InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Ronde van Drenthe 2012

Ronde van Drenthe 2012

Van 8 tot en met 11 maart 2012 wordt in de provincie Drenthe een reeks wielerevenementen georganiseerd door de Stichting Ronde van Drenthe. Tot deze evenementen behoren onder meer de profwedstrijden Dwars door Drenthe en de Profronde van Drenthe, en de dameswedstrijden de Ronde van Drenthe (wereldbeker), de Novilon Euregiocup en de Drentse 8.

Geschiedenis

In 1960 werd er voor het eerst een Ronde van Drenthe georganiseerd. De organisator van die eerste editie was Albert Achterhes, die eveneens de oprichter was van de Hoogeveense wielerclub de Peddelaars. Jurre Dokter won de eerste Ronde van Drenthe. Indertijd mochten alleen amateurwielrenners aan deze koers meedoen. Aangezien een deel van het parcours over kasseiwegen gaat, kreeg de koers als bijnaam 'De Kleine Hel Van Het Noorden'. Zes renners zijn erin geslaagd om deze wedstrijd twee maal te winnen: Henk Mutsaars, Ron Snijders, Allard Engels, Anthony Theus, Rudie Kemna en Kenny van Hummel.

Profs

Eind jaren negentig zijn er door de organisatoren van deze wedstrijd een aantal vernieuwingen doorgevoerd. Eén van die vernieuwingen was, dat voortaan niet alleen amateurs, maar ook profs aan deze wedstrijd mee mochten doen.

Dames

Ook besloot men om naast de herenwedstrijd eveneens een dameswedstrijd te gaan organiseren. De eerste damesronde van Drenthe werd in 1998 gewonnen door Viola Muller. Van 1998 tot en met 2002 was de dameskoers een ééndaagse wedstrijd, van 2003 tot en met 2006 was het een meerdaagse wedstrijd. In 2007 werd de wedstrijd weer een eendagskoers en werd het een onderdeel van de wereldbeker. In de dagen rondom die wereldbekerwedstrijd worden in Drenthe ook twee andere dameswedstrijden georganiseerd, namelijk de Drentse 8 van Dwingeloo en de Novilon Eurocup.

Dwars door Drenthe

In 2010 besloot men om voor de heren, naast de Profronde van Drenthe, nog een extra koers te organiseren: Dwars door Drente. In 2011 werden de Profronde van Drenthe en Dwars door Drenthe samengevoegd tot één etappekoers van twee dagen. In 2012 zijn het echter weer twee aparte eendagswedstrijden.

VAM-berg

De bekendste beklimming tijdens de Ronde van Drenthe is de VAM-berg. Deze heuvel is eigenlijk een oude vuilnisbelt. De VAM-berg is vernoemd naar het voormalige afvalverwerkingsbedrijf dat deze berg heeft gecreëerd, de Vuil Afvoer Maatschappij. De top van deze heuvel bevindt zich op 56 meter boven NAP. Het is het hoogste punt van Drenthe.

Programma

  • 8 maart de Drentse 8 Ronde van Drenthe dames
  • 9 maart Dwars door Drenthe Ronde van Drenthe profs
  • 10 maart Wereldbekerwedstrijd Ronde van Drenthe voor dames
  • 10 maart Albert Achterhes !Pet profronde van Drenthe
  • 10 maart Alternatieve Ronde van Drenthe toertocht Hoogeveen
  • 11 maart Novilon Euregiocup Ronde van Drenthe dames
  • 11 maart Rabobank Wielertoerttocht Coevorden

Deelnemers

Aan de profkoersen Dwars door Drenthe en de Profronde van Drenthe zullen de volgende ploegen deelnemen: Rabobank, Vacansoleil-DCM, Lotto-Belisol. Accent Job-Willems, Caja Rural, Champion System, Landbouwkrediet, Project 1t4i, Rusvelo, Team NetApp, Spidertech, Team Type 1, Topsport Vlaanderen, United Healthcare, Christina Watches, Cycling Team De Rijke, Cycling Team Jo Piels, Glud & Marstrand, Koga Cycling team, Leopard Trek Continental, Metec, Nutrixxion-Abus, Eddy Merckx-Indeland en een KNWU-selectie.

Finish

Op 9 en 10 maart 2012 wordt de finish van de wedstrijd van de profs rond half vijf verwacht in het centrum van Hoogeveen.

Tv

De wereldbekerwedstrijd voor dames zal live te zien zijn op TV Drenthe.
© 2012 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ronde van Drenthe 2014 programma, parcours, deelnemersVan donderdag 13 maart tot en met zondag 16 maart 2014 worden er door de stichting Ronde van Drenthe diverse wielerevene…
Ronde van Made 2012Op zondag 29 april 2012 wordt de 71e editie van de Profronde van Made verreden. Dit is het eerste profwielercriterium in…
Ronde van Boxmeer - Daags na de Tour 2013Op maandag 22 juli 2013 zal in Boxmeer het 'Wielerspektakel Daags Na de Tour' plaatsvinden. Het is de 39e editie van dit…
Ronde van Drenthe 2019, live op tv en livestreamRonde van Drenthe 2019, live op tv en livestreamDe stichting Ronde van Drenthe organiseert medio maart 2019 een reeks wielerevenementen. De twee grootste wedstrijden op…
Olympische Spelen 2012 Londen: speelschema tafeltennisOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema tafeltennisOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema tafeltennis. Van 28 juli tot en met 8 augustus 2012 wordt er tafeltennis gesp…
Bronnen en referenties
  • http://www.rondevandrenthe.nl
  • http://www.wielerland.nl/index.php?Itemid=36&id=20921&option=com_content&task=view
  • http://nl.wikipedia.org

Reageer op het artikel "Ronde van Drenthe 2012"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 02-03-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!