Sportanalyse hardlopen (lange afstand)

Hardlopen (lange afstand) kenmerkt zich door langdurig inspanning te leveren. De energie (ATP) die wordt geleverd voor spiercontracties, wordt met name geleverd door het aerobe systeem. In de aerobe glycolyse worden koolhydraten met zuurstof afgebroken tot water en koolstofdioxide. In de vetoxidatie worden vetzuren met zuurstof afgebroken tot water en koolstofdioxide. Ook kracht is belangrijk bij hardlopen, omdat bij elke stap een veelvoud van het lichaamsgewicht moet worden opgevangen.

Inhoud


Uithoudingsvermogen en energiesystemen bij hardlopen

Aerobe energiesysteem het belangrijkste bij hardlopen

Bij hardlopen voor de lange afstand speelt het aerobe energiesysteem de belangrijkste rol. Het aerobe energiesysteem is in staat om met zuurstof energie vrij te maken uit de brandstoffen koolhydraten en vetten. Bij het aerobe energiesysteem moet de cardiovasculaire uithoudingsvermogen goed zijn.

Korte afstanden ook de glycolyse belangrijk

Bij korte afstand zullen de anaerobe systemen ook nog een rol spelen bij de energieleverantie. Bij een 5km zal de anaerobe glycolyse ook nog energie leveren. Binnen het aerobe systeem worden koolhydraten en vetten verbrand. Koolhydraten leveren sneller energie, dan vetten. Bij zeer intensief inspannen zullen met name koolhydraten verbrand worden. Bij een korte afstand (5 tot 10 kilometer) zullen koolhydraten de belangrijkste brandstof zijn. Bij een lange afstand, bijvoorbeeld de marathon zal vetoxidatie ook een belangrijk aandeel vormen in de energieleverantie. In de eindsprint bijvoorbeeld tijdens een wedstrijd wordt de fosfaatvoorraad en bij een lange sprint de anaerobe glycolyse aangewend om extra energie te leveren.

Kracht bij hardlopen

Kracht is een erg belangrijke en vaak onderschatte grondmotorische eigenschappen bij hardlopen. Met name krachtuithoudingsvermogen bij hardlopen is erg belangrijk. Een hardloper moet elke stap zijn lichaam voort stuwen en weer opvangen. Het voortstuwen van het lichaam gebeurt door concentrische contracties van spierweefsel. Het opvangen van het lichaam gebeurt door excentrische contracties. Bij concentrische contracties worden spieren korter tijdens de contracties. Bij excentrische contracties verlengt de spier tijdens de contracties. Een hardloper moet dus bij elke stap dus het lichaamsgewicht voort stuwen en opvangen. Bij het opvangen van het lichaamsgewicht moet een veelvoud van het lichaamsgewicht worden opgevangen. Een hardloper moet bij elke stap 2 tot 3 keer het eigen lichaamsgewicht opvangen.

Coordinatie en wendbaarheid bij hardlopen

Een goede coordinatie is nodig voor een hoge loopefficiëntie. Lopers met een grote loopefficiëntie kunnen met dezelfde zuurstofopname harder lopen en dus sneller een bepaalde afstand afleggen. Lopers met een hoge efficientie zijn technisch goede lopers.

Snelheid bij hardlopen

Snelheid is zeer belangrijk bij hardlopen.Bij hardlopen draait het eigenlijk om snelheid. De snelheid moet lange tijd hoog kunnen worden gehouden. Om langdurig de loopsnelheid hoog te kunnen houden is een uitmuntend aeroob uithoudingsvermogen nodig. De snelheid van topmarathonlopers ligt tijdens een marathon rond de 20 kilometer per uur. De snelheid van top 10 kilometer lopers ligt op 23 kilometer per uur.

Lenigheid bij hardlopen

Lenigheid is onbelangrijk bij hardlopen. Gewrichten hoeven niet naar eindstanden te bewegen. Wel moet de beweeglijkheid van gewrichten goed zijn.

Contact met een tegenstander bij hardlopen

Bij hardlopen is er geen direct contact met een tegenstander. Bij grote wedstrijden is het wel aan te raden om op medehardlopers te letten.

Lees verder

© 2011 - 2020 Wieschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Beginnen met hardlopen met het C25K-programmaBeginnen met hardlopen met het C25K-programmaC25K staat voor Couch To 5 Kilometer, of in het Nederlands ‘van de bank naar 5 kilometer hardlopen'. Het is speciaal bed…
Beginnen met hardlopenBeginnen met hardlopenHardlopen is een zeer populaire sport, het is zelfs de meest beoefende sport in Nederland. Er zijn veel verschillende re…
10 redenen om te gaan hardlopen!10 redenen om te gaan hardlopen!Iedereen weet dat sporten gezond is voor je lichaam. Toch is makkelijker om op de bank te blijven liggen dan lekker te g…

Sportanalyse sprintenOp basis van een sportanalyse stelt de trainer/coach het trainingsschema. Voor de fysiotherapeut is de sportanalyse de b…
De running coachDe running coachDe running coach is nieuw ... althans zo lijkt het. Maar feitelijk is het geen nieuw fenomeen, behalve dat er een aantal…
Bronnen en referenties
  • http://www.sportnoord.nl/wp-content/uploads/2011/03/SG1.2010.12-15.Westerhof-Rehorst1.pdf
  • http://sport.infonu.nl/overige-sport/81872-sportanalyse-binnen-de-sportfysiotherapie.html

Reageer op het artikel "Sportanalyse hardlopen (lange afstand)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wieschrijft
Laatste update: November 2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!