InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Kandidaatsteden Olympische Zomerspelen 2012 t/m 2028

Kandidaatsteden Olympische Zomerspelen 2012 t/m 2028

Kandidaatsteden Olympische Zomerspelen 2012 t/m 2028 In Londen, Groot Brittannië (2012) was de laatste Olympiade, Rio de Janeiro, Brazilië (2016) is de eerstvolgende stad en gastland van de Olympische Zomerspelen. Voor de Olympische Winterspelen zijn dat de Russische stad Sotsji aan de Zwarte Zee (2014) en PyeongChang, Zuid-Korea (2018). Meer informatie over de kandidaatsteden die mogelijk de Olympische Spelen willen organiseren en de te volgen procedures die het IOC, het Internationaal Olympisch Comité hanteert.

Olympische Zomerspelen 2012 Londen, Groot Brittannië

In Singapore kozen de leden van het IOC op 6 juli 2005 Londen als gastheer voor de Olympische Spelen van 2012. De spelen vinden plaats van 27 juli t/m 12 augustus 2012.

Parijs was vooraf de gedoodverfde favoriet, wat de vreugde na de uitverkiezing in de Britse hoofdstad alleen maar groter maakte.

De stemming sloeg in Londen een dag na de uitverkiezing echter radicaal om, toen Londen getroffen werd door een terroristische aanslag van Al Qaida.
In de drukke ochtendspits van 7 juli 2005 vonden er in de metro drie bomontploffingen plaats, een half uur later gevolgd door een aanslag op een dubbeldekker bus. In totaal waren er 56 doden te betreuren, waaronder de vier daders en meer dan 700 gewonden.

De andere vier kandidaatsteden voor de spelen van 2012:
 • Parijs
 • New York
 • Madrid
 • Moskou

Al in de eerste stemmingsronde viel Moskou af, in de tweede ronde New York, in de derde Madrid waarna de strijd tussen Parijs en Londen werd beslecht in het voordeel van de laatst genoemde.

Olympische Zomerspelen 2016 Rio De Janeiro, Brazilië

Op 2 oktober 2009 viel in Kopenhagen de keuze op Rio de Janeiro, Brazilië, dat de primeur krijgt van de eerste Olympische Spelen op het Zuid-Amerikaanse continent.

De andere drie kandidaatsteden voor 2016:
 • Chicago, Verenigde Staten
 • Tokio, Japan
 • Madrid, Spanje

Madrid en Rio de Janeiro bleven over in de laatste ronde, Rio won met een overtuigende meerderheid van 66 stemmen, tegen 32 voor de Spaanse hoofdstad.
Ook Bakoe (Azerbeidzjan), Doha (Qatar) en Praag (Tsjechië) hadden aanvankelijk hun kandidatuur mede gedeeld aan het IOC, maar kwamen niet door de voorselectie, waardoor uiteindelijk vier kandidaatsteden een uitgebreider voorstel en bid mochten uitwerken.

Kandidaatsteden Olympische Zomerspelen 2020

Op 7 september 2013 komen de leden van het Internationaal Olympisch Comité bijeen in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires om de stad aan te wijzen waar de Spelen van 2020 gehouden zullen worden
Tot aan de sluitingstermijn voor inschrijving (1 september 2011) voor gastlanden voor de 32e Olympische Spelen in 2020 hadden zich oorspronkelijk 6 steden kandidaat gesteld:
 • Bakoe, Azerbeidzjan
 • Doha, Qatar
 • Istanbul, Turkije
 • Madrid, Spanje
 • Tokio, Japan
 • Rome, Italië

Op 14 februari 2012 maakte de Italiaanse premier Mario Monti bekend dat de regering de verplichte financiële garantstelling niet meer kon afgeven en dat de kandidatuur voor eventuele Italiaanse Zomerspelen werd ingetrokken. De organisatie zou het land zo'n 9 miljard euro kosten.

24 mei 2012 werden door het IOC de drie definitieve kandidaatsteden voor 2020 bekend gemaakt: Istanbul, Madrid en Tokio.
Bakoe en Doha bleken niet door de voorselectie te zijn gekomen.

Kandidaatsteden Olympische Zomerspelen 2024

In de zomermaanden van 2017 zal het Internationaal Olympisch Comité haar keuze maken voor de gaststad en het gastland voor de Zomerspelen van 2024.

Mogelijke kandidaten 2024

 • Dubai is de grootste stad van de Verenigde Arabische Emiraten. Sheikh Hamdan bin Mohammed Al Maktoum maakte midden 2011 bekend dat hij de Zomerspelen van 2024 naar Dubai wil proberen te halen.
 • Parijs, Frankrijk. De Franse hoofdstad deed ook al in 1992, 2008 en 2012 een gooi naar de Spelen. In 2024 is het honderd jaar geleden dat de stad voor het eerste de Spelen organiseerde, een mooie aanleiding om weer een bid uit te brengen. Ook de Franse stad Marseille overweegt de kandidatuur.
 • Amsterdam of Rotterdam, Nederland. In 2028 is het honderd jaar geleden dat de Olympische Spelen in Amsterdam werden gehouden. Nederland onderzoekt momenteel de mogelijkheid om voor dat jaar een bod te doen. Mogelijkerwijs wordt al voor 2024 een proefbod uitgebracht. Alhoewel zowel Rotterdam als Amsterdam in de race zijn, lijkt de hoofdstad de beste kaarten te hebben. In november 2012, bij de totstandkoming van het kabinet Rutte II bleek uit de nieuwe regeringsverklaring dat het binnenhalen van de Zomerspelen wat hen betreft, gezien de economische situatie op dat moment geen prioriteit heeft en door hen (financieel) niet ondersteund wordt.
 • Kopenhagen en Malmö, Zweden en Denemarken samen: de Sontregio. De Sont is het water dat zuidelijk Zweden scheidt van Denemarken, sinds 1 juli 2000 is er een vaste verbinding middels de immense Sontbrug. De mogelijkheden van kandidatuur worden momenteel onderzocht. Het kwam nog nooit voor dat twee verschillende landen de Spelen organiseerden en het IOC is er ook zeker geen voorstander van.
 • Madrid, Spanje. Het land blijft volharden, na het mislukte Olympische avontuur in 2012 en 2016. De kaarten zijn dus nu gezet op 2020 of 2024.
 • Kiev, Oekraïne.
 • Sint Petersburg, Rusland.
 • Toronto, Canada. De Olympische Zomerspelen waren pas één keer eerder in dit land, in Montréal (1976).
 • Lima, Peru.
 • Brisbane en Melbourne, Australië. Beide plaatsen overwegen de kandidatuur, zowel voor 2024 als 2028. Het Australisch Olympisch Comité heeft Brisbane als waarschijnlijke locatie aangewezen, Melbourne blijft echter een optie gezien het feit dat daar de meeste accommodaties al aanwezig zijn.
 • Casablanca, Marokko.
 • Durban, Zuid-Afrika. Er wordt zowel ingezet op 2024 als 2028.
 • Taipei, Chinees Taipei (Taiwan) Chinees Taipei is de naam die Taiwan gebruikt wanneer het deelneemt aan internationale organisaties. China verbiedt in die gevallen het gebruik van de naam Taiwan.
 • Guadalajara, Mexico.
 • Los Angeles of Philadelphia, Verenigde Staten. (Los Angeles was al twee maal eerder gastheer: in 1932 en 1984)

Kandidaat-steden Olympische Zomerspelen 2028

Landen en steden die zich kandidaat willen stellen voor de Zomerspelen van 2028 kunnen zich tot 2019 aanmelden bij het IOC, waarna in 2021 zal worden gestemd over de toewijzing van de desbetreffende Spelen.

Mogelijke kandidaten 2028

 • Amsterdam of Rotterdam, Nederland. In 2028 is het honderd jaar geleden dat de Olympische Spelen in Amsterdam werden gehouden. Nederland onderzoekt momenteel de mogelijkheid om voor dat jaar een bod te doen. In november 2012, bij de totstandkoming van het kabinet Rutte II bleek uit de nieuwe regeringsverklaring dat het binnenhalen van de Zomerspelen wat hen betreft, gezien de economische situatie op dat moment geen prioriteit heeft en door hen (financieel) niet ondersteund wordt.
 • Vancouver, Canada en Seattle, Verenigde Staten, een gezamenlijk bod wordt onderzocht. IOC voorzitter Rogge, geen voorstander zei daarover: "Wij willen de Spelen in één stad op dezelfde tijd."
 • Brisbane en Melbourne, Australië. Beide plaatsen overwegen de kandidatuur, zowel voor 2024 als 2028.
 • Sint Petersburg, Rusland.
 • Casablanca, Marokko.
 • Nairobi, Kenia
 • Durban, Zuid-Afrika. Er wordt zowel ingezet op 2024 als 2028.

Hoe werkt de kandidaatstelling voor de Olympische Zomerspelen?

De toewijzing van de stad die de Olympische Zomerspelen mag organiseren gebeurt in twee fasen.

Fase 1: de Kandidaat Acceptatie Procedure

In deze procedure ondergaan de steden die zich hebben aangemeld voor de Olympische Spelen een technische evaluatie en wordt gekeken of de betreffende stad in staat is om de Spelen te organiseren, aan de hand van een uitgebreide vragenlijst.
Aan het einde van deze eerste fase, selecteert het "Executive Board" van het IOC de steden die daadwerkelijk kandidaat-steden worden en zullen doorgaan naar fase 2.

Fase 2: de "Kandidatuur Procedure"

In deze fase worden de operationele zaken van de Spelen bestudeerd. Kandidaat-steden moeten dan hun kandidatuurdossier aan leveren, een uitgebreide beschrijving van hun Olympische project. Ze worden daarbij onderworpen aan een technische beoordeling gemaakt door de Evaluatie Commissie van het IOC. De beoordeling van de Evaluatie Commissie wordt verstuurd naar alle IOC-leden, minimaal een maand voordat ze hun stem op de datum van stemming kunnen uit brengen.

Lees verder

© 2012 - 2019 Kroezenier, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Olympische Spelen in Londen Marit BouwmeesterOlympische Spelen in Londen Marit BouwmeesterMarit Bouwmeester wint in Londen tijdens de Olympische Zomerspelen in 2012 de zilveren medaille met het zeilen in de Las…
Welke olympische sporten zijn er?Tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen zullen ongeveer 10.500 atleten in 26 sporten strijden om de medailles. W…
De olympische ringenDe olympische ringenDe olympische vlag heeft vijf ringen in vijf verschillende kleuren. Wie is de bedenker hiervan en waarom staan er vijf g…
Olympische Spelen 1896-2020Olympische Spelen 1896-2020Van 24 juli tot 9 augustus 2020 vinden in Tokio de 29ste Olympische Spelen plaats. 124 jaar eerder, in 1896, werden in A…
Olympische Spelen - Hoe goud is een gouden medaille?Olympische Spelen - Hoe goud is een gouden medaille?Bij de Olympische Spelen worden doorgaans drie soorten medailles vergeven: goud, zilver en brons. Deze medailles zijn be…
Bronnen en referenties
 • www.olympic.org
 • Wikipedia.org
 • www.hbvl.be/nieuws

Reageer op het artikel "Kandidaatsteden Olympische Zomerspelen 2012 t/m 2028"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kroezenier
Laatste update: 03-09-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!