InfoNu.nl > Sport > Racesport > Ken Block: internationaal rally-icoon

Ken Block: internationaal rally-icoon

Ken Block: internationaal rally-icoon De Amerikaan 'Ken Block' is één van 's werelds beste rally- en stuntrijders. Hij trekt echt alles uit de kast om de mooiste, gekste en moeilijkste tricks uit te halen met zijn rallyauto. Dat kost ontzettend veel geld, de rallysport is ook heel erg duur, maar aangezien hij mede-oprichter is van het goed lopende bedrijf 'DC Shoes' vormt dat voor hem geen probleem. Waar andere rallycoureurs graag oefenen in bijvoorbeeld Wales of Finland, oefent Block graag op (verlaten) vliegvelden. Daar oefent hij zijn rally-skills, doet hij aan Gymkhana, of doet hij voor de lol gewoon wat jumps. Daar zijn filmpjes, heel veel filmpjes, van te zien op o.a. 'YouTube'. Ken Block, geboren op 21 november 1967 in 'Long Beach' (VS), is een professionele rallyrijder bij de 'Hoonigan Racing Division', wat voorheen 'Monster World Rally Team' heette. Tevens is hij mede-oprichter van het internationale bedrijf 'DC Shoes'. Block heeft meer gedaan dan rally rijden. Hij heeft ook meegedaan aan grote sportevenementen in skateboarding, snowboarding en motocross.
Hij is bekend van vele filmpjes op internet waarin te zien is dat hij over verlaten terreinen scheurt, speciale voor hem gemaakte decors,en daar de moeilijkste en weerzinwekkendste tricks uithaalt. Van driften tot het maken van een donut, van snelheid maken tot het doen van jumps. Het risico ervan kan hem niets schelen, zolang het maar een hoop actie en adrenaline oplevert.

Professionele rallycarriére

Ken Block begint in 2005 zijn nationale rallycarriére onder het 'Vermont SportsCar Team'. Het team heeft voor Ken Block een Subaru WRX STi klaargemaakt om mee in actie te komen. Zijn eerste rally-evenement was 'Sno*Drift', gehouden in 'Montmorency County' in de Amerikaanse staat 'Michigan'. Op dit evenement werd hij zevende in het totaalklassement, en vijfde in de 'Groep N Klasse'. Tijdens het rallyseizoen van 2005 is Ken Block vijf keer in de top vijf gefinisht. Hij werd derde in het totaalklassement van de 'Groep A Klasse' en vierde in het totaalklassement van het 'Amerikaanse Nationale Rally Kampioenschap'. In het Amerikaans heet dit kampioenschap: 'Rally America National Championship'. Aan het eind van zijn eerste rallyseizoen kreeg Block de 'Beginner van het jaar-award' ('Rally America Rookie of the Year-award).

In 2006 tekent Ken Block, samen met zijn DC Shoes-maat & rallyrijder Travis Pastrana, een nieuw sponsor-contract met autofabrikant Subaru. Hierdoor stonden de twee vrienden al snel bekend als 'Subaru Rally Team USA'. Aan het begin van dit seizoen kreeg Block een gloednieuwe, door Vermont SportsCar geprepareerde, 2006 Subaru WRX STi tot zijn beschikking.
Block deed met zijn gloednieuwe wagen mee aan zijn eerste 'X Games'-evenement op het 'X Games XII Rally Event'. Block werd hier derde, wat goed was voor de bronzen medaille. Naast de 'X-Games' streed Block natuurlijk ook mee om de 'Rally America National Championship', waar hij tweede werd in het totaalklassement.

In 2007 deed Block wederom mee in de 'X-Games' op het 'X-Games XIII Rally Event'. Hier finishte hij hoger dan het jaar ervoor. Hij werd tweede, en won dus zilver. In de 'Rally America National Championship' eindigde hij derde in het totaalklassement. Tevens maakt hij zijn internationaal debuut in een aantal rondes van het 'World Rally Championship' ('WRC'). Hij reed namelijk mee in de rally van Mexico en de rally van Nieuw-Zeeland. Block wist tijdens de rally van Nieuw-Zeeland, twee top-vijf 'stage'-tijden te rijden in de 'Groep N Klasse'. Aan het eind van 2007 had Ken Block, over alle rally-event van het hele seizoen gezien, 19 podiumplaatsen en 8 totaaloverwinningen op zijn naam staan. Hiermee heeft hij zich ongetwijfeld meteen op de kaart gezet. Tenminste, als hij dat nog niet gedaan had.
In 2008 kon Ken Block wederom zijn rallyseizoen beginnen in een, door Vermont SportsCar, geprepareerde Subaru rallycar. Het betreft een gloednieuwe 2008 Subaru WRX STi. Block besluit mee te doen in de 'Rallye Baie-des Chaleurs' van het Canadese Rally Kampioenschap. Dit om zijn nieuwe Subaru te testen, en tevens om zich voor te bereiden op de WRC (World Rally Championship) dat later dat jaar plaats zal vinden. Hij wordt daar eerste, en zo heeft hij zijn eerste overwinning in een Canadees rally-evenement te pakken. Echter, Ken Block en zijn navigator kregen voor deze overwinning geen kampioenschapspunten, Zij hadden namelijk geen Canadese rally-licensie. Dit betekent dat ze wel mee mogen doen, maar geen punten kunnen verdienen voor het totale kampioenschap.
Daarna deed Block mee aan de 'Rally New York USA Competition' en werd daar eerste. In het 'X Games XIV'-evenement kwam Block op een gedeelde derde plaats, samen met rallyrijder Dave Mirra. Dit kwam door het feit dat beide rallyrijders problemen hadden met hun rallyauto. Block, die de halve finale had bereikt, had problemen met zijn radiator na een slechte landing aan het einde van een 'jump'. Dave Mirra had problemen met zijn stuurinrichting. Vermoedelijk was die òòk door een slechte landing beschadigd. Omdat beide rallyrijders niet verder konden rijden werd de bronzen medaille aan hen beiden uitgereikt.

Block deed ook mee in het '2008 Rally America National Championship', gehouden op 17 oktober 2008, en werd tweede in het totaalklassement, na een zeer ruime overwinning in één van de stages/klassementsproeven. Tijdens de klassementsproef (KP) 'Lake Superior Performance Rally Stage', wat tevens de laatste KP van dat evenement was, finishte Ken Block met meer dan één minuut voorsprong op de nummer twee van die KP van dat moment. Op die manier verzekerde Block zichzelf voor een tweede plaats in het totaalklassement. Later dat seizoen deed hij nog mee met drie rally's van het World Rally Championship.

Ken Block was in 2009 te zien in het tv-programma Top Gear.Ook nam hij in dat jaar de Youtube-hit 'Gymkhana 2' op. Op deze manier kreeg hij meer fans, wat ook meteen resulteerde in hogere verkoopcijfers van zijn bedrijf 'DC Shoes;.

Op 6 januari 2010 werd Ken Block door het 'Monster World Rally Team' bekend gemaakt als nieuwe rallyrijder van het team voor het 'World Rally Championship' (WRC). Onder dit team gaat hij rijden met de Monster/Ford Racing Focus RS WRC '08. Deze auto werd geprepareerd en onderhouden door het in Noord-Engeland gevestigde 'M-Sports', die ook de officiele Ford WRC rallyauto's prepareren. Hij zal in zowel het 'Rally America National Championship' als zijn vijfde 'X Games' met deze auto verschijnen. Block is ook meteen de eerste Amerikaanse rallyrijder die een gehele 'WRC' zal gaan rijden. Op 27 februari 2010 wint Block de '100 Acre Wood (Rally Amerika) wegens zijn vijfde achtereenvolgende snelste tijd. Daarmee werd het record dat op naam stond van John Buffum verbroken. Block word getrained door Ford-rijder Markko Mãrtin, en wint in de rally van Spanje zijn eerste twee punten voor de WRC.

Op 23 maart 2011 werden Ken Block en zijn navigator Alex Gelsomino naar het ziekenhuis gebracht, nadat het flink mis ging in de plaats 'Faro' tijdens de Rally van Portugal. Hun Ford Fiesta RS WRC sloeg over de kop tijdens een speciale klassementsproef, ook wel de 'Shakedown' genoemd. Later werd bekend gemaakt dat zowel Ken Block als Alex Gelsomino, naar omstandigheden, in prima gezondheid verkeerden.

De eerste rally van het seizoen 2013 boekte Ken Block een groot succes door in de top tien te eindigen in de Rally van Mexico. Hierdoor krijgt hij zijn eerste zes punten voor het kampioenschap. Daarmee eindigt hij op een zevende plaats in het totaal-klassement. Dat is het beste resultaat wat in Mexico ooit door een Amerikaan was behaald. Kort geleden heeft Block al zijn aandelen in 'DC Shoes' verkocht en is hij overgestapt naar 'Hoonigan Industries', ook een bedrijf in de kledingbranche. Hier is hij op dit moment mede-eigenaar en directeur. Zijn officiële functie is: Head Hoonigan In Charge (HHIC).

Resultaten Ken Block

Het aantal punten is afhankelijk van het feit of een Block, of een concurrent, is uitgevallen of gewoon fouten heeft gemaakt die veel tijd hebben gekost. Het wil dus niet zeggen dat een hogere positie ook meer punten op heeft geleverd. Dat is per seizoen weer anders. Voorbeeld: Ken Block is in 2005 vierde geworden met 65 punten, en in 2008 tweede met 86 punten. Dat ligt gewoon aan het verloop van het seizoen. Ook kan het zijn dat een rijder bewust een aantal rally's van het kampioenschap heeft overgeslagen.

Block's resultaten Rally America National Championship

Jaar Rallyauto Eindklassement
2005Subaru Impreza WRX STi4e met 65 punten
2006Subaru Impreza WRX STi2e met 90 punten
2007Subaru Impreza WRX STi3e met 109 punten
2008Subaru Impreza WRX STi2e met 86 punten
2009Subaru Impreza WRX STi4e met 80 punten
2010 Ford Fiesta 12e met 27 punten
2011 niet meegedaan X
2012 Ford Fiesta ST 4e met 44 punten
2013 Ford Fiesta ST 2e met 93 punten
2014 Ford Fiesta ST seizoen nog bezig
Ford Fiesta ST tussenstand 12e/22 pnt.

Block's resultaten World Rally Championship

Jaar Inschrijfnaam/Team Auto Eindklassement
2007Ken Block Subaru Impreza WRX STi geen punten
Rally FaNZ Subaru Impreza WRX STi geen punten
2008Subaru World Rally Team Subaru Impreza WRX STi geen punten
2010Monster World Rally Team Ford Focus RS WRC '08 19e met 2 punten
2011Monster World Rally Team Ford Fiesta RS WRC 22e met 6 punten
2012Monster World Rally Team Ford Fiesta RS WRC 28e met 4 punten
2013Hoonigan Racing Division Ford Fiesta RS WRC 20e met 6 punten

Tot Slot

Block heeft, zoals hierboven weergegeven, aan veel rally's deelgenomen. Maar dat is nog niet alles. Ook is hij het gezicht geworden van rally-game Colin McRae: Dirt 2 & Dirt 3. In Colin McRae: Dirt 2 is hij beschikbaar om mee te racen onder het 'Subaru World Rally Team'. In Dirt 3 is hij te zien als zowel rallyrijder als gymkhana-leraar. Zijn 'Monster World Rally Team'-auto's zitten allemaal in het spel.
© 2014 - 2020 Mwaaij, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Autokosten - Minst pechgevoelige auto's in hun klasseAutokosten - Minst pechgevoelige auto's in hun klasseAuto's - de minst pechgevoelige auto's in hun klasse. De DEKRA (DEutscher KRAftfahrzeug Überwachungsverein) is opgericht…
De jaarlijkse Dakar RallyJaarlijks hoor je wel wat nieuwsberichten op de tv over de Dakar Rally, maar wat is dit nu precies en waar wordt deze ge…
Ford Mustang: een van de bekendste modellen van FordFord Mustang: een van de bekendste modellen van FordEen van de bekendste modellen van Ford is de Ford Mustang. De eerste Ford Mustang werd gebouwd in 1964.
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kainr, Flickr (CC BY-2.0)
  • Foto 1: http://zoddirik.com/
  • Foto 2: http://kosmix.co/ken-block/
  • Foto3: http://www.imagebrowse.com/ken-block-poster-by-edproto-2013/

Reageer op het artikel "Ken Block: internationaal rally-icoon"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mwaaij
Laatste update: 14-10-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!