InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Marathon van Amsterdam 2011

Marathon van Amsterdam 2011

Op zondag 16 oktober 2011 wordt de 36e editie van de TCS Amsterdam Marathon gehouden. De start- en finishlocatie van deze wedstrijd is het Olympisch Stadion.

Geschiedenis

Het idee om in Amsterdam een prestigieuze marathon te organiseren, ontstond in de jaren zeventig bij atletiekvereniging AV'23. Om dit plan te realiseren ging men samenwerken met andere sportverenigingen, zoals Blauw Wit, Sagitta, ADA, ATOS en Startbaan. Uiteindelijk werd in mei 1975 de eerste Amsterdam Marathon georganiseerd. In de beginjaren werd de wedstrijd door een aantal legendarische marathonlopers gewonnen, zoals de Belg Karel Lismont (1976) en de Brit Bill Rodgers (1977).
In 1980 was Gerard Nijboer de eerste Nederlander die erin slaagde om deze wedstrijd te winnen. Hij realiseerde toen een sensationele tijd: 2.09.01. Dat zou maar liefst 23 jaar het Nederlands record op de marathon blijven.

Prestige

In de loop van de jaren tachtig en begin jaren negentig daalde de sportieve prestige van dit evenement. Sinds midden jaren negentig steeg het niveau van de Amsterdam Marathon echter weer en tegenwoordig is het weer werkelijk een prestigieuze marathon.

Start- en finishlocaties

In de beginjaren was het Olympisch Stadion de start- en finishlocatie van de Amsterdam Marathon. Later waren er verschillende andere start- en finishlocaties, zoals de Dam, het Museumplein, de Rai en de Amsterdam Arena. Sinds 1997 is het Olympisch Stadion echter weer de vaste finishlocatie en sinds 2000 is dat ook weer de vaste startlocatie.

Succesvolst

Gerard Nijboer is succesvolste deelnemer uit de geschiedenis van deze wedstrijd. Hij won de Amsterdam Marathon vier keer. Cor Vriend, de Keniaan Sammy Korir en de Hongaar Ferec Szekeres slaagden er twee maal in om deze wedstrijd te winnen.

Records

Het wedstrijdrecord bij de mannen is in bezit van Getu Feleke uit Ethiopië. In 2010 had hij slechts 2 uur, 5 minuten en 44 seconden nodig om het parcours af te leggen. De recordtijd bij de dames is in handen van Gete Wami uit Ethiopië: 2 uur, 22 minuten en 19 seconden.

Programma 2011

De Marathon begint om 9uur30. Om half twee 's middags wordt het startschot gelost voor de Mizuni Halve Marathon. Tussendoor worden ook ondermeer een wedstrijd over 8 kilometer, een 1K runaway en een aantal 'Echo Mini Marathons' gelopen.

Deelnemers 2011

Ruim 35.000 lopers hebben zich ingeschreven voor de diverse onderdelen van de TCS Marathon van Amsterdam. De topfavorieten voor de marathon bij de heren zijn de Kenianen Wilson Chebet, Benjamin Kiptoo en Elijah Keitany. De beste Nederlandse deelnemer aan de herenwedstrijd is Koen Raymaekers. Bij de dames is Lornah Kiplagat veruit de bekendste deelneemster.

Live

Op zondag 16 oktober kan men op de site van de marathon van Amsterdam vanaf 9uur30 live kijken naar beelden van de wedstrijd.
© 2011 - 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Top 5 marathons in NederlandNederland heeft een aantal beroemde marathons, waaronder de Amsterdam Marathon en Rotterdam Marathon. In Nederland worde…
Fortis Marathon RotterdamDe Forthis Marathon Rotterdam is een groot hardloop evenement bekend over heel de wereld. Hardlopers uit alle windstreke…
Schaatsen live op tv en livestream, de kalender 2017-2018Schaatsen live op tv en livestream, de kalender 2017-2018Schaatsen is de populairste wintersport in Nederland. Daarom wordt er in het seizoen 2017-2018 weer veel schaatsen live…
Marathon Eindhoven 2017: afstanden en routeMarathon Eindhoven 2017: afstanden en routeDe derde marathon van Nederland wordt elk jaar in oktober georganiseerd in Eindhoven. Dankzij het snelle parcours staan…
Hardloopevenementen Nederland top 10Hardloopevenementen Nederland top 10Hardloopevenementen en hardloopwedstrijden genoeg in Nederland. Hardlopen is populairder dan ooit en elk weekend zijn er…
Bronnen en referenties
  • http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2698/Sport/article/detail/2966485/2011/10/13/Marathon-Amsterdam-blijft-groeien.dhtml
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.amsterdammarathon.nl/

Reageer op het artikel "Marathon van Amsterdam 2011"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Gepubliceerd: 15-10-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!