InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Dressuuroefeningen in de klasse L1

Dressuuroefeningen in de klasse L1

Dressuuroefeningen in de klasse L1 In de Nederlandse dressuursport komt na de klasse B, de L1. Je mag promoveren naar de L1 bij 10 winstpunten en je moet promoveren bij 30 winstpunten. Dit is de lichte klasse. Wat moet je beheersen voor een L1-proef en welke dressuuroefeningen horen bij deze klasse? In de klasse L1 zitten ruiters die de B al hebben doorlopen. In de klasse L1 mag je de gehele proef lichtrijden, tenzij doorzitten wordt gevraagd.

Figuren

Waar in de B-proef de gebroken lijn nog slechts 5 meter hoefde, wordt nu een volledige gebroken lijn tot op X gereden. Ook het afwenden en recht oversteken komt hier duidelijker aan bod. Naast de gewone grote volte van 20 meter, wordt ook een volte 15 meter gevraagd in de L1. Van hand veranderen over de diagonaal wordt ook gevraagd. De slangenvolte drie bogen wordt gevraagd in een proef.

Middengalop, middendraf en middenstap

In de L1 wordt op de volte enkele sprongen middengalop gevraagd. Het paard verruimd hierbij zijn galopsprongen zonder van de volte af te wijken. Ook de middendraf wordt hier nog gevraagd. Dit is een iets verruimde draf. Deze middendraf dient enkele passen getoond te worden en wordt gevraagd op de diagonaal, bij het van hand veranderen. Het is verstandig om pas aan het einde van de hele diagonaal van been te wisselen bij het lichtrijden. De middenstap is ook een onderdeel van de proef. Hierbij verruimt het paard de stappassen en krijgt het paard iets meer lengte in de hals. Vaak wordt deze oefening op een korte diagonaal gevraagd, van E naar F bijvoorbeeld.

Halsstrekken

Ook in de L1 wordt het halsstrekken op de volte gevraagd. Bij het halsstrekken neemt het paard de teugels voorwaarts neerwaarts mee en brengt het paard het hoofd op kniehoogte. Het oppakken van de teugels gebeurt op een vloeiende wijze, zonder protest.

Wijken

Wijken gebeurt vanuit het doorzitten en vervolgens af wenden bij A of C. Na enkele paardlengtes dient het paard minimaal vijf meter te wijken voor het linker- of rechterbeen. Daarna wordt rechtuit gereden.

Halthouden

Aan het einde van de proef moet de combinatie vanuit stap een overgang maken naar het halthouden. Het paard dient recht op de AC-lijn te staan, vierkant staan is geen vereiste. Het paard mag pas wegstappen als de ruiter daar een hulp voor geeft. Het halthouden kan in deze proeven ook op een andere plek in de proef worden gevraagd.

Basisgangen en overgangen

Er moeten in de proef drie basisgangen worden getoond, stap, draf en galop. Uitgestrekte of verzamelde gangen worden nog niet gevraagd. Deze overgangen tussen deze gangen worden ook beoordeeld. Een overgang dient soepel te verlopen.

Overig

Naast bovenstaande onderdelen krijg je in de L1-dressuur ook punten voor de impuls, het rechtgerichte, ontspannen en in aanleuning gaande paard en de houding en zit van de ruiter. De rijvaardigheid, het effect van de hulpen telt zelfs twee keer. Ook de verzorging van het geheel kan je een goed cijfer opleveren.

Lees verder

© 2011 - 2019 Shirleyp, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Dressuur rijden in Nederland, de klasse-indeling van de KNHSIn het paardrijden zijn verschillende disciplines te onderscheiden. Zo is er de dressuur, het springen, het westernrijde…
Dressuuroefeningen in de klasse BDressuuroefeningen in de klasse BIn de Nederlandse dressuursport is de klasse B de laagste klasse. Dit is de beginnersklasse, iedereen die voor het eerst…
Dressuuroefeningen in de klasse L2Dressuuroefeningen in de klasse L2In de Nederlandse dressuursport komt na de klasse L1, de klasse L2. Je mag promoveren naar de L2 bij 10 winstpunten en j…
Instructieopleidingen paardensportOm instructeur binnen de paardensport te worden, dien je een opleiding of cursus hiertoe te volgen. De KNHS (Koninklijke…
Dressuuroefeningen in de klasse M1Dressuuroefeningen in de klasse M1In de Nederlandse dressuursport komt na de klasse L2, de klasse M1. Je mag promoveren naar de M1 bij tien winstpunten en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Zoosnow, Pixabay
  • www.knhs.nl, protocollen dressuur

Reageer op het artikel "Dressuuroefeningen in de klasse L1"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Shirleyp
Gepubliceerd: 19-08-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Wedstrijden rijden
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!