InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Handzame Classic 2012

Handzame Classic 2012

Op vrijdag 16 maart 2012 wordt de tweede editie verreden van de Handzame Classic. Deze wielerwedstrijd is een onderdeel van de UCI Europe Tour.

Geschiedenis

Jarenlang organiseerde men in Handzame de finish van een etappe in de etappewedstrijd 'de Driedaagse van West-Vlaanderen'. In 2011 besloot men echter om, in plaats van die etappe, een zelfstandige ééndagswedstrijd te organiseren. De eerste editie van de Handzame Classic werd in 2011 gewonnen door Steve Schets. Kenny van Hummel werd tweede, Nico Eeckhout werd derde. Handzame Classic is een ambitieuze wedstrijd, die de komende jaren uit wil groeien tot een prestigieuze semi-klassieker.

Handzame

Handzame is een dorp met een roemrijk verleden. Rond 1100 had Hanzame een zeehaven. In latere eeuwen groeide het uit tot een belangrijk handelscentrum. Tegenwoordig is het echter nog maar een klein dorp. Er zijn weinig herinneringen over van het roemrijke verleden. In de Eerste Wereldoorlog werd bijna heel Handzame vernietigd. Handzame is tegenwoordig een deelgemeente van de gemeente Kortemark. Kortemark ligt in West-Vlaanderen. De gemeente Kortemark heeft ongeveer 12000 inwoners.

Parcours 2012

De wedstrijd gaat om kwart over twaalf van start op de Markt van Kortemark. Vervolgens rijdt het peloton onder meer via de gemeentes Hooglede en Ieper naar het Heuvelland. In het Heuvelland rijden de renners twee rondes. Onder meer de Kemmelberg, de Monteberg en de Vidaigenberg zijn opgenomen in die rondes. Hierna rijden de renners naar Handzame. Daar moeten nog drie plaatselijke rondes van circa 14 kilometer afgelegd worden. De finish wordt rond kwart voor vijf verwacht aan de Handzamestraat. Het parcours van deze wedstrijd is circa 194 kilometer lang.

Deelnemers 2012

De complete startlijst is momenteel nog niet bekend. In ieder geval zullen de volgende ploegen deelnemen: BMC, Omega Pharma-Quick Step, Lotto, Rabobank, Vacansoleil, Topsport Vlaanderen, Landbouwkrediet, Accent, Jong Vlaanderen, Champion, Project 1T4i, Saur, Rusvelo, United Healthcare, Spidertech, Leopard Trek, An Post-Sean Kelly, NetApp, De Rijke, Geofco, Cykelcity, Colba en Wallonie Bruxelles.

Organisatie

Bert Pattyn is de voorzitter van de organisatie van deze wedstrijd. Dieter Honraet is de secretaris. Stefaan Decleir is de koersdirecteur. Het correspondentieadres van de organisatie is:
  • Handzameplein 11
  • 8610 Handzame

UCI

Deze wedstrijd is door de internationale wielerunie (UCI) ingedeeld in categorie 1.1. Dat is tamelijk hoog voor een nieuwe Belgische koers. Bekende Vlaamse semi-klassiekers zoals Kuurne-Brussel-Kuurne, Nokere Koers en Dwars door Vlaanderen zitten in diezelfde categorie.
© 2012 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Handzame Classic 2018 live op tvHandzame Classic 2018 live op tvOp vrijdag 16 maart 2018 wordt de Bredene - Handzame Classic verreden. Deze Belgische profwielerkoers is een wedstrijd i…
Beverbeek Classic 2012Op zaterdag 25 februari 2012 wordt in Belgisch Limburg de wielerwedstrijd 'Beverbeek Classic - Herdenkingsprijs Hans Win…
Dwars door West-Vlaanderen 2018 - live op tv en livestreamDwars door West-Vlaanderen 2018 - live op tv en livestreamOp zondag 4 maart 2018 wordt de tweede editie verreden van de wielerwedstrijd Dwars door West-Vlaanderen. Deze eendagsko…
Ster van Zwolle 2018 - live op tvSter van Zwolle 2018 - live op tvOp zaterdag 3 maart wordt de 58 editie verreden van de Ster van Zwolle. Deze Overijsselse wielerwedstrijd is traditionee…
Veldrit Heerlen: Boels Classic 2015Op zaterdag 21 februari 2015 vindt de Boels Classic Internationale Cyclocross Heerlen plaats. Welke deelnemers staan op…
Bronnen en referenties
  • http://www.handzameclassic.be/
  • http://www.dewielersite.net
  • http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLDUY_20110222_001
  • http://nl.wikipedia.org

Reageer op het artikel "Handzame Classic 2012"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Gepubliceerd: 11-03-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!