InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Profronde van Surhuisterveen 2018 live op tv en livestream

Profronde van Surhuisterveen 2018 live op tv en livestream

Profronde van Surhuisterveen 2018 live op tv en livestream Op dinsdag 31 juli 2018 wordt voor de 37e keer de Profronde van Surhuisterveen georganiseerd. De profrenners strijden in deze wedstrijd om een trofee genaamd 'de Gouden Fiets'. Deze editie van de Profronde van Surhuisterveen wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze Friese wielerwedstrijd live op het internet te volgen via een livestream. Welke renners hebben in het verleden de Profronde van Surhuisterveen gewonnen? Hoe ziet het programma van de Profronde van Surhuisterveen 2018 eruit? Welke prominente deelnemers staan op de startlijst van dit Friese criterium?

Geschiedenis

Al sinds 1881 worden er wielerwedstrijden georganiseerd in Surhuisterveen. Het eerste profcriterium vond pas ruim een eeuw later plaats: op 8 september 1982 loste de beroemde schaatser Jeen van den Berg het startschot voor de eerste editie van deze profkoers. Het werd meteen een groot succes: twintigduizend toeschouwers stonden die dag langs het parcours. Sindsdien is deze wedstrijd ieder jaar georganiseerd. In de loop der jaren had men bij de Profronde van Surhuisterveen legendarische renners aan de start, zoals Marco Pantani, Joop Zoetemelk, Cadel Evans, Alberto Contador, Peter Sagan en Chris Froome.

Surhuisterveen

Surhuisterveen ligt in het oosten van Friesland. De Friese naam van dit dorp is Surhústerfean. Het dorp telt anno 2018 circa 6000 inwoners. Surhuisterveen is een onderdeel van de gemeente Achtkarspelen. Het dorp is de geboorteplaats van de cultheld Jan Hepkes Wouda (1862-1939), de Friese leugenbaron, waarover veel volksverhalen bestaan. Hij was een soort Friese combinatie van Baron van Münchhausen en Tijl Uilenspiegel. In Surhuisterveen staat ook een standbeeld ter ere van 'Jan Hepkes de Leugenaar'.

Wielerdorp

Surhuisterveen is al jaren echt een wielerdorp. Behalve de Profronde van Surhuisterveen, wordt er in dit Friese dorp ook jaarlijks een veldrit met internationale allure verreden, genaamd 'De Centrumcross'. Eveneens wordt er jaarlijks een befaamde tocht voor toerfietsers georganiseerd, genaamd ‘De Pieter Weening Classic’. Profwielrenner Pieter Weening komt uit Harkema, een dorp vlakbij Surhuisterveen. Deze Friese coureur heeft een Tour-etappe en twee Giro-etappes op zijn erelijst staan en reed tijdens de Giro ook enige dagen in de roze leiderstrui.

Gouden Fiets

De winnaar van de Profronde van Surhuisterveen krijgt een trofee genaamd 'De Gouden Fiets'. Deze trofee wordt jaarlijks beschikbaar gesteld door Stichting Spavo Fonds.

Erelijst

Vier coureurs slaagden erin om het profcriterium in Surhuisterveen twee keer op hun naam te schrijven: de Nederlanders Joop Zoetemelk en Erik Dekker, de Australiër Robbie McEwen en de Spanjaard Alberto Contador.

jaartalwinnaar
1982 Jan Raas
1983 Jos Schipper
1984 Joop Zoetemelk
1985 Gerrit Solleveld
1986 Theo Smit
1987 Joop Zoetemelk
1988 Jelle Nijdam
1989 Eddy Schurer
1990 Claude Criquielion
1991 Wiebren Veenstra
1992 Gert Jakobs
1993 Adrie van der Poel
1994 Erik Dekker
1995 Sergei Oetsjakov
1996 Bart Voskamp
1997 Jeroen Blijlevens
1998 Marco Pantani
1999 Jans Koerts
2000 Marcel Wüst
2001 Erik Dekker
2002 Santiago Botero
2003 Robbie McEwen
2004 Ivan Basso
2005 Pieter Weening
2006 Robbie McEwen
2007 Alberto Contador
2008 Erik Zabel
2009 Alberto Contador
2010 Andy Schleck
2011 Cadel Evans
2012 Mark Cavendish
2013 Bauke Mollema
2014 Lieuwe Westra
2015 Peter Sagan
2016 Chris Froome
2017 Tom Dumoulin
2018 Geraint Thomas

Nieuwe datum: dinsdag na de Tour

De Profronde van Surhuisterveen heeft sinds 2015 een nieuwe datum op de wielerkalender gekregen. Voorheen werd dit criterium vaak begin augustus georganiseerd. Sinds 2015 wordt dit criterium in Friesland op de eerste dinsdag na de Tour georganiseerd. (Het is daarmee het tweede profcriterium in Nederland na de Tour, na de Profronde van Boxmeer, die op de maandag wordt verreden.) In het verleden werd op die datum (de eerste dinsdag na de Tour) doorgaans de Profronde van Stiphout georganiseerd.

Programma Profronde van Surhuisterveen 2017

 • 9u30 Reclamekaravaan in de regio
 • 13u00 Begin braderie en rommelmarkt
 • 13u30 Criterium voor dames
 • 15u30 Criterium voor elite en beloften
 • 18u00 Reclamekaravaan op het parcours met Bicycle Showband Cresendo
 • 18u30 Voorstelling van de profs en de huldiging van de Tourvedetten
 • 19u00 Start van de 356e Profronde van Surhuisterveen
 • 21u15 Huldigingen en de uitreiking van de Gouden Fiets

Toegang is gratis

In Surhuisterveen hoeft men (in tegenstelling tot diverse andere prominente profcriteriums) geen toegangskaarten meer te kopen om de profronde te zien. De toegang bij de Ronde van Surhuisterveen is in 2018 geheel gratis.

Deelnemers: startlijst

Welke prominente deelnemers staan in 2018 op de startlijst van de Profronde van Surhuisterveen? De grootste namen op de deelnemerslijst zijn Tom Dumoulin en Tourwinnaar Geraint Thomas. Drie andere publiekstrekkers die in Surhuisterveen op de startlijst staan van dit criterium, zijn drie regionale favorieten: de Fries Pieter Weening (Team Roompot), de Groninger (met Friese roots) Bauke Mollema (Trek-Segafredo) en de in het Groningse Bedum geboren Laurens ten Dam. Ook de Groninger Tom-Jelte Slagter (Dimension Data) staat op de startlijst van deze wedstrijd. Overige interessante deelnemers op de startlijst van dit criterium zijn onder meer Luke Rowe en Ramon Sinkeldam.

Live op tv: het criterium van Surhuisterveen

De Profronde van Surhuisterveen 2018 wordt live op tv uitgezonden door de zender Podium Tv. Dit is een regionale commerciële zender die zich met name op Noord-Nederland richt. Podium Tv zendt veel culturele en sportieve evenementen uit. Zo zenden zij ook de veldrit van Surhuisterveen (Centrumcross) live op tv uit, maar bijvoorbeeld ook de Groningse wegwielerkoers de Omloop van de Veenkoloniën, de Drentse wielerwedstrijd de Koga Slag om Norg en qua autosport de Gamma Racing Day te Assen. Podium Tv zit in het noorden en oosten van Nederland in veel standaard-pakketten van aanbieders van digitale tv. De uitzending begint om circa 18u30. Het startschot van de profwedstrijd klinkt om 19u00.

Livestream Profronde van Surhuisterveen

De Profronde van Surhuisterveen 2018 is ook live op het internet te volgen via een livestream. Met zo'n livestream kan men deze Friese profronde dus op bijvoorbeeld een computer, laptop, tablet of smartphone bekijken. De livestream begint tegelijk met de live tv-uitzending. Dat houdt in dat men live deze stream kan bekijken vanaf ca. 18u30. De livestream van de Profronde van Surhuisterveen 2018 is geheel gratis. Er is een livestream beschikbaar op de avond van dinsdag 31 augustus 2018 op de website van de zender Podium Tv, wat eveneens de zender is die deze koers live op tv uitzendt.

Livestream ook via websites van kranten

De livestream en de tv-uitzending worden mede mogelijk gemaakt door de NDC mediagroep. Ook is er op de site van de Leeuwarder Courant een livestream beschikbaar waarmee men live deze koers kan bekijken. Daarnaast kan men deze livestream ook vinden via de site van het Dagblad van het Noorden. Die beide kranten die links aanbieden naar de livestream, behoren allebei tot de NDC mediagroep.

Ook live op tv en livestream: Gouden Pijl Emmen

De Profronde van Surhuisterveen is één van de weinige criteriums die live op tv en online per livestream worden uitgezonden. Een ander criterium dat men live kan volgen op televisie en daarnaast ook via een stream is de Gouden Pijl van Emmen 2018. Dat Drentse criterium wordt op zondag 5 augustus op telvisie en per livestream uitgezonden door RTV Drenthe.

Uitslag Profronde van Surhuisterveen 2018

In de Profronde van Surhuisterveen 2018 ging de zege naar Tourwinnaar Geraint Thomas. Hij zegevierde in de sprint voor twee andere grote publiekstrekkers: Tom Dumoulin finishte als tweede en Bauke Mollema werd derde.

Voorgaande editie: Uitslag Profronde van Surhuisterveen 2017

De Profronde van Surhuisterveen 2017 eindigde met een sprint van een kopgroep van drie renners: Dumoulin, Mollema en Roglic. Kort voor de laatste bocht versnelde Tom Dumoulin en nam de kop van de groep. Hij gaf die niet meer af en sprintte zo naar de zege in deze wedstrijd, voor Mollema en Roglic Ter ere van zijn Giro-zege droeg Dumoulin tijdens dit criterium de roze trui die hij in Italië had gewonnen.

Lees verder

© 2011 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Daags na de Tour 2018 - Ronde van Boxmeer – programmaDaags na de Tour 2018 - Ronde van Boxmeer – programmaOp maandag 30 juli 2018 wordt in de Brabantse plaats Boxmeer het profcriterium Daags Na De Tour verreden. Het is de 44e…
Gouden Pijl Emmen 2018 - live op tv en livestreamGouden Pijl Emmen 2018 - live op tv en livestreamOp zondag 5 augustus wordt de Gouden Pijl 2018 verreden. Het is de 41e editie van dit criterium. Het parcours van deze w…
Ronde van Drenthe 2019, live op tv en livestreamRonde van Drenthe 2019, live op tv en livestreamDe stichting Ronde van Drenthe organiseert medio maart 2019 een reeks wielerevenementen. De twee grootste wedstrijden op…
Acht van Chaam 2018 - programmaAcht van Chaam 2018 - programmaOp woensdag 1 augustus wordt de Acht van Chaam verreden. Hoe ziet het programma van dit beroemde criterium eruit? Welke…
Criteriums 2013 – Nederland en België - kalender, deelnemersIn de weken na de Tour de France 2013 staan er in Nederland en België weer veel natourcriteriums op het programma, waari…
Bronnen en referenties
 • http://www.wielrennensurhuisterveen.nl/
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.goudenfiets.nl/
 • http://www.podium.tv/nl/201707251830/sport/wielrennen/profronde-van-surhuisterveen

Reageer op het artikel "Profronde van Surhuisterveen 2018 live op tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Hans Brandt, 24-07-2016 21:24 #1
Mijn vraag is of Edwald Boasson Hagen meedoet, vriendelijk dank.

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 11-08-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Schrijf mee!