InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Wie is de wielrenner Johnny Hoogerland?

Wie is de wielrenner Johnny Hoogerland?

Wielrenner Johnny Hoogerland werd in de Tour de France van 2011 ineens wereldnieuws na zijn bizarre valpartij. De wielrenner is al vele jaren actief op de weg, en rijdt hij als amateur wisselend voor Nederlandse en Belgische teams. De laatste jaren rijdt als prof voor de Nederlandse profploeg Vacansoleil en behoort Hoogerland tot de nieuwe generatie 'Neerlands trots' op wielergebied. Wie is Johnny Hoogerland?

Johnny Hoogerland

Johnny Hoogerland wordt geboren in het Zeeuwse Yerseke op 13 mei 1983. Het fietsen zit er bij Hoogerland al vroeg in. Johnny rijdt bij de amateurs en junioren veel nationale en internationale wielerrondes, en weet zich geregeld op een podium te plaatsen. De meeste opmerkelijke is zijn 1e plaats bij de junioren in de Ronde van Vlaanderen in 2001.

Vanaf 2009 is Johnny Hoogerland opgenomen in het Vacansoleil Pro Cycling Team (vanaf 2011 is dat formeel het Vacansoleil DCM Pro Cycling Team). De basis voor de goede en professionele wielrenner die hij is, heeft hij dan zelf allang gelegd door in de jaren ervoor te fietsen voor verschillende amateurploegen, afwisselend uit België en Nederland.

Het behoren tot een professionele wielerploeg legt Hoogerland geen windeieren. Hij krijgt topsport ondersteuning en weet nog meer uit het lichaam te halen. Hij gaat zich ook begeven in de grote wielerrondes, als de Vuelta (Spanje), Giro d’Italia en later de Tour de France. De specialiteiten van Hoogerland liggen op gebied van grote rondes, klimmen en moeilijke ééndaagse klassiekers en het werken voor de andere renners.

Wielerseizoen 2009

In 2009 rijdt Hoogerland meerdere koersen. De Ronde van Vlaanderen sluit hij af met een 12e plaats. Zijn doorbraak, met een echte grote meerdaagse koers is deelname aan de Vuelta, de Ronde van Spanje in dat jaar. In de dagetappes rijdt hij wisselend, en komt hij niet in beeld voor dagoverwinningen. Hij weet het te schoppen tot een verdienstelijke 12e plaats in het eindklassement. Ook rijdt hij de Ronde van Lombardije dat jaar, alwaar hij een 5e plaats bereikt. Op het Wereldkampioenschap Wielrennen op de weg behaalt hij de 14e plaats, waarmee hij de beste Nederlander was.

Wielerseizoen 2010

In het jaar 2010 lijkt er even een pas op de plaats te worden gemaakt. Hoogerland rijdt in 2010 geen grote rondes (Spanje, Italië of Frankrijk). De reden hiervoor is niet te zoeken bij Hoogerland maar bij zijn team. Vacansoleil mag niet meedoen aan de grote rondes, en daarmee ontbreekt Hoogerland op deze podia. Wel rijdt hij meerdere internationale wedstrijden, zowel dagkoersen als ook meerdaagse rondes. Hij boekt goede resultaten. In de Ronde van Groot-Brittannië wordt hij 5e in het eindklassement. De Ronde van Vlaanderen sluit hij af met de 11e plaats. Zijn ploeg Vacansoleil krijgt voor het komende seizoen van de UCI wel een licentie tot de UCI World Tour.

Wielerseizoen 2011

Het jaar 2010 is allicht een goede voorbereiding geweest voor het jaar 2011. Dit is het jaar dat Hoogerland de Giro d’Italia en de Tour de France gaat rijden. De Giro verloopt niet helemaal voorspoedig wat deels te wijten is aan een bronchitis. Hoogerland laat zich toch op piekmomenten zien en in verschillende etappes showt hij waartoe hij in staat is. Zeker in de bergen.

De ander grote ronde waar Hoogerland in 2011 zichzelf goed manifesteert is de Tour de France. In zijn eerste Tour de France wist Hoogerland tweemaal de leiding in het bergklassement te veroveren. De bolletjestrui hing weer eens om de schouders van een Nederlandse renner. De ploeg had zelfs zijn fiets wit met rode bolletjes gespoten.

Echter, zijn moment of fame komt tijdens de 9e etappe. Hoogerland rijdt op dat moment in de kopgroep en maakt zelfs kans op een dagoverwinning. Virtueel was hij op dat moment leider in het bergklassement. Medekoploper Juan Antonio Flecha wordt geraakt door een auto van France Télévisions die met een bijzonder discutabele inhaalmanoeuvre de kopgroep voorbij wil op een smalle landweg. Flecha wijkt uit en neemt Hoogerland mee in zijn val. Hoogerland wordt gelanceerd en belandt in volle vaart onfortuinlijk in een hek met prikkeldraad: einde Hoogerland? Nee zeker niet. De Bull van Beveland toont zijn ware karakter. Die bijnaam krijgt hij na deze valpartij, vanwege de tatoeage van de stier op zijn arm die door de gescheurde kleren goed zichtbaar was. Hoogerland liep diepe snijwonden op, maar rijdt de etappe toch uit. Er zijn 33 hechtingen nodig om zijn wonden te dichten. Na zijn val in de 9e etappe volgde een rustdag, waarna Hoogerland in de tiende etappe weer opstapt. Hij rijdt daarna zelfs nog enkele etappes in de bolletjestrui als leider in het bergklassement. Hoogerland zelf eindigt als 74e in de Tour op 2 uur, 11 minuten en 51 seconden van winnaar Cadel Evans. De sponsor mag daarentegen niet klagen: van zoveel media aandacht als Hoogerland heeft gekregen, had men van te voren alleen maar mogen dromen.

Hij sluit het seizoen af met enkele criteria en rijdt nog wat kleinere koersen. Op het Wereldkampioenschap in Kopenhagen wordt hij 35e. Zijn jaar is in ieder geslaagd. Iedereen is inmiddels bekend met Johnny Hoogerland.

Wielerseizoen 2012

Het wielerseizoen 2012 begint voor Hoogerland met races in het zonnige zuiden: in de Ronde van de Algarve (Portugal) wordt hij 9e in het eindklassement. De Ronde van Murcia (Spanje) rondt hij af met een keurige 7e plaats. In de Italiaanse koers Tirenno-Adriatico eindigt hij op de 5e plaats. Het is natuurlijk de vraag wat Hoogerland gaat presteren in de grote Rondes in 2012.

Lees verder

© 2012 - 2019 Solnah, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tour de France 2011: de NederlandersAan de Tour de France doen ieder jaar weer meerdere Nederlanders mee. Wie doen er mee in 2011? Wat zijn hun specialiteit…
Johnny Hoogerland; biografie van de Bull van BevelandJohnny Hoogerland; biografie van de Bull van BevelandAls Rock&Roll nog voorkomt in het wielerpeloton, dan moet Johnny Hoogerland daar de personificatie van zijn. Met zijn st…
Wielrennen: team Vacansoleil DCM (2012)In de Tour de France van 2012 doet ook weer de Nederlandse wielerploeg Vacansoleil DCM mee. In de editie van 2011 wist d…
Nederlanders en de bolletjestrui in de Tour de FranceNederlanders en de bolletjestrui in de Tour de FranceHet bergklassement van de Ronde van Frankrijk is een belangrijk nevenklassement. Tijdens de etappes van de Tour de Franc…
Bronnen en referenties
  • www.vacansoleildcm.com
  • www.wikipedia.nl
  • www.dewielersite.nl

Reageer op het artikel "Wie is de wielrenner Johnny Hoogerland?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Solnah
Laatste update: 15-03-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!