InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Kandidaatsteden Olympische Winterspelen 2014 t/m 2026

Kandidaatsteden Olympische Winterspelen 2014 t/m 2026

Kandidaatsteden Olympische Winterspelen 2014 t/m 2026 Sotsji (Sochi), Rusland (2014) en PyeongChang, Zuid-Korea (2018) zijn de eerstvolgende gaststeden en gastlanden van de Olympische Winterspelen. Voor de Zomerspelen zijn dat Rio de Janeiro (2016) en Tokio (2020). Meer informatie over de kandidaatsteden die mogelijk de Olympische Winterspelen in de jaren 2022 en 2026 willen organiseren en hun kandidatuur inmiddels bekend hebben gemaakt, of plannen hebben om de Winter Olympic Games binnen te halen.

Olympische Winterspelen 2014 Sotsji, Rusland

Van 7 t/m 23 februari 2014 worden in de Russische stad Sotsji (in Rusland, gelegen aan de Zwarte Zee de 22e Olympische Winterspelen gehouden.
Meer oostelijk, in Krasnaja Poljana, in de Westelijke Kaukasus vinden o.a. de ski-onderdelen plaats.

in 2007 werd op de 119e Olympische vergadering door het IOC deze stad uitverkozen,
de andere kandidaatsteden waren PyeongChang (Zuid-Korea) en Salzburg (Oostenrijk).

Olympische Winterspelen 2018 PyeongChang, Zuid-Korea

De 23ste Winterspelen (9 t/m 25 februari 2018) worden gehouden in Zuid-Korea, zo besliste het IOC tijdens haar 123e congres op 6 juli 2011 in Durban, Zuid-Afrika. Er waren slechts twee tegenkandidaten, het Duitse München en het Franse Annecy.
In de eerste ronde van de stemming werd al duidelijk dat PyeongChang de Spelen zou gaan organiseren: ze vergaarden 63 stemmen, München kreeg er 25, Annecy 7.

In 2009 tijdens de eerste kandidaatstelling waren onderstaande steden al afgevallen:
 • Harbin, China
 • Kazachstan
 • Sofia, Bulgarije
 • Boekovel, Oekraïne
 • Genève, Zwitserland
 • Santiago, Chili

Kandidaatsteden Olympische Winterspelen 2022

Op 31 juli 2015, tijdens het 127ste congres in Kuala Lumpur bepaalt het IOC welke stad de Winterspelen van 2022 krijgt toegewezen.

Op14 november 2013, de laatste dag waarop hun steden hun bidbook konden aanbieden, hadden onderstaande zes landen en steden zich gemeld.
 • Peking, China
 • Oslo, Noorwegen
 • Stockholm, Zweden
 • Krakau/Zakopane, Polen
 • Lviv, Oekraïne
 • Almaty, Kazachstan

Kandidaatsteden Olympische Winterspelen 2026

In 2019 wordt op de 131ste bijeenkomst van het IOC bekend gemaakt wie de Winter Olympic Games van 2026 mag organiseren.
Momenteel (december 2013) zijn er een aantal steden die belangstelling hebben getoond:
 • Novi Pazar, Servie
 • Barcelona, Spanje
 • Quebec City, Canada
 • Christchurch, Nieuw Zeeland
 • Salt Lake City, Reno-Lake Tahoe/ Denver/ Boston-New England/ Bozeman/ Anchorage, allen in de Verenigde Staten

Olympische Jeugdwinterspelen 2012 Innsbruck, Oostenrijk

Voor het eerst zijn in januari 2012 de Olympische Jeugdwinterspelen gehouden, in Innsbruck, Oostenrijk. Het IOC wil ook hier een een terugkerend evenement van maken. De volgende Jeugdspelen vinden plaatsen in de Noorse stad Lillehammer, in 2016.
Sporters in de leeftijd van 14 tot 18 jaar zijn welkom op deze Winterspelen.

Hoe werkt de kandidaatstelling voor de Olympische Zomerspelen?

De toewijzing van de stad die de Olympische Zomerspelen mag organiseren gebeurt in twee fasen.

Fase 1: de Kandidaat Acceptatie Procedure

In deze procedure ondergaan de steden die zich hebben aangemeld voor de Olympische Spelen een technische evaluatie en wordt gekeken of de betreffende stad in staat is om de Spelen te organiseren, aan de hand van een uitgebreide vragenlijst.
Aan het einde van deze eerste fase, selecteert het "Executive Board" van het IOC de steden die daadwerkelijk kandidaat-steden worden en zullen doorgaan naar fase 2.

Fase 2: de "Kandidatuur Procedure"

In deze fase worden de operationele zaken van de Spelen bestudeerd. Kandidaat-steden moeten dan hun kandidatuurdossier aan leveren, een uitgebreide beschrijving van hun Olympische project. Ze worden daarbij onderworpen aan een technische beoordeling gemaakt door de Evaluatie Commissie van het IOC. De beoordeling van de Evaluatie Commissie wordt verstuurd naar alle IOC-leden, minimaal een maand voordat ze hun stem op de datum van stemming kunnen uit brengen.

Lees verder

© 2012 - 2019 Kroezenier, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
IJshockey mannen Olympische Spelen 2018IJshockey mannen Olympische Spelen 2018De Olympische Winterspelen van 2018 worden van vrijdag 9 tot en met zondag 25 februari 2018 gehouden in Zuid-Korea. Eén…
De Paralympische Spelen / Paralympics 2014 in SochiDe Paralympische Spelen / Paralympics 2014 in SochiIedere vier jaar worden er Olympische Spelen georganiseerd. In het land waar de Olympische Spelen worden gehouden, worde…
Programma snowboarden op de Olympische Winterspelen 2018Programma snowboarden op de Olympische Winterspelen 2018Snowborden is één van de sporten die beoefend wordt tijdens de Olympische Winterspelen 2018 in Zuid-Korea. Ook Nederland…
Olympische Spelen - Hoe goud is een gouden medaille?Olympische Spelen - Hoe goud is een gouden medaille?Bij de Olympische Spelen worden doorgaans drie soorten medailles vergeven: goud, zilver en brons. Deze medailles zijn be…
Prijzengeld Olympische medaille, Olympische Spelen 2018Prijzengeld Olympische medaille, Olympische Spelen 2018Tijdens de Olympische Spelen van 2018 in de Zuid-Koreaanse stad Pyeongchang worden er op 102 medailleonderdelen, gouden,…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki
 • http://www.olympic.org
 • http://en.wikipedia.org/wiki/2026_Winter_Olympics

Reageer op het artikel "Kandidaatsteden Olympische Winterspelen 2014 t/m 2026"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kroezenier
Laatste update: 28-12-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!