InfoNu.nl > Sport > Racesport > Daniel Ricciardo: Australische Formule 1-coureur

Daniel Ricciardo: Australische Formule 1-coureur

Daniel Ricciardo: Australische Formule 1-coureur Eén van de beste Formulie 1-teams in de periode 2010 t/m 2017 is het Infinity Red Bull Racing-team. Het team heeft als hoofdsponsor het alom bekende Oostenrijkse drankje met de rode stier. Eén van de bestuurders van deze auto's in deze jaren is de Australiër Daniel Ricciardo. Binnen het team wordt Ricciardo als beste en snelste coureur gezien. In 2017 heeft hij met Max Verstappen en gelijkwaardige teamgenoot, helaas zorgt de slechte motor ervoor dat de auto niet mee kan strijden om het zo gewenste kampioenschap.

Inhoudsopgave


Daniel Ricciardo - privé

Daniel Ricciardo werd op 1 juli 1989 geboren in de plaats Perth, aan de westkust van Australië. Zijn levensmotto is "If you want to be successful at anything in life the primary thing is you have to enjoy it” (Wil je succesvol zijn in iets in het leven, dan het het allerbelangrijkste dat je er plezier in hebt)

Bron: Ben Sutherland, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Ben Sutherland, Flickr (CC BY-2.0)

Carrière voor de Formule 1

Australië en Azië

Zoals zovele jonge jongens en meisjes die dromen van een carrière in de Formule 1 startte Ricciardo zijn carrière in de karts. Als negenjarige jongen raakte hij in de ban van de op 1 mei 1994 overleden Braziliaanse coureur Ayrton Senna. Al snel wist hij zich op te werken in de Australische kartwereld. In het seizoen 2005 stapte hij in in het Australische Formule Ford-kampioenschap. Hoewel hij niet bepaald in een competitieve auto reed, wist hij genoeg indruk te maken op de teambazen om het seizoen erop in te mogen stappen in het Aziatische Formule BMW-kampioenschap. Opnieuw imponeerde hij; met twee overwinningen en tien podiumplaatsen wist hij in zijn debuutseizoen als derde te eindigen in het kampioenschap.

Europa

In 2007 maakte Ricciardo de overstap naar Europa. Hij deed dat jaar ervaring op in het Italiaanse Formule Renault-kampioenschap, hierin eindigde hij als zesde in de eindstand. In 2008 stelde hij zich ten doel het beter te doen. Hij reed dat jaar een dubbelprogramma. In het Italiaanse Formule Renault-kampioenschap deed hij opnieuw kostbare ervaring op in het racen in Formule-auto's. Daarnaast reed hij in het het Formule Renault kampioenschap van West-Europa. Mede dankzij acht overwinningen won hij meteen zijn eerste grote kampioenschap. Inmiddels had hij getekend voor het Red Bull Racing Junior Team. Dit bezorgde hem in 2009 een plaats in het Britse Formule 3-kampioenschap. De dan 20-jarige Ricciardo liet meteen zien waarom hij was uitgekozen mee te doen aan het Red Bull-programma. Na zes overwinningen en met nog twee races te gaan was hij als zeker van het kampioenschap in deze klasse. Van de coureurs die in 2016 in de Formule 1 reden lukte dit alleen de Braziliaan Felipe Nasr, in 2016 rijdend voor Sauber, ook. Hij werd kampioen in 2011. In 2010 reed hij nog mee in de Formule Renault 3.5 series, in dat jaar een voorprogramma van de Formule 1, en wist hierin vier races te winnen en een tweede plaats in het kampioenschap te bemachtigen. Ook in 2011 reed hij nog een seizoen in de Formule Renault 3.5 series.

Bron: Slitzf1, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Slitzf1, Flickr (CC BY-2.0)

Formule 1-carrière tot en met 2018

2009

Terwijl hij in 2009 veruit de beste was in het Britse Formule 3-kampioenschap, was hij ook druk aan het werk in de Formule 1-simulator van het Formule 1-team van Red Bull Racing. Hij hielp mee de auto te ontwikkelen en mocht als beloning aan het eind van het seizoen instappen tijdens de zogenaamde "Young drivers test". Meteen liet hij zien uit het juiste hout gesneden te zijn door veruit de snelste tijden van alle jonge coureurs te rijden. Een Young Drivers Test is een kans voor jonge, talentvolle autocoureurs om ervaring op te doen in het rijden van een Formule 1-auto, de Formule 1-teams kunnen op hetzelfde moment waardevolle data over hun auto verzamelen.

2010

Zijn goede werk in de voorgaande jaren werd beloond door een plek als reserverijder bij het Formule 1-team van Red Bull. Ondanks dat hij tijdens raceweekenden niet in de auto mocht stappen, mocht hij wel weer meedoen aan de "Young drivers test".

2011

In 2011 werd Daniel Ricciardo de vaste derde rijder van het Toro Rosso Formule 1-team. Door zijn goede prestaties tijdens de vrije trainingen op vrijdag, gingen er al snel geruchten dat hij nog dat seizoen de plaats mocht innemen van één van de twee vaste coureurs. Uiteindelijk maakte hij tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië zijn debuut in de Formule 1. Dit deed hij voor het achterhoedeteam HRT-racing. Uiteindelijk deed hij dat seizoen elf races ervaring op in de Formule 1.

2012

Zijn prestaties in de zeer trage HRT brachten hem wel een vast stoeltje in 2012. Daniel Ricciardo reed het hele seizoen in de auto van Toro Rosso, het dochterteam van Red Bull Racing. Zijn Franse teamgenoot, en debutant, Jean-Eric Vergne kwam er het hele seizoen niet aan te pas tegen zijn meer ervaren teamgenoot. Ricciardo wist het onderlinge kwalificatieduel met 16-4 te winnen en scoorde punten in twee keer zoveel wedstrijden als zijn teamgenoot.

2013

Ook in 2014 reed Ricciardo, samen met Vergne, voor Toro Rosso. Naarmate het seizoen vorderde werden de resultaten van de snelle Australiër beter en beter. Hij wist twee keer bij de eerste zes rijders te kwalificeren en verdubbelde zijn puntentotaal ten opzicht van het seizoen 2013. Toen bekend werd dat mede-Australiër Mark Webber aan het eind van dit seizoen zou stappen, was het snel duidelijk dat Daniel Ricciardo het komende seizoen promotie zou maken.

2014

In 2014 maakt Ricciardo dan eindelijk de overstap naar het hoofdteam van Red Bull Racing. De afgelopen vier jaar was dit team met de Duitser Sebastiaan Vettel steeds wereldkampioen geworden. Daar waar door niemand rekening mee werd gehouden, gebeurde toch; Ricciardo had veel minder moeite met de technologische wijzigingen die waren doorgevoerd dan zijn teamgenoot Vettel. Gedurende het hele seizoen was Ricciardo sneller in zowel de races, waarvan hij er drie won, als de kwalificaties. Aan het eind van het seizoen verruilde Vettel Red Bull voor Ferrari en werd Ricciardo de echte eerste rijder van het team.

2015

2015 werd een seizoen om snel te vergeten. Ricciardo en Red Bull Racing wilden de opwaartse lijn doorzetten, maar werden door de auto tegengewerkt. De motor van leverancier Renault kwam qua vermogen heel veel PK's tekort, waardoor de auto vooral op de rechte stukken en de bochten veel snelheid en acceleratievermogen miste. Hierdoor was de auto simpelweg te langzaam om mee te doen om racewinst en het zo gewenste kampioenschap.

2016

In 2016 hadden Ricciardo en Red Bull de beschikking over een betere motor, welke tijdens de race in Monaco nog een upgrade kreeg. Hierdoor kon Ricciardo zich weer meten met de topwagens in het kampioenschap. Halverwege het seizoen lijkt Mercedes te sterk, maar Ferrari wordt regelmatig door hem en zijn jonge teamgenoot Max Verstappen verslagen. Iedere race komt Ricciardo met zijn Red Bull echter dichter en dichterbij een nieuwe overwinning. Uiteindelijk sloot Ricciardo het seizoen af met 1 overwinning (Grand Prix van Maleisië) en een derde plaats in de eindstand voor het WK.

2017

In 2017 rijdt Ricciardo opnieuw, samen met Max Verstappen, voor het team van Red Bull Racing. De verwachtingen zijn vooraf hooggespannen; het team en Ricciardo geloven in de auto en verwachten het hele seizoen lang mee te kunnen doen in de strijd om de wereldtitel. In de eerste races van het nieuwe seizoen bleek echter dat de auto een stuk minder is dan zijn concurrenten van Ferrari en Mercedes. Ricciardo weet vaak in de race wel te scoren, maar qua snelheid kan de Red Bull van 2017 niet tippen aan Ferarri en Mercedes. Toch weet Ricciardo de Grand Prix van Azerbeidzjan te winnen. Het tweede deel van het seizoen is een stuk wisselvalliger; Ricciardo wisselt 3 podiumplekken af met 4 uitvalbeurten en ziet zijn teamgenoot twee races winnen.

2018

Ook in 2018 rijdt Ricciardo samen met Max Verstappen voor het team van Red Bull. Tot aan de zomerstap wist Ricciardo twee races te winnen, hiermee deed hij het beter dan zijn teamgenoot. Op 3 augustus 2018 werd bekend gemaakt dat Daniël Ricciardo vanaf het seizoen 2019 zal gaan rijden voor het fabrieksteam van Renault.

Lees verder

© 2016 - 2018 Sierd-jan, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wintertests 2018, de testdagen van de Formule 1 in BarcelonaWintertests 2018, de testdagen van de Formule 1 in BarcelonaHet Formule 1 (F1) seizoen 2018 begint traditiegetrouw met een aantal testdagen in Barcelona. F1 staat officieel voor FI…
Formule 1 2015: GP Monaco - historie en programmaDe GP van Monaco is de zesde race van de Formule 1 2015. Deze race wordt gereden op zondag 24 mei 2015 om 14:00 uur. In…
Formule 1: Grand Prix van Maleisië, Sepang 2012De tweede wedstrijd van het seizoen 2012 in de Formule 1 zal worden verreden in Maleisië, waar de Grand Prix van Maleisi…
GP van Singapore 2015: circuit, programma en uitslagGP van Singapore 2015: circuit, programma en uitslagDe GP van Singapore staat sinds 2008 op de jaarlijkse Formule 1-kalender. De GP van Singapore is de dertiende race van h…
Formule 1: Grand Prix van Australië, Melbourne 2012De eerste wedstrijd van het seizoen 2012 in de Formule 1 zal worden verreden in Australië, waar de Grand Prix van Austra…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nick J Webb, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Daniel_Ricciardo
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Red_Bull_Racing
  • http://www.formula1.com/en/championship/drivers/daniel-ricciardo/Biography.html
  • http://danielricciardo.com/
  • Afbeelding bron 1: Ben Sutherland, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Slitzf1, Flickr (CC BY-2.0)

Reageer op het artikel "Daniel Ricciardo: Australische Formule 1-coureur"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sierd-jan
Laatste update: 03-08-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!