg, de laatste kilometers zijn echter allerminst vlak, wat deze etappe een mooi slot kan geven. Na deze etappe zal het klassement naar alle waarschijnlijkheid voor het overgrote deel gelijk zijn aan het latere eindklassement.

Etappe 6

De Tour Down Under van 2010 wordt afgesloten met een rit over 90 kilometer door de straten van Adelaide. Van een hoogteverschil mag nauwelijks gesproken worden, op een enkel heuveltje na (waar de laatste punten voor de bergtrui worden verdeeld). Deze rit lijkt bij uitstek geschikt voor een massasprint en grote verschillen met betrekking tot het klassement vallen niet te verwachten.

Deelnemende ploegen

 • Ag2r La Modiale (Fra)
 • Astana (Kaz)
 • BMC Racing Team (VS) *
 • Caisse d'Epargne (Spa)
 • Euskaltel Euskadi (Spa)
 • Footon-Servetto (Spa)
 • Francaise des Jeux (Fra)
 • Garmin-Transitions (VS)
 • Liquigas-Doimo (Ita)
 • Omega Pharma-Lotto (Bel)
 • Quick Step (Bel)
 • Rabobank (NED)
 • Sky Professional Cycling Team (G-B)
 • Team HTC Columbia (VS)
 • Team Katusha (Rus)
 • Team Milram (Dui)
 • Team Radioshack (VS)
 • Team Saxo Bank (Den)
 • UniSA Australia (Aus)
*

* = Continentale ploegen

Verslag

Verslag 1e etappe

De eerste rit in de Tour Down Under van 20010 werd gewonnen door de Duitser Andre Griepel van Team HTC Columbia. De Duitser troefde in de sprint de Belgen Gert Steegmans (Team Radioshack) en Jürgen Roelandts (Omega Pharma-Lotto) af. Voorafgaand aan het sprintgeweld was een drietal (Tim Roe, Biel KAdri en Martin Kohler) op avontuur gegaan. Een maximale voorsrpong van ruim 10 minuten werd echter eenvoudig goedgemaakt door het peleton, waarna Thomas Rhohregger (Oosstenrijk) nog een solo-poging deed, tevergeefs. Dankzij de bonificatie-seconden neemt Greipel tevens de eerste plaats in het klassement in, met 4 seconde voorsprong op Steegmans en Kohler.

Verslag 2e etappe

Ook de tweede etappe werd een prooi voor de Duitse sprinter Greipel. Greipel, eindwinnaar in 2008, troefde in de massasprint Greg Henderson (N-Z) en Australiër Robbie McEwen af. Evenals gisteren was er een 3-tal koplopers geruime tijd weg. Ondanks een maximale voorsprong van 11 minuten wisten ze geen stand te houden. Greipel blijft tevens leider in het klassement.

Verslag 3e etappe

De derde etappe was bij voorbaat al een rit waar andere renners als favorieten aangemerkt mochten worden dan in de eerdere 2 ritten. Het peleton werd uiteen geslagen, waarmee het klassement ook grote veranderingen ondergaat. Het peleton, dat op de meet uit nog slechtst 40 renners bestond, zag Portugees Manuel Cardoso in de sprint bergop als eerste over de meet komen. Met het geslagen gat pakte hij één seconde winst (buiten de bonificatie om) op de rest van het peleton, waarin Alejandro Valverde en Cadel Evans naar een 2e en 3e plek sprintten. In het klassement blijft Andre Greiepl aan de leiding, met 14 seconde voorsprong op Greg Henderson, Gert Steegmans en Alejandro Valverde.

Verslag 4e etappe

Etappe 4 werd wederom een prooi voor André Greipel. De Duitser was in de massasprint voor de 3e maal in 4 dagen de sterkste. Zoals ook in eerdere dagen was er lange tijd een groep vooruit, waaronder ook Rabo-renner Stef Clement. Zo'n 17 kilometer voor de meet werd de groep ingelopen, waarna Lance Armstrong en Tomas Vaitkus nog een ontsnappingspoging deden. Enkele kilomters voor de streep werden ze ingelopen door het peleton, waarin Greipel de Australiërs Robbie McEwen en Greame Brown (Rabo) te snel af was. In het klassement vergroot Greipel zijn voorsprong, met 20 seconde op McEwen en 24 op Henderson en Steegmans.

Verslag 5e etappe

De 5e etappe mag als zwaarste en belangrijkste etappe voor het algemeen klassement gezien worden. Met 2 colls sloeg het peleton ook als verwacht uiteen, klassementsleider André Greipel pleef echter in de voorste grote groep en zag de verschillen beperkt blijven. Spanjaard Luis Leon Sanchez ging er met de winst vandoor, hij hield 2 seconde over op Luke Roberts en 4 op Caisse D'Epargne ploeggenoot Alejandro Valverde. Greipel hield zoals gezegd de schade beperkt en behield zijn voorsprong in het klassement, waarin hij 11 seconde voorsprong hield op Luis Leon Sanchez en 17 op Luke Roberts.

Verslag 6e etappe

Zoals verwacht eindigde de afsluitende 6e etappe in een massasprint, waarin Australiër Christopher Sutton (Team Sky) zijn ploeggenoot Greg Henderson te snel af was. Andre Greipel behield zijn eerste plaats in het algemeen klassement. De Duitser won daarmee voor de 2e keer de Tour Down Under, na eerder in 2008 gewonnen te hebben.

Uitslagen

Uitslag 1e etappe

RangNaamNat.PloegTijd
1André GreipelDuiHTC3.15.30
2Gert SteegmansBelRadz.t.
3Jürgen RoelandtsBelOmez.t.
4Danilo WyssZwiBMCz.t.
5Greg HenderssonNZlSkyz.t.
6Baden CookeAusSaxz.t.
7Greame BrownAusRab z.t.
8Robbie McEwenAusKatz.t.
30 Stef Clement NED Rab z.t

Klassement na 1e etappe

RangNaamNat.PloegTijd
1André GreipelDuiHTC3.15.20
2Gert SteegmansBelRad+0.04
3Martin KohlerZwiBMCz.t.
4Jürgen RoelandtsBelOme+0.06
5Biel KadriFraAG2z.t.
33 Stef Clement NED Rab +0.10

Uitslag 2e etappe

RangNaamNat.PloegTijd
1André GreipelDuiHTC3.23.49
2Greg HendersonN-ZSkyz.t.
3Robby McEwenAusKatz.t.
4Robert HunterAusGarz.t.
5Graeme BrownAusRab z.t.
34 Jos van Emden NED Rab z.t.

Klassement na 2e etappe

RangNaamNat.PloegTijd
1André GreipelDuiHTC6.38.59
2Greg HendersonN-ZSky+0.14
3Gert SteegmansBelRadz.t.
4Robbie McEwenAusKat+0.16
5Jürgen RoelandtsBelOmez.t.
32 Pieter Weening Ned Rab +0.20

Uitslag 3e etappe

RangNaamNat.PloegTijd
1Manuel CardosoPorFoo3.14.38
2Alejandro ValverdeSpaGce+0.01
3Cadel EvansAusBMCz.t.
4Peter SaganSvkLiqz.t.
5Mauro FinettoItaLiqz.t.
61 Koos MoerenhoutNed Rab +0.44

Klassement na 3e etappe

RangNaamNat.PloegTijd
1André GreipelDuiHTC9.53.38
2Greg HendersonN-ZSky+0.14
3Gert SteegmansBelRadz.t.
4Alejandro ValverdeSpaGcez.t.
5Robbie McEwenAusKat+0.16
48 Jos van EmdenNED Rab +1.14

Uitslag 4e etappe

RangNaamNat.PloegTijd
1André GreipelDuiHTC3.30.29
2Robbie McEwenAusKatz.t.
3Greame BrownAusRab z.t.
4Gert SteegmansBelRadz.t.
5Manuel CardosoPorFooz.t.
36 Jos van EmdenNed Rab z.t.

Klassement na 4e etappe

RangNaamNat.PloegTijd
1André GreipelDuiHTC13.23.57
2Robbie McEwenAusKat+0.20
3Greg HendersonN-ZSky+0.24
4Gert SteegmansBelRadz.t.
5Graeme BrownAusRab +0.26
38 Jos van EmdenNed Rab +1.24

Uitslag 5e etappe

RangNaamNat.PloegTijd
1Luis Leon SanchezSpaGce3.29.39
2Luke RobertsAusMil+0.02
3Alejandro ValverdeSpaGce+0.04
4Cadel EvansAusBmcz.t.
5Peter SaganSvkLiq+0.06
58 Stef ClementNed Rab +2.21

Klassement na 5e etappe

RangNaamNat.PloegTijd
1André GreipelDuiHTC16.53.45
2Luis Leon SanchezSpaGce+0.11
3Luke RobertsAusMil+0.17
4Robbie McEwenAusKat+0.20
5Cadel EvansAusBmc+0.21
53 Koos MoerenhoutNed Rab +4.37

Uitslag 6e etappe

RangNaamNat.PloegTijd
1Christopher SuttonAusSky1.53.20
2Greg HendersonN-ZSkyz.t.
3Greame BrownAusRab z.t.
4Robbie McEwenAusKatz.t.
5Andre GriepelDuiHTCz.t.
24 Thomas LeezerNed Rab z.t.

Eindklassement

RangNaamNat.PloegTijd
1André GreipelDuiHTC18.47.05
2Luis Leon SanchezSpaGce+0.11
3Greg HendersonAusSky+0.15
4Robbie McEwenAusKat+0.17
5Luke RobertsAusMilz.t.
53 Koos MoerenhoutNed Rab +4.53
© 2010 - 2019 Appelflap, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Giro d'ItaliaDe Giro d’Italia, ofwel de Ronde van Italië, is een jaarlijks terugkerende meerdaagse wielerwedstrijd in en rond Italië.…
Klassementen Tour de France: de truienDe tour heeft verschillende uitdagingen. In iedere etappe zijn er punten te verdienen. Er zijn verschillende categorieën…
Wielrennen: team Sky (2012)De nog relatief jonge wielerploeg Team Sky is vanaf 2010 actief in het wielercircuit. Met goede financiële ondersteuning…
Mathieu HermansDe Brabantse wielrenner Mathieu Hermans was eind jaren tachtig één van de beste sprinters ter wereld.
Uitzendingen Tour de France 2018 op tvUitzendingen Tour de France 2018 op tv105de editie van de Ronde van Frankrijk, of ook wel de Tour de France genoemd, begint op zaterdag 7 juli 2018 met de sta…

Reageer op het artikel "Wielrennen: Tour Down Under 2010"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Appelflap
Laatste update: 25-02-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Schrijf mee!