InfoNu.nl > Sport > Racesport > Nederlandse coureurs in Formule 1

Nederlandse coureurs in Formule 1

De Formule 1 is de hoogste klasse binnen de autosport. Binnen de Formule 1 komt alles wat autosport interessant maakt bijeen. Het is meer dan alleen de snelste auto hebben: tactiek, techniek, materiaalkeuze, alles is van belang. Vanaf de eerste keer dat een Grand Prix race in deze klasse is gereden, hebben meerdere Nederlandse coureurs in de Formule 1 klasse gereden. Welke Nederlandse coureurs zijn dit geweest?

Formule 1

De Formule 1 klasse is de hoogste klasse in de autosport. Het is voor een autocoureur het hoogst haalbare in de loopbaan. De officiële naam is: FIA Formula One World Championship. FIA is de afkorting van Fédération Internationale de l'Automobile, de internationale federatie van verschillende nationale auto-, motorsport- en motorclubs.

Formule 1: Grand Prix

Een Formule 1 seizoen beslaat bijna een kalenderjaar: vanaf maart tot en met november worden over de gehele wereld wedstrijden, veelal 20 stuks, gereden: zogenaamde Grand Prix. De circuits waarop gereden worden moeten aan strenge eisen voldoen. Sommige circuits bestaan al heel lang, anderen worden helemaal nieuw aangelegd, onder andere in de oliestaten in het Midden-Oosten. In enkele gevallen is het circuit een stratencircuit: normaal zijn het de straten in een stad, maar voor de Grand Prix vormen zij het circuit. Dit zien we in bijvoorbeeld Monte Carlo (Monaco) en Valencia (Spanje).

Formule 1: auto’s

De auto’s in de Formule 1kunnen worden beschouwd als de ultieme auto’s. Techniek, aerodynamica, motoren, banden, ophanging, materiaal, op alle vlakken wordt gezocht naar het ultieme, het maximaal mogelijke, om op elk front de concurrentie te kunnen verslaan.

De auto’s in de Formule 1 kunnen makkelijk snelheden tot 300 kilometer per uur bereiken. Met de snelheid moeten de coureurs soms weer afremmen tot nihil en dan weer optrekken. Er komen dan ook heel wat G-krachten op de coureur te staan. De FIA ziet erop toe dat technische ontwikkelingen, veiligheid en eerlijke competitie met elkaar in balans blijven. Zo heeft de FIA meermaals beperkende regels ingevoerd, zoals begrenzing van het toerental of het maximaal aantal te gebruiken motoren per seizoen.

Er zijn vele automerken die een auto in de Formule 1 klasse hebben. Denk hierbij niet alleen aan sportwagenmerken als Ferrari of Lotus, maar ook aan Renault, Honda of Mercedes. Er wordt veel geld gestoken in de ontwikkeling van de Formule 1 auto’s. Dat wordt niet alleen gedaan om de races te winnen. Veel techniek in hedendaagse personenauto’s komt voort uit de ervaring met Formule 1 auto’s. Denk hierbij aan motoren, versnellingsbakken, remmen, ophanging, banden, veiligheid en nog veel meer.

Nederlandse coureurs in Formule 1

De eerste Formule 1 race is gereden in 1950. Tot en met het seizoen 2013 hebben maar liefst 14 Nederlandse coureurs één of meerdere Grand Prix gereden in deze Formule 1 klasse. Welke Nederlandse coureurs waren dit en wat is er te vertellen over deze Nederlandse coureurs?

1 - Jan Flinterman

Jan Flinterman was samen met Dries van der Lof de eerste Nederlandse coureur in de Formule 1. Hij reed één Grand Prix, de Grand Prix van Nederland van 1952. Flinterman reed voor het team Maserati. Buiten de racerij was Flinterman piloot bij de Koninklijke Nederlandse Luchtmacht. Hij overleed in 1992.

2 - Dries van der Lof

Samen met Jan Flinterman was hij de eerste Nederlandse Formule 1-coureur. Hij reed de Grand Prix van Nederland in 1952 voor het team HWM, maar viel uit en scoorde geen punten. Hij overleed in 1990.

3 - Ben Pon Junior

Ben Pon junior heeft één race in de Formule 1 gereden, de Grand Prix van Nederland in 1962. In de Formule 1 heeft hij geen grote rol gespeeld, in lagere klassen in de autosport heeft hij weldegelijk een imposante carrière opgebouwd. Hij is een zoon van Volkswagenimporteur Ben Pon senior. In 1972 heeft hij Nederland vertegenwoordigd op de Olympische Spelen op het onderdeel Kleiduivenschieten.

4 - Carel Godin de Beaufort

De eerste Nederlander die punten wist te halen in de Formule 1, was jonkheer Carel Godin de Beaufort. Zijn bijnaam was De Racende Jonkheer. Hij reed in de jaren 1962 en 1963 vier keer naar de 6e plaats in een Grand Prix. In totaal nam hij 31 maal deel aan een Grand Prix in de Formule 1. Opvallend was zijn postuur: bijna 2 meter lang en 118 kilo zwaar. Tegenwoordig is met een postuur als dit een plaats in het elitekorps van Formule 1 coureurs uitgesloten. Godin de Beaufort verongelukte in 1964 op de Nürburgring (Duitsland) tijdens een training voor de Grand Prix van Duitsland.

5 - Gijs van Lennep

Gijs van Lennep reed tussen 1971 en 1975 voor diverse teams in de Formule 1. In zijn debuutrace in 1971 werd hij verdienstelijk 8e. Hij eindigde als 6e in 1973 in de Grand Prix van Nederland (voor team Williams), wat hem één Formule 1 punt opleverde. In 1975 in de Grand Prix van Duitsland (voor team Esign) herhaalde hij deze prestatie wat hem een tweede punt opleverde. Van Lennep heeft ook tweemaal de 24 uur van Le Mans weten te winnen, in 1971 en 1976. Het afstandsrecord dat hij in 1971 samen met Helmut Marko heeft neergezet is pas in 2010 verbroken!

6 - Roelof Wunderink

Roelof Wunderink heeft in totaal deelgenomen aan 6 Grand Prix in de Formule 1. Deze waren allen in 1975 en hij reed voor Esign. Zijn debuut was de Grand Prix van Spanje, zijn laatste was de Grand Prix van USA. Driemaal wist hij zich niet te kwalificeren voor de race. Wunderink heeft geen punten behaald in zijn Formule 1 loopbaan.

7 - Boy Hayje

Johan ‘Boy’ Hayje heeft 7 maal deelgenomen aan een Grand Prix in de Formule 1. De eerste keer was in 1976 tijdens de Grand Prix van Nederland. De overige zes Grand Prix waren in 1977, waarbij hij zich vier keer niet wist te kwalificeren voor de race. Hayje heeft geen punten behaald in zijn races in de Formule 1. Na zijn loopbaan in de Formule 1 klasse heeft hij nog gereden in verschillende andere klassen.

8 - Michael Bleekemolen

Michael Bleekemolen heeft in 1977 en 1978 deelgenomen aan 5 Grand Prix. Zijn debuut was bij de Grand Prix van Nederland in 1977. Hij wist niet verder te komen dan de kwalificatieronde. De overige Grand Prix waren in 1978. Hierbij wist hij zich éénmaal te kwalificeren voor de race gedurende de Grand Prix van USA. Na zijn avontuur in de Formule 1 heeft hij zich op het racen in andere klassen gestort. Michael is vader van Jeroen en Sebastiaan Bleekemolen, beiden ook actief in de racerij.

9 - Jan Lammers

Jan Lammers maakte zijn debuut in de Formule 1 in 1979, rijdend voor team Shadow. Hij nam deel aan alle Grand Prix in dat jaar. In 1980 vertrok hij naar team ATS, maar halverwege het seizoen stapte hij over naar team Esign waarvoor hij het seizoen uitreed. In 1981 reeds hij alsnog 4 races voor ATS. In 1982 heeft hij 6 maal deelgenomen aan een Grand Prix voor team Theodore. Opvallend is zijn comeback in 1992, tien jaar na zijn laatste Grand Prix in de Formule 1. Hij reed tweemaal een Grand Prix, in Japan en Australië. In 1993 zou hij doorgaan, maar zijn team ging failliet. Dit was toch echt het einde van zijn loopbaan in de Formule 1. In totaal heeft Lammers 41 deelnames aan een Grand Prix op zijn naam, met als beste resultaat de 9e plaats in 1979 in de Grand Prix van Canada. Meer succesvol was Lammers in de 24 uur van Le Mans. Deze race weet hij tot tweemaal op zijn naam te schrijven, in 1988 en in 1990. Ook hier maakt Lammers een comeback: in 2011, 21 jaar na zijn overwinning in 1990, neemt hij deel aan Le Mans voor team Hope Racing in de LMP1 categorie.

10 - Huub Rothengatter

Huub Rothengatter reed tussen 1984 en 1986 voor diverse teams in de Formule 1. Zijn beste resultaat was de 7e plaats in de Grand Prix van Australië in 1985. In totaal is hij 30 keer gestart in een Grand Prix in de Formule 1. Na 1986 stopte hij met racen. Rothengatter stond bekend als een coureur die er alles aan deed om sponsors te verleiden. Zo plaatste hij ooit een paginagrote advertentie in een krant met de vraag aan Philips om hem te sponsoren. In 1991 werkte hij als PR-medewerker van Philips (!) voor het team van Jordan. Datzelfde jaar nam hij ook Jos Verstappen onder zijn hoede en wist hem van 1994 tot en met 2003 in de Formule 1 te houden.

11 - Jos Verstappen

Jos Verstappen maakte zijn debuut in 1994 voor team Benetton. Hij eindigde in zijn debuutjaar twee keer op de 3e plaats, éénmaal op de 5e plaats en een 8e plaats, wat hem een totaal van 10 punten in de Formule 1 opleverde. Hiermee was hij direct de meest succesvolle Nederlandse coureur in de Formule 1 tot dan toe. Tussen 1994 en 2003 reed Verstappen voor diverse teams in de Formule 1. Hij heeft in totaal 107 maal deelgenomen aan een Grand Prix. Zijn totaal aantal punten in de Formule 1 staat op 17 en tot op heden heeft geen Nederlandse coureur dit geëvenaard.

12 - Christijan Albers

Christijan Albers was van 2001 tot en met 2004 een succesvol coureur in de Deutsche Tourenwagen Masters (DTM) klasse. Hij reed van 2005 tot en met 2007 in de Formule 1 en kwam tot een totaal van 46 Grand Prix. Hij reed zijn eerste seizoen het hele jaar voor team Minardi. Zijn beste resultaat dit jaar was de 5e plaats in de Grand Prix van USA. Dit leverde hem 4 punten op. Het jaar erop, 2006, wisselde hij naar team Midland dat de laatste vier races verder ging onder de naam team Spyker. In 2007 heeft Albers nog 9 Grand Prix gereden voor team Spyker. Na zijn punten in 2005 heeft hij geen andere punten meer behaald. Na zijn avontuur is Albers weer gaan racen in de DTM klasse. Hij mag zich nog altijd Nederlandse meest succesvolle DTM coureur noemen.

13 - Robert Doornbos

Robert Doornbos is een laatbloeier in de racesport. Hij was een getalenteerd tennisspeler en is pas eind jaren ’90 in de autosport gestapt. Zijn succesvolle loopbaan in de autosport blijft niet onopgemerkt en aan het einde van seizoen 2004 en een groot deel van 2005 rijdt hij als testrijder voor team Jordan. In de Grand Prix van Duitsland in 2005 mag hij zijn debuut maken in de Formule 1. Hij rijdt voor team Minardi. In dit jaar rijdt hij 8 Grand Prix. Het seizoen 2006 rijdt Doornbos voor team Red Bull Racing. Hij is testrijder en mag de laatste 3 Grand Prix van het jaar (China, Japan en Brazilië) deelnemen. Zijn totaal aan Grand Prix deelnames staat op 11. Hij heeft géén punten behaald. Een 12e plaats was zijn beste klassering.

14 - Giedo van der Garde

Giedo van der Garde is de 14e Nederlandse autocoureur in de Formule 1. In het seizoen 2012 rijdt Van der Garde voor team Caterham meerdere testritten bij verschillende Grand Prix gedurende het seizoen. Dat levert hem voor het seizoen 2013 een stoeltje op in één van de Formule 1 auto’s van team Caterham. Van der Garde zou in 2015 een plek bij Sauber bemachtigen, maar het team kondigt twee andere rijders aan. Dat leidt tot contractbreuk en Van der Garde houdt er een aardige cent, maar geen stoeltje aan over.

15 - Max Verstappen

Max Verstappen, inderdaad de zoon van, maakt in het seizoen 2015 zijn debuut. Hij is dan nog maar 17 jaar en is daarmee de jongste coureur ooit die aan de startlijn verschijnt. Hierna zijn de regels veranderd, waardoor dit ook nooit meer mogelijk zal zijn. In zijn eerste seizoen maakt Verstappen furore: met in totaal 49 punten eindigt hij op de 12e positie in het eindklassement. Hij wint meerdere prijzen: Rookie of the Year, FIA Personality of the Year en FIA Action of the Year, de prijs voor de beste inhaalactie van het seizoen!
© 2013 - 2019 Solnah, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: Seizoen 2009 – Teams, coureurs en de auto'sFormule 1: Seizoen 2009 – Teams, coureurs en de auto'sHet seizoen van de Formule 1 in 2009 is inmiddels gereden. Voor vele raceliefhebbers was het een spannend seizoen. Er wa…
Wintertests 2018, de testdagen van de Formule 1 in BarcelonaWintertests 2018, de testdagen van de Formule 1 in BarcelonaHet Formule 1 (F1) seizoen 2018 begint traditiegetrouw met een aantal testdagen in Barcelona. F1 staat officieel voor FI…
Formule 1: Online volgen en op televisie + kalender 2013Formule 1: Online volgen en op televisie + kalender 2013Ook in het jaar 2013 gaat de Formule 1 de wereld over en met eindelijk weer een Nederlandse coureur. Giedo van der Garde…
Max Verstappen Formule 1 2015: Uitslag, startpositie, puntenMax Verstappen Formule 1 2015: Uitslag, startpositie, puntenHet Formule 1 seizoen 2015 zal voor de Nederlandse en Belgische Formule 1 fans extra spannend zijn door de deelname van…
Formule 1 Kalender 2014 en de live uitzendingen op tvFormule 1 Kalender 2014 en de live uitzendingen op tvFormule 1 is de koningsklasse van de autosport. Voluit heet het kampioenschap het FIA Formula One World Championship. He…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Ad.nl

Reageer op het artikel "Nederlandse coureurs in Formule 1"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Arie, 14-12-2015 14:25 #1
… en dan nu maar aanvullen met Max 'de zoon van'…

Infoteur: Solnah
Laatste update: 23-12-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 1
Schrijf mee!