InfoNu.nl > Sport > Racesport > WK Motorcross: MXGP kalender 2019, live op tv en livestream

WK Motorcross: MXGP kalender 2019, live op tv en livestream

WK Motorcross: MXGP kalender 2019, live op tv en livestream In het seizoen 2019 staan er 19 wedstrijden op de kalender van het WK motorcross in de koningsklasse MXGP. Daaronder zijn een wedstrijd in Nederland (Valkenswaard) en een wedstrijd in België (Lommel). De wedstrijden van het WK motorcross zijn op diverse plekken op het internet online per livestream te volgen. Daarnaast worden de wedstrijden ook live op tv uitgezonden. De eerste wedstrijd van dit seizoen is op zondag 3 maart 2019 in Argentinië.

Geschiedenis WK motorcross

In 1952 werd er voor het eerst een officieel EK motorcross georganiseerd voor motoren met 500cc. Dit klassement werd dat jaar gewonnen door de Belg Victor Leloup op een Saroléa. In 1957 besloot men om dit EK om te vormen tot een WK motorcross voor de 500cc. De eerste officiële wereldkampioen was dat jaar de Zweed Bill Nilsson op een AJS.

Naast het WK motorcross voor de 500cc kwamen er later ook WK's voor 250cc en 125cc. De 500cc was vanzelfsprekend altijd de koningsklasse van het WK motorcrossen. Later werd de naam van die koningsklasse veranderd in MXGP. De klasse die daaronder zat (de opleidingsklasse, met lichtere motoren) kreeg de naam MX2. Daarnaast is er sinds 2014 ook een officieel WK motorcross voor vrouwen. Dit draagt de naam Women's MX, of ook wel WMX.

Erelijst WK motorcross

De succesvolste motorcrosser aller tijden is de Belg Stefan Everts. Hij pakte in totaal tien wereldtitels in verschillende raceklassen. Op de tweede plek staat de Italiaan Antonio Cairoli met acht wereldtitels. Hoe sterk België traditioneel in de wereld van het motorcrossen is, wordt bewezen door deze wereldranglijst. In de top zeven van succesvolste coureurs aller tijdens is Cairoli de enige coureur die niet uit België afkomstig is.

Programma FIH World Championship Motorcross 2019

Het WK motorcross voor de klasse MXGP bestaat in het seizoen 2019 uit 19 wedstrijden. De openingswedstrijd is op 3 maart in Argentinië (Patagonië). De slotwedstrijd is op 22 september in Hongkong. De wedstrijd in Valkenswaard draagt in 2019 de naam 'GP van Nederland'. In diverse voorgaande edities heette deze wedstrijd nog de 'GP van Europa'. Hieronder vindt u de kalender van de MXPG in 2019.

Maart 2019: begin van het seizoen

Maart is een maand waar jaarlijks veel liefhebbers van gemotoriseerde sporten naar uitkijken. Niet alleen wordt in die maand de eerste MXGP-wedstrijd van het seizoen verreden, ook gaat in die maand weer het seizoen van de MotoGP (wegraces) van start. De eerste wedstrijd van het MotoGP-seizoen is op zondag 10 maart de GP van Doha (in Qatar). In de maand maart gaat ook het Formule 1-seizoen van start. De eerste GP van dat seizoen is op 17 maart 2019 de Formule 1 GP van Australië.

Kalender WK motorcross 2019: wedstrijden MXGP

 • 3 maart: GP Patagonië-Argentinië, circuit Neuquén
 • 24 maart: GP Groot-Brittannië, Matterley Basin
 • 31 maart: GP van Nederland, circuit Valkenswaard (Nederland)
 • 7 april: GP Trentino (Italië), Pietramurata
 • 1 mei: GP China, Mantova
 • 12 mei: GP Lombardije (Italië), Ottobiano
 • 19 mei: GP Portugal, Águeda
 • 26 mei: GP Frankrijk, Saint-Jean-d'Angély
 • 9 juni: GP Rusland, Toeapse (Orljonok-circuit)
 • 16 juni: GP Letland, Ķegums
 • 23 juni: GP Duitsland, Teutschenthal
 • 7 juli: GP Indonesië, Pangkal Pinang
 • 14 juli: GP Azië (Indonesië), Semarang
 • 28 juli: GP Tsjechië, Loket
 • 4 augustus: GP België in Lommel
 • 18 augustus: GP Italië, Imola
 • 25 augustus: GP Zweden, Uddevalla
 • 8 september: GP Turkije, Afyonkarahisar
 • 22 september: GP Hongkong

Assen: Motocross of Nations op 29 september

Het circuit van Assen is één van de beroemdste locaties uit de wereld van het motorracen. Deze baan is natuurlijk vooral beroemd vanwege de TT van Assen, de wegrace die jaarlijks in juni wordt gehouden. Met ingang van 2015 besloot men daarnaast ook jaarlijks een grote motorcross te gaan organiseren. Hiervoor worden gigantische hoeveelheden zand naar het racecircuit verplaatst, om daar een tijdelijke crossbaan te creëren. Het circuit van Assen was hierdoor het enige circuit ter wereld, waar jaarlijks wedstrijden worden gehouden van zowel de hoogste divisie van het wegracen (MotoGP) als de hoogste divisie van het motorcrossen (MXGP). De baan voor de motorcross wordt aangelegd bij de Hoofdtribune, Winterdijktribune en GT-tribune.

In 2019 organiseert men in Assen echter niet een 'reguliere' wedstrijd van de MXGP. Daarom ontbreekt Assen ook op de bovenstaande kalender van de reguliere MXGP-wedstrijden. Men organiseert in 2019 daarentegen in de Drentse hoofdstad wel de zeer prestigieuze landenwedstrijd Motocross of Nations. Deze wedstrijd vindt plaats op 29 september 2019.

Jeffrey Herlings

De grote ster van het Nederlandse motorcrossen is Jeffrey Herlings. Hij werd op 12 september 1994 geboren in Geldrop. Herlings debuteerde in 2010 bij het WK in de MX2-klasse, toen hij pas 15 jaar was. Dat jaar won hij in Valkenswaard twee manches van de Grand Prix van Nederland en daarmee werd hij de jongste GP-winnaar aller tijden. Ook won hij in dat debuutseizoen nog de GP van Letland. Dat jaar werd hij al tweede in de eindstand van het WK in de MX2-klasse, terwijl hij nochtans wegens blessureleed een reeks wedstrijden moest missen.

Jeffrey Herlings pakte in 2012, 2013 en 2016 de wereldtitel in de MX2-klasse. Met ingang van 2017 is hij overgestapt naar de koningsklasse van de motorcross, de MXGP-klasse. In dat debuutjaar eindigde Herlings als tweede in de eindstand van het wereldkampioenschap MXGP. In 2018 pakte hij de eindzege in het WK MXGP. In 2019 mist hij wegens blessureleed het begin van het seizoen.

De bijnaam van Jeffrey Herlings is 'The Bullet'. Hij wordt beschouwd als 'The Next Big Thing' in de wereld van de MXGP. Trainers die belangrijk waren bij zijn ontwikkeling waren zijn vader Peter Herlings en de ex-wereldkampioen Joël Smets.

MXGP live op tv en online

De liefhebbers van live motorcross kunnen in 2019 vooral veel online per livestream genieten van de live wedstrijden (zie hieronder). Daarnaast worden er echter ook wedstrijden op live op tv uitgezonden. De uitzendrechten zijn onder meer in handen van Eurosport, Telenet Play Sports en NOS Studio Sport.

Live op tv

Het Vlaamse Telenet Play Sports zendt alle wedstrijden van de MXGP live op tv uit. Om hun live tv-uitzendingen te kunnen bekijken, dient men echter wel een abonnement op Play Sports te hebben. In voorgaande seizoenen waren de MXGP en MX2 in Nederland ook live op tv te zien bij Motorsport Tv. Dat is in 2019 niet meer het geval. Helaas is deze zender gestopt met uitzenden op televisie in Europa.

Overige zenders: soms live, vaak samenvatting

Met name Eurosport is wel van plan om een behoorlijk aantal wedstrijden live op tv uit te zenden (vooral op Eurosport 2), maar het is wel altijd afhankelijk van voldoende plek in hun programmering. De NOS zal, afhankelijk van de rest van de programmering in de weekends, soms ook een wedstrijd live op tv uitzenden. Het merendeel van de wedstrijden zenden zij echter in samenvatting op tv uit. Voor Eurosport en de NOS geldt overigens wel dat ze proberen om elke WK-wedstrijd online per livestream uit te zenden (zie verderop).

3 maart: live de GP Patagonië (Argentinië)

Op zondag 3 maart begint het seizoen van de motorcrossers met de GP Patagonië-Argentinië, op het circuit van Neuquén. De eerste manche van de MXGP is die namiddag live vanaf 17u00 op tv te zien op Play Sports 3 en op Eurosport 2. De tweede manche is op die avond live te zien om 20u00 bij diezelfde tv-zenders.

Bij de NOS is de eerste manche van de MXGP op zondag 3 maart om 17u15 live op tv te zien bij Nederland 1 (NPO1) en daarnaast ook online via de livestream. De tweede manche van deze wedstrijd is bij hen niet live op tv te zien, maar wel via de livestream (om circa 20u10).

24 maart: GP Groot-Brittannië (in Matterley Basin)

Op zondag 24 maart wordt in Matterley Basin de Grand Prix van Groot-Brittannië verreden. Dit is de tweede wedstrijd van het MXGP-seizoen. De live tv-uitzending van de eerste manche van de MXGP is op zondag 24 maart vanaf 14u00 te zien op Play Sports 2 en Eurosport 2. Om 17u00 is de tweede manche van de MXGP te zien. Op Eurosport 2 is ook de MX2 live te zien: om 13u00 de eerste manche en om 16u00 de tweede manche. De MXGP is op 24 maart 2019 verder ook online te bekijken op een livestream bij Play Sports, op de Eurosport Player en bij de NPO (NOS Studio Sport).

31 maart, MXGP live: GP van Nederland in Valkenswaard

Op zondag 31 maart wordt de Grote Prijs van Nederland verreden in Valkenswaard. De eerste manche van de MXGP in Valkenswaard is om 14u00 live te zien op tv en per livestream bij Play Sports 1 en Eurosport 2. De tweede manche is live te zien om 17u00. De manches van de GP van Nederland te Valkenswaard zijn ook via ene livestream te bekijken bij de NPO (NOS Studio Sport). Bij Eurosport 2 (en de livestream van de Eurosport Player) is is ook de MXG2 te zien (om 13u00 en 16u00).

13 maart: ook live Formule 1 en MotoGP

Zondag 31 maart is op tv een drukke dag voor liefhebbers van gemotoriseerde sporten. Behalve de MXGP Grote Prijs van Nederland in Valkenswaard, staan op die dag ook de Formule 1 Grand Prix Bahrein 2019 en de MotoGP van Argentinië op de kalender.

Livestream MXGP: NOS, Eurosport en Play Sports

Livestream MXGP

De wedstrijden van het WK motorcross zijn in 2019 weer live op het internet te bekijken via diverse livestreams. Met zo'n livestream kan men de wedstrijden van de MXGP bekijken op een smartphone of computer.

België: Livestream Play Sports

De manches van de MXGP zijn online te volgen via een livestream van Telenet Play Sports. Hun livestream begint tegelijkertijd met hun live tv-uitzendingen. Om die livestream te kunnen bekijken, dient men echter wel een abonnement op die dienst te hebben. Wanneer men geen vast abonnement heeft, kan men alsnog een livestream van de MXGP bij hen bekijken door via de Telenet Play Sports Go App een dagpas of weekendpas te kopen.

NOS livestream

De manches van de MXGP worden in Nederland per livestream uitgezonden op de website van de NOS. Ook kan men deze livestream vinden via de NOS-app. Het is een gratis livestream. van de MXGP Voor de gratis stream van de NOS geldt overigens wel dat deze livestream geo-rectricted is. Dit houdt in dat men de livestream van de NOS officieel alleen in Nederland kan bekijken.

Livestream Eurosport

Ook Eurosport biedt een livestream aan bij het WK motorcross. Hun livestream van de races bevindt zich op de Eurosport Player App. Zij zenden per livestream niet alleen de wedstrijden van de MXGP live uit op hun Eurosport Player. Ook heel wat wedstrijden van de klasse MX2 zijn per livestream bij hen te zien. Om de livestream van Eurosport te bekijken dient men echter wel een abonnement op de Eurosport Player te hebben. Verder is het WK motorcross online ook te volgen via diverse internationale livestreams met Engelstalig commentaar. Die zijn onder meer te vinden bij de websites van Motorsport Tv en MX-GP Tv.

Livestream Sporza? In 2019 niet

Jarenlang werd alle wedstrijden van de MXGP in België ook uitgezonden via een gratis livestream van Sporza. Op elke wedstrijddag was die gratis livestream te vinden op hun site. (Deze gratis livestream was overigens wel geo-restricted. Buiten België mocht men deze gratis livestream niet bekijken.) Helaas is Sporza met ingang van 2019 ermee gestopt om van elke wedstrijd in de MXGP een gratis livestream aan te bieden op hun site. Belgische liefhebbers van motorcross moeten dus voortaan voor een livestream terecht bij Telenet Play Sports.

Livestream gemotoriseerde sporten: MotoGP en Formule 1

Naast het motorcrossen van de MXGP, zendt Eurosport in het seizoen 2019 ook de wegracen van de MotoGP uit op tv en per livestream. De openingswedstrijd van het MotoGP-seizoen vindt in maart plaats in Qatar. Het Formule 1-seizoen 2019 is in België live op tv en per livestream te volgen bij Play Sports. In Nederland is het Formule 1-seizoen 2019 live op tv en via de livestream te bekijken bij Ziggo Sport.

Lees verder

© 2017 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van Bahrein 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Bahrein 2019, live op tv en livestreamOp zondag 31 maart 2019 wordt vijftiende editie van de Formule 1 Grand Prix van Bahrein verreden. Dit is de tweede wedst…
Ronde van het Baskenland 2019 - live op tv en livestreamRonde van het Baskenland 2019 - live op tv en livestreamDe 59e editie van de Ronde van het Baskenland gaat op maandag 8 april 2019 van start. De wedstrijd eindigt op zaterdag 1…
Giro d'Italia 2019, live op tv en livestream bij EurosportGiro d'Italia 2019, live op tv en livestream bij EurosportDe Giro d'Italia gaat in 2019 van start in Bologna. Dit is de 102e editie van de Ronde van Italië. De openingsrit vindt…
Ster van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamSter van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamOp zaterdag 23 februari 2019 wordt de 59 editie verreden van de Ster van Zwolle. Deze Overijsselse wielerwedstrijd is tr…
Formule 1: GP van China 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van China 2019, live op tv en livestreamOp zondag 14 april 2019 wordt in Shanghai de zestiende editie van de F1 Grand Prix van China verreden. Dit is de derde r…
Bronnen en referenties
 • http://www.mxgp-assen.com/interface/pdf/2017MXGP_TIMESCHEDULE.pdf
 • http://www.mxgp-assen.com/meer/171/Commissaris+van+de+Koning+stort+eerste+zand
 • http://www.mxgp-tv.com/user/login?redirect_url=%2Fmxgp-mx2
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2017_FIM_Motocross_World_Championship
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Motocross_World_Championship
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jeffrey_Herlings

Reageer op het artikel "WK Motorcross: MXGP kalender 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 22-03-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!