New York Marathon 2019 - live op tv en livestream

New York Marathon 2019 - live op tv en livestream Op zondag 3 november 2019 wordt de marathon van New York gehouden. Dit is de 49e editie van de TCS New York City Marathon. Deze marathon behoort tot de grootste hardloopevenementen ter wereld. De marathon van New York is in 2019 live op tv te bekijken. Ook kan men de New York Marathon 2019 online via een livestream volgen.

Geschiedenis: Marathon van New York

De marathon van New York (USA) werd voor het eerst georganiseerd in 1970. Het was toen nog slechts een klein evenement. Er deden dat jaar slechts 127 deelnemers mee aan de New York Marathon, waarvan er 55 de finish haalden. De wedstrijd werd gewonnen door de 30-jarige brandweerman Gary Muhrcke, in een tijd van 2 uur, 31 minuten en 38 seconden.

Sinds die eerste editie wordt deze marathon altijd georganiseerd door de New York Road Runners. Wat begon als een hardloopclubje van enthousiaste hobbyisten, is in de loop der jaren uitgegroeid tot een enorme professionele organisatie.

Groei: deelnemers

In 2017 waren er maar liefst 98.000 inschrijvingen voor de New York City Marathon. In 2016 haalden ruim 50.000 deelnemers de finish van deze marathon. (Dat is wereldwijd een record: nooit finishten er meer mensen bij een marathon, dan bij die New York City Marathon van 2016.)

Wereldwijd staat de New Yorkse marathon op de ‘bucketlist’ van heel veel sportliefhebbers. Velen zijn van mening dat hun leven pas echt compleet is, als ze een keer deze Amerikaanse marathon hebben uitgelopen. De marathon van New York is ook zeer populair bij Nederlanders. Elk jaar staan er weer veel Nederlandse deelnemers aan de start. Vaak doen ze dit in combinatie met een actie om geld op te halen voor een goed doel.

Toeschouwers

Bij de eerste editie in 1970 waren er amper 100 toeschouwers geïnteresseerd in deze hardloopwedstrijd. Anno 2019 staan er ruim 2 miljoen toeschouwers langs de kant van de weg en wordt de wedstrijd wereldwijd door miljoenen mensen live op tv en online via een livestream bekeken.

Sinds 1970 heeft de marathon van New York bijna elk jaar plaatsgevonden. De enige keer dat de marathon niet door kon gaan was in 2012, toen New York getroffen was door de orkaan Sandy.

Parcours: route marathon van New York

In de beginjaren bevond het parcours van de marathon van New York zich vooral in de omgeving van het Central Park. In 1976 veranderde dat. Vanaf dat jaar probeert men jaarlijks in de route van deze marathon alle vijf de wijken van New York aan te doen: Queens, Brooklyn, The Bronx, Staten Island en Manhattan. De lengte van het parcours is natuurlijk jaarlijks 42,195 kilometer (26,219 mijl), wat de officiële marathonafstand is.

Records

Wat zijn de records op het parcours van de New York Marathon? Het parcoursrecord bij de heren is in handen van Geoffrey Mutai. Hij won de marathon in 2011 in een tijd van 2 uur, 5 minuten en 5 seconden. Het parcoursrecord bij de dames is in handen van Margaret Okayo. Zij won in 2003 in een tijd van 2 uur, 22 minuten en 31 seconden.

Marathon New York live op tv: Eurosport

Door welke omroep wordt de New York Marathon 2019 live op tv uitgezonden in Nederland en België? En hoe laat begint de live tv-uitzending? Door Eurosport wordt dit evenement op zondag 3 november live op tv uitgezonden. Hun live tv-uitzending begin om 15u05 op de zender Eurosport1.

Door de NOS werden diverse voorgaande edities van de marathon van New York live op tv uitgezonden. In 2019 staat deze marathon echter niet vermeld in hun live-programmering. Dit heeft mede te maken met het feit dat de NOS die middag een drukke live-programmering heeft, waarbij ze diverse andere sportevenementen live op tv uitzenden, waaronder het World Cup Kwalificatietoernooi in het schaatsen. De NOS zendt echter wel een samenvatting van de marathon van New York uit op tv, onder meer tijdens hun uitzending die om 18u10 begint op de zender Nederland 1 (NPO1).

Livestream New York Marathon 2019

Livestream Eurosport

De marathon van New York is in 2019 ook weer op het internet via een livestream te volgen. Er wordt een livestream van deze marathon beschikbaar gesteld door Eurosport. Met zo'n stream kan men dus op een computer of smartphone live naar de New York Marathon 2019 kijken. Deze livestream van de marathon bevindt zich op zondag 3 november op de Eurosport Player App. Om die livestream van Eurosport bij deze marathon te kunnen bekijken dient men wel een betaald abonnement op die app te hebben.

Livestream via Go App

Het is ook mogelijk om dit evenement op 3 november 2019 via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Via die Go App kan men online per livestream naar tv-zenders kan kijken. Hiermee kan men dus op de middag van 3 november dus ook per livestream naar Eurosport kijken. Men kan de Go App gebruiken voor het bekijken van een livestream op een smartphone, tablet, laptop of desktop computer. De Go App is een service van Ziggo. Voor klanten van Ziggo die geen Eurosport Player hebben, is er een alternatief waarmee ze nog via een livestream naar de New York Marathon kunnen kijken. Als klant van Ziggo kan men via die app gratis per livestream elke zender bekijken die men thuis ook op tv kan bekijken. Deze livestream is beschikbaar in de gehele EU. Ook in diverse landen buiten de EU kan men per livestream naar tv kijken op deze app, zoals Noorwegen, Martinique en IJsland, maar niet in Amerika. Dat houdt dus in dat deze livestream in de Verenigde Staten officieel geo-blocked is. (Waardoor dus Nederlanders die daar bij de marathon aanwezig zijn, niet via deze livestream van Ziggo de marathon kunnen bekijken.) Via de Go App kan men niet alleen per livestream naar de uitzending van Eurosport kijken; ook kan men zeven dagen lang deze tv-uitzending van dit Amerikaanse hardloopevenement terugkijken met een stream op die app.

Livestream via iTV-app?

Voor klanten van KPN is het mogelijk om dit hardloopevenement op zondag 3 november 2019 te bekijken via een livestream op de iTV-app. Om via die app een livestream te kunnen bekijken, heeft men wel een abonnement nodig van Interactieve Tv bij KPN. Met die app kan men in de hele EU per livestream naar tv-zenders kijken. Tot de zenders die men per livestream op die app kan bekijken, behoort dus ook Eurosport 1, waarop deze Amerikaanse marathon live wordt uitgezonden. De iTV-app is geoptimaliseerd voor tv-kijken via een livestream op een smartphone (of tablet). Indien men als klant van KPN op 3 november de livestream van deze New York Marathon liever op een desktop computer of laptop wil bekijken, dan kan men dat makkelijker doen via de site van Interactieve Tv bij KPN.

Livestream NOS? Neen, niet in 2019

In het verleden zond ook de NOS deze marathon online uit via een livestream. In 2019 heeft de NOS echter helaas niet zo'n integrale livestream van deze marathon. In het verleden bevond deze livestream zich op de wedstrijddag op de website van de NOS. Deze livestream van de NOS bij de Marathon van New York was geheel gratis. Die gratis livestream van de NOS bij deze New York Marathon was echter wel geo-restricted. Dit hield in dat men buiten Nederland deze livestream van de NOS bij de New York marathon officieel niet mocht bekijken; ook die stream kon men dus niet in New York zelf bekijken. Het Vlaamse Sporza zond dit hardloopevenement bij sommige voorgaande edities ook uit via een gratis livestream. (Die gratis livestream was ook geo-restricted.) In 2019 hebben zij echter geen livestream gepland bij dit evenement.

Uitslag Marathon van New York 2019

De overwinning in de New York City Marathon 2019 ging bij de heren naar de Keniaan Geoffrey Kamworor. Hij zegevierde in een tijd van 2u08'13. Dit was zijn tweede zege in deze Amerikaanse marathon. Bij de dames ging de zege naar Joycilini Jepkosgei uit Kenia. Zij zegevierde in een tijd van 2u22'38.

Voorgaande editie: uitslag Marathon New York 2018

De New York City Marathon 2018 is bij de heren gewonnen door Lelisa Desisa uit Ethiopië in een tijd van 2'05'59. Hij zegevierde met slechts 2 seconden voorsprong op zijn landgenoot Shura Kitata. Bij de dames werd de wedstrijd gewonnen door Mary Keitany in 2'22'48. Dit was al haar vierde eindzege in de marathon van New York.

Lees verder

© 2011 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hardloopreizen en marathonreizenHardloopreizen en marathonreizenHeb je altijd al gedroomd van een deelname aan de New York Marathon? En wat dacht je van hardlopen over de Chinese muur,…
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 30 november 2019 wordt de eerste editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Schaatsen live op tv en livestream, de kalender 2019-2020Schaatsen live op tv en livestream, de kalender 2019-2020Schaatsen is de populairste wintersport in Nederland. Daarom wordt er in het seizoen 2019-2020 weer veel schaatsen live…
Ster van Zwolle 2020 - live op tv en livestreamSter van Zwolle 2020 - live op tv en livestreamOp zaterdag 29 februari 2020 wordt de 60 editie verreden van de Ster van Zwolle. Deze Overijsselse wielerwedstrijd is tr…

Mannenzadel versus vrouwenzadelEen aantal jaren geleden waren het vooral mannen die paard reden, zoals de bereden politie en militairen. Tegenwoordig z…
Veldrit Tabor 2019 (wereldbeker), live op tv en livestreamVeldrit Tabor 2019 (wereldbeker), live op tv en livestreamOp zaterdag 16 november 2019 vindt de veldrit van Tabor (Tsjechië) plaats. Deze cross is een onderdeel van de Telenet UC…
Bronnen en referenties
  • https://www.tcsnycmarathon.org/watch-nyc-marathon
  • https://en.wikipedia.org/wiki/New_York_City_Marathon
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Marathon_(sport)

Reageer op het artikel "New York Marathon 2019 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 03-11-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!