InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Boot Camp, een nieuwe sport

Boot Camp, een nieuwe sport

Een nieuwe trend op het gebied van sport, is Boot Camp. Van deze sport is bewezen dat het helpt tegen overgewicht. Op zich niets nieuws, want in principe helpt elke sport tegen overgewicht. Maar Boot Camp is een zeer intensieve sport, waarbij je gegarandeerd een grote hoeveelheid energie verliest, maar er veel kracht, conditie en voldoening voor terug krijgt!

Wat is Boot Camp?

Boot Camp is een populaire sport onder Amerikanen en de Engelsen. Het is een training die wordt aangeboden door sportscholen, personal trainers en voormalig militaire instructeurs. Volgens wetenschappers heeft de sport een positieve invloed op de spieren, het hart en de bloedvaten.

Boot Camp zou je kunnen omschrijven als een eenvoudig te volgen, maar intensieve cardio en spierkracht workout. De workout vormt je lichaam en stimuleert je mentaal en fysiek. Het vetpercentage vermindert, terwijl de hoeveelheid spieren toeneemt. Je doorzettingsvermogen verbetert, net als je conditie en mentale weerbaarheid. Ook leer je hoe het is om grenzen te verleggen.

Boot Camp wordt ook toegepast om militairen te trainen en te "drillen". Dit is terug te vinden in het karakter van sommige lessen.

Oefeningen

Een les Boot Camp omvat de volgende oefeningen:
  • hurkoefeningen
  • sit-up
  • push-ups
  • springoefeningen
  • vechtoefeningen
  • gewichten tillen
  • elastieken trekken
  • stoot en traptechnieken

Voor wie is Boot Camp geschikt?

Boot Camp is geschikt voor iedereen die zijn conditie of kracht wil verbeteren. Je moet er wel een redelijke conditie voor hebben, niet bang zijn om bezweet te raken of een beetje vies te worden. Boot Camp is niet geschikt voor zwangere vrouwen en mensen met gewrichtskrachten. Het is tevens een goede methode om af te vallen, vanwege het hoge energieverbruik.

Waar worden trainingen gehouden?

Niet alle sportscholen bieden Boot Camp aan, maar het aantal neemt toe. Trainingen worden ook in de buitenlucht gehouden: in parken of bospercelen, waarbij oefeningen met het eigen lichaamsgewicht wordgen gecombineerd met loopoefeningen.

De kosten voor een les, die 1 uur duurt, liggen tussen de 5 en 10 euro.

Kleding Boot Camp

Voor een les Boot Camp heb je goede loopschoenen nodig en sportkleding: traingsbroek, T-shirt. Je moet ook drinken meenemen, omdat je tijdens de les veel vocht verliest. Omdat je zoveel calorieën verbrandt, is het aan te raden om vooraf te eten.

Energieverbruik Boot Camp

Boot Camp heeft een gemiddeld energieverbruik van 600 kcal per uur. Dat zijn vier belegde boterhammen, een zak chips van honderd gram of een bord spaghetti.
© 2010 - 2018 Rebeccahoogers, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bootcamp: Sporten in de natuurBootcamp: Sporten in de natuurBootcamp: steeds vaker hoor je ervan of lees je erover. Het is een sportmethodiek die in de Verenigde Staten is ontstaan…
Bootcampen; een gezonde sport in de buitenluchtBootcampen; een gezonde sport in de buitenluchtIn het Amerikaanse leger is het een onderdeel van de training voor de rekruten. Maar het kan ook gebruikt worden als spe…
5 fitnesssoorten, voor thuis of in de sportschool5 fitnesssoorten, voor thuis of in de sportschoolVeel mensen zijn op zoek naar de juiste manier om fijn te kunnen sporten, voor iedereen kan dit iets anders zijn. Afhank…
De gevaren van bootcamp trainingDe gevaren van bootcamp trainingBootcamp is een fitness training die zich al jarenlang in een grote populariteit mag verheugen. Het is inmiddels een ver…
De leukste sporten voor vrouwen op de sportschoolDe leukste sporten voor vrouwen op de sportschoolHet zoeken van een leuke sport kan heel moeilijk zijn. Daarnaast speelt motivatie vaak een grote rol. Sporten wordt niet…

Reageer op het artikel "Boot Camp, een nieuwe sport"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Pascal, 22-03-2011 10:50 #1
Ik had even een opmerking, jullie zeggen dit: Boot Camp is geschikt voor iedereen die zijn conditie of kracht wil verbeteren. Maar conditie bestaat uit 5 dingen, namelijk de Cluks: Coordinatie Lenigheid Uithoudingsvermogen Kracht en Snelheid. Dus in feite staat kracht er 2 keer!

Infoteur: Rebeccahoogers
Gepubliceerd: 24-09-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Reacties: 1
Schrijf mee!