InfoNu.nl > Sport > Racesport > Dakar Rally 2013

Dakar Rally 2013

Van 5 tot en met 19 januari 2013 wordt de 34e editie van de beroemdste rally ter wereld gehouden: de Dakar-rally. In het verleden stond deze wedstrijd bekend als Parijs-Dakar.

Geschiedenis

Deze rally werd voor het eerst georganiseerd in 1979. In die tijd was de start van de wedstrijd in Parijs en de finish in de Seneglase hoofdstad Dakar. Vandaar dat het evenement de naam Parijs-Dakar kreeg. In 1992 was de finishplaats Kaapstad en heette de wedstrijd éénmalig Parijs-Kaapstad. In de jaren negentig waren er in de omgeving van de Franse hoofdstad zoveel klachten over de overlast die de rally veroorzaakte, dat men op een gegeven moment besloot om niet meer vanuit Parijs te starten. In 1995, 1996 en 1999 was bijvoorbeeld de Spaanse stad Granada de startplaats van de rally. In 1997 was Dakar zowel de start- als de finishplaats. In 1998, 2000 en 2001 was toch weer Parijs de startplaats en in 2002, 2003 en 2004 ging men in andere Franse plaatsen van start. Zowel vanwege de blijvende grote weerstand in Frankrijk, als door commerciële belangen, besloot men na 2004 om niet meer in Frankrijk te starten.

2008

In 2008 moest de Dakar Rally, die dat jaar van Lissabon naar Dakar zou gaan, afgelast worden. De reden was dat Al-Qaida grote bedreigingen uitte tegen de rally. Deze terreurgroepering zou aanslagen gepland hebben, om op de rally te plegen als deze in Mauritanië zou zijn (acht van de vijftien etappes zouden in Mauretanië plaatsvinden). In dat land had Al-Qaida kort daarvoor vier Franse toeristen vermoord.

Latijns-Amerika

In 2009 besloot de organisator van de rally, ASO, om de Dakar Rally in Latijns-Amerika te laten verrijden, om problemen met terreurgroepen, zoals in 2008, te voorkomen. Zowel commercieel als sportief was deze nieuwe locatie een groot succes, dat om een vervolg vroeg. Hoewel het evenement sindsdien de Dakar Rally is blijven heten, vindt de rally dus niet meer plaats rondom de Senegalese hoofdstad Dakar, maar helemaal aan de andere kant van de wereld, in Latijns-Amerika.

Imago

De Dakar Rally heeft wereldwijd geen erg positief imago. Dat komt deels door de vele dodelijke ongelukken van de deelnemers, maar ook door de schade en overlast die in het verleden vaak werd aangericht door de deelnemers. Ook vonden veel mensen het een decadent fenomeen, dat rijke westerlingen in hun peperdure wagens zich uit kwamen leven in de straten en woestijnen van straatarme Afrikaanse landen. Om wat aan dat imago te doen, heeft de Dakar Rally in de loop der jaren verschillende liefdadigheidsprojecten opgezet in Afrika.

Deelnemers, klassementen, categorieën

Er bestaan tegenwoordig klassementen voor de volgende voertuigen: auto’s, motoren, quads en trucks. De Nederlandse rijder Gerard de Rooy won in 2012 de Dakar-Rally in de categorie Trucks, samen met zijn Belgische navigator Tom Colsoul en zijn Poolse monteur Darek Rodewald.

Uitslag auto's 2012

De meest aansprekende categorie, die van de auto's, werd in 2012 gewonnen door de coureur Stéphane Peterhansel en zijn navigator Jean-Paul Cottret. Deze twee Fransen wonnen in een Mini.

Route, parcours 2013

De route van de Dakar-rally 2013 begint in Lima (Peru) en gaat via San Miguel de Tucuman (Argentinië), naar de finishplaats Santiago (Chili). Er worden in totaal veertien etappes verreden. Er is één rustdag, dat is 13 januari.

Organisatie: ASO

De Dakar-rally wordt georganiseerd door de Amaury Sport Organisation (ASO). Dit befaamde organisatiebureau organiseert ook veel beroemde wielerwedstrijden, waaronder de Tour de France, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik, de Waase Pijl en Parijs-Nice.

Tv

RTL7 zal veel aandacht besteden aan Dakar 2013.
© 2013 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De jaarlijkse Dakar RallyJaarlijks hoor je wel wat nieuwsberichten op de tv over de Dakar Rally, maar wat is dit nu precies en waar wordt deze ge…
Nederlandse deelnemers Dakar 2015Nederlandse deelnemers Dakar 20154 januari gaat de Dakar Rally van 2015 van start, een spectaculaire race dwars door Zuid-Amerika. De landen Argentinië,…
Bronnen en referenties
  • http://www.rtl.nl/sport/rtl_gp/dakar/home/
  • Dakar.com
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://en.wikipedia.org

Reageer op het artikel "Dakar Rally 2013"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Gepubliceerd: 04-01-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!