InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Vuelta 2015 (ronde van Spanje) start in Drenthe / Emmen

Vuelta 2015 (ronde van Spanje) start in Drenthe / Emmen

De Ronde van Spanje gaat in 2015 opnieuw van start in Nederland. De ronde startte ook in 2009 al in Nederland. Ditmaal is niet Assen maar Emmen als startplaats gekozen. In 2009 was Emmen al de finishplaats van een etappe. De renners zullen in totaal 5 dagen door Nederland rijden. Er wordt gestart op zaterdag. De laatste dag is woensdag. Na woensdag volgt een rustdag waarop de renners per vliegtuig van Eindhoven naar Spanje reizen. De eerst dag rijden de renners een ploegentijdrit. De rit over 31 kilometer eindigt in voetbalstadion van FC Emmen. Het Univé Stadion biedt plaats aan 8600 bezoekers. Ook de eerst echte etappe zal de volgende dag eindigen in dit stadion.

De overige dagen zal de ronden heel Nederland aandoen. Na de start in Drenthe doet de ronde in ieder geval ook Friesland, Overijssel, Zeeland en Noord-Brabant aan.

Lobby

In januari 2011 begon de geruchtenmachine al te gonzen. Na het succes van 2009 werd opnieuw gepraat over een start van de Vuelta in Assen. Het circuit van de TT zou opnieuw kanshebber zijn als startplaats van de wielerronde. De provincie onderzoekt samen met Jos Vaessen, in 2009 directeur van de Drentse Vuelta-organisatie, of er in Drenthe voldoende draagvlak is om de start opnieuw te organiseren. Voor een definitief besluit werd 2 jaar uitgetrokken. In juni 2011 verklaarde Vaessen tegenover de NOS: ''Het is 99,9 procent zeker. Aan 2015 komt niemand meer''. Veassen kwam met zijn verklaring na een bezoek van Vueltabaas Javier Guillén aan de TT in Assen. Vaessen is onder andere voorzitter "circuit van Drenthe" en eerder van voetbalclub Vitesse. 22 augustus 2012 liet Vaessen weten dat directie van de Vuelta a Espagna de plannen definitief had goedgekeurd.

De Ronde van Spanje

De Ronde van Spanje (Vuelta Ciclista a España of kortweg Vuelta) is een wielerwedstrijd die sinds 1936 bijna jaarlijks wordt gehouden in Spanje. Deze wielerronde duurt 23 dagen. Er worden 21 etappes verreden, meestal inclusief een proloog. De Ronde van Spanje, wordt samen met de Ronde van Frankrijk (Tour de France) en de Ronde van Italië (Giro d'italia) gerekend tot de grote 3 van jaarlijkse wielerwedstrijden.

Steun van Provinciale Staten en het Olympisch Plan 2028

Voor de plannen is de steun van Provinciale Staten belangrijk. De organisatie van de Ronde van Spanje sluit goed aan bij het Olympisch Plan 2028. Het Olympisch Plan 2028 is de ambitie om met sport in de volle breedte een bijdrage te leveren aan Nederland, met veel positieve effecten nú en in de toekomst. En met de organisatie van de Olympische en Paralympische Spelen van 2028 in Nederland als inspirerend perspectief en mogelijke uitkomst.

In het kader van het Olympisch Plan 2028 laten Groningen, Friesland en Drenthe laten zien dat ook in de noordelijke provincies grote sportevenementen kunnen worden gehouden.

Groningen praat weer mee

De provincie Groningen neemt dus ook weer deel aan de plannen voor 2015. Groningen haakte in 2009 voor de organisatie af. De inmiddels overleden oud-minister en toenmalig Commissaris van de Koningin Ter Beek droeg toen Drenthe als kandidaat naar voren. Ter Beek was zelf ook wielerliefhebber. De Spanjaarden waren vooral erg enthousiast over het gemoderniseerde TT Circuit in Assen. Sportjournalist Dick Heuvelman was vanaf 2002 al bezig met de lobby om de Vuelta naar Nederland te krijgen. Die plannen concentreerde zich in eerste instantie op Groningen. In 2002 startte de Giro (Ronde van Italië) al in Groningen.

Drenthe haakt af

Begin november 2012 maakt de provincie Drenthe bekend geen financiële bijdrage te willen leveren aan de organisatie. Volgens velen speelt de financiële crisis en het feit dat ook Drenthe moet bezuinigen hier in belangrijke rol. In de media komt echter ook naar voren dat Drenthe zich terug trekt vanwege de affaire rondom Lance Armstrong. Armstrong moest een week eerder zijn zeven Tourzeges moest inleveren wegens dopingpraktijken. Volgens de organisatie gaan de voorbereidingen gewoon door. Drenthe had 600.000 euro toegezegd. Dat geld moet nu opgebracht door de andere deelnemende provincies en steden. Mogelijk is er nu ook een rol voor de provincie Zeeland. Zeeland doet graag mee. Ook bijvoorbeeld Breda blijft onverminderd enthousiast: "
"De Vuelta is een topsportevenement en sluit perfect aan bij de ambities en het sportieve imago van de stad Breda". De vijfde en laatste etappe op Nederlands grondgebied zou in Breda eindigen.

Historie

De Vuelta startte voor 2009 maar een keer eerder niet op Spaans grondgebied. In 1997 was de start in Lissabon. In 2009 volgde Assen. In 2015 volgt Emmen dus. Aanvankelijk was de Vuelta vooral een Spaanse aangelegenheid. De ronde werd 28 keer door een Spanjaard gewonnen, gevolgd door de Fransen 8 keer en 7 keer door een Belg. Twee Nederlanders wonnen ooit de Ronde van Spanje. Jan Janssen won in 1967 en Joop Zoetenmelk in 1979.
© 2011 - 2019 Basjobsen, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De UCI World TourVanaf 2011 behoort de Vuelta tot de UCI World Tour. De UCI, ofwel de Internationale Wielerunie. Dit is een international…
1e etappe Vuelta 2018: tijdrit Malaga, live tv en livestream1e etappe Vuelta 2018: tijdrit Malaga, live tv en livestreamOp zaterdag 25 augustus wordt de openingsrit van de Ronde van Spanje 2018 verreden. Deze eerste etappe van de Vuelta 201…
Nederlands wielersucces in de VueltaNederlands wielersucces in de VueltaDe ‘Vuelta Ciclista a España’, ofwel de ‘Vuelta’, is één van de drie belangrijkste wielerrondes die in het wielrennen ge…
Vuelta 2012, rittenschema ronde van SpanjeOp 11 januari 2012 wordt officieel het rittenschema van de Vuelta 2012 bekend gemaakt. De ronde van Spanje begint op zat…
Vuelta 2011, rittenschema ronde van SpanjeDe Vuelta 2011 is sinds 1935 alweer de 66ste ronde van Spanje. De totale afstand die door de renners moet worden afgeleg…

Reageer op het artikel "Vuelta 2015 (ronde van Spanje) start in Drenthe / Emmen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Basjobsen
Laatste update: 01-11-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Schrijf mee!