Bauke Mollema - biografie

Bauke Mollema (geboren op 26 november 1986 in Groningen) is in 2014 de kopman van Belkin (ex-Rabobank) in de Tour de France. In het najaar van 2004 meldde Mollema zich voor het eerst bij een wielervereniging. Verschillende clubgenoten ginnegapten toen om de oude, brakke racefiets van Mollema. 'Wahaha, op dat derdehands wrak kun je toch niet fietsen?' Niet veel later verging dat lachen hen, toen de club op de Veluwe trainde en die onbekende, 17-jarige jongen iedereen eraf reed.

De opmars van een toptalent

Begin 2005 reed hij zijn eerste officiële wedstrijd. Mollema ontwikkelde zich stormachtig. In 2007 kon niemand meer om hem heen. Mollema won dat jaar in Spanje de etappekoers Circuito Montañés en in Frankrijk de Tour de l’Avenir (de Tour de France voor beloften). Bauke Mollema werd algemeen erkend als één van de grootste rondetalenten van zijn generatie.

In 2008 werd hij prof bij de Rabobankploeg. Tijdens dat voorjaar reed hij sterk en werd ondermeer zesde in de Vuelta a Castilla y Leon. In mei, tijdens de Ronde van Romandië, viel hij echter en brak zijn elleboog. Mollema vocht zich terug. In het najaar werd hij zevende in het eindklassement van de Ronde van Duitsland.

Rampjaar

Het wielerseizoen 2009 begon goed. Mollema reed zeer sterk in de Tour of California. Het werd echter een rampjaar. Na het goede begin ging zijn vormpeil ineens steil bergafwaarts. Hij bleek de ziekte van Pfeiffer te hebben. Na een lange rustperiode kon hij in het najaar nog een paar koersen rijden.

2010

In 2010 mocht Mollema zijn debuut maken in een grote ronde: de Giro d'Italia, die dat jaar in Amsterdam van start ging. Hij reed erg goed tijdens de bergritten en werd uiteindelijk 12e in het eindklassement. Een paar maanden later presteerde hij ook uitstekend in de Ronde van Polen. Hij won een rit in deze ProTour-koers en werd derde in het eindklassement.

Mollema verhuisde in december 2010 naar een dorpje bij Alicante (Spanje), zodat de geboren Groninger voortaan volop mogelijkheden heeft, om zich tijdens zijn trainingen te richten op zijn specialiteit: klimmen.

2011

Tijdens het huidige wielerseizoen heeft de jonge Rabo-coureur al uitstekend gepresteerd in een aantal etappekoersen. Zo werd hij 9e in Parijs-Nice, 10e in de Ronde van Catalonië, 2e in de Vuelta a Castilla y Leon en 5e in de Ronde van Zwitserland.
Vervolgens debuteerde hij in de Tour de France. Mede door ziekte werd dit een minder glorieus debuut dan hij gehoopt had. Toch herstelde hij nog tijdens de Tour en werd uiteindelijk 2e in een rit. Door de ziekte had hij echter al veel tijd verloren in het algemeen klassement en daarin werd hij slechts 70e.
Vervolgens reed hij buitengewoon sterk in de Vuelta van 2011. Hij werd won het puntenklassement en werd vierde in het eindklassement. Tijdens die Vuelta beleefde Mollema zijn grote internationale doorbraak als ronderenner.

2012

Als klassementsrenner in de Grote Rondes zat het voor Mollema in 2012 niet mee. Als gevolg van diverse valpartijen moest hij geblesseerd opgeven in de Tour de France. Vervolgens reed hij de Vuelta en daarin werd hij slechts 28e. In andere koersen behaalde hij in 2012 echter wel mooie resultaten. Zo werd hij derde in het eindklassement van de Ronde van het Baskenland. Ook pakte hij mooie ereplaatsen in de klassiekers: hij werd 10e in de Amstel Gold Race, 6e in Luik-Bastenaken-Luik, 7e in zowel de Waalse Pijl als de Ronde van Lombardije en 5e in de Clasica San Sebastian.

2013

In het Internationaal Wegcriterium 2013 werd hij 4e in het eindklassement. Vervolgens werd hij ziek op een belangrijk moment in het voorjaar, namelijk tijdens de Ronde van het Baskenland. Hij kon die wedstrijd niet uitrijden. Toch herstelde hij nog voldoende van die ziekte om mooie ereplaatsen te pakken in twee klassiekers die kort daarna verreden werden: de Amstel Gold Race (10e) en de Waalse Pijl (2013).
In de aanloop naar de Tour de France 2013 lijkt Mollema zeer goed in vorm te zijn. Hij reed erg sterk in de Ronde van Zwitserland. In deze rittenkoers won hij één etappe en eindigde als tweede in het eindklassement. De Tour de France van 2013 werd een groot succes. Mollema stond zelfs even tweede in het algemeen klassement. Uiteindelijk zou hij in die Ronde van Frankrijk zesde worden in het eindklassement. Vervolgens reed hij de Vuelta, waarin hij nog één etappe won. Later in dat seizoen werd hij elfde op het WK wielrennen.

2014

In 2014 reed Mollema een goed voorjaar. Hij werd onder meer 7e in de Amstel Gold Race en 4e in de Waalse Pijl. Mollema toonde in de aanloop naar de Tour de France 2014 dat hij wederom in een goede vorm naar de Tour toewerkte: hij werd derde in de eindklassementen van zowel de Ronde van Noorwegen als de Ronde van Zwitserland.
© 2011 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tour de France 2020 - deelnemers en startlijstTour de France 2020 - deelnemers en startlijstIn 2020 wordt de 107e editie gehouden van de Tour de France. Deze Tour zou van start gaan op zaterdag 27 juni, maar vanw…
Succesvolle Nederlanders in de Tour de FranceSuccesvolle Nederlanders in de Tour de FranceOp 15 juli 2016 behaalde Tom Dumoulin zijn tweede overwinning in de Tour de France van 2016. Een andere Nederlander, Lar…
Profronde van Surhuisterveen - Criterium na Tour de FranceProfronde van Surhuisterveen - Criterium na Tour de FranceDe Profronde van Surhuisterveen is een wedstrijd die kort na de Tour de France wordt georganiseerd. Doorgaans is de winn…
Nederlands wielersucces in de Vuelta: het heden en verledenNederlands wielersucces in de Vuelta: het heden en verledenDe ‘Vuelta Ciclista a España’, ofwel de ‘Vuelta’, is één van de drie belangrijkste wielerrondes die in het wielrennen ge…

Stichting veilige paardensport (SRR)Er zijn in Nederland heel veel paardenbedrijven. De een heeft alles netjes voor elkaar terwijl de ander er een zootje va…
Pijn, spanning en disbalans bij het paardrijdenPijn, spanning en disbalans bij het paardrijdenVele ruiters hebben last van rugpijn tijdens het rijden. De pijn zit meestal in de onderrug. Deze pijn kan verschillende…
Bronnen en referenties
  • De Muur 22 - Uitgeverij L.J. Veen
  • Dit is onze tijd - Thijs Zonneveld - Tirion Sport
  • www.baukemollema.nl
  • http://www.telegraaf.nl/telesport/tour2011/10037404/__PROFIEL_Wie_is_Bauke_Mollema___.html?p=5,1?sn=telesport
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.dewielersite.net

Reageer op het artikel "Bauke Mollema - biografie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 02-07-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!