Paardrijden: train souplesse door een slalom met staanders

Paardrijden: train souplesse door een slalom met staanders Afwisseling tijdens de training is voor paard en ruiter van groot belang. Door regelmatig nieuwe elementen toe te voegen aan je trainingsprogramma houd je paard en ruiter gemotiveerd. Zo kan hindernismateriaal hier goed voor worden ingezet, in dit geval niet de balken maar de staanders. In deze oefening leren ruiter en paard balans te bewaren bij het doorlopen van een slalom. De oefening kan eenvoudig in moeilijkheid worden aangepast en is daarom geschikt voor combinaties op verschillende niveaus.

Draftraining met balken

Ter afwisseling kan het erg leuk zijn om bij de dressuurtraining gebruik te maken van hindernismateriaal. Hierbij hoef je het hindernismateriaal niet altijd te gebruiken om over heen te springen. In onderstaande oefening wordt er gebruik gemaakt van hindernismateriaal om het paard te leren buigen. En dan niet eens de balken, maar de staanders. Paard en ruiter moeten hierbij goed opletten voldoende balans bewaren in de flauwe wending. Deze oefening is geschikt voor paarden met enige dressuurmatige basis en balans. Voor heel jonge of groene paarden is deze oefening minder geschikt omdat zij vaak nog over onvoldoende balans onder het zadel beschikken.

Wat heb je nodig?

  • Een rijbak met een afmeting van minimaal 15m x 30m.
  • Enkele staanders of blokken
  • Eventueel iemand die kan helpen om het een en ander te verplaatsen

Uitleg

Zet enkele staanders op blokken op ongeveer vijf meter afstand van elkaar langs de lange zijde van de bak. Wend op de korte zijde in stap af en rijd recht op de slalom af. Kies aan welke kant je het eerste blokje passeert en onthoud deze. Probeer door middel van kleine en lichte hulpen het paard door de slalom te krijgen. Stap na het laatste blokje rechtdoor en vervolg je weg op de hoefslag. Bij de volgende keer dat je af gaat wending richting de slalom, probeer je het eerste blokje van de andere kant te passeren. Blokje gemist? Geeft niets, pak de slalom bij het blokje daarna gewoon weer op.

Wanneer dit in stap goed gaat, rijd je de oefening in draf. Zorg dat je een rustig draftempo hebt. Dit maakt het gemakkelijker om correcties aan te brengen in de slalom. Houd het paard wel actief en alert, het moet immers vlot kunnen reageren op je hulpen. Veel ruiters vinden het makkelijker om hierbij door te zitten. Je kunt dan sneller hulpen geven en je voelt eerder welke kant je paard op gaat.

Wanneer je deze oefening ook in draf onder de knie hebt, is het tijd voor een uitdaging voor de ruiter! Probeer de slalom vanuit draf in verlichte zit door te rijden. Een verlichte zit vasthouden in draf is al lastig, maar het geven van de juiste hulpen om correct door de slalom te komen is een hele uitdaging. Gebruik je balans, je zithulpen en je been om je paard aan te geven waar je naar toe wilt. Gebruik maken van teugelhulpen lijkt makkelijk, maar dit resulteert vaak in overcorrecties omdat de ruiterbalans niet altijd goed is. Hierdoor ga je met grotere slingers door de slalom, waardoor je op een gegeven moment blokjes gaat missen. Probeer teugelhulpen te minimaliseren tot het aanleggen van de buitenteugel aan de hals.

Ieder paard en iedere ruiter heeft van nature een kant die makkelijk buigt en een kant die minder makkelijk buigt. Bij deze oefening zul je snel voelen welke kant voor jou en je paard lastiger is. De wending van de slalom is aan de moeilijke kant vaak groter dan gewenst. Let wel op dat het paard bij de makkelijke kant goed blijft buigen om het binnenbeen. Paarden willen nog wel eens naar binnen vallen wanneer ze de oefening enkele keren hebben uitgevoerd.

Leg de blokjes dichter op elkaar wanneer je merkt dat de oefening erg gemakkelijk gaat. Zo blijft de slalom een uitdaging.

Makkelijker

Is deze oefening te lastig? Verminder dan het aantal blokken en/of vergroot de afstand tussen de blokken. Blijf in stap tot deze oefening goed wordt beheerst. Rijd dicht langs de blokken en voorkom overcorrigeren. Hierdoor worden je bochten te groot en 'vlieg je uit de bocht'. Houd het eindpunt voor ogen en probeer hier licht golvend op af te rijden.

Moeilijker

Een combinatie met voldoende balans kan deze oefening ook in galop uitvoeren. De balans in de galop moet goed bevestigd zijn, anders springt het paard bij iedere wending om. Dit kan ook een oefening zijn, maar dit moet dan wel door de ruiter worden gevraagd. Het is verstandig om bij het uitvoeren van de oefening in galop de blokken op een wat grotere afstand te zetten. Spring ruim voor het afwenden aan in galop en controleer je grondtempo. Wanneer dit tempo regelmatig is rijdt je recht op de slalom af. Slalom je paard rustig tussen de blokken door.

Variatie: aan de hand

Deze oefening is ook goed uit te voeren aan de hand. De controle over de buiging is nu minder groot. Het leiden van het paard staat bij deze oefening centraal. Leid het paard aan de hand tussen de blokjes door. De blokjes kunnen dicht op elkaar geplaats worden. Vaak kun je aan de hand het tempo nog beter controleren dan wanneer je op het paard zit. Probeer iedere pas te controleren.
© 2012 - 2024 Shirleyp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardrijden: Een draftraining met balkenPaardrijden: Een draftraining met balkenBij het trainen van een paard is afwisseling erg belangrijk. Met hindernisbalken kun je op een eenvoudige manier afwisse…
Paardrijden: Trainen door een slalom met balkenPaardrijden: Trainen door een slalom met balkenHet trainen met balkjes zorgt voor afwisseling in de training, iets dat erg belangrijk is om paard en ruiter gemotiveerd…
Paardrijden: Galoptraining met balkenPaardrijden: Galoptraining met balkenBij het trainen van een paard is afwisseling erg belangrijk. Met hindernisbalken kun op een eenvoudige manier afwisselin…
Paardensport: hindernis ideeënPaardensport: hindernis ideeënDe springsport wordt veel beoefend in Nederland. Veel mensen vinden het leuk om thuis een sprongetje te maken met hun po…

Endomondo Sports TrackerEndomondo is een sportstracker voor op je smartphone. Met deze app kun je bijhouden welke routes je neemt, hoe hard je g…
Wielrennen: de tijdrit ... een vak apartEen vast onderdeel in elke grote wielerronde is de individuele tijdrit. Een race tegen de klok, tegen je tegenstanders e…
Shirleyp (65 artikelen)
Laatste update: 05-08-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.