Wedstrijd rijden: Dressuuroefeningen in de klasse B

Wedstrijd rijden: Dressuuroefeningen in de klasse B In de Nederlandse dressuursport is de klasse B de laagste klasse waarbij je winstpunten kunt behalen. Dit is de beginnersklasse, iedereen die voor het eerst wedstrijden voor winstpunten gaat rijden, start hier. Bij het rijden van B-proeven op wedstrijden kun je winstpunten behalen. Wanneer je er 10 hebt, mag je door naar de volgende klasse. Wat moet je beheersen voor een B-proef en welke dressuuroefeningen horen bij deze klasse? Het is belangrijk om je goed voor te bereiden wanneer je begint aan het rijden van wedstrijden. De klasse B is de eerste klasse waarbij je winstpunten kunt behalen en hierdoor dus de instroomklasse voor alle ruiters die beginnen met het rijden van wedstrijden. Sinds een aantal jaar bestaat er de mogelijkheid om een BB-proef te rijden, een voorbereidende klasse op het wedstrijd rijden. Maar de eerste echte officiële klasse is de B. Doordat er nog geen filtering is geweest, is het niveauverschil in de B erg groot. In de klasse B mag je de gehele proef lichtrijden, tenzij doorzitten wordt gevraagd.

Figuren

In de B-proef worden enkele eenvoudige figuren gevraagd. De combinatie moet over de diagonaal van hand veranderen. In de proeven kan een gebroken lijn 5 meter worden gevraagd. De gehele korte zijde van de bak heeft 20 meter, bij een gebroken lijn 5 meter komt men tot een kwart op de EB-lijn. Een grote volte dient zowel in draf als in galop gereden te worden. Bij een grote volte is het van belang om deze cirkel zo rond mogelijk te rijden en vier raakpunten te hebben. Ook een halve grote volte wordt gevraagd. Stel bij een wisseling van links naar rechts het paard correct en duidelijk om.

Draf en stap verruimen

In de B-proef wordt ook gevraagd om de draf te verruimen. Dit is een draf waarbij de passen van het paard ruimer worden, niet sneller of meer gehaast. Deze verruiming dient enkele passen getoond te worden en wordt gevraagd op de diagonaal, bij het van hand veranderen. Het is verstandig om pas aan het einde van de hele diagonaal van been te wisselen bij het lichtrijden.
Ook het verruimen van de stap wordt gevraagd. Hierbij verruimd het paard de stappassen en krijgt het paard iets meer lengte in de hals. Vaak wordt deze oefening op een korte diagonaal gevraagd, van E naar F bijvoorbeeld.

Halsstrekken

Het halsstrekken wordt op de volte gevraagd. Bij het halsstrekken neemt het paard de teugels voorwaarts neerwaarts mee en brengt het paard het hoofd op kniehoogte. Het oppakken van de teugels gebeurt op een vloeiende wijze, zonder protest of een andere vorm van storing.

Halthouden

Aan het einde van de proef moet de combinatie vanuit stap een overgang maken naar het halthouden. Het paard dient recht op de AC-lijn te staan, vierkant staan is geen vereiste. Het paard mag pas wegstappen als de ruiter daar een hulp voor geeft.

Basisgangen en overgangen

Er moeten in de proef drie basisgangen worden getoond, stap, draf en galop. Uitgestrekte of verzamelde gangen worden nog niet gevraagd. Deze overgangen tussen deze gangen worden ook beoordeeld. Een overgang dient soepel te verlopen.

Overig

Naast bovenstaande onderdelen krijg je in de B-dressuur ook punten voor de impuls, het rechtgerichte, ontspannen en in aanleuning gaande paard, rijvaardigheid en harmonie, effect van de hulpen en de houding en zit van de ruiter. Ook de verzorging van het geheel kan je een goed cijfer opleveren.

Aandachtspunten

De hoofd-halshouding is in de B minder van belang, al wordt een correcte aanleuning wel gewaardeerd. Het is belangrijk dat het paard in ontspannen wijze de baan door gaat en dat de ruiter voldoende secuur rijdt en daarbij de figuren netjes afmaakt.
© 2011 - 2024 Shirleyp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dressuur rijden in Nederland, de klasse-indeling van de KNHSIn het paardrijden zijn verschillende disciplines te onderscheiden. Zo is er de dressuur, het springen, het westernrijde…
Dressuur: wanneer moet je in het B starten?Dressuur: wanneer moet je in het B starten?Dressuur is een aantal gymnastische oefeningen voor het paard. Met dressuur wordt het paard soepel en gehoorzaam gemaakt…
Op wedstrijd: Dressuuroefeningen in de klasse L1Op wedstrijd: Dressuuroefeningen in de klasse L1Bij het rijden van wedstrijden in de paardensport kun je verschillende klassen doorlopen. Iedere ruiter start in de klas…
Wedstrijd rijden: Dressuuroefeningen in de klasse L2Wedstrijd rijden: Dressuuroefeningen in de klasse L2Bij het rijden van wedstrijden in de paardensport kun je verschillende klassen doorlopen. Iedere ruiter start in de klas…

Wedstrijd rijden: Dressuuroefeningen in de klasse M1Wedstrijd rijden: Dressuuroefeningen in de klasse M1Bij het rijden van wedstrijden in de paardensport kun je verschillende klassen doorlopen. Iedere ruiter start in de klas…
Paardensport: Wedstrijden rijden, tipsPaardensport: Wedstrijden rijden, tipsWanneer je een eigen paard hebt of een bbijrijdpaard tot je beschikking hebt, kan het leuk zijn om wedstrijden te gaan r…
Bronnen en referenties
  • www.knhs.nl, protocollen dressuur
Shirleyp (65 artikelen)
Laatste update: 08-08-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.