InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Tour de France 2010; Rabobank ploeg

Tour de France 2010; Rabobank ploeg

Zaterdag 3 juli begint de Tour de France van 2010 in Rotterdam. De Rabobank ploeg is dit jaar de eninge Nederlandse ploeg die aan de start verschijnt, met onder meer 5 Nederlanders. In dit artikel leest u over de samenstelling en ambitities van de ploeg.

Kopmannen

Denis Menshov is evenals de afgelopen jaren weer kopman bij de Rabobank ploeg. De immer stoïcijnse Rus zal het moeten hebben van het algemeen klassement en heeft in het verleden laten zien de kwaliteiten in huis te hebben om met de besten te kunnen concureren. Met zijn zege in de Vuelta van 2005 (deze werd hem later toegekend na de dopingperikelen omtrend Roberto Heras) was hij de eerste renner in dienst van de Rabobank die ooit een grote ronde won.

Ook in 2007 won hij de Vuelta, een jaar later gevolgd door de Giro D'Italia. In de ronde van Frankrijk was hij tot op heden echter nog nooit zo succesvol. Zijn beste klassering was een 3e plaats in het eindklassement in 2008, de Tour van 2009 eindigde in een desceptie; hij eindigde als 51. Hoewel Menshov dus wel de kwaliteiten en de steun van zijn ploeg heeft, is het maar sterk de vraag of hij werkelijk een belangrijke rol in het klassement kan spelen.

Robert Gesink zal in zijn tweede Tour de France voor zijn eigen kansen voor het klassement en de witte trui mogen rijden. Daar waar de jonge Achterhoeker bij zijn Tour-debuut van vorig jaar nog als 'luxe knecht' van Menchov mee ging, zal hij zich nu op een goed klassement en wellicht de bolletjestrui of een etappezege kunnen richten.

Gesink, die te boek staat als één van de grootste talenten in het mondiale wielerpeleton, kende een zeer teleurstellende eerste Tour. Al in de vijfde etappe kwam hij ten val en moest hij opgeven met een gebroken pols. Enkele weken voor aanvang van deze Tour liet Gesink weten er nu weer helemaal klaar voor te zijn en over de goede vorm te beschikken. In de Ronde van Zwitersland won hij op grootse wijze de koninginnerit, waarbij hij vele wereldtoppers schijnbaar eenvoudig uit het wiel reed en het nakijken gaf. De eindzege moest hij echter laten lopen door een mindere tijdrit, waarna Frank Schleck. De tijdrit is tot op heden dan ook nog een zwak puntje van 'de Condor van Varsseveld', die met zijn 25 jaar nog éénmaal aanspraak kan maken op de witte trui. Daarvoor zal hij de strijd aan moeten gaan met onder meer Andy Schleck en Tony Martin

Sprinter Oscar Freire zal eveneens een beschermde rol hebben in de Tour van 2010. De Spanjaard is de troef van Rabobank in de massasprints, maar zal in principe geen helpers meekrijgen voor het aantrekken van de sprints. Freire is echter gewend aan deze rol en weet als geen ander het juiste wiel van één van zijn concurrenten te kiezen.

Freire heeft al een grote erelijst achter zijn naam staan en won onder meer de groene trui in 2008, 4 etappezeges en kroonde zich 3 maal wereldkampioen. Bij aanvang van de Tour kampte de sprinter, die voor sprintersbegrippen goed bergop kan, echter met een zogenaamde 'derde bal', een bij wielerenners veel voorkomende blessure die hem enkele jaren terug nog dwong uit de Tour te stappen.

Knechten/Beschermde renners

De Rabobank-ploeg voor de Tour de France 2010 bestaat verder uit Lars Boom, Koos Moerenhout, Bram Tankink, Maarten Tjallingii (allen Ned), Grisch Niermann (Dui) en Juan Manuel Garate (Spa). Zij zullen in principe moeten knechten voor de 3 bovenstaande kopmannen, maar enkelen van hen zullen ook enkele keren de kans krijgen om voor eigen succes te gaan. Zo is Lars Boom een sterke tijdrijder, Garate een goede klimmer en zouden ze allen een kans kunnen hebben in een ontsnapping.

Ambities van de gehele ploeg

De focus binnen de ploeg zal met het oog op de sterke kopmannen Menchov en Gesink met name liggen in de bergen, om een zo goed mogelijk klassement te rijden. Mocht één van deze twee kopmannen tegenvallen of uitvallen, zal de ander hoogstwaarschijnlijk als onbetwiste kopman verder rijden. In vlakke ritten zal gegokt worden op de sprint van Freire, maar daarvoor zullen de anderen niet hoeven koersen. Het is onwaarschijnlijk dat de Rabobank-ploeg een kopgroep gaat ophalen om een sprint te forceren, daarvoor lijkt Freire niet kansrijk genoeg. Daarom zal Rabo in de vlakke ritten veelal hopen een renner mee te hebben in de ontsnappingen.

Vanwege de start in Nederland zal Rabo er ook alles aan willen doen om zich in de eerste etappe in de kijker te rijden, daar het in de proloog geen echte kanshebbers heeft.
© 2010 - 2018 Appelflap, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tour de France 2011: de NederlandersAan de Tour de France doen ieder jaar weer meerdere Nederlanders mee. Wie doen er mee in 2011? Wat zijn hun specialiteit…
Selectie renners 2015 Team LottoNL-JumboTeam LottoNL-Jumbo is een Nederlandse professionele wielerploeg. In 2015 zijn de bekendste renners van LottoNL-Jumbo Lau…
Rabobank: wielerploeg van 2011De Rabobank ploeg is de grootste Nederlandse wielerploeg van de laatste jaren. Maar wat zijn de aankopen van 2011 en hoe…
Wielrennen: team Omega Pharma Quickstep (2012)In de Tour de France van 2012 staat de wielerploeg van Omega Pharma Quickstep aan de start. De Quickstep ploeg is al van…
Wielrennen: team Rabobank (2012)In 2012 doet de Nederlandse wielerploeg van de Rabobank weer mee aan de Tour de France. Het is één van de drie Nederland…

Reageer op het artikel "Tour de France 2010; Rabobank ploeg"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Appelflap
Gepubliceerd: 03-07-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Schrijf mee!