InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Wie is de wielrenner Alejandro Valverde?

Wie is de wielrenner Alejandro Valverde?

Wie is de wielrenner Alejandro Valverde? De naam van de Spaanse wielrenner Alejandro Valverde zal voor altijd verbonden zijn aan vermeend dopinggebruik. Zijn mogelijke betrokkenheid bij de grote dopingzaak rond de Spaanse arts Eufemiano Feuntes heeft hem uiteindelijk twee jaar van zijn wielercarrière gekost. Dit artikel gaat over de grote wielrenner Valverde, zijn prestaties tot aan zijn schorsing, en de toekomst.

Alejandro Valverde

De Spanjaard Alejandro Valverde Belmonte is geboren op 25 april 1980. Op 21 jarige leeftijd (2001) weet de nog jonge Valverde het Spaans kampioenschap bij de beloften op zijn naam te schrijven. Niet lang daarna treedt hij toe tot het peloton profwielrenners.

Seizoen 2002, 2003 en 2004

In 2002 sluit Valverde aan bij de ploeg Comunidad Valenciana/Kelme. Deze ploeg stond bekend om de aanvallende manier van rijden en daar paste een renner als Valverde goed tussen. Valverde is een breed ontwikkelde (klassement-)renner: hij is een van de betere klimmers, kan sprinten en ook zijn tijdrit is prima op orde.

Valverde kon zich nu laten zien op het hoogste wielerpodium, in de grote rondes als de Vuelta in Spanje, de Giro d’Italia en de Tour de France. Hij liet van zich horen en het seizoen 2003 bracht hem in de Ronde van Spanje, de Vuelta, maar liefst 2 etappezeges op. Hij eindigde als 3e in het eindklassement. Zijn goede rijden van dat jaar leverde hem deelname aan het Wereldkampioenschap op. Hij werd 2e tijdens dit Wereldkampioenschap in 2003. Niet slecht voor profrenner die nog bijna zijn gehele profloopbaan voor zich heeft.

De hoofdsponsor, het schoenenmerk Kelme, haakte in 2003 af wat ertoe leidde dat de ploeg in 2004 in financiële problemen kwam. Dit leidde tot het vertrek van meerdere renners. Vanwege deze financiële problemen, in combinatie met vermeende dopingperikelen besloot de UCI de ploeg uit te sluiten van deelname aan de Tour de France en aan de Giro d’Italia. In de Vuelta mochten ze wel starten en Valverde was gedreven om zijn seizoen niet helemaal verloren te laten gaan. Hij wint een etappe en grijpt de 4e plaats in het eindklassement. Ook op het Wereldkampioenschap doet hij weer van zich spreken: een 6e plaats maar vooral veel lof voor de wijze waarop hij Oscar Freire aan de wereldtitel hielp. Ook Valverde verlaat na het seizoen 2004 de ploeg Comunidad Valenciana, omdat deze ploeg geen licentie voor de Protour in 2005 zal krijgen.

Seizoen 2005
Alejandro Valverde besluit voor het seizoen 2005 een nieuwe ploeg te zoeken. Hij vindt onderdak bij de Spaanse ploeg Illes Balears. Dit team zal overigens vanaf 2007 tot en met 2010 verder gaan onder de naam Caisse d’Epargne. Valverde laat zien waarom hij een aanwinst voor de ploeg is. Hij wint 2 etappes in de Ronde van Baskenland, zet 1 etappe uit Parijs-Nice op zijn naam en ook in de Tour de France komt hij éénmaal als eerste over de meet.

Door een blessure moet hij afstappen in de Tour en het houdt hem in dit seizoen tijdelijk uit het peloton. Maar hij is net op tijd terug voor het Wereldkampioenschap. Hij wordt 2e achter de Belg Tom Boonen.

Seizoen 2006

Alejandro Valverde wil zijn goede lijn in 2006 voortzetten. Hij rijdt meerdere klassiekers in het voorjaar (Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl zet hij op zijn naam), maar in mei 2006 wordt hij direct gelinkt aan de grootse dopingzaak rondom Eufemiano Fuentes. Dit is een flinke kink in de kabel voor Valverde. Het maakt de Spaanse renner extra gemotiveerd om in de Tour de France te laten zien, dat hij niet kan worden afgeschreven. Hij begint als favoriet, maar door een valpartij al vroeg in de koers, moet hij opgeven. In de Vuelta van 2006 gaat het beter: hij lijkt de eindwinst te gaan pakken, maar wordt toch 2e. Op het Wereldkampioenschap in 2006 eindigt hij als 3e. In het UCI Protour klassement eindigt hij wel op de 1e plaats. Al met al toch een bevredigend seizoen.

Seizoen 2007

De klassiekers die hij het seizoen ervoor op zijn naam had weten te zetten, rijdt hij wederom succesvol. Ditmaal tweemaal een 2e plaats. Hij wordt 6e in de Tour de France, slaat de Vuelta 2007 over en mikt op de eindoverwinning van het Wereldkampioenschap. Dit pakt teleurstellend uit: een 57e plaats. Lang weet Valverde ook niet of hij mag starten op het Wereldkampioenschap, omdat de dopingzaak Fuentes en zijn vermeende betrokkenheid nog niet zijn afgehandeld.

Seizoen 2008
Het seizoen 2008 begint Valverde nog gemotiveerder dan voorheen. Het lijkt alsof de dopingzaak hem alleen maar sterker maakt. Hij wil graag laten zien dat hij gewoon een goed renner is. Hij wint de klassieker Luik-Bastenaken-Luik wederom, nadat hij vorig jaar genoegen met de 2e plaats moest nemen. Hij pakt meerdere etappewinsten en de eindoverwinning in de Dauphiné Libéré, wordt Spaans kampioen op de weg, pakt 2 etappewinsten in de Tour de France, en 1 etappe in de Vuelta. Terecht wint hij het UCI Protour klassement in 2008.

Seizoen 2009

Het volgende seizoen krijgt een enigszins rare wending. De dopingzaak heeft nog steeds een nasleep, als een blok aan het been van de renner Valverde. Door de perikelen met verschillende bonden en instituten begint zijn seizoen matig. Hij mag zelfs niet mee doen aan de Tour de France. Door de beschuldigingen vanaf het adres van de CONI, met een schorsing van 2 jaar (alléén van kracht op Italiaans grondgebied), mag Valverde niet rijden in Italië. Wat wil het geval: de Tour de France rijdt een stukje door Italië en dus kan hij niet meedoen. Valverde haalt zijn gram en trekt de Dauphiné Libéré, de Ronde van Catelonië, de Ronde van Burgos en de Vuelta 2008 naar zich toe.

Seizoen 2010

Valverde begint in 2010 wederom ijzersterk en weet verschillende rondes, zoals de Ronde van de Middellandse Zee en van Romandië winnend af te sluiten. In mei 2010 neemt echter de UCI, de wereld wielerbond, de schorsing van de CONI (zie 2009) over en schorst zij de wielrenner Valverde wereldwijd voor 2 jaar met terugwerkende kracht vanaf 01 januari 2010. Alle uitslagen van dat jaar worden dus geschrapt! Eerdere overwinningen blijven in de boeken. Een beroep van Valverde tegen de schorsing mogen niet baten.

Seizoen 2012

Na een schorsing van 2 jaar is Alejandro Valverde weer terug in het peloton. En hij is gebrand, getergd en enorm gemotiveerd om te laten zien welk een groot renner Valverde is. Hij is zeker een favoriet in de grote ronden van 2012. Kan hij het na 2 jaar afwezigheid opnemen tegen directe concurrenten als Cadel Evans, Thomas Voekckler of onze eigen Johnny Hoogerland? Zijn ploeg is inmiddels wederom van naam veranderd. Het Spaanse telecommunicatiebedrijf Telefónica is de hoofdsponsor en de ploeg heet Team Movistar.

Lees verder

© 2012 - 2019 Solnah, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wielrennen: team Movistar (2012)De Spaanse wielerploeg Movistar maakt deel uit van de UCI Worldtour en zal ook in 2012 weer aan de start verschijnen van…
UCI World Tour 2017 - kalender en klassementenUCI World Tour 2017 - kalender en klassementenSinds 2011 is de UCI ProTour vervangen door de UCI World Tour, een reeks van meerdaagse rittenkoersen en eendagsklassiek…
Clásica San Sebastián 2017 - parcours en favorietenClásica San Sebastián 2017 - parcours en favorietenOp 29 juli 2017 wordt de 37e editie van Clásica San Sebastián verreden. De relatief jonge wedstrijd wordt verreden in he…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Thomas Ducroquet, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • www.alejandro-valverde.info
  • www.sport1.nl
  • Wikipedia
  • www.nu.nl

Reageer op het artikel "Wie is de wielrenner Alejandro Valverde?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Solnah
Laatste update: 23-03-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!