InfoNu.nl > Sport > Overige sport > La Vuelta, de Ronde van Spanje 75 jaar

La Vuelta, de Ronde van Spanje 75 jaar

La Vuelta, de Ronde van Spanje 75 jaar La Vuelta viert in 2010 haar 75e verjaardag. De eerste editie van de Vuelta werd in 1935 gereden en destijds gewonnen door de Belg Gustaaf Deloor. In 2010 vindt de 65e editie plaats met als startplaats Sevilla. La Vuelta vormt samen met de Tour de France en de Giro d’Italia de Drie Grote Rondes binnen het wielrennen.

Vuelta Ciclista a España

Vuelta Ciclista a España is de officiële naam van de Ronde van Spanje die gemakshalve La Vuelta wordt genoemd. La Vuelta is naast de Tour de France en de Giro d’Italia een van de Drie Grote Rondes binnen het wielrennen. Binnen deze Drie Grote Rondes rijden zowel ploegen van de UCI ProTour als kleinere ploegen met een wildcard en elk team bestaat uit negen renners. De rondes duren drie weken en de nevenklassementen komen min of meer overeen.

De eerste Vuelta in 1935

De eerste ronde van Spanje werd van 29 april tot en met 15 mei 1935 verreden. De krant Informaciones tekende voor de organisatie van de eerste Ronde van Spanje met start en finish in Madrid. Er namen 50 renners deel die in 14 etappes, waarvan 10 meer dan 250 kilometer lang, 3.431 kilometer moesten overbruggen. De leider van het algemeen klassement droeg een oranje trui. De Belg Gustaaf Deloor won de eerste editie van de Vuelta, op 12 minuten gevolgd door de Spanjaard Mariano Cañardo. De eindzege in het ploegenklassement ging ook naar België. De twee Nederlandse renners hebben geen ritzege op hun naam kunnen schrijven.

Van kleine Ronde tot grote Vuelta

In 1936 volgde de tweede editie van de Vuelta waar Gustaaf Deloor wederom won. Tijdens en vlak na de Spaanse Burgeroorlog kon er geen wielerronde worden georganiseerd. De derde en vierde editie waar bijna alleen Spanjaarden aan deelnamen, werden respectievelijk in 1941 en 1942 gereden. Vervolgens kon het evenement als gevolg van de Tweede Wereldoorlog en de slechte economische toestand in Spanje tot 1945 geen doorgang vinden. Van 1945 tot 1950 was de organisatie van de Vuelta in handen van de krant Ya, echter zonder succes. Het deelnemersveld bleef klein met weinig buitenlandse renners waardoor de krant zich terugtrok.

In 1955 kwam de Vuelta terug, nu georganiseerd door de Baskische krant El Correo Español/El Pueblo Vasco. In hetzelfde jaar werd ook het puntenklassement ingevoerd. In de loop van de daarop volgende jaren groeide het aantal deelnemers, onder andere door de komst van buitenlandse renners alsook het prestige van de ronde waardoor de Vuelta uiteindelijk haar huidige status binnen de Drie Grote Rondes heeft kunnen verkrijgen. De organisatie van de huidige Vuelta is in handen van de Franse Amaury Sport Organisation (A.S.O.) die ook zorg draagt voor de organisatie van de Tour de France en Dauphiné Libéré en wielerklassiekers zoals Luik-Bastenaken-Luik en Parijs-Roubaix.

Bron: Nationaal Archief, Wikimedia Commons (Flickr Commons)Bron: Nationaal Archief, Wikimedia Commons (Flickr Commons)

Belgische en Nederlandse winnaars van de Ronde van Spanje

De Belgen hebben maar liefst zeven maal een overwinning in La Vuelta behaald, Gustaaf Deloor won de eerste twee edities in 1935 en 1936, Edward van Dijck in 1947, Frans de Mulder in 1960, Ferdinand Bracke in 1971 en de legendarische Eddy Merckz in 1973. Een spectaculaire overwinning was weggelegd voor de laatste Belgische winnaar van de Ronde van Spanje. Freddy Maertens leidde in 1977 vanaf de eerste dag het algemeen klassement en wist maar liefst 13 van de 19 etappes op zijn naam te schrijven.

La Vuelta heeft twee Nederlandse winnaars gekend. Jan Janssen was in 1967 de eerste Nederlander die de Ronde van Spanje op zijn naam mocht schrijven, in 1979 gevolgd door Joop Zoetemelk.

Drievoudige winnaars van de Ronde van Spanje

Tot 2010 is het twee renners gelukt om drie maal het eindklassement van La Vuelta te winnen. De Zwitser Tony Rominger, die vanwege zijn karakteristieke gezicht “De Muis” werd genoemd, won de Ronde van Spanje achtereenvolgens in 1992, 1993 en 1994. De Spanjaard Roberto Heras won “zijn” Vuelta in 2000, 2003 en in 2004. Ook in 2005 kwam Heras in Madrid als winnaar over de streep maar werd naderhand wegens dopinggebruik gedeclasseerd.

De kleuren van leiderstrui en klassementstruien in de Ronde van Spanje

Door de jaren heen hebben de leiderstrui en de truien van het klassement binnen de Ronde van Spanje al verschillende kleuren gehad. De leiderstrui was tijdens de eerste twee rondes nog oranje, vervolgens werd het wit en de afgelopen jaren droeg de leider in het algemeen klassement de gouden kleur. Met ingang van 2010 is de kleur van de leiderstrui van La Vuelta rood en zullen de kleuren van de klassementstruien gelijk zijn aan die van de Ronde van Frankrijk zodat het publiek minder moeite zal hebben om de verschillende truien uit elkaar te houden.

Start van La Vuelta buiten Spanje

Ter gelegenheid van de Expo 1998 in het Portugese Lissabon vond de start van de Vuelta aldaar voor het eerst in haar geschiedenis plaats in het buitenland. En in 2009 streek de organisatie neer in Drenthe en vond op 29 augustus de proloog van de 64e editie van de Ronde van Spanje plaats op het TT-circuit in Assen. Vervolgens toerde de wielerronde gedurende vier dagen door Nederland en België. Het peloton reed via Emmen, Zutphen en Venlo naar Luik vanwaar het vliegtuig werd genomen om de Ronde in Spanje voort te zetten.

La Vuelta 2010

In 2010 vindt de 65e editie van de Ronde van Spanje plaats. Op 28 augustus start de Vuelta bij de Plaza de Toros in Sevilla met een ploegentijdrit van 13 kilometer die eindigt aan de voet van de Torre del Oro aan de Guadalquivir rivier. Voor het eerst in de geschiedenis van de grote rondes vindt de openingsrit in de avonduren plaats waardoor start en finish in het donker plaatsvinden. De 20 volgende etappes met een gemiddelde lengte van 170 kilometer voert de renners vervolgens van Andalusië naar de finale op 19 september in Madrid.
© 2010 - 2019 Zalomeya, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het palmares van Philippe GilbertPhilippe Gilbert (°1982) behoort tot de absolute top van het wielrennen. Vooral in eendagskoersen blinkt de Waal uit. Af…
Mathieu HermansDe Brabantse wielrenner Mathieu Hermans was eind jaren tachtig één van de beste sprinters ter wereld.
De UCI World TourVanaf 2011 behoort de Vuelta tot de UCI World Tour. De UCI, ofwel de Internationale Wielerunie. Dit is een international…
De Giro d'ItaliaDe Giro d’Italia, ofwel de Ronde van Italië, is een jaarlijks terugkerende meerdaagse wielerwedstrijd in en rond Italië.…
Vuelta 2014 - twaalfde etappe: Logroño-LogroñoOp donderdag 4 september wordt de twaalfde etappe van de Ronde van Spanje 2014 verreden. Dit is een vlakke etappe, met s…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "La Vuelta, de Ronde van Spanje 75 jaar"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Zalomeya
Gepubliceerd: 20-08-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!