Atletiek: Churandy Martina - biografie

Atletiek: Churandy Martina - biografie De atleet Churandy Martina is één van de beste sprinters ter wereld. Zijn specialisme is de 200 meter. Tot eind 2010 kwam hij op internationale toernooien uit voor de Nederlandse Antillen. In 2011 besloot hij om voortaan voor Nederland uit te komen.

Jeugd

Churandy Martina werd op 3 juli 1984 geboren in Willemstad (Curaçao). In zijn jonge jaren deed hij onder meer aan volleybal, honkbal en voetbal. Vanaf zijn veertiende besloot hij zich helemaal op atletiek te concentreren. Dat wierp al snel zijn vruchten af: amper een jaar later bereikte dit supertalent de halve finale van het jeugd WK op de 100 meter. In 2002 maakte Martina grote indruk tijdens de Zuid-Amerikaanse jeugdkampioenschappen door twee gouden medailles te winnen. In de zomer van 2003 ging Martina naar Nederland om voor het eerst aan de Nederlandse kampioenschappen mee te doen. Op de 100 meter verpletterde hij het Nederlands jeugdrecord, door een tijd van 10,26 te lopen. Martina werd eveneens kampioen op de 200 meter.

Olympische Spelen

In 2004 nam de 20-jarige Churandy Martina voor het eerst deel aan de Olympische Spelen. In Athene liep hij een tijd van 10,23 in de series. Daarmee kwalificeerde hij zich voor de kwartfinale. Hierin werd hij uitgeschakeld. In 2008 deed Martina wederom mee aan de Olympische Spelen. Hij was inmiddels uitgegroeid tot een absolute wereldtopper. Op de 100 meter haalde hij de finale. Daarin liep hij een persoonlijk record: 9,93. Met deze tijd werd hij vierde. De 200 meter was, meer nog dan de 100 meter, zijn grote specialisme geworden. Achter de onverslaanbare Jamaicaan Usain Bolt werd Martina tweede in de 200-meter finale, met een tijd van 19,82. Later werd hij echter gediskwalificeerd. Tv-beelden hadden uitgewezen dat Martina tijdens die 200 meter met zijn voet een stap buiten zijn baan had gezet. Hierdoor won niet Martina, maar de Amerikaan Shawn Crawford de zilveren medaille. Deze Amerikaan was echter van mening dat de straf voor Martina veel te zwaar was en vond dat hijzelf die zilveren medaille eigenlijk niet verdiende. Hij besloot daarom tot een heel mooi gebaar: op het atletiekgala van Zürich gaf hij de zilveren medaille cadeau aan Churandy Martina.

Keuze voor Nederland

In oktober 2010 werden de Nederlandse Antillen officieel als land opgeheven. Het geboorte-eiland van Martina, Curaçao, werd een autonoom land. Het jonge land Curaçao beschikt echter nog niet over een Olympische licentie. Om toch aan grote internationale toernooien deel te kunnen nemen, ging Martina op zoek naar een ander land om te vertegenwoordigen. Na enige tijd getwijfeld te hebben tussen Aruba en Nederland, besloot hij uiteindelijk in mei 2011 om voor Nederland te kiezen.

EK

Tijdens de Europese kampioenschappen atletiek van 2012 in Helsinki was Martina zeer succesvol. Hij won de finale van de tweehonderd meter en was ook de grote motor van de 4x100 meter-estafetteploeg, waarmee hij eveneens goud won.

Londen 2012

Op de Olympische Spelen van 2012 zal Martina in ieder geval deelnemen aan de 100 en 200 meter, en de 4x100 meter estafette.

Kansen

Op de 200 meter moet Martina zeker tot de grote kanshebbers voor een Olympische medaille gerekend worden. Daarnaast moet de Nederlandse estafetteploeg niet helemaal kansloos geacht worden voor een medaille op de 4x100 meter.

Persoonlijke records

  • 100 meter: 9,93 s - 16 augustus 2008 Peking
  • 200 meter: 19,94 s - 9 juni 2012 New York

Deze persoonlijke records zijn tevens Nederlandse records.

Lees verder

© 2012 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK atletiek 2022, live op tv en livestreamEK atletiek 2022, live op tv en livestreamHet Europees Kampioenschap Atletiek (outdoor) zou in augustus 2020 georganiseerd worden in Parijs (Frankrijk). Vanwege h…
Prijzengeld Olympische medaille, Olympische Spelen 2018Prijzengeld Olympische medaille, Olympische Spelen 2018Tijdens de Olympische Spelen van 2018 in de Zuid-Koreaanse stad Pyeongchang worden er op 102 medailleonderdelen, gouden,…
Olympische schaatskampioenen, vrouwenOlympische schaatskampioenen, vrouwenEen van de vele wintersporten, die op de Olympische Winterspelen aan bod komen, speelt zich geheel af op het ijs, om pre…
Schaatsen op de Olympische Winterspelen: 1000 meter mannenSchaatsen op de Olympische Winterspelen: 1000 meter mannenDe 1.000 meter mannen is bij het langebaanschaatsen één van de zes disciplines, die door de mannen wordt verreden op de…

Bergklassement in Tour de France: hoe werkt dat?In de Tour de France zijn altijd meerdere etappes ingedeeld die het peloton door de Franse Alpen en de Pyreneeën brengen…
Hardlopen voor beginners, hoe en wat? TipsJe hebt besloten om met hardlopen te beginnen, maar je vraagt jezelf af "hoe"? In dit artikel vind je tips, tricks en di…
Bronnen en referenties
  • http://mobiel.nu.nl/nusport/voorpagina/71457-Sprinter-Martina-loopt-onder-Nederlandse-vlag.html
  • http://www.nu.nl/sport/2519018/sprinter-martina-kiest-nederland.html
  • http://www.100procentdopefree.nl/ambassadeurs/churandy-martina
  • http://nl.wikipedia.org

Reageer op het artikel "Atletiek: Churandy Martina - biografie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 19-07-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Nederlandse Olympiërs 2012
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!