Profronde van Surhuisterveen 2021 live op tv en livestream

Profronde van Surhuisterveen 2021 live op tv en livestream In juli 2021 wordt voor de 39e keer de Profronde van Surhuisterveen georganiseerd. De profrenners strijden in deze wedstrijd om een trofee genaamd 'de Gouden Fiets'. Deze editie van de Profronde van Surhuisterveen wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze Friese wielerwedstrijd live op het internet te volgen via een livestream. Welke renners hebben in het verleden de Profronde van Surhuisterveen gewonnen?

Geen Profronde in 2020 wegens corona

In 2020 is er als gevolg van de coronacrisis geen Profronde van Surhuisterveen.

Geschiedenis

Al sinds 1881 worden er wielerwedstrijden georganiseerd in Surhuisterveen. Het eerste profcriterium vond pas ruim een eeuw later plaats: op 8 september 1982 loste de beroemde schaatser Jeen van den Berg het startschot voor de eerste editie van deze profkoers. Het werd meteen een groot succes: twintigduizend toeschouwers stonden die dag langs het parcours. Sindsdien is deze wedstrijd ieder jaar georganiseerd. In de loop der jaren had men bij de Profronde van Surhuisterveen legendarische renners aan de start, zoals Marco Pantani, Joop Zoetemelk, Cadel Evans, Alberto Contador, Peter Sagan en Chris Froome.

Surhuisterveen

Surhuisterveen ligt in het oosten van Friesland. De Friese naam van dit dorp is Surhústerfean. Het dorp telt anno 2018 circa 6000 inwoners. Surhuisterveen is een onderdeel van de gemeente Achtkarspelen. Het dorp is de geboorteplaats van de cultheld Jan Hepkes Wouda (1862-1939), de Friese leugenbaron, waarover veel volksverhalen bestaan. Hij was een soort Friese combinatie van Baron van Münchhausen en Tijl Uilenspiegel. In Surhuisterveen staat ook een standbeeld ter ere van 'Jan Hepkes de Leugenaar'.

Wielerdorp

Surhuisterveen is al jaren echt een wielerdorp. Behalve de Profronde van Surhuisterveen, wordt er in dit Friese dorp ook jaarlijks een veldrit met internationale allure verreden, genaamd 'De Centrumcross'. Eveneens wordt er jaarlijks een befaamde tocht voor toerfietsers georganiseerd, genaamd ‘De Pieter Weening Classic’. Profwielrenner Pieter Weening komt uit Harkema, een dorp vlakbij Surhuisterveen. Deze Friese coureur heeft een Tour-etappe en twee Giro-etappes op zijn erelijst staan en reed tijdens de Giro ook enige dagen in de roze leiderstrui.

Gouden Fiets

De winnaar van de Profronde van Surhuisterveen krijgt een trofee genaamd 'De Gouden Fiets'. Deze trofee wordt jaarlijks beschikbaar gesteld door Stichting Spavo Fonds.

Erelijst

Vier coureurs slaagden erin om het profcriterium in Surhuisterveen twee keer op hun naam te schrijven: de Nederlanders Joop Zoetemelk en Erik Dekker, de Australiër Robbie McEwen en de Spanjaard Alberto Contador.

jaartalwinnaar
1982 Jan Raas
1983 Jos Schipper
1984 Joop Zoetemelk
1985 Gerrit Solleveld
1986 Theo Smit
1987 Joop Zoetemelk
1988 Jelle Nijdam
1989 Eddy Schurer
1990 Claude Criquielion
1991 Wiebren Veenstra
1992 Gert Jakobs
1993 Adrie van der Poel
1994 Erik Dekker
1995 Sergei Oetsjakov
1996 Bart Voskamp
1997 Jeroen Blijlevens
1998 Marco Pantani
1999 Jans Koerts
2000 Marcel Wüst
2001 Erik Dekker
2002 Santiago Botero
2003 Robbie McEwen
2004 Ivan Basso
2005 Pieter Weening
2006 Robbie McEwen
2007 Alberto Contador
2008 Erik Zabel
2009 Alberto Contador
2010 Andy Schleck
2011 Cadel Evans
2012 Mark Cavendish
2013 Bauke Mollema
2014 Lieuwe Westra
2015 Peter Sagan
2016 Chris Froome
2017 Tom Dumoulin
2018 Geraint Thomas
2019 Steven Kruijswijk

Datum: dinsdag na de Tour

De Profronde van Surhuisterveen heeft sinds 2015 een nieuwe datum op de wielerkalender gekregen. Voorheen werd dit criterium vaak begin augustus georganiseerd. Sinds 2015 wordt dit criterium in Friesland op de eerste dinsdag na de Tour georganiseerd. (Het is daarmee het tweede profcriterium in Nederland na de Tour, na de Profronde van Boxmeer, die op de maandag wordt verreden.) In het verleden werd op die datum (de eerste dinsdag na de Tour) doorgaans de Profronde van Stiphout georganiseerd.

Programma Profronde van Surhuisterveen

 • 9u30 Reclamekaravaan in de regio
 • 13u00 Begin braderie en rommelmarkt
 • 13u30 Criterium voor dames
 • 15u30 Criterium voor elite en beloften
 • 18u00 Reclamekaravaan op het parcours met Bicycle Showband Cresendo
 • 18u30 Voorstelling van de profs en de huldiging van de Tourvedetten
 • 19u00 Start van de Profronde van Surhuisterveen
 • 21u15 Huldigingen en de uitreiking van de Gouden Fiets

Toegang is gratis

In Surhuisterveen hoeft men (in tegenstelling tot diverse andere prominente profcriteriums) geen toegangskaarten meer te kopen om de profronde te zien. De toegang bij de Ronde van Surhuisterveen is in 2021 geheel gratis.

Deelnemers: startlijst

Welke prominente deelnemers staan in 2021 op de startlijst van de Profronde van Surhuisterveen? Zodra dat bekend is, wordt het hier gemeld.

Live op tv: het criterium van Surhuisterveen

De Profronde van Surhuisterveen wordt live op tv uitgezonden door de zender Podium Tv. Dit is een regionale commerciële zender die zich met name op Noord-Nederland richt. Podium Tv zendt veel culturele en sportieve evenementen live uit. Zo zonden zij in het verleden ook de veldrit van Surhuisterveen (Centrumcross) live op tv uit, maar bijvoorbeeld ook de Groningse wegwielerkoers de Omloop van de Veenkoloniën, de Drentse wielerwedstrijd de Koga Slag om Norg en qua autosport de Gamma Racing Day te Assen. De wielerkoers Het Spektakel van Steenwijk is ook live op tv en per livestream te zien bij deze zender. Podium Tv zit in het noorden en oosten van Nederland in veel standaard-pakketten van aanbieders van digitale tv.

Livestream Profronde van Surhuisterveen

Livestream Podium Tv

De Profronde van Surhuisterveen 2021 is ook live op het internet te volgen via een livestream. Met zo'n livestream kan men deze Friese profronde dus op bijvoorbeeld een computer, laptop, tablet of smartphone bekijken. Het is een geheel gratis livestream. De livestream begint tegelijk met de live tv-uitzending. Dat houdt in dat men live deze stream kan bekijken vanaf circa 18u45. De livestream van de Profronde van Surhuisterveen 2021 is geheel gratis. Er is een livestream beschikbaar op de avond van de wedstrijd op de website van de zender Podium Tv, wat eveneens de zender is die deze koers live op tv uitzendt. Het organisatiecomité in Surhuisterveen heeft een sterke band met Podium Tv. In het verleden zond deze zender ook de veldrit die men in dat Friese dorp reed jaarlijks live uit op tv en per livestream. Ook toen het NK veldrijden in dit Friese dorp werd gehouden, kon men dit live op tv en per livestream bij Podium Tv volgen.

Livestream ook op website

Eveneens kan men de gratis livestream van de Profronde van Surhuisterveen op de avond van de wedstrijd vinden op de website van dit criterium.

Livestream eveneens via websites van kranten

De livestream en de tv-uitzending worden mede mogelijk gemaakt door de NDC mediagroep. Ook is er op de site van de Leeuwarder Courant een livestream beschikbaar waarmee men live deze koers kan bekijken. Daarnaast kan men deze livestream ook vinden via de site van het Dagblad van het Noorden. Die beide kranten die links aanbieden naar de livestream, behoren allebei tot de NDC mediagroep.

Livestream via Ziggo Go App

Mensen die Podium Tv in hun standaard zenderpakket van digitale tv bij Ziggo hebben, hebben nog een extra om deze koers per livestream te bekijken. Zij kunnen Podium Tv namelijk ook per livestream ontvangen via de Ziggo Go App. Die livestream op deze app kan men in de hele EU bekijken. Zo kan men dus ook op vakantie in een EU-land per livestream van de Ronde van Surhuisterveen 2021 genieten. Daarnaast is het bekijken van deze tv-uitzending per livestream op deze app ook een goed alternatief wanneer de stream op de Podium Tv-website hapert of vastloopt (wat in het verleden bij grote evenementen heel soms gebeurde).

Ook live op tv en livestream: Daags na de Tour en Gouden Pijl Emmen

De Profronde van Surhuisterveen is één van de weinige criteriums die live op tv en online per livestream worden uitgezonden. Het criterium Daags na de Tour (Boxmeer) is sinds 2019 ook via een livestream te zien (maar niet live op tv). Een ander criterium dat men live kan volgen op televisie en daarnaast ook via een livestream is de Gouden Pijl van Emmen. Die livestream en live tv-uitzending worden geproduceerd door RTV Drenthe. Ook het Spektakel van Steenwijk wordt live op tv en via een gratis livestream uitgezonden. Die livestream en live tv-uitzending worden gemaakt door Podium Tv.

Voorgaande editie: uitslag Profronde van Surhuisterveen 2019

Bij de Profronde van Surhuisterveen 2019 werd de herenwedstrijd gewonnen door de Nederlander Steven Kruijswijk (Team Jumbo-Visma). Hij zegevierde voor de Italiaan Vincenzo Nibali (Team Bahrain-Merida). Op de derde plek eindigde de Nederlander Wout Poels (Team Ineos). De dameswedstrijd in Surhuisterveen werd gewonnen door Anouska Koster. Ook in 2019 werd deze Friese profronde live op televisie en online via een livestream uitgezonden door Podium Tv.

Lees verder

© 2011 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Daags na de Tour 2021: Ronde van BoxmeerDaags na de Tour 2021: Ronde van BoxmeerIn juli 2021 wordt in de Brabantse plaats Boxmeer het profcriterium Daags Na De Tour verreden. Het is de 45e editie van…
Gouden Pijl Emmen 2021 - live op tv en livestreamGouden Pijl Emmen 2021 - live op tv en livestreamIn augustus 2021 wordt de Gouden Pijl van Emmen verreden. Het is de 43e editie van dit criterium. Het parcours van deze…
Elfstedenronde 2021 (Brugge), live op tv en livestreamElfstedenronde 2021 (Brugge), live op tv en livestreamIn de zomer van 2021 wordt in België de Elfstedenronde verreden. De start en de finish van deze Vlaamse wielerkoers zijn…
Acht van Chaam 2021Acht van Chaam 2021In de zomer van 2021 wordt weer de Acht van Chaam verreden. Dit is het bekendste wielercriterium van Nederland. Traditio…

9 zware krachtoefeningen 'Borst' + anatomie9 zware krachtoefeningen 'Borst' + anatomieEr zijn verschillende vormen om de borstspieren te trainen. Zo zijn er vormen als krachtuithoudingsvermogen, hypertrofie…
Verplicht dragen cap in Z-dressuurVerplicht dragen cap in Z-dressuurEen cap dragen in het Z-dressuur. Ieder jaar weer laait deze discussie op. De reglementen worden hier en daar aangescher…
Bronnen en referenties
 • http://www.wielrennensurhuisterveen.nl/
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.goudenfiets.nl/
 • http://www.podium.tv/nl/201707251830/sport/wielrennen/profronde-van-surhuisterveen

Reageer op het artikel "Profronde van Surhuisterveen 2021 live op tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Hans Brandt, 24-07-2016 21:24 #1
Mijn vraag is of Edwald Boasson Hagen meedoet, vriendelijk dank.

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 20-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Schrijf mee!