InfoNu.nl > Sport > Racesport > Formule 1 2017, de GP en kwalificaties live en gratis op tv

Formule 1 2017, de GP en kwalificaties live en gratis op tv

Formule 1 2017, de GP en kwalificaties live en gratis op tv Vanaf zondag 26 maart 2017 is het weer zover, het Formule 1-seizoen gaat van start. De eerste GP van 2017 die op de Formule 1-kalender staat is de GP van Australië. De twintigste en laatste Formule 1 GP van 2017 wordt verreden op 26 november 2017 in Abu Dhabi. Alle Formule GP's zullen in 2017 live op tv worden uitgezonden, waardoor de Formule 1-fans eenvoudig de verrichtingen kunnen volgen van Max Verstappen en Stoffel Vandoorne. Echter, het bekijken van alle formule 1-wedstrijden, kwalificaties en trainingen is niet altijd gratis. Sommige GP's, trainingen en kwalificaties worden alleen uitgezonden op betaalzenders. De formule 1 is in 2017 onder anderen te volgen bij Sport 1, Ziggo Sport, Ziggo Sport totaal, RTL Duitsland, Telenet en Channel 4.

Formule 1 op tv


Formule 1-kalender 2017

De kalender van de Formule 1 bestaat uit twintig wedstrijden.
Bron: GorissenM / FlickrBron: GorissenM / Flickr
 • 26 maart GP van Australië
 • 9 april GP van China
 • 16 april GP van Bahrein
 • 30 april GP van Rusland
 • 14 mei GP van Spanje
 • 28 mei GP van Monaco
 • 11 juni GP van Canada
 • 25 juni GP van Azerbeidzjan
 • 9 juli GP van Oostenrijk
 • 16 juli GP van Engeland
 • 30 juli GP van Hongarije
 • 27 augustus GP van België
 • 3 september GP van Italië Monza
 • 17 september GP van Singapore
 • 1 oktober GP van Maleisië
 • 8 oktober GP van Japan
 • 22 oktober GP van Amerika
 • 29 oktober GP van Mexico
 • 12 november GP van Brazilië
 • 26 november GP van Abu Dhabi

Kijkcijfers Formule 1

Doordat het steeds moeilijker wordt voor de Formule 1 fan om de uitzendingen van de Formule 1 live en gratis te bekijken zijn de kijkcijfers van de Formule 1 in de loop der jaren sterk afgenomen. Opvallend is dat de Duitse RTL wereldwijd gezien al jaren lang de hoogste kijkcijfers heeft. Dit valt te verklaren doordat een grote bevolkingsgroep deze tv-zender kan ontvangen zonder extra kosten te maken. Ook zou men de presentatie van de Duitse tv-zender goed kunnen waarderen.

Verstappen-effect

Hoewel de kijkcijfers van de Formule 1 wereldwijd gezien dalen, volgen juist steeds meer Nederlanders de Formule 1. Dit heeft vooral te maken met de goede prestaties van Max Verstappen. Toen Verstappen in 2016 zijn eerste Grand Prix won, keken maar liefst 1 miljoen kijkers naar de uitzending van de Formule 1 op Ziggo. De nabeschouwing behaalde zelfs 1,1 miljoen kijkers, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek

Top drie kijkcijfers en tv-zenders Formule 1 2016

 1. RTL Duitsland
 2. Italië (RAI Uno)
 3. China (CCTV-5)

Gratis Formule 1 kijken via Ziggo Sport

In 2017 zijn alle Grands Prix van de Formule 1 weer live in Nederland op tv te volgen. Echter, geldt dit alleen voor Ziggo-klanten. Via het gratis sportkanaal Ziggo Sport zijn alle Grands Prix van Formule 1-seizoen 2017 live te zien. Wie ook de vrije trainingen en kwalificatie wil volgen moet uitwijken naar de Nederlandse tv-zender Ziggo Sport Totaal. Ziggo Sport Totaal is de betaalzender van Ziggo Sport. Het commentaar bij de kwalificaties en races wordt bij Ziggo gedaan door Olav Mol. Hij krijgt assistentie van Jack Plooij.

Presentatie

Bron: Corentin Foucaut / FlickrBron: Corentin Foucaut / Flickr
De studiopresentatie van de Formule 1-uitzendingen via Ziggo zijn in handen van Rob Kamphues. Kamphues ontvangt bij elke Grand Prix deskundigen en liefhebbers van de Formule 1, zoals onder Robert Doornbos.

Extra kanalen

Ziggo Sport Totaal beschikt daarnaast over extra kanalen. Op deze extra kanalen kan de formule 1 liefhebber zijn hart ophalen. Zo is er het pitlanekanaal, de drivertracker, de onboardfeed, de highlights en de live timing.

Formule 1 en BBC

Vanaf 2016 zijn zowel de kwalificaties, trainingen als wedstrijden van de Formule 1 niet meer live via de BBC te volgen. De BBC is vanaf 2016 de uitzendrechten voor de Formule 1 kwijt. BBC heeft er voor gekozen om de uitzendrechten van de Formule 1 te laten schieten, omdat de Engelse omroep veel moet bezuinigen. De uitzendrechten van de Formule 1 zijn overgegaan naar Channel 4. Deze Engelse tv-zender is alleen niet in Nederland op het open net te zien.

Formule 1 op de Belgische tv-zender Telenet

De fans van de Belgische coureur Stoffel Vandoorne kunnen de uitzendingen van de Formule 1 in 2017 volgen via Radio-Télévision Belge de la Communauté française ook wel RTBF genoemd. Deze zender heeft in 2017 de uitzendrechten van de Formule 1 in handen zendt alle races uit op het kanaal ‘La Deux’. Daarnaast kunnen de wedstrijden van de Formule 1 in België gevolgd worden via de betaalzender Sporting Telenet. Beide tv-zenders zijn in Nederland niet te ontvangen.

Formule 1 live bekijken op het internet

Naast de uitzendingen op tv is het ook mogelijk om de races van de Formule 1 gratis en live te volgen op het internet. Men kan de races live volgen op www.itv.com of livetv.ru/en. Op beide kanalen zijn livestreams te vinden.

Duitse RTL

Wie niet de beschikking heeft over Ziggo en liever niet de races via het internet volgt kan uitwijken naar de Duitse RTL, waardoor de races toch nog te volgen zijn, zonder gebruik te maken van een betaalzender.

Lees verder

© 2013 - 2017 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
TV uitzendingen Formule 1 2017: o.a. live bij Ziggo SportTV uitzendingen Formule 1 2017: o.a. live bij Ziggo SportVanaf 26 maart 2017 zijn de Formule I races weer begonnen. De motoren van de Formule 1 raceauto's ronken weer op diverse…
Formule 1 Kalender 2014 en de live uitzendingen op tvFormule 1 Kalender 2014 en de live uitzendingen op tvFormule 1 is de koningsklasse van de autosport. Voluit heet het kampioenschap het FIA Formula One World Championship. He…
Formule 1: Online volgen en op televisie + kalender 2013Formule 1: Online volgen en op televisie + kalender 2013Ook in het jaar 2013 gaat de Formule 1 de wereld over en met eindelijk weer een Nederlandse coureur. Giedo van der Garde…
Indy 500 2017 - deelnemers, circuit, live op tvIndy 500 2017 - deelnemers, circuit, live op tvOp zondag 28 mei 2017 vindt de 101e editie van de Indianapolis 500 plaats. Deze Amerikaanse autorace, die meestal kortwe…
Formule 1 2016: GP van Monaco - kwalificaties, uitslag, tvFormule 1 2016: GP van Monaco - kwalificaties, uitslag, tvDe Formule 1 Grand Prix van Monaco wordt in 2016 verreden op zondag 29 mei. De Grand Prix van Monaco is zeer populair, d…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Formule 1 2017, de GP en kwalificaties live en gratis op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 25-03-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Special: Formule 1 2016
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!