InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Wie is de wielrenner Cadel Evans?

Wie is de wielrenner Cadel Evans?

De winnaar van de Tour de France 2011 is Cadel Evans. De Australiër wist ondermeer de gebroeders Schleck en Alberto Contador achter zich te houden. Wie is Cadel Evans?

Cadel Evans

Cadel Lee Evans, zoals hij voluit heet, is geboren op 14 februari 1977 in Katherine in Australië. De naam Cadel is afkomstig uit Wales, en refereert aan de afkomst van zijn grootvader. Hij groeit op in Burunga, een kleine Aboriginal gemeenschap. Op zevenjarige leeftijd krijgt Cadel een trap van een paard op zijn hoofd en hij wordt 7 dagen in coma gehouden. Zijn ouders scheiden als hij 9 jaar is, en Cadel gaat bij zijn moeder wonen. Zij verhuizen naar Armidale en uiteindelijk naar Eltham. In 2005, na zijn eerste deelname aan de Tour de France trouwt hij met Chiara Passerini.

Mountainbike (MTB)

Zijn loopbaan in het fietsen begint niet op de racefiets, maar op de mountainbike (MTB). Zijn carriere in het fietsen is daarom in twee fases te scheiden: de successen op de MTB en daarna zijn successen op de racefiets. De internationale loopbaan van Cadel Evans begint op de mountainbike. Zijn loopbaan in het MTB is succesvol: in 1995 wint hij de bronzen medaille op het Junior Wereldkampioenschap Road Time Trail en op het Junior Wereldkampioenschap Mountainbike. Hij wordt tweede en wint de zilveren medaille in 1997 en in 1999 bij het wereldkampioenschap Mountainbike Onder 23 jaar. In 1998 en 1999 wint hij de World Cup Mountainbike en hij eindigt in 2000 op de Olympische Spelen in zijn eigen land (Sydney, Australië) op de verdienstelijke zevende plaats.

Fietsen op de weg

Het grote publiek leert Cadel Evans pas echt kennen, wanneer hij in 2001 definitief overstapt naar het fietsen op de weg. Hij rijdt voor bekende teams als Saeco (2001), Mapei (2002) en Team Telekom (2003 – 2004). In 2005 sluit hij aan bij team Davitamon-Lotto.

Aldo Sassi

Een belangrijke persoon in de loopbaan van Evans is Aldo Sassi. Sassi was de coach van Evans in de periode dat hij fietste bij Mapei in 2002. Sassi heeft Evans geholpen bij de overstap van het mountainbiken naar het racen op de weg. Hij heeft hem de fijne kneepjes van het vak geleerd en met name de verschillen tussen beide sporten benadrukt en daar met Evans hard aan gewerkt. Sassi is in 2010 overleden aan kanker. Daarna heeft Evans de samenwerking verder opgepakt met Andrea Morelli, de genoemde opvolger en protégé van Sassi. Deze samenwerking is zo succesvol dat Evans in 2011 de Tour de France op zijn naam mag schrijven. Deze overwinning draagt Cadel Evans dan ook op aan zijn vroegere coach Sassi.

Successen op de weg

Bron: Gavandanna, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Bron: Gavandanna, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Zijn loopbaan op de weg is allerminst een mislukking. Hij grossiert vrijwel direct in successen: hij wint de Ronde van Oostenrijk in 2001 en 2004. Hij wordt verdienstelijk 14e in de Giro d’Italia in 2002. Hij wordt in 2002 eveneens kampioen in de tijdrit van de Commonwealth Games. Hij wint een etappe in de 2002 editie van de Tour Down Under (Ronde van Australië). In dezelfde Tour Down Under wint hij het bergklassement in 2006. Hij wordt 5e in de Ronde van Duitsland in 2005. Zijn 8e plaats in de Tour de France in 2005 is een vermelding waard. Hij is daarmee de eerste Australiër die weer een top 10 notering behaalt in de Tour de France na de succesvolle renner Phil Anderson in de 80-er jaren.

Dus zeker geen slecht begin van zijn tweede loopbaan als fietser. Toch worden zijn successen na deze periode meer aansprekend. Cadel Evans gaat meerijden in de grote rondes, zoals de Tour de France, de Vuelta (Spanje) en Giro d’Italia.

In 2006 wint Cadel Evans de Ronde van Normandië voor zijn concurrenten: de Spanjaarden Contador en Valverde. Evans verovert de 5e plaats in de Tour de France, welke later is omgezet naar de 4e plaats omdat de winnaar Floyd Landis is gediskwalificeerd vanwege vermeend dopinggebruik. Terecht wordt hij in Australisch wielrenner van het jaar 2006

In 2007 wordt Evans 2e in de Tour de France, achter de winnaar Alberto Contador. Vooral in de tijdritten weet Evans goede punten te halen. Dit is dan ook zijn specialiteit. Hij wordt in hetzelfde jaar 4e in de Vuelta in Spanje. Op het Wereldkampioenschap Wielrennen op de weg wordt hij 5e. Zijn 6e plaats in de Ronde van Lombardije (Italië) verzekerd hem van de eindoverwinning in het UCI Pro Tour klassement in 2007, vóór Contador en Rebellin. En wederom wordt hij in dit jaar verkozen tot Australisch wielrenner van het jaar.

Na zijn opmerkelijke opmars in de wielerwereld in de jaren ervoor, wordt Cadel Evans als de gedoodverfde winnaar van de Tour de France in 2008 bestempeld. Reden voor deze benoeming was niet alleen zijn eigen succes, maar ook het ontbreken van zijn grootste concurrent Contador. Deze deed niet mee omdat zijn team Astana niet was uitgenodigd. Lange tijd reed hij in de gele trui en leek Evans af te stevenen op de eindoverwinning. Op de Alpe d’Huez greep Carlos Sastre (team CSC) zijn kans, en nam een dermate grote voorsprong in het klassement op Evans, dat laatste dit niet meer goed kon maken in de laatste tijdrit. Als een waardig strijder, Evans gaf zich helemaal in de tijdrit en wist daadwerkelijk tijd te winnen op Sastre, moest hij zijn meerdere erkennen. De 2e plaats restte voor Cadel Evans.

Hij doet in dat jaar ook mee aan de Olympische Spelen in Beijing. Hij wordt 15e, mede vanwege zijn blessure waarvan hij op dat moment nog herstellende is (gescheurde voorste kruisband). In de tijdrit tijdens de Spelen wordt hij 5e.

In 2009 verovert hij de 3e plaats in de Vuelta. Ook wordt Cadel Evans Wereldkampioen op de weg. Hij wint het criterium Dauphiné Libéré. Deze successen maken zijn seizoen enigszins goed, na een mislukte Tour de France. Door uiteenlopende omstandigheden, die voornamelijk gezocht moeten worden bij het team, komt Evans individueel niet verder dan de 30e plaats in 2009. Dit doet hem na het seizoen ook besluiten om over te stappen naar een ander team (BMC Racing).

In de Tour de France van 2009 weet hij in twee etappes op het podium te komen en daarmee wordt hij één van de meest succesvolle Australische wielrenners ooit. Hij heeft dan in alle grote rondes (Frankrijk, Italië en Spanje) de leiderstrui om de schouders gehad, en dat is slechts een select gezelschap aan renners die dat kunnen zeggen. Terecht wordt hij in 2009 voor de derde maal in zijn loopbaan uitgeroepen tot Australisch wielrenner van het jaar.

In 2010 start Cadel Evans in zijn nieuwe team, BMC Racing. Niet onverdienstelijk, hij wint de Fléche Wallonne. Hij wordt 5e in de Ronde van Italië (Giro), in welke hij ook enige tijd in de roze leiderstrui rijdt. In deze Giro verovert hij wel de Maglia Rosso Passione. Dit is de trui voor de winnaar in het puntenklassement. In de Tour de France kan hij goed meekomen. Een valpartij in de 8e etappe levert hem een haarscheur in zijn linker elleboog op. Ondanks dat hij de opvolgende 9e etappe in de gele trui mag rijden, verliest hij door de blessure veel tijd en daarmee zijn trui en kansen op een overwinning in het eindklassement. Hij wordt uiteindelijk 26e in de Tour de France 2010.
In 2011 moest het dan gaan gebeuren. Hij start met de eindoverwinning in de Tirreno-Adriatico (Italië) en de Ronde van Romandië. Beide rondes maken onderdeel uit van de UCI World Tour 2012, dus goede punten voor Evans. Hij slaat in 2011 de Giro d’Italia over om zich helemaal voor te bereiden op de Tour de France. In de voorbereiding verovert hij nog de 2e plaats in het criterium Dauphiné Libéré. Hij is klaar voor de Tour.

In de Tour de France 2011 eist Cadel Evans de eindoverwinning op, vóór directe concurrenten als Andy Schleck en Alberto Contador. Hij is de eerste Australiër die de Trou de France weet te winnen. Ook is hij de oudste renner die na de oorlog de Tour op zijn naam weet te schrijven. Evans is bij de winst 34 jaar. De overwinning wordt in Australië gezien als een prestatie van formaat en ‘zet het hele land op z’n kop’. Evans wordt onthaald als een nationale held.

Lees verder

© 2012 - 2019 Solnah, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ronde van Frankrijk 2011 - ritwinnaarsRonde van Frankrijk 2011 - ritwinnaarsTOUR DE FRANCE 2011 - Van 2 tot 24 juli werd de 98ste Ronde van Frankrijk gereden. De Australiër Cadel Evans maakte koma…
Wielrennen: team BMCHet Amerikaans-Zwitserse team BMC neemt ook in 2012 weer deel aan de Tour de France. Het team is sinds 2011 actief in de…
Selectie renners 2015 BMC Racing TeamBMC Racing Team is een wielerploeg uit de Verenigde Staten. Het wordt gesponsord door BMC Zwitserland. Sinds 2007 is de…
De favorieten voor de Tour 2012De favorieten voor de Tour 2012Op zaterdag 30 juni gaat de 99ste Ronde van Frankrijk van start. Gezien het hoge aantal tijdritkilometers lijken Cadel E…
Bronnen en referenties
  • www.cadelevans.com.au
  • www.wielerupdate.nl
  • www.cadelevans.org
  • Afbeelding bron 1: Gavandanna, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Reageer op het artikel "Wie is de wielrenner Cadel Evans?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Solnah
Gepubliceerd: 15-02-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!