InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Salt Lake City 2002; het jaar van Jochem Uytdehaage

Salt Lake City 2002; het jaar van Jochem Uytdehaage

Tot 2002 reed Jochem Uytdehaage zijn rondjes nog redelijk onzichtbaar. Hij kon nog niet tippen aan de grote jongens, zoals Gianni Romme, Ids Postma en Rintje Ritsma. Maar in 2002 gebeurde het, Jochem Uytdehaage leerde wat winnen was en piekte op het juiste moment. Dit leverde hem twee gouden en één zilveren Olympische medaille op. Ineens was Jochem Uytdehaage uit Utrecht een hele grote jongen in de schaatswereld. Na het winnen van het EK Alround kon Jochem Uytdehaage de Olympische Spelen met veel vertrouwen tegemoet zien. Van Jochem Uytdehaage werd ook steeds meer verwacht, aangezien zijn prestaties met de week beter werden. Hij zou in Salt Lake City op drie afstanden gaan starten, met de hoop op minimaal één van deze afstanden eremetaal te behalen.

5.000 meter (9 februari 2002)

Nadat Derek Parra een nieuw wereldrecord had gereden begon Jochem Uytdehaage aan zijn race. Het was een zeer voortvarende race, waarin hij bijna iedere ronde zijn winst boekte op de tijd van Derek Parra. Na 12.5 ronden wist Jochem Uytdehaage te finishen in een tijd van 6,14,66. Met deze tijd dook hij maarlieft vier seconden onder het oude wereldrecord van Gianni Romme en ruim 3 seconden onder de tijd van Derek Parra. Bob de Jong moest nog starten, maar slaagde er niet in Jochem Uytdehaage van de eerste plek te houden. Het eerste goud was een feit.

1.500 meter (19 februari 2002)

Precies tien dagen na zijn gouden race op de 5.000 meter mocht Jochem Uytdehaage voor de tweede keer zijn opwachting maken. Ditmaal voor de 1.500 meter, niet geheel het terrein van de Utrechter. Toch zag het er lang naar uit dat Jochem Uytdehaage ook hier een gouden medaille wist te bemachtigen, nadat hij een nieuw wereldrecord had gereden van 1,44,57. Hij startte al vroeg, dus hij wist nog niet wat deze tijd hem zou opleveren. Nadat velen niet aan de tijd van Uytdehaage wisten te komen, begon de spanning toch ineens toe te nemen. Derek Parra strooide echter roet in het eten door met een tijd van 1,43,95 goud te pakken. Dat neemt natuurlijk niet weg dat een zilveren medaille een prachtig resultaat is.

10.000 meter (22 februari 2002)

De 10.000 meter was de laatste afstand voor Jochem Uytdehaage op een Olympische Spelen die tot dan toe perfect waren verlopen. De 10.000 meter werd uiteindelijk misschien wel de beste van de drie races. Met een tijd van 12,58,92 was Jochem Uytdehaage de eerste ooit met een tijd onder de 13 minuten. Daarnaast overklaste hij het volledige deelnemersveld door met een zeer groot verschil op de nummer twee te winnen. Gianni Romme, die niet startte op de 5.000 meter, werd tweede met een tijd van 13,10,03. Een fantastische afsluiting van de Olympische Spelen van 2002 in Salt Lake City.

De kroon op een topseizoen moest echter nog komen. In eigen huis (in Thialf in Heerenveen) wist Jochem Uytdehaage ook nog even het WK Alround binnen te slepen, waarna hij ook nog eens werd uitgeroepen tot 'sportman van het jaar'.
© 2011 - 2019 Mike93, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Derek Parra: van inlineskating naar langebaanschaatsenDerek Parra is een Amerikaanse oud-langebaanschaatser die Olympisch goud behaalde op de Olympische Spelen in 2002, nadat…
Gianni Romme: de man van MarsGianni Romme was een Nederlandse langebaanschaatser die tegenwoordig de coach van onder andere Anni Friesinger is. Hij w…
Tonny de Jong: als eerste goed op de klapschaatsTonny de Jong was de eerste vrouwelijke schaatser die goed overweg kon met de klapschaats. Ze wist twee maal Europees Ka…
Roberto Sighel: vijf Olympische SpelenRoberto Sighel is een Italiaanse oud-langebaanschaatser. Hij heeft maar liefst aan vijf Olympische Winterspelen deelgeno…
Bronnen en referenties
  • http://www.sportstatistieken.nl/index.php?file=schaatser&code=1976070901
  • http://nos.nl/archief/2002/winterspelen/paginas/nieuws/nieuwsoverzicht.html

Reageer op het artikel "Salt Lake City 2002; het jaar van Jochem Uytdehaage"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mike93
Gepubliceerd: 23-06-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!