InfoNu.nl > Sport > Racesport > MotoGP live op tv en livestream: kalender 2020

MotoGP live op tv en livestream: kalender 2020

MotoGP live op tv en livestream: kalender 2020 Op 8 maart wordt in Qatar de eerste wedstrijd gehouden van het wereldkampioenschap MotoGP 2020. In totaal staan er in dit seizoen 20 wedstrijden op de kalender. De slotwedstrijd is de GP Valencia op 15 november 2020. De wedstrijden van de MotoGP zijn live op tv te bekijken. Ook veel vrije trainingen en kwalificatiesessies van de MotoGP zijn live te zien op tv. Daarnaast is het seizoen 2020 van de MotoGP ook weer uitgebreid online te volgen via livestream. Een hoogtepunt van dit seizoen is natuurlijk weer de TT van Assen 2020 die op 28 juni wordt verreden.

Geschiedenis: het WK wegrace (motorsport)

In de eerste helft van de twintigste eeuw was de motorsport in veel landen al een populaire sport. Beroemde evenementen waren in die periode onder meer de TT van Man en de Grand Prix des Nations op Monza. In Nederland werd ook al vanaf 1925 de TT van Assen verreden. Er werd in die tijd jaarlijks een EK motorracen gehouden: het Grand Prix Motorcycle Racing European Championship. Dit EK werd verreden op wisselende locaties. Zo werd het in 1926 gehouden op Spa-Francorchamps, in 1927 vond deze wedstrijd plaats op de Nürnburgring en in 1934 werd dit EK verreden in Assen.

Introductie WK wegrace

In de periode voor de Tweede Wereldoorlog bestond er nog niet een mondiale, overkoepelende wedstrijdserie. Daar kwam in 1949 verandering in. Met ingang van dat jaar werd een officieel WK motorracen georganiseerd door de FIM (Fédération Internationale de Motocyclisme). In dat eerste seizoen bestond het WK uit een reeks van zes evenementen. Per Grand Prix werd er in die begintijd gestreden in vijf raceklassen: de 125cc, 250cc, 350cc, 500cc en de zijspannen.

Het tijdperk van de 500cc (1949-2001)

Van deze raceklassen was de 500cc decennialang de officiële koningsklasse. De succesvolste coureur uit de historie van de 500cc is Giacomo Agostini. Hij won het WK in die klasse acht keer. Van 1966 tot en met 1972 werd hij zeven keer op rij wereldkampioen. Zijn achtste wereldtitel behaalde deze Italiaan in 1975.

De introductie van de MotoGP

In 2001 vond er een grote hervorming plaats in de wereld van het motorracen. Al enige tijd waren de grote motormerken van mening dat de 500cc als koningsklasse technisch gezien geen goede afspiegeling was van de ontwikkelingen die in de tussenliggende jaren op de commerciële markt hadden plaatsgevonden. Men kwam daarom met de organiserende bond FIM overeen, dat men voortaan met zwaardere motoren (tot maximaal 990cc) mocht deelnemen aan de koningsklasse. Daarom werd de benaming van de koningsklasse veranderd van 500cc in MotoGP. Ook de overige klassen kregen andere namen. Zo werd de 250cc veranderd in Moto2 en de 125cc in Moto3.

Sindsdien zijn de technische regelementen diverse malen herzien. Zo werd in 2007 het maximum in de koningsklasse verlaagd naar 800cc. In 2012 werd het verhoogd naar 1000cc. Deze wijzigingen hadden geen effect op de naamgeving van de koningsklasse, dat bleef de MotoGP. Dit is dus sindsdien de vaste naam van deze onbetwiste koningsklasse van het motorracen op de weg, zoals Formule 1 de vaste benaming is van de koningsklasse van het autoracen en MXGP de vaste naam is van de koningsklasse van het motorcrossen

Erelijst MotoGP

De succesvolste coureur uit de historie van de MotoGP is Valentino Rossi. Zes keer won hij de wereldtitel in de MotoGP. Daarnaast was hij in 2001 ook de laatste wereldkampioen in de 500cc. In totaal heeft hij dus zeven wereldtitels behaald in de koningsklasse van het motorracen. Een andere grootheid uit de MotoGP is de Spanjaard Marc Marquez. Hij werd zes keer de wereldtitel in deze klasse: 2013, 2014, 2016, 2017, 2018 en 2019. Diens landgenoot Jorge Lorenzo pakte drie keer deze titel: 2010, 2012 en 2015. De Australiër Casey Stoner won de titel twee keer: in 2007 en 2011. In 2006 won de Amerikaan Nicky Hayden de wereldtitel MotoGP.

Kalender MotoGP in het seizoen 2020

Hieronder vindt u de kalender van het WK motorracen 2020. Bij elk evenement worden er WK-wedstrijden verreden in de raceklassen MotoGP, Moto2 en Moto3. (Daarnaast wordt er bij een beperkt aantal evenementen ook een wedstrijd verreden in de experimentele klasse voor elektrische motoren: de MotoE.)

Er staan in totaal 20 evenementen op de kalender. Het land waar de meest wedstrijden worden verreden is Spanje, daar vinden vier evenementen plaats. De wedstrijden worden gehouden op zondag. De meeste races vinden 's middags plaats, een uitzondering daarop is de GP van Qatar te Doha, waarbij de wedstrijd van de MotoGP 's avonds plaatsvindt.

Programma: wedstrijden MotoGP 2020

DatumWedstrijd Winnaar MotoGP
8 maart GP van Qatar in Losail (Doha)
22 maart GP van Thailand in Chang
5 april GP van de Amerika's in Austin
19 april GP van Argentinië in Termas de Rio Hondo
3 mei GP van Spanje in Jerez
17 mei GP van Frankrijk in Le Mans
31 mei GP van Italië in Mugello
7 juni GP van Catalonië in Barcelona
21 juni GP van Duitsland op de Sachsenring
28 juni TT Assen in Nederland
12 juli GP Finland
9 augustus GP van Tsjechië in Brno
16 augustus GP van Oostenrijk op de Red Bull Ring
30 augustus GP van Groot-Brittannië op Silverstone
13 september GP van San Marino in Misano
4 oktober GP van Aragón
18 oktober GP van Japan in Motegi
25 oktober GP van Australië op Phillip Island
1 november GP van Maleisië in Sepang
15 november GP van Valencia

MotoGP live op tv in 2020: Eurosport

Eurosport heeft voor Nederland en België de uitzendrechten (tv en livestream) voor de MotoGP, Moto2 en Moto3. Zij zenden in het seizoen 2020 de wedstrijden en de kwalificaties weer live op tv uit. In de loop van het seizoen wordt hier een schema bijgehouden met alle begintijdstippen van hun live-uitzendingen (tv en livestream) van de trainingen, kwalificaties en races.

Maart: openingsmaand seizoen MXGP, Formule 1 en MotoGP

Maart is natuurlijk een maand waar veel liefhebbers van gemotoriseerde sporten maandenlang naar uit hebben gekeken: in maart gaan eindelijk weer de seizoen van start van de MXGP (motorcross), de Formule 1 en de MotoGP. Het seizoen van de MXGP begint op 1 maart in Groot-Brittannië. De MXGP-races zijn live te volgen bij onder meer Play Sports (tv en livestream) en de NPO (livestream). Op 8 maart begint dus het seizoen van de MotoGP. Een week later begint het seizoen van de Formule 1. De eerste Formule 1-race van het seizoen is op 15 maart de GP van Australië 2020. De Formule 1-wedstrijden zijn onder meer live op tv en via de livestream te volgen Ziggo Sport en Play Sports.

Livestream MotoGP 2020

Livestream Eurosport

Ook via de livestream van Eurosport kan men de MotoGP in het seizoen 2020 weer live volgen. Alle wedstrijden zijn per livestream te bekijken op de Eurosport Player. Met zo'n stream kan men live naar de MotoGP, Moto2 en Moto3 kijken op bijvoorbeeld een smartphone, tablet of laptop. Men dient echter wel een betaald abonnement op de Eurosport Player te hebben, om de livestream te kunnen bekijken. Naast de wedstrijden, zijn, ook alle vrije trainingen en kwalificaties van dit WK motorracen per livestream op de Eurosport Player te bekijken

Eurosport Player App

Het kan soms ook gebeuren dat bij een bepaalde MotoGP-race niet alles live op tv kan worden uitgezonden (aangezien bijvoorbeeld een ander groot live tv-evenement uitloopt), maar dan wordt het alsnog wel helemaal live uitgezonden op de livestream van de Eurosport Player. Via de Eurosport Player App heeft men sowieso dagelijks een groot aanbod een sport die men per livestream kan bekijken. Zo kan men per livestream op die app ook naar de wedstrijden van de MXGP (motorcross) kijken, of naar voetbalwedstrijden, of wielerwedstrijden. Daarnaast is het ook mogelijk om op de Eurosport Player App via een stream wedstrijden van de MotoGP terug te kijken die reeds hebben plaatsgevonden.

Livestream Go App

Er bestaat ook een legaal alternatief waarmee men het merendeel van de MotoGP-races online per livestream kan kijken, wanneer men geen abonnement op de Eurosport Player heeft. Dit alternatief is de Go App (online tv). Hiermee kan men per livestream naar alle tv-zenders uit het standaardpakket kijken. Zo kan men dus ook alle uitzendingen van Eurosport1 per livestream bekijken. Deze livestream-dienst is een app van Ziggo. Het is alleen mogelijk om via deze Ziggo Go App naar tv-zenders per livestream te kijken. Uitzendingen van Eurosport die alleen online op de Eurosport Player (livestream) te zien zijn, zijn helaas logischerwijs niet te bekijken via een stream op de Ziggo Go App. Dit is doorgaans echter slechts een beperkt aantal MotoGP-uitzendingen. (Veruit de meeste trainingen, kwalificaties en races zijn live zowel op tv als per livestream bij Eurosport te bekijken (en die zijn dus ook via een stream op de Ziggo Go App te zien). Een andere interessante optie van de Ziggo Go App is, dat men hiermee niet alleen per livestream naar de MotoGP kan kijken, maar dat men per stream ook de uitzendingen later terug kan kijken. Elke livestream van de Ziggo Go App is in de hele Europese Unie te bekijken. Men kan hiermee dus ook op vakantie in een ander EU-land via de livestream naar de MotoGP kijken. De Go App is een gratis bonus die iedereen kan gebruiken die digitale tv bij Ziggo heeft. Voor abonnees van Ziggo is dit in de praktijk dus een gratis livestream van de MotoGP.

Livestream iTV-app

Voor klanten van KPN is het mogelijk om de races via een livestream op de iTV-app te bekijken. Via die app kunnen klanten met een abonnement op interactieve tv per livestream naar een groot aantal tv-zenders kijken, waaronder Eurosport. Zo'n livestream kan men in de hele EU gebruiken.

Livestream MotoGP op NLziet? Neen

Naast de Ziggo Go App is er ook een andere app in opmars, waarmee men per livestream naar tv kan kijken: NLziet. Is het ook mogelijk om met NLziet per livestream naar de MotoGP te kijken? Neen, er is op die app geen livestream van de MotoGP-races beschikbaar. Eurosport heeft namelijk de exclusieve uitzendrechten (tv en livestream) van de MotoGP in Nederland en deze zender behoort niet tot de mediabedrijven die meewerken aan de NLziet-app. Er is dus geen livestream van deze sportzender op die app te vinden. Op de app van NLziet kan men per livestream alleen kijken naar zenders van Kijk (SBS Broadcasting), NPO Start en RTL XL.

Lees verder

© 2018 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vierschansentournee 2019-2020, live op tv en livestreamVierschansentournee 2019-2020, live op tv en livestreamDe Vierschansentournee bestaat uit vier prestigieuze schansspringwedstrijden, die gehouden worden in Oberstdorf, Garmisc…
Vuelta 2020 - live op tv en livestreamVuelta 2020 - live op tv en livestreamDe Ronde van Spanje 2020 gaat van start op zaterdag 14 augustus. Dit is de 75e editie van deze Spaanse wielerwedstrijd.…
Formule 1: GP van China 2020, live op tv en livestreamFormule 1: GP van China 2020, live op tv en livestreamOp zondag 19 april 2020 wordt in Shanghai de zeventiende editie van de F1 Grand Prix van China verreden. Dit is de vierd…
Olympisch vrouwenvoetbal 2020, live op tv en livestreamOlympisch vrouwenvoetbal 2020, live op tv en livestreamOp woensdag 22 juli begint het vrouwenvoetbaltoernooi op de Olympische Spelen 2020. De finale van dit damesvoetbaltoerno…
WK schaatsen 2020: allround en sprint, live tv en livestreamWK schaatsen 2020: allround en sprint, live tv en livestreamOp vrijdag 28 februari tot en met zondag 1 maart 2020 worden de wereldkampioenschappen schaatsen gehouden. Dit WK vindt…
Bronnen en referenties
  • https://www.racesport.nl/motogp/eurosport-licht-op-groen-nieuw-motogp-seizoen/
  • https://www.gpupdate.net/nl/klasses/4/motogp/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/MotoGP
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_wereldkampioenen_wegrace
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_wegrace

Reageer op het artikel "MotoGP live op tv en livestream: kalender 2020"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 26-01-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!