Jonge paarden (in)rijden met beperkte rij-ervaring

Het (in)rijden / beleren van jonge paarden vraagt andere vaardigheden van de ruiter dan het rijden van beleerde paarden. Tijdens het inrijden ben je tenslotte verantwoordelijk voor de basis die het paard de rest van zijn of haar leven meedraagt. Inrijden zonder rij-ervaring is dan ook zeker niet iets wat de voorkeur heeft, toch gebeurt het in de praktijk met regelmaat. Het beleren van (jonge) paarden lijkt een ultieme stap. Het is een bijzondere ervaring om je eigen paard van jongs af aan te hebben en zien opgroeien. Het uiteindelijk beleren en zelf inrijden van paarden is dan vaak een logische vervolgstap. Echter, voordat gestart wordt met het inrijden van een jong paard is het, voor het succes, belangrijk om kritisch naar jezelf te kijken. Wat is je eigen bagage om een paard goed te kunnen inrijden? Tenslotte vormt inrijden de basis voor de verdere carrière van het paard.

Kwaliteit van hulpen

Op het moment dat het paard ruitermak is (ofwel je kunt er op blijven zitten zonder protest vanuit het paard) wordt een start gemaakt met het aanleren van de hulpen; teugel, been en zit. Om deze hulpen correct te kunnen aanleren is het noodzakelijk dat de ruiter zelf een goed besef heeft van deze hulpen en deze onafhankelijk van elkaar kan geven.

Stabiele zit

Een goede en stabiele rompbalans vormt de basis in het rijden, maar dit geldt zeker voor het inrijden van jonge paarden. Een onafhankelijke zit maakt dat je het paard tijdens het rijden niet in de weg zit en zo min mogelijk stoort in zijn of haar bewegingen. Hierdoor kan het paard zich goed ontwikkelen. Daarnaast is een stabiele rompbalans belangrijk voor de eventuele bok bij jonge paarden. Doordat ze nog onstabiel zijn en nog alles moeten leren is een bok, steigeren of het wegspringen niet ongewoon.

Maak een video van jezelf om te kunnen beoordelen hoe je zit is, of vraag advies van je instructrice. Wees kritisch naar jezelf: wiebelen je benen / armen erg en spoor je onbewust je paard veel aan? Werk dan altijd aan je rompbalans voordat je aan jonge paarden gaat beginnen.

Risico’s door onvoldoende ervaring

De gouden regel in de paardenwereld is: Geen groene ruiter op een groen paard, dit veroorzaakt blauwe plekken. Een onervaren ruiter is vaak nog onzeker in het rijden en mist ervaring om veelvoorkomende praktijkproblemen adequaat op te lossen. Daarnaast slaat de onzekerheid vaak over op het paard.

Door het geven van verkeerde of onduidelijke hulpen en onvoldoende stabiele zit kan het paard de rug leren wegdrukken en de verkeerde spieren leren te gebruiken. Dit leidt vaak tot (grote) gezondheidsproblemen in een vroeg of later stadium in het dragen van de ruiter. Onafhankelijke hulpen zijn daarnaast belangrijk voor een later stadium wanneer het paard moeilijkere oefeningen gaat uitvoeren.

Twijfels? Indien er wordt getwijfeld over voldoende ervaring en verstand is de beste keuze vaak uitbesteden. Ook hier gaat de gezegde op 'op een oude fiets moet je het leren'.

Begeleiding

Wil je het toch perse zelf doen? Zorg dan in ieder geval voor goede begeleiding, zoek iemand met ervaring in het inrijden en laat deze persoon er de eerste periode altijd bij zijn. Op deze manier verklein je de kans op fouten en ongelukken.

Lees verder

© 2012 - 2020 Jukito, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het stap voor stap beleren van uw paard of ponyHet stap voor stap beleren van uw paard of ponyHet beleren van uw paard is iets dat goed moet gebeuren, als dit goed gebeurt heeft u hier nog lang profijt van. Als het…
Bokken bij paarden: tipsBokken bij paarden: tipsEr is geen enkel paard dat niet bokt, ieder heeft dat wel eens gedaan. Jonge paarden bokken meer dan oudere paarden. Dit…
Een eigen paard? Het kiezen van een paardEen eigen paard? Het kiezen van een paard'Een paard, een paard, mijn koninkrijk voor een paard!' Is een wereldberoemde zin. Paarden zijn dan ook geweldige dieren…
Een paard kan wel paardrijdenEen paard kan wel paardrijden, een ruiter moet het leren. Alle oefeningen bewegingen en gangen zijn aanwezig in elk gezo…

Lieuwe Westra: een biografie van 'Ut beest'Wanneer Lieuwe Westra in Parijs-Nice 2012 plots een etappe wint en in het eindklassement als 2e eindigt, tussen de kanon…
Voedingsadviezen voor wedstrijd ElfstedentochtrijdersVoedingsadviezen voor wedstrijd ElfstedentochtrijdersOm tijdens de Elfstedentocht het maximale uit je lichaam te halen is het belangrijk om voor,- tijdens en na de tocht vol…
Bronnen en referenties
  • http://www.paardenbegrijpen.nl/opleiding/stap-6-inrijden-voltes

Reageer op het artikel "Jonge paarden (in)rijden met beperkte rij-ervaring"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jukito
Laatste update: 27-04-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!