InfoNu.nl > Sport > Racesport > WK Motorcross: MXGP kalender 2020, live op tv en livestream

WK Motorcross: MXGP kalender 2020, live op tv en livestream

WK Motorcross: MXGP kalender 2020, live op tv en livestream In het seizoen 2020 staan er 20 wedstrijden op de kalender van het WK motorcross in de koningsklasse MXGP. Daaronder zijn een wedstrijd in Nederland (op 8 maart in Valkenswaard) en een wedstrijd in België (op 2 augustus in Lommel). De wedstrijden van het WK motorcross zijn op diverse plekken op het internet online via een livestream te volgen. Daarnaast worden de MXGP-wedstrijden ook live op tv uitgezonden. De eerste wedstrijd van dit seizoen is op zondag 1 maart 2020 de GP van Groot-Brittannië in Matterley Basin.

Geschiedenis WK motorcross

In 1952 werd er voor het eerst een officieel EK motorcross georganiseerd voor motoren met 500cc. Dit klassement werd dat jaar gewonnen door de Belg Victor Leloup op een Saroléa. In 1957 besloot men om dit EK om te vormen tot een WK motorcross voor de 500cc. De eerste officiële wereldkampioen was dat jaar de Zweed Bill Nilsson op een AJS.

Naast het WK motorcross voor de 500cc kwamen er later ook WK's voor 250cc en 125cc. De 500cc was vanzelfsprekend altijd de koningsklasse van het WK motorcrossen. Later werd de naam van die koningsklasse veranderd in MXGP. De klasse die daaronder zat (de opleidingsklasse, met lichtere motoren) kreeg de naam MX2. Daarnaast is er sinds 2014 ook een officieel WK motorcross voor vrouwen. Dit draagt de naam Women's MX, of ook wel WMX.

Erelijst WK motorcross

De succesvolste motorcrosser aller tijden is de Belg Stefan Everts. Hij pakte in totaal tien wereldtitels in verschillende raceklassen. Op de tweede plek staat de Italiaan Antonio Cairoli met acht wereldtitels. Hoe sterk België traditioneel in de wereld van het motorcrossen is, wordt bewezen door deze wereldranglijst. In de top zeven van succesvolste coureurs aller tijdens is Cairoli de enige coureur die niet uit België afkomstig is.

Programma FIH World Championship Motorcross 2020

Het WK motorcross voor de klasse MXGP bestaat in het seizoen 2020 uit 20 wedstrijden. De openingswedstrijd is op 1 maart in Groot-Brittannië. De tweede wedstrijd vindt op 8 maart plaats in Valkenswaard. Die wedstrijd in Valkenswaard draagt in 2020 de naam 'GP van Nederland'. In diverse voorgaande edities heette deze wedstrijd nog de 'GP van Europa'. In het verleden droeg de wedstrijd in Assen de naam 'GP van Nederland'. Deze MXGP-wedstrijd van Assen wordt in 2020 echter niet georganiseerd. Hieronder vindt u de kalender van de MXPG in 2020.

Maart 2020: begin van het seizoen

Maart is een maand waar jaarlijks veel liefhebbers van gemotoriseerde sporten naar uitkijken. Niet alleen wordt in die maand de eerste MXGP-wedstrijd van het seizoen verreden, ook gaat in die maand weer het seizoen van de MotoGP (wegraces) van start. In de maand maart gaat ook het Formule 1-seizoen van start. De eerste GP van dat seizoen is de Formule 1 Grand Prix van Australië.

Kalender WK motorcross 2020: wedstrijden MXGP

 • 1 maart: GP Groot-Brittannië, Matterley Basin
 • 8 maart: GP Nederland, Valkenswaard
 • 22 maart: GP Patagonië (Argentinië), Neuquén
 • 5 april: GP Trentino (Italië), Pietramurata
 • 19 april: GP Spanje, Arroyomolinos
 • 26 april: GP Portugal, Agueda
 • 10 mei: GP Frankrijk, St. Jean d'Angély
 • 17 mei: GP Italië, Maggiora
 • 24 mei: GP Duitsland, Teutschenthal
 • 7 juni: GP Rusland, Toeapse (op het Orljonok-circuit)
 • 14 juni: GP Letland, Ķegums
 • 28 juni: GP Jakarta (Indonesië)
 • 5 juli: GP Indonesië, Palembang
 • 26 juli: GP Tsjechië, Loket
 • 2 augustus: GP België, Lommel
 • 16 augustus: GP Zweden, Uddevalla
 • 23 augustus: GP Finland, Iitti-Kymi Ring
 • 6 september: GP Turkije, Afyonkarahisar
 • 13 september: MXGP van China
 • 20 september: GP Emilia-Romagna (Italië), Imola

Jeffrey Herlings

De grote ster van het Nederlandse motorcrossen is Jeffrey Herlings. Hij werd op 12 september 1994 geboren in Geldrop. Herlings debuteerde in 2010 bij het WK in de MX2-klasse, toen hij pas 15 jaar was. Dat jaar won hij in Valkenswaard twee manches van de Grand Prix van Nederland en daarmee werd hij de jongste GP-winnaar aller tijden. Ook won hij in dat debuutseizoen nog de GP van Letland. Dat jaar werd hij al tweede in de eindstand van het WK in de MX2-klasse, terwijl hij nochtans wegens blessureleed een reeks wedstrijden moest missen.

Jeffrey Herlings pakte in 2012, 2013 en 2016 de wereldtitel in de MX2-klasse. Met ingang van 2017 is hij overgestapt naar de koningsklasse van de motorcross, de MXGP-klasse. In dat debuutjaar eindigde Herlings als tweede in de eindstand van het wereldkampioenschap MXGP. In 2018 pakte hij de eindzege in het WK MXGP. In 2019 mist hij wegens blessureleed het begin van het seizoen.

De bijnaam van Jeffrey Herlings is 'The Bullet'. Hij wordt beschouwd als 'The Next Big Thing' in de wereld van de MXGP. Trainers die belangrijk waren bij zijn ontwikkeling waren zijn vader Peter Herlings en de ex-wereldkampioen Joël Smets.

MXGP live op tv en online

De liefhebbers van live motorcross kunnen in 2020 vooral veel online per livestream genieten van de live wedstrijden (zie hieronder). Daarnaast worden er echter ook wedstrijden op live op tv uitgezonden. De uitzendrechten van de MXGP zijn onder meer in handen van Eurosport, Telenet Play Sports en NOS Studio Sport.

Live op tv

Het Vlaamse Telenet Play Sports zendt alle wedstrijden van de MXGP live op tv uit. Om hun live tv-uitzendingen te kunnen bekijken, dient men echter wel een abonnement op Play Sports te hebben. In voorgaande seizoenen waren de MXGP en MX2 in Nederland ook live op tv te zien bij Motorsport Tv. Dat is sinds 2019 niet meer het geval. Helaas is deze zender gestopt met uitzenden op televisie in Europa.

Overige zenders: soms live, vaak samenvatting

Met name Eurosport is wel van plan om een behoorlijk aantal wedstrijden live op tv uit te zenden (vooral op Eurosport 2), maar het is wel altijd afhankelijk van voldoende plek in hun programmering. De NOS zal, afhankelijk van de rest van de programmering in de weekends, soms ook een wedstrijd live op tv uitzenden. Het merendeel van de wedstrijden zenden zij echter in samenvatting op tv uit. Voor Eurosport en de NOS geldt overigens wel dat ze proberen om elke WK-wedstrijd online per livestream uit te zenden.

Livestream MXGP: NOS, Eurosport en Play Sports

Livestream MXGP

De wedstrijden van het WK motorcross zijn in 2020 weer live op het internet te bekijken via diverse livestreams. Met zo'n livestream kan men de wedstrijden van de MXGP bekijken op een smartphone of computer.

België: Livestream MXGP bij Play Sports

De manches van de MXGP zijn online te volgen via een livestream van Telenet Play Sports. Hun livestream begint tegelijkertijd met hun live tv-uitzendingen. Om die livestream te kunnen bekijken, dient men echter wel een abonnement op die dienst te hebben. Wanneer men geen vast abonnement heeft, kan men alsnog een livestream van de MXGP bij hen bekijken door via de Telenet Play Sports Go App een dagpas of weekendpas te kopen.

NOS livestream

De manches van de MXGP worden in Nederland per livestream uitgezonden op de website van de NOS. Ook kan men deze livestream vinden via de NOS-app. Het is een gratis livestream. van de MXGP Voor de gratis stream van de NOS geldt overigens wel dat deze livestream geo-rectricted is. Dit houdt in dat men de livestream van de NOS officieel alleen in Nederland kan bekijken. Voor andere landen is de livestream van de MXGP-races op hun site 'geo-blocked' (geblokkeerd).

Livestream Eurosport

Ook Eurosport biedt een livestream aan bij het WK motorcross. Hun livestream van de races bevindt zich op de Eurosport Player App. Zij zenden per livestream niet alleen de wedstrijden van de MXGP live uit op hun Eurosport Player. Ook heel wat wedstrijden van de klasse MX2 zijn per livestream bij hen te zien. Om de livestream van Eurosport te bekijken dient men echter wel een abonnement op de Eurosport Player te hebben. Verder is het WK motorcross online ook te volgen via diverse internationale livestreams met Engelstalig commentaar. Die zijn onder meer te vinden bij de websites van Motorsport Tv en MX-GP Tv.

Livestream MXGP bij Sporza? In 2020 niet

Jarenlang werd alle wedstrijden van de MXGP in België ook uitgezonden via een gratis livestream van Sporza. Op elke wedstrijddag was die gratis livestream te vinden op hun site. (Deze gratis livestream was overigens wel geo-restricted. Buiten België mocht men deze gratis livestream niet bekijken.) Helaas is Sporza met ingang van 2019 ermee gestopt om van elke wedstrijd in de MXGP een gratis livestream aan te bieden op hun site. Belgische liefhebbers van motorcross moeten dus voortaan voor een livestream terecht bij Telenet Play Sports.

Livestream gemotoriseerde sporten: MotoGP en Formule 1

Naast het motorcrossen van de MXGP, zendt Eurosport in het seizoen 2020 ook de wegracen van de MotoGP uit op tv en per livestream. De openingswedstrijd van het MotoGP-seizoen vindt in maart plaats in Qatar. Het Formule 1-seizoen 2020 is in België live op tv en per livestream te volgen bij Play Sports. In Nederland is het Formule 1-seizoen 2020 live op tv en via de livestream te bekijken bij Ziggo Sport. Daarnaast kan men in beide landen de Formule 1 volgen via een livestream op de F1 Tv Pro-app.

Lees verder

© 2017 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vuelta 2020 - live op tv en livestreamVuelta 2020 - live op tv en livestreamDe Ronde van Spanje 2020 gaat van start op zaterdag 14 augustus. Dit is de 75e editie van deze Spaanse wielerwedstrijd.…
Formule 1: GP Vietnam 2020, live op tv en livestreamFormule 1: GP Vietnam 2020, live op tv en livestreamOp zondag 5 april 2020 wordt de Formule 1 Grand Prix van Vietnam verreden. Deze race wordt gehouden op het Hanoi Street…
Vierschansentournee 2019-2020, live op tv en livestreamVierschansentournee 2019-2020, live op tv en livestreamDe Vierschansentournee bestaat uit vier prestigieuze schansspringwedstrijden, die gehouden worden in Oberstdorf, Garmisc…
Ronde van het Baskenland 2020 - live op tv en livestreamRonde van het Baskenland 2020 - live op tv en livestreamDe 60e editie van de Ronde van het Baskenland gaat op maandag 6 april 2020 van start. De wedstrijd eindigt op zaterdag 1…
EK voetbal 2020: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2020: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 18 juni 2020 speelt Oranje op het EK voetbal 2020 tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsro…
Bronnen en referenties
 • http://www.mxgp-assen.com/interface/pdf/2017MXGP_TIMESCHEDULE.pdf
 • http://www.mxgp-assen.com/meer/171/Commissaris+van+de+Koning+stort+eerste+zand
 • http://www.mxgp-tv.com/user/login?redirect_url=%2Fmxgp-mx2
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2017_FIM_Motocross_World_Championship
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Motocross_World_Championship
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jeffrey_Herlings

Reageer op het artikel "WK Motorcross: MXGP kalender 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 26-01-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!