Rapencross: Ethias Cross Lokeren 2020, live tv en livestream

Rapencross: Ethias Cross Lokeren 2020, live tv en livestream Op 26 september 2020 wordt de Ethias Cross Lokeren verreden worden. Deze Belgische veldrit wordt ook wel de Rapencross Lokeren genoemd. Deze veldrit is in 2020 de openingswedstrijd zijn van het Vlaamse veldritseizoen. Het parcours van deze Oost-Vlaamse Ethias Cross bevindt zich in het Park ter Beuken. De veldrit is live op tv en via een livestream te bekijken.

Coronavirus: uiteindelijk toch op 26 september

Vanwege het coronavirus was er lang twijfel of deze cross wel door zou kunnen gaan. Mogelijke data waren 12 september of 26 september. Begin augustus 2020 leek het erop dat de cross echter niet door zou kunnen gaan in september, vanwege de maatregelen van de gemeente Lokeren tegen het coronavirus. Er is vervolgens echter overleg geweest tussen de organisatie van de cross en de lokale autoriteiten, met als resultaat dat er eind augustus werd besloten dat deze cross toch op de datum 26 september 2020 door mag gaan. Er mogen in 2020 vanwege het coronavirus geen toeschouwers bij deze cyclocross aanwezig zijn.

Lokeren

De plaats Lokeren bevindt zich in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Anno 2020 telt Lokeren ruim 40.000 inwoners. De stad ligt aan de rivier de Durme. Lokeren is de geboortestad van Greg van Avermaet. Van 1996 tot en met 2008 was Lokeren de finishplaats van de befaamde wielerwedstrijd Omloop het Volk.

Binnen de sportwereld staat Lokeren echter vooral bekend als een voetbalstad. De plaatselijke profclub KSC Lokeren won twee keer de Beker van België. Ook eindigde het ooit als tweede in de Belgische competitie (in 1981). Bekende ex-spelers van deze club zijn onder meer Wlodzimierz Lubanski en René van der Gijp. Een bekende ex-trainer (en ook ex-speler) is de uit Lokeren afkomstige Aimé Antheunies.

Veldrit Lokeren: Rapencross

In Lokeren werd tot 2018 nog nooit een grote internationale veldrit georganiseerd. Wel werd er reeds enkele malen een zogenaamde nationale b-cross gehouden, die de naam Rapencross draagt. Binnen de organisatie groeide de ambitie om deze veldrit uit te laten groeien tot een grote profcross. Die kans kwam in 2018, toen er eenmalig een plek vrij kwam in de wedstrijdreeks 'Brico Crossen'. Een onderdeel van die wedstrijdreeks is namelijk doorgaans de Poldercross Kruibeke. Deze veldrit werd in de winter van 2018-2019 echter eenmalig niet georganiseerd, aangezien de organisatoren van deze cross zich in deze winter volledig focusten op het organiseren van het Belgisch kampioenschap veldrijden dat in Kruibeke plaatsvindt.

Brico Cross in 2018, Ethias Cross in 2020

De organisatoren van de Rapencross Lokeren besloten dus in het gat te springen dat in de wedstrijdreeks Brico Crossen viel. In 2018 heette de Rapencross Lokeren officieel dus eenmalig de Brico Cross Lokeren. Hoewel het officieel dus allemaal slechts eenmalig was, had men in Lokeren de hoop dat, als het een succes zou wordt, ook in de toekomst deze Oost-Vlaamse veldrit een internationale profcross zou blijven. Dit is inderdaad het geval. In 2020 wordt er wederom een internationale profcross in Lokeren georganiseerd. In het seizoen 2020-2021 is deze veldrit weer opgenomen in dezelfde wedstrijdreeks opgenomen als in het seizoen 2018-2019. Die wedstrijdreeks is echter van naam veranderd, omdat niet meer Brico de naamsponsor is. De nieuwe naamsponsor is Ethias.

Veldrijden: Ethias Cross

Wat is een Ethias Cross? In het veldritseizoen 2020-2021 zijn er acht Ethias Crossen. Deze veldritten worden allemaal gesponsord door het bedrijf Ethias en zijn allemaal live te zien bij VTM (tv en livestream) en deels ook bij Eurosport. Ook op het organisatorische vlak werken deze acht crossen samen. Ze vormen echter niet samen een apart 'klassement' (zoals bijvoorbeeld bij de DVV Trofee en de Superprestige Cyclocross het geval is). In elke Ethias Cross zijn dus geen punten voor een apart Ethias-klassement te verdienen, maar wel punten voor de 'gewone' UCI wereldranglijst veldrijden.

Eerste wedstrijd van het Vlaamse veldritseizoen

In 2020 heeft de Rapencross (Ethias Cross Lokeren) de eer om de openingswedstrijd te zijn van het Vlaamse profveldritseizoen. Oorspronkelijk zou het Vlaamse veldrijden vervolgens voortgaan bij de GP Pelt op 27 september. Die veldrit is echter afgelast.

Parcours Rapencross: locatie

Het parcours van de Rapencross Lokeren 2020 bevindt zich in Park ter Beuken. Dit park bevindt zich aan de noordwestkant van het Centraal Station. Dat is dus ideaal voor mensen die deze veldrit per trein willen bezoeken. In het park bevindt zich onder meer de Kunstacademie van Lokeren. In het parcours bevindt zich een heuvel genaamd 'Mont Henri'. De finish van dit parcours bevindt zich op de kasseien van de Groendreef.

Programma Rapencross 2020: hoe laat?

 • 16u15: Dames elite
 • 17u30: Heren elite (profs)

Deelnemers: startlijst Ethias Cross Lokeren

Deelnemers: startlijst heren elite (profs)

Welke deelnemers staan op de startlijst van de Rapencross 2020? Er staan heel wat grote namen uit de wereld van het veldrijden op de startlijst van deze Oost-Vlaamse cross, zoals Toon Aerts, Eli Iserbyt, Thibau Nys, Laurens Sweeck en Lars van der Haar. Diverse renners die zich naast het veldrijden ook het op wegwielrennen focussen (zoals Mathieu van der Poel en Wout van Aert), staan helaas niet op de deelnemerslijst, aangezien in deze periode van het jaar het wegseizoen nog volop bezig is. Hieronder vindt u de startlijst met rugnummers van deze veldrit.

Deelnemers Cyclocross Lokeren: startlijst met rugnummers heren elite (profs) en beloften
1. SWEECK Laurens
2. AERTS Toon
3. ISERBYT Eli
4. VANTHOURENHOUT Michael
5. KAMP Ryan
6. VANDEBOSCH Toon
7. NYS Thibau
8. VAN DER HAAR Lars van der
9. KESSEL Corné van
10. MEISEN Marcel
11. MEEUSEN Tom
12. AERTS Thijs
13. SWEECK Diether
14. AERNOUTS Jim
15. BAESTAENS Vincent
16. VANTHOURENHOUT Dieter
17. SOETE Daan
18. CLEPPE Nicolas
19. GODRIE Stan
20. VANDEPUTTE Niels
21. LOOCKX Lander
22. HEIJDEN Maik van der
23. MEER Gosse van der
24. BEKAERT Yentl
25. VRACHTEN Arne
26. BELLENS Jarno
27. KUYPERS Gerben
28. GOEMAN Andreas
29. MEYER Guillian de
30. CORTJENS Ryan
31. WUYTS Mathijs
32. SIEMONS Julian
33. WYSEURE Joran
34. ARTZ Bart
35. LOOVEREN Joachim van
36. ALDERWEIRELD Robin
37. OGER Vincent
38. UYTDEWILLIGEN Ingmar
39. OBERTEICHER Matteo
40. VERVOORT Wout
41. GYS Jens
42. VERHEYEN Thomas
43. ROELANDT Kenny
44. VERBEECK Glenn
45. COMPERNOLLE Kenneth van
46. CLAUWAERT Maarten
47. JONGHE Len de
48. TORMANS Siebe
49. GOOSEN Wouter
50. PEIRENS Yente
51. CAREME Gregory
52. EYNDE Vince van den
53. GEYSELS Xander
54. PEERS Nick
55. PEMEN Dolf
56. COMPERNOLLE Jason van
57. QUINTELIER Gianni
58. KOYEN Niels
59. SMISSEN Lennick van der
60. MEELBERGHS Pieter
61. QUARTIER Jonas
62. BOCK Yoni de
63. SALOMEZ Ydris B.
64. D'HOLLANDER Senne
65. RUTS Andy
66. VERMEIREN Gianni
67. LAEVENS Justin
68. CLARYSSE Elio
69. CAMPENHOUT Jetze van
70. MEERT Noah
71. VELDE Matthias van de
72. DAVIES Cai D.
73. GUNST Ruben
74. MARX Bram
75. BAERS Arne
76. GEERTS Siebe
77. VLEUTEN Lukas van der
78. THEUNYNCK Kasper
79. JANSSEN Wout
80. BELMANS Lennert
81. HUYBS Lennert
82. HUYBS Ward
83. TACK Spencer B.
84. VELDE Mats van der
85. LAVERGE Maxime
86. MERTENS Jonas
87. HOFTEN Levi van
88. BOCK Jelle de
89. ALVARADO Salvador

Deelnemers: startlijst dames elite

Welke interessante deelnemers staan op de startlijst van de dameswedstrijd? Grote namen op de startlijst van deze veldrit zijn onder meer Sanne Cant, Lucinda Brand, Denise Betsema, Yara Kastelijn, Anna Kay, Ellen van Looy, Loes Sels en Laura Verdonschot.

Live op tv: Rapencross Lokeren 2020, welke zender?

Live op tv bij VTM

De Brico Cross Lokeren (Rapencross) wordt in 2020 live op tv uitgezonden door de Vlaamse commerciële omroep VTM. Deze zender heeft immers een contract met de overkoepelende organisatie van de Ethias Crossen om al deze acht veldritten live op tv (en per livestream) uit te zenden.

Let op: latere start i.v.m. live wegwielrennen op tv

De start van de wedstrijden bij deze cross is wat later dan gewoonlijk, omdat er op die middag live wegwielrennen op tv te zien is. De live tv-uitzending begint op zaterdag 26 september op VTM omstreeks 16u00. Om 16u15 kan men live de start van de dameswedstrijd zien. Om 17u30 ziet men op die zender live de start van de herencross. De wedstrijd van de heren elite (profs) duurt circa een uur. Men ziet dus omstreeks 18u30 live de finish van deze cyclocross.

De commerciële tv-zender VTM is in Nederland door de meest kijkers niet op tv te ontvangen, maar gelukkig kunnen Nederlandse veldritfans deze cross wel live volgen via een livestream. (Meer informatie over de livestream van de Rapencross Lokeren: zie verderop.)

Eurosport NL: herenwedstrijd van deze Ethias Cross op tv

Ook de sportomroep Eurosport heeft de uitzendrechten (tv en livestream) van deze cyclocross. Vanwege het drukke programma qua grote sportevenementen in september 2020, zenden zij de dameswedstrijd niet live op tv uit (maar wel via een stream). De herenwedstrijd van deze cyclocross is vanaf circa 17u30 live te zien op de zender Eurosport 1 NL. Na afloop van die live-uitzending van de heren is bij Eurosport nog de dameswedstrijd van deze cyclocross te zien (die eerder op de middag plaatsvond).

Livestream Ethias Cross Lokeren

Livestream VTM (26 september 2020)

De Ethias Cross Lokeren 2020 (Rapencross) wordt door de VTM dus ook via een livestream online uitgezonden. Met die livestream kan men de Rapencross 2020 dus live volgen op een computer of smartphone. Deze livestream bevindt zich op de wedstrijddag op de website van VTM. De livestream van de Rapencross Lokeren begint net als de live tv-uitzending omstreeks 16u00. Op die livestream is om 16u15 de start van de dameswedstrijd te zien. Om 17u30 is op die livestream de herenwedstrijd live te zien.

Gratis livestream Rapencross

De livestream van de Ethias Cross Lokeren is geheel gratis. Om de livestream van het veldrijden te kunnen bekijken, dient men wel in te loggen bij de site van VTM. Hiervoor kan men een gratis account aanmaken bij VTM (of bij het moederbedrijf Medialaan). Daarnaast is het echter ook mogelijk om bij deze livestream in te loggen met een account van Facebook.

Op de middag van 26 september vindt men de livestream dan in de programmagids van de tv-gids van VTM. Het mooie aan de livestreams van VTM bij het veldrijden is, dat deze doorgaans niet alleen in België, maar ook in andere EU-landen gratis en geheel legaal bekeken kunnen worden. Anders dan veel andere streams, is de officiële livestream van de Brico Crossen voor kijkers in Nederland dus niet 'geo-blocked'. De gratis livestream van de VTM is zeer populair. Een nadelig gevolg hiervan is, dat de livestream in de 'programmagids' soms overbezet is. Om deze livestream toch te bereiken, kan het soms helpen om daarom de stream op te zoeken via de nieuwswebsite van VTM en hem zo live te bekijken. Ook op die site begint de livestream om 16u00.

Livestream veldrit Lokeren bij HLN

De Vlaamse krant Het Laatste Nieuws biedt ook een gratis livestream aan van deze veldrit. Hun livestream van het veldrijden begint op 26 september tegelijkertijd met de live tv-uitzending van VTM.

Livestream veldrit bij Eurosport

Er is ook een livestream van Eurosport bij deze veldrit. Op hun livestream is op 26 september dan zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd live te zien. De livestream van de dameswedstrijd begint rond 16u00, de stream van de herenwedstrijd begint rond 17u30. Zo'n livestream is dan echter alleen voor abonnees beschikbaar op de Eurosport Player. Op de Eurosport Player kunnen wielerfans buitengewoon veel wielersport via een livestream bekijken. Eerder in de maand zonden zij bijvoorbeeld ook via een livestream integraal de etappe van de Tour de France live uit. Ook zijn alle wedstrijden van het WK wegwielrennen via hun livestream te bekijken. Eveneens zijn alle manches van de Wereldbeker Veldrijden via een livestream bij hen te volgen.

Livestream veldrit Lokeren via Go App (herenwedstrijd)

Het is ook mogelijk om via een livestream op de Go App (online tv) op 26 september 2020 naar de herenwedstrijd bij deze cyclocross in Lokeren (de Ethias Rapencross) te bekijken. Via zo'n stream van die applicatie kunnen klanten van Ziggo in de hele EU live naar tv-uitzendingen kijken.

Livestream cyclocross bij FloBikes

Naast de livestream van de VTM is er nog een andere officiële livestream beschikbaar bij de Cyclocross Lokeren. Dit is een Engelstalige livestream van FloBikes. Om die Engelstalige livestream van de Cyclocross Lokeren te kunnem bekijken, dient men echter wel een abonnement te hebben op FloBikes. Dit is een bedrijf uit Noord-Amerika dat vaak een livestream aanbiedt bij topwielerwedstrijden. Daaronder is ook veel veldrijden. Men richt zich met die livestream-dienst vooral op kijkers uit Canada en de Verenigde Staten. Behalve de Rapencross Lokeren zijn ook de overige 'Ethias Crossen' per livestream bij hen te bekijken. Dat veldrijden is op hun stream echter vaak niet in België live te bekijken.

Uitslag Ethias Cross Lokeren 2020:

 1. Eli Iserbyt (Bel)
 2. Toon Aerts (Bel)
 3. Laurens Sweeck (Bel)
 4. Michael Vanthourenhout (Bel)
 5. Toon Vandebosch (Bel)
 6. Ryan Kamp (Ned)
 7. Lars van der Haar (Ned)
 8. Niels Vandeputte (Bel)
 9. Jim Aernouts (Bel)
 10. Jens Adams (Bel)

Voorgaande editie Rapencross: Uitslag Brico Cross Lokeren 2018

 1. Daan Soete (Bel)
 2. Laurens Sweeck (Bel)
 3. Toon Aerts (Bel)
 4. Michael Vanthourenhout (Bel)
 5. Gianni Vermeersch (Bel)
 6. Wout van Aert (Bel)
© 2011 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Veldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamVeldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamOp zondag 27 december 2020 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in Dend…
Ethias Polderscross Kruibeke 2020, live tv en livestreamEthias Polderscross Kruibeke 2020, live tv en livestreamDe zevende editie van de Polderscross wordt verreden op zaterdag 3 oktober 2020. Het parcours van deze veldrit bevindt z…
Veldrit: EKZ Cross Tour Baden 2020 via een livestreamVeldrit: EKZ Cross Tour Baden 2020 via een livestreamOp zondag 13 september 2020 wordt de cyclocross van Baden verreden. Het is de eerste internationale cyclocross van het s…

Hardlopen met een hartslagmeter, hoe te beginnen?Hardlopen met een hartslagmeter, hoe doe je dat? Welke hartslag moet je aanhouden voor het verbeteren van je conditie, w…
Goede ondersteunende sportbeha is noodzaak bij hardlopenGoede ondersteunende sportbeha is noodzaak bij hardlopenHet aantal vrouwen dat de hardloopsport beoefent neemt toe volgens Le Champion, de organisatie die o.a de Dam tot Damloo…
Bronnen en referenties
 • http://www.rapencross.be/rapencross-komt-eraan-3/
 • https://www.hln.be/regio/lokeren/-rapencross-zonder-toppers-niet-rendabel~ac44b698/
 • https://www.brico-cross.be/wedstrijden/lokeren

Reageer op het artikel "Rapencross: Ethias Cross Lokeren 2020, live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 26-09-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!