InfoNu.nl > Sport > Racesport > Motorcross: GP van Nederland 2017 in Assen, live

Motorcross: GP van Nederland 2017 in Assen, live

Motorcross: GP van Nederland 2017 in Assen, live Op zondag 10 september 2017 wordt de 'Motocross Grand Prix of the Netherlands' gehouden. Dit evenement vindt plaats op het TT circuit van Assen. De race telt mee voor het WK motorcross 2017. De MXGP-wedstrijd in Assen is op het internet te volgen via een livestream. Daarnaast is er ook op tv uitgebreid aandacht voor deze motorcross.

Geschiedenis WK motorcross

In 1952 werd er voor het eerst een officieel EK motorcross georganiseerd voor motoren met 500cc. Dit klassement werd dat jaar gewonnen door de Belg Victor Leloup op een Saroléa. In 1957 besloot men om dit EK om te vormen tot een WK motorcross voor de 500cc. De eerste officiële wereldkampioen was dat jaar de Zweed Bill Nilsson op een AJS.

Naast het WK motorcross voor de 500cc kwamen er later ook WK's voor 250cc en 125cc. De 500cc was vanzelfsprekend altijd de koningsklasse van het WK motorcrossen. Later werd de naam van die koningsklasse veranderd in MXGP. De klasse die daaronder zat (de opleidingsklasse, met lichtere motoren) kreeg de naam MX2. Daarnaast is er sinds 2014 ook een officieel WK motorcross voor vrouwen. Dit draagt de naam Women's MX, of ook wel WMX.

Erelijst WK motorcross

De succesvolste motorcrosser aller tijden is de Belg Stefan Everts. Hij pakte in totaal tien wereldtitels in verschillende raceklassen. Op de tweede plek staat de Italiaan Antonio Cairoli met acht wereldtitels. Hoe sterk België traditioneel in de wereld van het motorcrossen is, wordt bewezen door deze wereldranglijst. In de top zeven van succesvolste coureurs aller tijdens is Cairoli de enige coureur die niet uit België afkomstig is.

FIH World Championship Motorcross 2017

Het WK motorcross bestaat in het seizoen 2017 uit 20 wedstrijden. De openingswedstrijd vond op 25 februari plaats in Qatar op het circuit Losail. Er staan twee Nederlandse wedstrijden op deze kalender. Op 23 april werd de GP Motorcross van Valkenswaard verreden. De cross in Assen is de 19e wedstrijd op de kalender en dus de voorlaatste van dit seizoen.

Locatie: Circuit Assen

Het circuit van Assen is één van de beroemdste locaties uit de wereld van het motorracen. Deze baan is natuurlijk vooral beroemd vanwege de TT van Assen, de wegrace die jaarlijks in juni wordt gehouden. Met ingang van 2015 besloot men daarnaast ook jaarlijks een grote motorcross te gaan organiseren. Hiervoor worden gigantische hoeveelheden zand naar het racecircuit verplaatst, om daar een tijdelijke crossbaan te creëren.

Het circuit van Assen is hierdoor het enige circuit ter wereld, waar jaarlijks wedstrijden worden gehouden van zowel de hoogste divisie van het wegracen (MotoGP) als de hoogste divisie van het motorcrossen (MXGP). De baan voor de motorcross wordt aangelegd bij de Hoofdtribune, Winterdijktribune en GT-tribune. De finish ligt in 2017 bij de Hoofdtribune.

Jeffrey Herlings

De grote ster van het Nederlandse motorcrossen is Jeffrey Herlings. Hij werd op 12 september 1994 geboren in Geldrop. Herlings debuteerde in 2010 bij het WK in de MX2-klasse, toen hij pas 15 jaar was. Dat jaar won hij in Valkenswaard twee manches van de Grand Prix van Nederland en daarmee werd hij de jongste GP-winnaar aller tijden. Ook won hij in dat debuutseizoen nog de GP van Letland. Dat jaar werd hij al tweede in de eindstand van het WK in de MX2-klasse, terwijl hij nochtans wegens blessureleed een reeks wedstrijden moest missen.

Jeffrey Herlings pakte in 2012, 2013 en 2016 de wereldtitel in de MX2-klasse. Met ingang van 2017 is hij overgestapt naar de koningsklasse van de motorcross, de MXGP-klasse. De bijnaam van Jeffrey Herlings is 'The Bullet'. Hij wordt beschouwd als 'The Next Big Thing' in de wereld van de MXGP. Trainers die belangrijk waren bij zijn ontwikkeling waren zijn vader Peter Herlings en de ex-wereldkampioen Joël Smets.

Programma zaterdag 9 september

 • 8u30: VMX vrije training
 • 9u15: WMX vrije training
 • 10u00: EMX150 vrije training
 • 11u30: MX2 vrije training
 • 12u00: MXGP vrije training
 • 12u45: VMX race 1
 • 13u30: WMX race 1
 • 14u15: MX2 start test
 • 14u45: MXGP start test
 • 16u25: MX2 kwalificatierace
 • 17u10: MXGP kwalificatierace
 • 17u55: EMX150 race 1

Programma zondag 10 september

 • 8u45: VMX race 2
 • 9u45: WMX race 2
 • 11u30: EMX150 race 2
 • 13u15: MX2 race 1
 • 14u15: MXGP race 1
 • 16u10: MX2 race 2
 • 17u10: MXGP race 2

Livestream

De GP Motorcross van Assen 2017 is live op het internet te bekijken via diverse streams. Zo is er vanaf 14u13 een livestream van de eerste manche van de MXGP beschikbaar op de website van de NOS (die het ook live op tv uitzendt). Op de Nederlandse website van Motorcross Planet vindt men behalve livestreams ook de live timing en de uitslagen van het evenement in Assen.

Net als bij alle andere wedstrijden van het WK motorcross was het de bedoeling dat de GP van Assen ook te zien zou zijn via een livestream op Motorsport Tv, maar die was bij deze wedstrijd niet beschikbaar. Het signaal van de livestreams van Motorsport Tv wordt namelijk doorgaans via Miami (USA) verspreid en die streek word geëvacueerd wegens orkaan Irma. Wel is er een internationale livestream met Engels commentaar aanwezig bij MX-GP Tv.

Voor Belgische kijkers is er bij de meest MXGP-wedstrijden een livestream te vinden op de website van Sporza, maar opvallend genoeg staat die bij de GP van Assen niet op de website van Sporza aangekondigd. Sporza zendt deze cross nochtans wel live op tv uit. Op de website van RTV Drenthe is er op zaterdagmiddag en zondagmiddag een livestream te vinden met een uitzending vanaf het Bikefestival Assen (dit betreft echter vooral een sfeerverslag).

Tv

De MXGP van Assen 2017 is op 10 september live op tv te zien als onderdeel van de zondagmiddaguitzending van NOS Studio Sport op de zender NPO1. Eveneens is de GP Motorcross van Assen 201 op die middag live te zien tijdens het programma Sporza op Zondag op de Vlaamse zender één. Ook wordt er een samenvatting uitgezonden op tv bij RTL7 in het programma RTL GP.

Daarnaast besteedt RTV Drenthe ook uitgebreid aandacht aan dit evenement op radio, tv en internet. Het opbouwen van het parcours is zelfs dagenlang via een livestream op de website van RTV Drenthe te volgen. Op de avonden van 9 en 10 september is er in het programma TV Drenthe Sport een samenvatting en sfeerverslag van de GP Motorcross Assen 2017 te zien.

Uitslagen GP Motorcross Assen 2017

Bij de MXGP ging de Nederlandse publiekslieveling Jeffrey Herlings van start op pole position. Vervolgens won hij beide manches in Assen. Vanzelfsprekend pakte hij in dit weekend ook de overall overwinning in deze koningsklasse. Bij de MX2 won Paul Jonass de eerste race. Jorge Prado Garcia won de tweede race en deze Spanjaard pakte ook de overall overwinning in dit weekend bij de MX2.

Voorgaande editie: uitslag GP Motorcross Assen 2016

In 2016 vond de 'Motocross Grand Prix of the Netherlands' op 28 augustus plaats in Assen. Bij de MXGP won Shaun Simpson de eerste manche en pakte Tony Cairoli de zege in de tweede manche. Het weekend werd bij de MXGP overall gewonnen door de Belg Clément Desalle. Bij de MX2 werd de eerste manche gewonnen door Thomas Covington. Jeffrey Herlings pakte de zege in de tweede race en won ook het overall-klassement van dat weekend.
© 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
TT Assen: 23 - 25 juni 2017TT Assen: 23 - 25 juni 2017Het motorfestival van Nederland is de TT Assen. De afkorting TT staat voor Tourist Trophy en het evenement wordt eenmaal…
Motorcross MX1: 2008De kalender voor 2008 ziet er iets anders uit dan vorig jaar. De GP van Japan in Sugo valt weg en de GP van Zuid-Afrika…
Sportman/-vrouw van het jaar 1967-2016Jaar na jaar verkiezen de Belgische sportjournalisten de sportman en sportvrouw van het jaar, een prestigieuze titel die…
Motocross parcoursMotocross parcoursDe meest beoefende motorsport is motocross. Een sport met veel adrenaline door de vele jumps en de snelle bochten. Maar…
Tijdschema's 80e TT van AssenTijdschema's 80e TT van AssenU kunt hier het tijdschema van de 80e TT van Assen die van 24 tot en met 26 juni 2010) gehouden wordt bekijken. Ook vind…
Bronnen en referenties
 • http://www.mxgp-assen.com/interface/pdf/2017MXGP_TIMESCHEDULE.pdf
 • http://www.mxgp-assen.com/meer/171/Commissaris+van+de+Koning+stort+eerste+zand
 • http://www.mxgp-tv.com/user/login?redirect_url=%2Fmxgp-mx2
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2017_FIM_Motocross_World_Championship
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Motocross_World_Championship
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jeffrey_Herlings

Reageer op het artikel "Motorcross: GP van Nederland 2017 in Assen, live"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 11-09-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!