Formule 1: GP van Australië, live op tv en livestream

Formule 1: GP van Australië, live op tv en livestream De Formule 1 Grand Prix van Australië wordt verreden in Melbourne. Deze Australische Grand Prix is live op tv te bekijken bij diverse omroepen. Ook kan men deze Formule 1-race op het internet via een livestream bekijken. Waar vindt men een livestream van deze race? Hoe is de geschiedenis van de Australische Formule 1 GP verlopen?

Geschiedenis Formule 1 in Australië

Al sinds 1928 werd er een autorace georganiseerd die de naam 'The Australian Grand Prix' droeg. Ruim een halve eeuw lang was dit echter vooral een race voor Australische coureurs. Deze race telde ook niet mee voor het WK Formule 1. In 1985 werd er voor het eerst een officiële Grand Prix van Australië georganiseerd die meetelde voor het WK Formule 1. In die periode vond deze race plaats in Adelaide. Die eerste Formule 1 Grand Prix van Australië in 1985 werd door de Finse coureur Keke Rosberg gewonnen, de vader van de latere Formule 1-coureur Nico Rosberg. In 1996 verhuisde de GP van Australië van Adelaide naar Melbourne. Hoe ziet de erelijst van deze race eruit, voorafgaand aan de editie van 2022? Michael Schumacher is de succesvolste coureur in de historie van de GP van Australië. Vier keer won hij Down Under de Grand Prix.

Circuit Melbourne: Albert Park

Het circuit in Melbourne heet het Albert Park Street Circuit. Deels is dit inderdaad een stratencircuit, maar een ander deel van de wegen die de coureurs berijden worden nooit als 'normale staten' gebruikt en liggen er puur voor de autoraces. Anno 2022 is het circuit 5,3 kilometer lang. De GP van Australië is 307,5 kilometer lang. De coureurs moeten 58 rondes rijden.

Formule 1 GP Australië live in Nederland

Livestream GP Australië Viaplay

In Nederland is Formule 1 met een livestream te bekijken bij Viaplay. Zij hebben voor alle Formule 1-races de uitzendrechten in de seizoenen 2022, 2023 en 2024. De commentator bij de live-uitzending op hun stream is Nelson Valkenburg.

Live tv-providers

Het is mogelijk om zo'n abonnement op die livestream rechtstreeks bij Viaplay te kopen. Het is daarentegen ook mogelijk om via een tv-provider zoals KPN of Ziggo toegang te kopen tot de diensten van Viaplay en zo de Formule 1 GP van Australië te bekijken.

Vlaanderen: Grand Prix Australië live op tv bij Play Sports

In Vlaanderen wordt de Formule 1 Grand Prix van Australië in Melbourne live op tv uitgezonden door Telenet Play Sports. Bij hen zijn de kwalificatie op zaterdag en de race op zondag live te zien. Zij zenden de vrije trainingen niet live uit. De live-uitzendingen van Telenet Play Sports zijn alleen door abonnees van die dienst te bekijken. Zij hebben de uitzendrechten in 2022, 2023 en 2024.

Duitsland: Sky

Op welke zender is het in Duitsland te zien? Jarenlang konden Nederlandse sportliefhebbers gratis deze race bekijken op RTL Deutschland. De edities van 2022, 2023 en 2024 worden helaas niet door die gratis zender live op tv uitgezonden. De race is alleen live te zien bij Sky Deutschland. Men dient een abonnement te hebben om hun live-uitzending te kunnen bekijken.

Livestream Formule 1 GP Australië

Livestream Grote Prijs Australië bij Viaplay

De officiële Nederlandse livestream van de Formule 1 wordt in 2022, 2023 en 2024 verzorgd door Viaplay. Bij hen is elke race per livestream te bekijken door hun abonnees, dus ook de GP Australië.

Streamingdienst Formule 1: Livestream GP Australië via F1 Tv Pro

Sinds 2019 is er ook een andere manier om online via een livestream naar de Formule 1 te kijken in Nederland: de F1 Tv Pro Streamingdienst. Via deze internationale streamingdienst kan men bij elke Formule 1 GP de wedstrijd, de trainingen en de kwalificatie volgen. Ook zijn er allerlei opties voor on-board camera's. Behalve live-beelden, is het ook mogelijk om bij deze streamingdienst het archief van de Formule 1-geschiedenis in te duiken.

Bij de dienst F1 Tv zijn anno overigens drie abonnementsopties beschikbaar. F1 Tv Access is een goedkope versie van het abonnement; daarmee kan de klant in het archief van de Formule 1 duiken, maar kan men geen livestream van wedstrijden of trainingen bekijken. Bij het duurdere abonnementstype F1 Tv Pro heeft de klant wel de mogelijkheid om via de livestream alle trainingen, kwalificaties en races te volgen.

Livestream F1 GP Australië via Play Sports

De Formule 1 GP van Australië wordt ook live uitgezonden door een livestream van Telenet Play Sports. Dit is de sportomroep van het Belgische bedrijf Telenet. Deze dienst is in België tamelijk populair; naast de Formule 1 zenden zij onder meer ook veel voetbal, MXGP en veldrijden live uit op tv en via hun livestream. Wie een vast tv-abonnement bij Telenet Play Sports heeft, kan automatisch ook elke livestream van hen bekijken. De livestreams bevinden zich voor deze abonnees op de website van Play Sports. Elke livestream begint bij hen tegelijk met de live tv-uitzendingen van de GP Australië.

Livestream GP Australië via Play Sports Go App (hele EU)

Het is echter ook mogelijk om een livestream te verkrijgen van de Play Sports Go App. Via die app kan is het mogelijk om ook een livestream te verkrijgen als men geen vast abonnement heeft. Op de Play Sports Go App bestaat namelijk de mogelijkheid om weekendpas of een dagpas kopen, waarmee men respectievelijk een heel weekend of één etmaal elke livestream van de Play Sports Go App mag bekijken. Men kan dus ook zo'n weekendpas kopen om per livestream zowel de kwalificatie (op zaterdag) als de race (op zondag) van de GP Australië te bekijken; men kan echter ook een dagpas voor 15 maart kopen, waarmee men live via de stream alleen naar de race op zondag kan kijken. Bij Play Sports heeft men overigens zowel op tv als bij de livestream allerlei extra kanalen tijdens elke live-uitzending beschikbaar. Op tv en via de livestream kan men niet alleen naar de 'gewone' beelden van de race en de kwalificatie kijken, men ook naar kanalen kijken met 'on board'-beelden en een stream van de pitlane, doch ook streams met timing information, de optie 'driver tracker' en allerlei andere data. Bij Play Sports zijn bij de GP Australië 2022, 2023 en 2024 op tv en via de livestream de kwalificatie en de race live te zien; de vrije trainingen van deze Grand Prix zijn helaas niet bij hen te bekijken.

Livestream Formule 1 GP Australië via iTV-app of Go App?

Jarenlang konden klanten van KPN via een gratis livestream naar de F1-uitzendingen van RTL Deutschland kijken. Zo'n livestream bevond zich op de iTV-app van KPN. Met die app konden de KPN klanten immers 'gratis' elke zender per livestream bekijken die ze ook thuis op hun tv-toestel konden ontvangen. Anno 2022 is er helaas niet meer zo'n gratis livestream voor hen beschikbaar bij de Grote Prijs van Australië. RTL Deutschland zendt de Grote Prijs van Melbourne helaas niet meer live op tv en per livestream uit. Ook voor Ziggo-klanten is het jammerlijk dat dit niet meer het geval is, anders hadden zij zo'n 'gratis' Duitse livestream op hun Go App gehad. Zowel KPN-klanten als Ziggo-klanten dienen dus een Viaplay-abonnement of een F1 Tv Pro-abonnement te hebben om deze Grot Prijs van Australië per livestream te kunnen bekijken in 2022, maar ook in 2023 en 2024.

Formule 1 GP Australië bij Sporza

De Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT) zendt deze Australische Grand Prix anno 2022 niet live uit op tv of via een gratis livestream. Bij hen kan men op wedstrijddag wel naar een uitgebreide samenvatting van deze Formule 1 GP van Australië kijken. Die begint op die middag om 15u00. De enige Formule 1 Grand Prix die zij bij Sporza in de seizoenen 2022, 2023 en 2024 live uitzenden op tv en via een gratis livestream is de GP van België in augustus.

Lees verder

© 2013 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt jaarlijks verreden in Jeddah. Het vindt daar plaats op een stratencircui…
Formule 1: GP van Hongarije live op tv en livestreamFormule 1: GP van Hongarije live op tv en livestreamDe Formule 1 GP van Hongarije vindt plaats op het circuit de Hungaroring in de plaats Mogyorod. De Grand Prix van Hongar…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Formule 1: GP van China, live op tv en livestreamFormule 1: GP van China, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van China wordt verreden in Shanghai. De GP van China is live op tv te bekijken op diverse zende…

Formule 1: GP van Bahrein, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Bahrein, live op tv en livestreamIn Bahrein wordt jaarlijks een Formule 1 Grand Prix verreden. Deze Formule 1 Grote Prijs van Bahrein is live op tv en op…
Beginnen met wielrennenDe Tour de France is pas geweest en je hebt het gevolgd op televisie. Daarna begint het toch wel te kriebelen. Zal ik oo…
Bronnen en referenties
  • http://www.formule1.nl
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://en.wikipedia.org
  • http://www.gpupdate.net/nl
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 19-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.