InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Tips schaatsen kopen

Tips schaatsen kopen

Tips bij het kopen van schaatsen. Waar moet je op letten bij de aanschaf van schaatsen? Er zijn veel verschillende soorten schaatsen: ijshockeyschaatsen, noren, kunstschaatsen, klapschaatsen…Welke zijn het meest geschikt voor de beginner?

Waar moet je op letten bij het kopen van schaatsen?


Welk maat schaatsen?

Koop schaatsen nooit groter dan je eigen schoenmaat, is de vuistregel. Als je dat wel doet, sta je te wankel op het ijs. Bovendien krijg je stilstaande (dus koude) lucht bij je tenen. Koop ze hoogstens één maatje kleiner of in dezelfde maat. Maar eigenlijk geldt het bekende advies “koop schaatsen een maatje kleiner” alleen voor noren met leren schoenen. Niet voor andere soorten.A;s je nog in de groei bent, kan het ook handig zijn om verstelbare noren of ijshockeyschaatsen te kopen.

Comfort

Let bij het kopen van schaatsen op comfort. Knellende schaatsen zijn erg vervelend. De pasvorm is belangrijk, maar ook de kwaliteit van de schaatsschoen. Een goede schoen heeft versteviging in de hak: de zogenaamde “contrefort”. Een goede schaatsschoen heeft ook een voetholtesteun. Een binnenzool zorgt voor meer comfort.

Schaatsen voor beginners

Als je beginner bent en niet gewend bent aan schaatsen, kun je beter geen hoge noren aanschaffen. De enkelspieren van beginnende schaatsen zijn namelijk niet voldoende getraind. Daarom is het belangrijk dat ze niet te hoog boven het ijs staan. Hoe dichter de schoen bij het ijs staat, hoe minder de enkels worden belast. Het gevolg is dat je stabieler schaatst.

Welke schaatsen zijn dan wel aan te raden voor beginners? Allereerst de combi-noren en comfortnoren. De enkels worden dan gesteund.

Welke schaatsen voor kinderen?

Voor kinderen zijn ijshockeyschaatsen een geschikte soort. Ze hebben namelijk een losse neus, waardoor het mogelijk is de schaats te verstellen. De schaatsen kunnen wel vier maten groeien. Ook verstelbare noren zijn om aan te raden.

Kleine kinderen (tot en met 4 jaar) hebben baat bij “glij-ijzers” oftewel “gliders” met vier ijzertjes.
Voor kinderen tot 10 jaar zijn “houtjes” het meest geschikt. Ze kunnen onder laarzen of schoenen worden gegespt. Er is ook een variant op de markt gebracht die van kunststof is in plaats van hout, de zogenaamde “easy gliders”.

Wanneer schaatsen kopen?

Wacht niet te lang met het kopen van schaatsen, want ze gaan als warme broodjes over de toonbank. Als ze uitverkocht zijn, kan het ook de moeite waard zijn om eens op internet te kijken naar schaatsen.
© 2010 - 2019 Rebeccahoogers, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Welke soorten schaatsen?Welke schaatsen moet je kopen? Welke soort schaatsen is het meest geschikt? Dit artikel biedt een overzicht van de versc…
Schaatsen slijpenSchaatsen op botte schaatsen gaat erg moeilijk en is vooral redelijk frustrerend. Of u nu op kunstschaatsen, ijshockeysc…
Schaatsen, welke soorten zijn er zoal te koopAls u of uw kinderen willen gaan schaatsen, staat u voor de keuze, welke schaatsen voor u het beste geschikt zijn. Hiero…
Schaatsen kopenSchaatsen kopenBen je al aangestoken door het winterweer of de komende Olympische Winterspelen in Vancouver en heb je ook zin gekregen…
Schaatsen, door Marian LugtenbergrecensieSchaatsen, door Marian LugtenbergDit boek gaat over schaatsen. Skeeleren doe je in de zomer, het lijkt een beetje op schaatsen. Als het kouder wordt en h…

Reageer op het artikel "Tips schaatsen kopen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Rebeccahoogers
Gepubliceerd: 19-12-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Schrijf mee!