Veldrit: EKZ Cross Tour Baden 2020 via een livestream

Veldrit: EKZ Cross Tour Baden 2020 via een livestream Op zondag 13 september 2020 wordt de cyclocross van Baden verreden. Het is de eerste internationale cyclocross van het seizoen 2020-2021. Deze Zwitserse veldrit is een onderdeel van de wedstrijdserie EKZ Cross Tour. Op de startlijst van de veldrit in Baden staan diverse prominente deelnemers. Voor het supertalent Thibau Nys is dit de eerste officiële veldrit die hij als belofte rijdt tussen de elite-coureurs. Deze veldrit wordt op het internet via een livestream uitgezonden.

Historie: veldrijden in Zwitserland

Zwitserland was van oudsher één van de Europese landen waar het veldrijden sterk leefde. Zeven keer werd bijvoorbeeld het WK veldrijden in Zwitserland georganiseerd. De eerste keer was in 1952 (Geneve). De zevende keer was in 1995 (Eschenbach). In 2020 werd voor de achtste keer het WK cyclocross in Zwitserland georganiseerd (in Dübendorf).

Er werden jarenlang ook veel internationale topveldritten (zoals crossen van de Superprestige) verreden in Zwitserland. In de loop van de jaren negentig kwam hier echter einde aan. Dit had met name te maken met de concurrentiestrijd tussen het veldrijden en het mountainbiken in die periode. Het mountainbiken heeft die strijd in Zwitserland overduidelijk gewonnen.

Historie: topveldrijders uit Zwitserland

Albert Zweifel

Veruit de succesvolste crosser uit de veldritgeschiedenis van Zwitserland is Albert Zweifel. Hij werd geboren op 7 juni 1949. Vijf keer won hij het wereldkampioenschap veldrijden bij de profs: in 1976, 1977, 1978, 1979 en 1986. Drie keer behaalde hij zilver op het WK cycloross voor profs en twee keer behaalde hij brons. Ook won hij negen keer de Zwitserse titel bij de elite.

Peter Frischknecht

Een zeer sterke Zwitserse generatiegenoot van Zweifel was Peter Frischknecht. Hij won drie keer zilver op het WK veldrijden voor profs en elke keer behaalde hij die tweede plek achter zijn landgenoot Zweifel: in 1976, 1977 en 1978. Ook won Peter Frischknecht twee keer brons op het WK voor profs: in 1974 en 1975. Een andere Zwitserse topper was Fritz Saladin. Hij won in 1980 de wereldtitel bij de amateurs.

Thomas Frischknecht

Symbolisch voor de ontwikkeling van het Zwitserse veldrijden was de carrière van Thomas Frischknecht, de zoon van de hierboven genoemde Peter Frischknecht. Thomas was één van de meeste getalenteerde veldrijders ter wereld. In 1988 won hij de wereldtitel bij de junioren. Vervolgens won hij in 1991 de wereldtitel bij de amateurs. In de loop van de jaren negentig besloot hij echter om zich vooral op het mountainbiken te focussen.

In de winter reed hij nog wel wat veldritten, maar dit stond vooral in het teken van de voorbereiding op het mountanbikeseizoen. Desondanks behaalde Frischknecht toch nog diverse topprestaties in het veldrijden, waaronder een zilveren medaille op het WK veldrijden voor profs in 1997, zeges in diverse Superprestige-crossen en in de wereldbekercross te Zeddam in 1999.

Wederopstanding veldrijden in Zwitserland?

Het organiseren van de wereldbekerveldrit in Bern in 2018 en 2019, en het organiseren van het WK veldrijden in Zwitserland in 2020 moet gezien worden als pogingen om de cyclocross in dit land weer te laten herleven. Het is echter nog sterk af te wachten of die pogingen gaan lukken, mede omdat er niet een nieuwe potentiële, absolute wereldtopper uit Zwitserland afkomstig lijkt te zijn, die de vaandeldrager van de wederopstanding van het Zwitserse veldrijden zou kunnen zijn.

EKZ Cross Tour

De EKZ Cross Tour is een wedstrijdserie waarin vijf Zwitserse topveldritten zitten: Baden, Bern, Meilen, Hittnua en de Urban CX. In al deze crossen zijn punten te verdienen voor de UCI Wereldranglijst Cyclocross. Daarnaast is er ook een overkoepelend klassement van de EKZ Cross Tour.

Locatie van het parcours: Baden

De stad Baden ligt in het noorden van Zwitserland. Het is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. Baden is een onderdeel van het kanton Aargau. De stad Baden telt anno 2020 circa 19.000 inwoners. De stad Baden is van oudsher een beroemd kuuroord.

Programma EKZ Cross Tour Baden 2020

Programma zaterdag 12 september

 • 13u30: Kids Race 4
 • 13u50: Kids Race 3
 • 14u10: Kids Race 2
 • 14u30: Kids Race 1
 • 15u15: Amateurs en Masters (Veteranen)

Programma zondag 13 september

 • 9u00: Cross Für Alle
 • 10u00: veldrit jeugd -15
 • 11u00: veldrit nieuwelingen -17
 • 12u00: veldrit junioren -19
 • 13u45: Dames elite
 • 15u00: Heren elite en beloften

Deelnemers: startlijst EKZ Cross Tour Baden 2020

Welke prominente deelnemers staan op zondag 13 september 2020 op de startlijst van de Cyclocross Baden? Bekende deelnemers op de startlijst zijn onder meer Tom Meeusen, Thibau Nys, Michael Boros, Vincent Baestaens, Lander Loockx en Gosse van der Meer. Veel veldrittoppers doen niet mee aan deze eerste internationale cyclocross van het seizoen. Deels komt dit doordat sommige toppers zich in deze periode nog op het wegwielrennen focussen, maar deels komt het ook doordat diverse veldrijders hun reisbewegingen willen beperken in deze coronacrisistijd. Pas kort voor de wedstrijd was bijvoorbeeld officieel bekend dat überhaupt de Belgische coureurs welkom zouden zijn in Zwitserland. Daar heeft men namelijk strenge anti-coronaregels en reisrestricties, wat er bijvoorbeeld voor zorgde dat het WK wegwielrennen 2020 er niet door kon gaan.

Thibau Nys

Veel Vlamingen kijken uit naar deze veldrit in Baden vanwege de deelname van Thibau Nys. Deze zoon van Sven Nys wordt beschouwd als het grootste veldrittalent ter wereld. Hoe sterk hij is, bewees Thibau Nys bijvoorbeeld in de zomer van 2020 al door het evenement 'de Slag om Balenberg' te winnen, waar ook veel wereldtoppers bij de profs aan meededen. Dat was echter niet een officiële internationale cyclocross, maar een gelegenheidsevenement. De veldrit in Baden is de eerste officiële cross die Thibau Nys rijdt in de categorie beloften. Die categorie van Thibau Nys gaat tegelijkertijd van start met de heren elite (profs).

Livestream EKZ Cross Tour Baden 2020

Is deze wedstrijd via een livestream te volgen? Ja, deze wedstrijd is in 2020 voor het eerst via een livestream te volgen. Met die livestream is deze Zwitserse EKZ Cross Tour Baden dus op een computer of smartphone te bekijken. De officiële livestream is in de hele wereld live te bekijken. Eerder werden diverse andere manches van de EKZ Cross Tour reeds via een livestream uitgezonden. Dit is echter pas de eerste keer dat de cyclocross in Baden via zo'n livestream op het internet te bekijken. De officiële livestream werd door de organisatie aangekondigd op 10 september. Dit zorgde voor veel vreugde bij heel wat Belgische veldritfans, die zo dus deze cyclocross van Thibau Nys via een livestream kunnen volgen. De officiële livestream is te vinden op de website van de EKZ Cross Tour. Die officiële stream van deze EKZ Cross Tour Baden is een gratis livestream. Er zijn geen geo-restrictions voor mensen die via deze livestream van de EKZ Cross Tour Baden vanuit Nederland of België de verrichtingen van Thibau Nys en consorten willen bekijken.

Live op tv? Alleen op Zwitserse zenders

Wordt deze veldrit live op tv uitgezonden? In tegenstelling tot eerdere berichten wordt deze EKZ Cross Tour-manche ook live op tv uitgezonden. De live-uitzending is echter alleen op Zwitserse zenders te zien. De cyclocross is op 13 september live op tv te zien bij de zenders Swiss Sports Tv en My Sports.

De tv-zender TeleM1, één van de sponsoren van deze cyclocross verzorgt geen live tv-uitzending van de EKZ Cross Baden. Wel verzorgen zij op de avond van 13 september op die Zwitserse zender een samenvatting van de veldrit (om circa 18u10).

Uitslag EKZ Cross Baden 2020

 1. Lars Forster (Zwi)
 2. Vincent Baestaens (Bel)
 3. Kevin Kuhn (Zwi)
 4. Lukas Flückiger (Zwi)
 5. Timon Rüegg (Zwi)
 6. Loris Rouiller (Zwi)
 7. Lander Loockx (Bel)

Wielrennen live op tv en livestream

In deze periode is er veel topwielrennen live op tv en via een livestream te volgen. Zo wordt elke dag de Ronde van Frankrijk live op tv en per livestream uitgezonden door Sporza, de NOS en Eurosport. Sporza biedt ook een gratis livestream van elke rit aan voor kijkers in België. De NOS biedt bij elke Touretappe een gratis livestream aan voor kijkers in Nederland. Eurosport biedt een integrale livestream aan (van start tot finish) van elke etappe voor haar abonees. Ook GCN biedt voor al haar abonnees bij elke etappe een livestream aan (van start tot finish). In die periode is ook Tirreno-Adriatico online via een livestream te volgen. Eurosport biedt bij die Italiaanse rittenkoers elke dag een livestream aan. Ook GCN biedt bij de Tirreno een livestream aan. De NOS heeft geen livestream van de Tirreno. Ook Sporza heeft van die Italiaanse wedstrijd geen livestream. Sporza heeft op 12 september wel een gratis livestream van de Heistse Pijl. Op 13 september hebben zij ook een gratis livestream van de Antwerp Cap Epic. De eerstvolgende veldrit die live op tv en per livestream te zien is (na de EKZ Cross Baden), is de eerste Vlaamse cyclocross Ethias Rapencross Lokeren die verreden wordt op 26 september.

Lees verder

© 2011 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Veldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamVeldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamOp zondag 27 december 2020 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in Dend…
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2020 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2020 live op tv en livestreamOp zaterdag 17 oktober wordt de Ethias Cross Beringen verreden. De veldrit in Beringen wordt live op tv uitgezonden. Ook…
Brussels Universities Cyclocross 2021, live tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross 2021, live tv en livestreamOp zondag 14 februari 2021 wordt de Brussels Universities Cyclocross verreden. Dit is de derde editie van deze veldrit.…

Hardlopen met een hartslagmeter, hoe te beginnen?Hardlopen met een hartslagmeter, hoe doe je dat? Welke hartslag moet je aanhouden voor het verbeteren van je conditie, w…
Rapencross: Ethias Cross Lokeren 2020, live tv en livestreamRapencross: Ethias Cross Lokeren 2020, live tv en livestreamOp 26 september 2020 wordt de Ethias Cross Lokeren verreden worden. Deze Belgische veldrit wordt ook wel de Rapencross L…
Bronnen en referenties
 • https://ekz-crosstour.ch/bern/
 • http://www.uci.org/cyclo-cross/events/telenet-uci-cyclo-cross-world-cup
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschappen_veldrijden

Reageer op het artikel "Veldrit: EKZ Cross Tour Baden 2020 via een livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 13-09-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!