Do's en dont's van het opbouwen van spiermassa en afvallen

Do's en dont's van het opbouwen van spiermassa en afvallen Het vergroten van de spiermassa van je lichaam vergt veel toewijding en zorg. Probeer dit vooral niet te veel of te snel te willen want dit kan gevaarlijke gevolgen hebben zoals blessures of blijvende schade aan het lichaam. Als je echt effectief wilt trainen gebruik je bodypump fitness in combinatie met een voorgeschreven dieet, voedingsupplementen en cardiotraining. Maar er zijn ook dingen die je echt niet moet doen... Het vergroten van de spiermassa van je lichaam vergt veel toewijding en zorg. Probeer dit vooral niet te veel of te snel te willen want dit kan tot negatieve effecten leiden doordat je lichaam ineens te zwaar belast word. Het gevolg kan dan zijn dat je vervelende blessures of blijvende schade aan het lichaam oploopt. Bij het trainen van spieren is heel veel mogelijk als je het serieus neemt en haalbare doelen stelt. De basis van het trainen is om je spieren te verbeteren en niet het aantasten van het lichaam. Vaak is de juiste begeleiding in combinatie met de juiste technieken de sleutel tot de opbouw van spiermassa om een verandering van de lichaamsbouw te bewerkstelligen.

Pillen

Pillen gebruiken om snel je spiermassa op te bouwen is niet het antwoord! Deze effecten zijn altijd tijdelijk en hebben vaak negatieve effecten op de lange termijn, ze kunnen je gezondheid ernstig aantasten met mogelijk een lange periode van narigheden, probeer dit gewoon te voorkomen.

Snelle manier

Als er in je programma iets dergelijks staat als "snelle manier” neem dan gelijk een ander programma want bij het trainen van spieren bestaat er geen snellere manier. Alleen toewijding, hard werk en tijd kunnen je echt aan grotere spieren helpen. Deze tijd moet je ook zeker nemen voor een goed en langdurig resultaat.

Voedingssupplementen

Voedingssupplementen kunnen zeker in je voordeel werken bij het behalen van de door jou bepaalde doelstellingen. Voedingssupplementen zijn ontworpen om je lichaam met gezond eten en lichaamsbeweging sneller spiermassa aan te laten maken. Ga niet zomaar voor het eerste voedingssupplement dat je tegenkomt. Voordat je überhaupt aan voedingssupplementen wilt beginnen is het raadzaam jouw huisarts of een diëtist te raadplegen over welke producten niet goed en welke wel goed zij voor jou, iedereen is anders. Begin hier niet te overhaast aan want voeding is een essentieel onderdeel om jouw doelstellingen te behalen. Met voedingssupplementen worden trouwens niet steroïde bedoeld! Steroïde mogen nergens in je work-outprogramma voorkomen wil je jouw gezondheid niet schaden. Verder zijn er verschillende sites die informatie geven over welke supplementen je wel kan nemen en welke niet goed voor jou zijn. Het is dus raadzaam om hier kennis over in te zamelen.

Dieet

Als je een bepaald dieet wil gaan volgen om sneller spieren om te bouwen en af te vallen begin dan niet zomaar aan het eerste dieet dat zegt dat het jou kan helpen in het slagen van je doelen, hier moet je voorzichtig mee zijn omdat niet alle producten even betrouwbaar zijn. Het beste is om even aan je trainer te vragen of hij/zij een bepaald dieet kan aanbevelen of misschien zelfs speciaal een dieet voor jou wil maken.

Rust

Zorg dat je zeker ook niet teveel in één keer wil doen. Stel van te voren een duidelijk programma op met welke oefeningen je wanneer doet, liefst met een specialist. Hou je ook strak aan deze planning en doe zeker niet te veel zodat je lichaam niet overbelast raakt. Neem zeker 1 of 2 minuten rust tussen de verschillende sets van de oefeningen.

Twee spiergroepen

Ga ook zeker niet met meer dan twee spiergroepen tegelijk aan het werk, maar probeer vooral de spieren te trainen die samenwerken in een bepaalde spiergroep. Voorbeelden hiervan zijn: de borstspieren en de triceps en ook de biceps en de rugspieren. Op deze manier voorkom je ook dat je dezelfde spier onbewust vaker gaat trainen en dat je precies weet welke spierengroepen je al gehad hebt en welke nog moeten.

Moment van de dag

Het meest effectieve moment van de dag voor spieropbouwende oefeningen is toch echt in de ochtend ondanks dat veel mensen juist 's avonds naar de sportschool gaan. Het is namelijk zo dat je overdag veel koolhydraten verbrand en weer binnenkrijgt door te eten. Deze koolhydraten worden dan de bron van jouw energie benodigd van het sporten in de avond. In de ochtend heeft je lichaam zichzelf nog niet aangepast aan het verbranden van koolhydraten waardoor jouw lichaam op zoek gaat naar alternatieve energiebronnen en gaat dan vet verbranden voor energie.

Balans

Als laatste wil ik nog meegeven dat je zeker niet de balans van je lichaam uit het oog moet verliezen. Je moet niet beginnen aan een vertekend lichaamsdeel dat in verhouding met andere vele malen groter en sterker is. Een groot bovenlichaam boven kleine magere benen is zeker niet goed, hier ga je op termijn hinder van ondervinden. Probeer echt jouw hele lichaam mee te nemen in het proces van het kweken van spieren.

Lees verder

© 2012 - 2020 Weeswijzer, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bodypump, wat is dat?Bodypump, een fitnessworkout op muziek waar met een stang met gewichten de spiergroepen worden getraind. Tijdens de trai…
Koolhydraatarm dieet en spiermassaKoolhydraatarm dieet en spiermassaSommige sporters putten met een koolhydraatarm dieet hun glycogeenvoorraad uit en willen zo hun lichaam dwingen tot meer…
Plaatselijk vet verbranden: Hoe kun je lokaal afvallen?Plaatselijk vet verbranden: Hoe kun je lokaal afvallen?Wanneer we onszelf in de spiegel bekijken, kunnen sommige delen er eigenlijk best mee door. We hebben goede benen of bes…
Afvallen met een crashdieetAfvallen met een crashdieetVeel mensen die bezig zijn met afvallen, willen zo snel mogelijk resultaat zien. Het is motiverend om te zien hoe de kil…

De tienkamp, een atletieknummer voor de allersterkstenBinnen de atletiek zijn er heel wat verschillende disciplines, maar bepaalde atleten trainen voor meer dan één van die o…
Trainen voor je eerste loopwedstrijdTrainen voor je eerste loopwedstrijdEr zijn voldoende lopers die regelmatig een eindje gaan lopen om de conditie op peil te houden of aan te scherpen, maar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bycfotografem, Pixabay
  • http://www.praktijkgroenewolddeventer.nl/massageoverbelasting.html
  • http://www.fitnessschema.nl/doelen/spieropbouw/

Reageer op het artikel "Do's en dont's van het opbouwen van spiermassa en afvallen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Weeswijzer
Laatste update: 04-07-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!