InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Omloop het Nieuwsblad 2012

Omloop het Nieuwsblad 2012

Op zaterdag 25 februari 2012 wordt de Omloop het Nieuwsblad verreden. Dit is de openingswedstrijd van het Vlaamse wielerseizoen.

Geschiedenis: Omloop het Volk

In 1945 werd deze wedstrijd voor het eerst georganiseerd. De naam van de koers was toen 'de Omloop van Vlaanderen'. De hoofdsponsor en organisator van deze wedstrijd was het dagblad Het Volk. Om de naam van die hoofdsponsor meer te promoten, besloot men om de wedstrijdnaam in 1947 te veranderen in 'de Omloop het Volk'. Verschillende andere Vlaamse dagbladen weigerden om deze nieuwe wedstrijdnaam te gebruiken. Tot in de jaren negentig bleef men in die kranten deze wedstrijd Gent-Gent noemen (Gent was jarenlang zowel de start- als de finish-plaats van deze koers).

Omloop het Nieuwsblad

Ironisch genoeg was het Nieuwsblad één van de concurrerende kranten, die decennialang hardnekkig weigerden om die 'veel te commerciële wedstrijdnaam', de Omloop het Volk, in hun berichtgeving te gebruiken. In 2008 werd het dagblad 'Het Volk' echter overgenomen door Het Nieuwsblad. Vervolgens besloot men bij het Nieuwsblad dat de wedstrijd vanaf 2009 een nieuwe naam zou hebben.... de Omloop Het Nieuwsblad!

Erelijst

De meeste succesvolle renners uit de geschiedenis van deze koers zijn Ernest Sterckx, Joseph Bruyère en Peter Van Petegem. Zij slaagden er drie keer in om de Omloop te winnen. Sterckx won in 1952, 1953 en 1956. Bruyère won in 1974, 1975 en 1980. Peter Van Petegem won in 1997, 1998 en 2002.

Nederlandse successen

Vier keer slaagde een Nederlander erin om deze wedstrijd te winnen. Jo de Roo won in 1966, Jan Raas won in 1981, Teun van Vliet won in 1987 en Sebastian Langeveld won in 2011.

Parcours 2012

De wedstrijd gaat om half twaalf van start op het Sint-Pietersplein in Gent. Onderweg moeten de renners tien hellingen bedwingen: Ten Bosse, de Guilleminlaan, de Eikenmolen, de Valkenberg, de Kruisberg, de Taaienberg, de Eikenberg, de Wolvenberg, de Leberg en de Molenberg. De finish is rond half vijf in Gent.

Deelnemers 2012

De volgende ProTour-teams zullen deelnemen aan de Omloop het Nieuwsblad 2012: Omega Pharma-Quick Step en Lotto-Belisol (Bel), Rabobank en Vacansoleil (Ned), AG2R en FDJ (Fra), Garmin-Barracuda en BMC Racing Team (USA), GreenEdge (Aus), Katusha (Rus) en Sky ProCycling (GBR). Daarnaast zullen de volgende Pro-Continentale ploegen deelnemen: Topsport Vlaanderen, Landbouwkrediet, Veranda's Willems-Accent (Bel), Cofidis, Saur-Sojasun, Bretagne-Schuller en Europcar (Fra), Project It4u (Ned), Team Netapp (Dui), Team SpiderTech (Can), Team Type 1 (USA) en Farnese Vini (Ita).

Tv

De wedstrijd zal live uitgezonden worden op de Belgische publieke omroep (Sporza) en de Nederlandse publieke omroep (NOS).

UCI

Deze koers is een onderdeel van de UCI Europe Tour. Het is een wedstrijd van de categorie 1.HC (Hors Categorie / Buiten Categorie).
© 2012 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Omloop van het Waasland 2012Op zondag 11 maart 2012 wordt de 48e editie van de Omloop van het Waasland verreden. Deze wielerkoers is een onderdeel v…
Vlaamse wielerklassiekersVlaamse wielerklassiekersIn het voorjaar worden traditioneel enkele Vlaamse Wielerklassiekers verreden. Een overzicht van de bekendste Vlaamse wi…
Omloop het Nieuwsblad 2014 - deelnemers, parcours, tvOp zaterdag 1 maart 2014 wordt de 67e editie verreden van de Omloop het Nieuwsblad. Deze wielerwedstrijd wordt live op t…
Omloop het Nieuwsblad 2015 - parcours en deelnemersOp zaterdag 28 februari 2015 wordt de Omloop het Nieuwsblad verreden. Hoe ziet het parcours eruit van deze openingswedst…
Omloop het Nieuwsblad 2019: live op tv en livestreamOmloop het Nieuwsblad 2019: live op tv en livestreamOp zaterdag 2 maart 2019 vindt de 74e editie plaats van de Omloop het Nieuwsblad. Dit is de openingswedstrijd van het Be…
Bronnen en referenties
  • http://www.omloophetnieuwsblad.be/
  • http://www.wielergeschiedenis.be
  • http://nl.wikipedia.org

Reageer op het artikel "Omloop het Nieuwsblad 2012"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Gepubliceerd: 02-02-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!