InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Marathon Jeruzalem 2011: eerste internationale marathon

Marathon Jeruzalem 2011: eerste internationale marathon

Marathon Jeruzalem 2011: eerste internationale marathon De eerste internationale Marathon van Jeruzalem 2011 zal hardlopers uit de hele wereld naar vele historische plaatsen van de hoofdstad van Israël brengen. Het is een adembenemend parcours. Het evenement zal plaatsvinden op 25 maart 2011. De organisatoren hebben hooggespannen verwachtingen. De woordvoerder van de gemeente Jeruzalem sprak de hoop uit dat deze marathon hoge ogen gooit en bovenin het rijtje van toonaangevende internationale marathons zal gaan prijken.

Jerusalem International Marathon: 25 maart 2011

Op 25 maart 2011 zal ijs en weder dienende de Jerusalem International Marathon plaatsvinden voor zowel amateur- als professionele lopers. Het zal de eerste keer zijn dat in de hoofdstad van Israël een internationale marathon wordt georganiseerd. Deelnemers kunnen kiezen tussen drie trajecten:
  • 42,195 km (26,128 mijl)
  • 21,1 km (13,1 mijl)
  • 10 km (6,2 mijl)

Er is daarnaast een loop van 4,2 kilometer ter ondersteuning van de strijd tegen kanker.

Het parcours begint bij de Knesset - het parlement van de staat Israël - en eindigt bij het Sacher Park, een groot park in de buurt van de Knesset.

<STRONG>Jaffa Poort</STRONG> / Bron: Nborun, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Jaffa Poort / Bron: Nborun, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Het parcours

De startlijn van de Marathon van Jeruzalem is in Ruppin Street, aan de voorzijde van de Knesset. De renners leggen een parcours af die hen door een omgevi ngvoert met een rijke geschiedenis, belangwekkende culturele bezienswaardigheden en een inspirerend heuvelachtig landschap. Het parcours leidt langs allerlei historische toppers van Jeruzalem, zoals de Jaffapoort (zie foto), de Sionspoort gelegen aan de voet van de berg Sion, een waterreservoir die in opdracht van de Ottomaanse Sultan Suleiman I in 1536 is gebouwd, en door de heuvels van Jeruzalem - waaronder de Olijfberg - met een adembenemend uitzicht.

Uitdagend parcours

Het is een uitdagend en spectaculair parcours die dwars door het centrum van Jeruzalem leidt, met de oude stad en de oude stadsmuren. Het is het inspirerende decor van vele Bijbelse verhalen. Jeruzalem is de heiligste stad van het Jodendom. De Heilige Stad wordt honderden malen in de Tenach (Oude Testamentl) genoemd. Er is een diepe eeuwenoude band van de Joden met Jeruzalem. Ook christenen en moslims beschouwen Jeruzalem als een belangrijke stad.

Verandering van het parcours

Begin januari 2011 werd bekend dat de gemeente Jeruzalem had besloten om de loop van de Marathon van Jeruzalem te veranderen. De nieuwe route zal niet langs wegen leiden in gebieden van Jeruzalem die aan de stad zijn toegevoegd na 1967, de gebieden binnen de zogeheten 'groene lijn'. Dat de gemeente Jeruzalem de route verlegt naar de grenzen van de staat Israël vóór de Zesdaagse oorlog van 1967, heeft volgens sommige media te maken met gemeenteraadsleden van de politieke partij Meretz die aan één van de sponsoren van het evenement, Adidas, had verzocht zich als sponsor terug te trekken. Anders zouden ze een internationale campagne beginnen waarin ze het bedrijf zouden beschuldigen van steun aan de 'bezetting'.

Adidas

Gemeenteambtenaren ontkennen met kracht dat zij het parcours hebben verlegd onder druk van Adidas. Een woordvoerder van de gemeente Jeruzalem liet weten dat de gemeente hoopt dat het sportevenement niet met politiek vermengd zal worden.

Hooggespannen verwachtingen

De woordvoerder van de gemeente Jeruzalem sprak de hoop uit dat deze marathon Jeruzalem op de kaart zal zetten en dat het evenement gezien zal worden als één van de meest uitdagende marathons wereldwijd. In het rijtje: Berlijn, Parijs, New York, Chicago. De route wordt gepland langs allerlei historisch of anderszins belangwekkende plaatsen in de stad of langs plekken die een prachtig uitzicht bieden.

Andere evenementen

Gelijktijdig zullen er andere evenementen worden gehouden. Zo zal er van 22-24 maart een tentoonstelling gehouden worden over sport en gezondheid in het International Convention Center (ICC), en is er de avond voor de marathon een pasta-avond in het ICC. Daarnaast zijn er live optredens door de hele stad, en worden er decoraties aangebracht in de straten waar de lopers passeren.

Informatie en inschrijving

De inschrijfkosten bedragen:

AfstandRegistratie voor 31-01-2011Registratie tot 17-03-2011,
18.00 uur
Volledige marathon - 42 km.55$68$
Halve marathon - 21 km.40$51$
10 km.27$34$
4,2 km. - ter ondersteuning van de strijd tegen kanker14$14$

Meer info?

Meer informatie: www.jerusalem-marathon.com
© 2011 - 2019 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Schaatsen live op tv en livestream, de kalender 2018-2019Schaatsen live op tv en livestream, de kalender 2018-2019Schaatsen is de populairste wintersport in Nederland. Daarom wordt er in het seizoen 2018-2019 weer veel schaatsen live…
New York Marathon 2018 - live op tv en livestreamNew York Marathon 2018 - live op tv en livestreamOp zondag 4 november 2018 wordt de marathon van New York gehouden. Dit is de 48e editie van de TCS New York City Maratho…
Top 5 marathons in NederlandNederland heeft een aantal beroemde marathons, waaronder de Amsterdam Marathon en Rotterdam Marathon. In Nederland worde…
Marathon Eindhoven 2018: afstanden en routeMarathon Eindhoven 2018: afstanden en routeDe derde marathon van Nederland wordt elk jaar in oktober georganiseerd in Eindhoven. Dankzij het snelle parcours staan…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Marathon Jeruzalem 2011: eerste internationale marathon"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 15-02-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!