Clásica San Sebastián 2021, live op tv en livestream

Clásica San Sebastián 2021, live op tv en livestream De 40e editie van de Clásica Ciclista San Sebastián wordt in de zomer van 2021 verreden. Dit is de enige Spaanse eendagswedstrijd die opgenomen is in de World Tour. Het parcours van deze koers bevindt zich in het Baskenland. De Clasica San Sebastian is live op tv te zien. Ook kan men de Clasica San Sebastian online via een livestream bekijken.

In 2020 geen Clasica vanwege het coronavirus

In het seizoen 2020 stond de Clasica oorspronkelijk eind juli op de kalender. Vanwege het coronavirus besloot men in het voorjaar van 2020 echter om deze wedstrijd af te lasten.

Geschiedenis

Deze Baskische wedstrijd is erg jong vergeleken met de meeste andere 'klassiekers'. De eerste editie werd verreden in 1981.
Het lijkt merkwaardig dat zo'n groot wielerland als Spanje slechts één 'klassieker' heeft, die dan ook nog eens zo'n kleine historie heeft. De Spaanse wielercultuur is echter van oudsher vooral gericht op etappekoersen, zoals de Ronde van het Baskenland en natuurlijk de Vuelta (Ronde van Spanje).

De eerste edities van de Clasica San Sebastian hadden nog niet veel sportieve status. Dat veranderde in 1987, toen de wedstrijd de status van 'eerste categorie-wedstrijd' kreeg in het toenmalige wereldklassement, de Super Prestige. Toen in 1988 de wereldbeker werd opgezet, werd de Clasica een wereldbekerwedstrijd. Later werd de wedstrijd opgenomen in de ProTour en vervolgens werd het een onderdeel van de World Tour. De Baskische naam van de Clasica San Sebastian is Donostia-Donostia Klasikoa.

Parcours

Hoe ziet het parcours van deze koers eruit in 2021? De start is om circa kwart voor twaalf in San Sebastian. Ook de finish is in die plaats. (De stad San Sebastian heet in het Baskisch overigens 'Donostia'.) Het parcours heeft een lengte van circa 230 kilometer. De beroemdste klim in het parcours is de Jaizkibel. Anno 2021 heeft deze klim echter een iets minder prominente rol in de route dan in het verleden vaak het geval was. Men komt na circa 160 kilometer koers op de top van die klim (dus op 67 kilometer van de finish). Daarna volgen echter nog twee serieuze heuvels: de Mendizorrotz (op circa 37 kilometer van de finish) en de Murgil-Tontorroa (op circa 18 kilometer van de finish).

Jaizkibel

Bij veel voorgaande edities speelde de Jaizkibel een hoofdrol in deze koers. Wat zijn de statistieken van deze klim? Op deze helling, die vlakbij het plaatsje Lezo ligt, moet een hoogteverschil van circa 450 meter worden overwonnen. Het gemiddelde stijgingspercentage is 5,4 %. Op de steilste stukken is het stijgingspercentage 8,5%.

Nederlandse successen

De Clasica San Sebastian is vier maal door een Nederlander gewonnen. Adrie van der Poel was in 1985 de eerste Nederlandse winnaar. In 1988 hadden Gert-Jan Theunisse en Steven Rooks tijdens de Clasica nog steeds de goede vorm, die ze in juli tijdens de Tour hadden geëtaleerd. Mede dankzij geweldig ploegenspel won Theunisse dat jaar en werd Rooks derde. Erik Dekker was tijdens de zomer van 2000 in een euforische stemming. Hij won drie ritten in de Tour en vlak daarna kon hij solo de overwinning pakken in de Clasica San Sebastian. In 2016 werd deze Spaanse klassieker gewonnen door Bauke Mollema.

Startlijst met rugnummers: deelnemers 2021

Welke teams staan op de startlijst? Alle WorldTour-ploegen starten in deze wedstrijd. Daarnaast deelt de Baskische organisatie wildcards uit aan diverse ProContinentale-ploegen.

Clasica San Sebastian 2021 live op tv

Live op tv bij Sporza

De Clasica San Sebastian 2021 live op tv te zien bij de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Op welke zender van de VRT is deze Baskische wedstrijd te zien en hoe laat begint de live-uitzending? Hun live tv-uitzending vindt plaats op de zender VRT één. De VRT (Sporza) zendt zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd op tv uit. De tv-uitzending van de dameswedstrijd begint om 15u10. De live tv-uitzending van de herenwedstrijd begint om circa 15u30.

Live op tv bij Eurosport

De Clasica San Sebastian wordt ook door Eurosport live uitgezonden. Aangezien men bij Eurosport op die middag de kwalificatie van de MotoGP van Tsjechië live uitzendt, begint bij hen de live tv-uitzending van de Clasica San Sebastian wat later dan bij Sporza. De live tv-uitzending begint om 16u00 op Eurosport 1.

Live op tv bij de NOS? Neen

Bij veel voorgaande edities werd de Clasica San Sebastian in Nederland ook live op tv uitgezonden door NOS Studio Sport. Daarnaast bood men ook dikwijls een gratis livestream aan op hun site. Anno 2021 heeft de NOS helaas niet meer de uitzendrechten om deze Baskische klassieker op tv (of via een livestream) uit te zenden.

Livestream Clasica San Sebastian 2021

Livestream Sporza

De Clasica San Sebastian is ook online te volgen via een livestream. Er wordt onder meer door Sporza (VRT) een livestream van de Clasica San Sebastian beschikbaar gesteld. Deze livestream begint om 15u30 (dus tegelijk met de live tv-uitzending van Sporza). Dit is een gratis livestream van de Clasica San Sebastian. De livestream van Sporza is wel 'geo-restriced'. Dit houdt in dat deze Vlaamse livestream van de Clasica San Sebastian officieel alleen in België bekeken mag worden. Voor andere landen is deze gratis livestream van Sporza voor deze Baskische klassieker geblokkeerd ('geo-blocked'). Kijkers in België kunnen de gratis livestream van de Clasica San Sebastian op de middag van 3 augustus onder meer vinden via het menu 'nu live' op de site van Sporza. Daarnaast vindt men de Vlaamse livestream van de Clasica San Sebastian onder meer ook via het menu 'wielrennen'. Tijdens de live-uitzending vindt men deze stream van de Clasica San Sebastian 2021 ook via de hoofdpagina van de site van het Vlaamse Sporza.

Livestream Eurosport

Er is ook een livestream van deze koers beschikbaar bij Eurosport. Hun officiële livestream van deze Baskische eendagswedstrijd bevindt zich op de Eurosport Player. Men dient wel een abonnement op die dienst te hebben, om deze livestream van Eurosport te kunnen bekijken. Deze stream begint om 16u00.

Livestream via Go App

Het is ook mogelijk om deze World Tour-klassieker online te bekijken met een livestream op de Go App (online tv). Met die app kan men op de wedstrijddag bijvoorbeeld naar de live tv-uitzending van Sporza bij deze Baskische klassieker kijken. Die livestream op deze app is in de hele EU beschikbaar. Zo kunnen ook Nederlanders op vakantie in een ander land van de Europese Unie per livestream naar de live tv-uitzending van de Clasica San Sebastian kijken op de Go App. Deze Go App waarmee men online (per livestream) tv kan kijken is gratis beschikbaar voor iedereen die digitale tv bij Ziggo heeft.

Livestream FloBikes? Alleen USA en Canada

Wordt er ook een livestream van de Clasica San Sebastian 2021 beschikbaar gesteld door FloBikes? Ja, dit Noord-Amerikaanse bedrijf heeft inderdaad een livestream van deze koers. Deze livestream is echter alleen 'on demand' beschikbaar voor kijkers uit Canada en de Verenigde Staten.

Livestream iTV

Zoals klanten van Ziggo deze Baskische wedstrijd live via een stream op de Ziggo Go-app kunnen bekijken, zo biedt KPN aan haar klanten een livestream aan op de iTV-app. Ook hiermee kan men per livestream deze Clasica San Sebastian in de hele EU online bekijken.

Livestream NLziet? Neen

Is er ook op de populaire tv-app NLziet een livestream beschikbaar van de Clasica San Sebastian? Neen, de zenders die men per livestream op die app kan ontvangen, zenden deze Spaanse eendagswedstrijd niet live uit.

Voorgaande editie: uitslag Clasica San Sebastian 2019

 1. Remco Evenepoel (Bel) in 5:44:27
 2. Greg Van Avermaet (Bel) + 38 sec.
 3. Marc Hirschi (Zwi) z.t.
 4. Gorka Izagirre (Spa) z.t.
 5. Bauke Mollema (Ned) z.t.
 6. Patrick Konrad (Oos) z.t.
 7. Jelle Vanendert (Bel) z.t.
 8. Enric Mas (Spa) z.t.
 9. Michael Woods (Can) z.t.
 10. Alejandro Valverde (Spa) z.t.

Erelijst

Het recordaantal overwinningen staat op naam van de regionale held Marino Lejarreta. Deze Bask won de wedstrijd drie maal. De Italiaan Francesco Casagrande, de Fransman Laurent Jalabert en de Spanjaard Alejandro Valverde slaagden er twee maal in om deze Baskische klassieker te winnen.

jaartalwinnaar
1981Marino Lejarreta
1982Marino Lejarreta
1983Claude Criquielion
1984Niki Rüttimann
1985Adrie van der Poel
1986Iñaki Gastón
1987Marino Lejarreta
1988Gert-Jan Theunisse
1989Gerhard Zadrobilek
1990Miguel Indurain
1991Gianni Bugno
1992Raúl Alcalá
1993Claudio Chiappucci
1994Armand de las Cuevas
1995Lance Armstrong
1996Udo Bölts
1997Davide Rebellin
1998Francesco Casagrande
1999Francesco Casagrande
2000Erik Dekker
2001Laurent Jalabert
2002Laurent Jalabert
2003Paolo Bettini
2004Miguel Ángel Martín Perdiguero
2005Constantino Zaballa
2006Xavier Florencio
2007Leonardo Bertagnolli
2008Alejandro Valverde
2009Carlos Barredo
2010Luis León Sánchez
2011Philippe Gilbert
2012Luis Leon Sanchez
2013Tony Gallopin
2014Alejandro Valverde
2015Adam Yates
2016Bauke Mollema
2017Michal Kwiatkowski
2018Julian Alaphilippe
2019Remco Evenepoel

Lees verder

© 2011 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
New York Marathon 2021 - live op tv en livestreamNew York Marathon 2021 - live op tv en livestreamIn november 2021 wordt de marathon van New York gehouden. Dit is de 50e editie van de TCS New York City Marathon. Deze m…
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt Oranje op het EK voetbal tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde v…
EK voetbal 2021: België-Finland, live op tv en livestreamEK voetbal 2021: België-Finland, live op tv en livestreamOp 21 juni 2021 speelt België zijn derde wedstrijd in de poulefase van het EK voetbal. De tegenstander is Finland. Dit d…
EK voetbal 2021: 3e duel van Nederland, live tv & livestreamEK voetbal 2021: 3e duel van Nederland, live tv & livestreamHet is nog niet bekend wie de tegenstander van Oranje is bij haar derde poulewedstrijd op het EK van 2021. Die tegenstan…

Ongebroken trens (bit)Je hebt er misschien wel eens ooit van gehoord, een ongebroken trens. En dacht dan heel waarschijnlijk, oh, maar dat is…
FNRS Wedstrijden rijden; F-proeven & Va-ProevenFNRS wedstrijden worden speciaal voor manegeruiters georganiseerd, bij de KNHS ligt de focus meer op het paard en ruiter…
Bronnen en referenties
 • WIelerjaarboek 1987-1988 - Herman Harens e.a. - Uitgeverij Elmar Sport
 • Wielerjaarboek 1988-1989 - Herman Harens e.a. - Uitgeverij Elmar Sport
 • http://www.dewielersite.net
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://clasica-san-sebastian.diariovasco.com/

Reageer op het artikel "Clásica San Sebastián 2021, live op tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

S. D. Wen, 25-07-2011 18:51 #1
Is er een route beschrijving.
Wat is de start tijd en vanaf welk punt in San Sebastiaan?

Met vriendelijke groeten

S.D.Wen

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 12-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 1
Schrijf mee!