InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Ster van Zwolle 2018 - live op tv

Ster van Zwolle 2018 - live op tv

Ster van Zwolle 2018 - live op tv Op zaterdag 3 maart wordt de 58 editie verreden van de Ster van Zwolle. Deze Overijsselse wielerwedstrijd is traditioneel de openingsklassieker van het Nederlandse wielerseizoen. De Ster van Zwolle 2018 wordt live op tv uitgezonden. Daarnaast kan men de Ster van Zwolle 2018 ook via een livestream online bekijken.

Geschiedenis

De Ster van Zwolle wordt georganiseerd sinds 1961. Jan Rol was de winnaar van de eerste editie van deze koers. Bekende namen op de erelijst van deze wedstrijd zijn onder meer: Harrie Steevens (1965), Harrie Jansen (1967), Cees Priem (1973), Frits Pirard (1975) en Piet Hoekstra (1976). De Ster van Zwolle was oorspronkelijk een amateurwedstrijd.

In 1993 mochten er voor het eerst ook profwielrenners meedoen aan deze klassieker. De prof Michel Cornelisse won dat jaar. Andere bekende profs die deze wedstrijd wonnen waren Marc Wauters (1994), Paul van Schalen (2000) en Rudie Kemna (2001). Met ingang van 2002 besloot de organisatie echter, om terug naar de roots te gaan en voortaan geen profteams (PCT's) uit te nodigen. Het moest weer meer een wedstrijd worden voor jonge talenten, dan voor ervaren profs. Prominente namen die de wedstrijd sindsdien hebben gewonnen zijn onder meer: Barry Markus (2011), Dylan van Baarle (2013), Bert-Jan Lindeman (2010 en 2014), Elmar Reinders (2015) en Fabio Jakobsen (2017).

Naam

Wat is de oorsprong van de naam 'Ster van Zwolle'? Oorspronkelijk was dit een verwijzing naar de vorm van de historische binnenstad van Zwolle, die op een ster lijkt. Vervolgens werd de naam 'Ster van Zwolle' ook een verwijzing naar de vorm van het parcours: vaak werd er met opzet, om de naam van de koers eer aan te doen, in de vorm van een ster rondom Zwolle gereden. De hoofdsponsor van dit evenement is Craft, vandaar dat men deze koers officieel de 'Craft Ster van Zwolle' noemt.

Ben Zomerdijk

De freelance wielerjournalist Ben Zomerdijk was van 1961 tot 2001 de organisator van de Ster van Zwolle. Hij kreeg dan ook de bijnaam 'Mister Ster van Zwolle'. Als eerbetoon aan Zomerdijk krijgt sinds 2001 de winnaar van deze koers elk jaar de zogenaamde 'Ereprijs Ben Zomerdijk'.

Topcompetitie

De Ster van Zwolle is in 2018 weer een onderdeel van de Topcompetitie. Dit is een reeks van 8 Nederlandse wielerwedstrijden, waarvan een gezamenlijk klassement wordt opgemaakt. Deze wedstrijdreeks is vooral bedoeld om jonge Nederlandse talenten kansen te geven om zich te ontwikkelen en vervolgens de stap richting het profwielrennen te kunnen maken. Andere wedstrijden die tot deze competitie behoren zijn onder meer de Ronde van Limburg en Omloop der Kempen.

Deelnemers: startlijst Ster van Zwolle 2018

Welke teams staan in 2018 op de startlijst van de Ster van Zwolle? Alle 17 teams die een vast contract hebben met de Topcompetitie staan automatisch op de deelnemerslijst. Daarnaast zijn er diverse clubteams uitgenodigd. In totaal staan er 20 ploegen op de startlijst van de Ster van Zwolle 2018.

Programma en parcours Ster van Zwolle 2018

De start van deze wielerkoers is om 12u00 op het Grote Kerkplein van Zwolle. De finish wordt rond 16u15 verwacht. De eindstreep ligt op de Ceintuurbaan te Zwolle, ongeveer ter hoogte van de Isala Klinieken. Het parcours heeft een lengte van 179,1 kilometer. De renners rijden onderweg onder meer door Windesheim, Luttenberg, Ommen, Genemuiden en Kampen.

Organisatie

De organisatie van deze wedstrijd is in handen van de Stichting Sport Evenementen S.S.E. Jan van Ommen is de voorzitter van deze stichting. Hij is ook de koersdirecteur van de Ster van Zwolle. De organisatie is officieel gevestigd in Wezep.

Live op tv: Eurosport en RTV Oost

De Ster van Zwolle wordt in 2018 voor het eerst live op tv uitgezonden. De koers is te zien op de zender Eurosport 1. De uitzending begint bij Eurosport na afloop van de live tv-uitzending van de Italiaanse topkoers Strade Bianche. Waarschijnlijk is het begintijd van de live tv-uitzending bij Eurosport van de Ster van Zwolle omstreeks 15u30.

Ook live op tv bij RTV Oost

De Ster van Zwolle 2018 wordt daarnaast ook nog live op tv uitgezonden door de regionale zender RTV Oost. De live tv-uitzending van de Ster van Zwolle 2018 begint bij RTV Oost om 15u15.

Livestream Ster van Zwolle 2018

De Ster van Zwolle 2018 is ook live op het internet te volgen via een livestream. Met zo'n livestream kan men de Ster van Zwolle 2018 bijvoorbeeld bekijken op een laptop, tablet of smartphone. De officiële livestream van de tv-uitzending van Eurosport is te vinden op de Eurosport Player. Om die stream van Eurosport te bekijken, dient men wel een abonnement op die Eurosport Player te hebben. Die livestream van Eurosport begint om 15u30. Daarnaast is er ook een (gratis en openbare) livestream te vinden bij RTV Oost. Op de website van die omroep kan men immers live naar de uitzendingen van RTV Oost kijken. De uitzending van RTV Oost begint om 15u15.

Bij voorgaande edities waren er ook al experimenten om de Ster van Zwolle online via een livestream uit te zenden. Zo kon men ooit deze koers live volgen via een stream van een webcam op een wagen die de koers volgde. Dit waren op zich sympathieke experimenten. In 2018 wordt de wedstrijd echter voor het eerst door een professioneel camerateam live in beeld gebracht.

Uitslag Ster van Zwolle 2018

  1. Maarten van Trijp
  2. Jaap Kooijman
  3. René Hooghiemster
© 2012 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Strade Bianche 2018, live op tv en livestreamStrade Bianche 2018, live op tv en livestreamOp zaterdag 3 maart vindt Strade Bianche 2018 plaats. Dit is de twaalfde editie van deze Italiaanse wielerwedstrijd. Dez…
WK wielrennen 2018 live op tv en livestream (Innsbruck)WK wielrennen 2018 live op tv en livestream (Innsbruck)De wereldkampioenschappen wegwielrennen 2018 worden gehouden van zondag 23 september tot en met zondag 30 september. Dit…
Tennis: US Open 2018 live op tv en livestreamTennis: US Open 2018 live op tv en livestreamOp maandag 27 augustus begint het US Open 2018. Dit tennistoernooi duurt tot en met zondag 9 september. Het evenement vi…
Tennis: Wimbledon 2018 live op tv en livestreamTennis: Wimbledon 2018 live op tv en livestreamOp maandag 2 juli 2018 begint de 132e editie van het befaamde tennistoernooi op de grasbanen van Wimbledon. Het evenemen…
Giro d'Italia 2019, live op tv en livestream bij EurosportGiro d'Italia 2019, live op tv en livestream bij EurosportDe Giro d'Italia gaat in 2019 van start in Bologna. Dit is de 102e editie van de Ronde van Italië. De openingsrit vindt…
Bronnen en referenties
  • http://www.cyclingservice.eu/index.php?lan=nl&niv=2&pag=7&eventid=1264
  • http://www.stervanzwolle.nl
  • http://www.wielerland.nl
  • http://nl.wikipedia.org

Reageer op het artikel "Ster van Zwolle 2018 - live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 03-03-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!