MotoGP live op tv en livestream: kalender 2020

MotoGP live op tv en livestream: kalender 2020 In het seizoen 2020 staan er 19 wedstrijden op de kalender van de MotoGP. De races van de MotoGP zijn live op tv te bekijken. Ook veel vrije trainingen en kwalificatiesessies van de MotoGP zijn live te zien op tv. Daarnaast is het seizoen 2020 van de MotoGP ook weer uitgebreid online te volgen via livestream. Een hoogtepunt van dit seizoen is natuurlijk weer de TT van Assen 2020 die op 28 juni wordt verreden.

Geschiedenis: het WK wegrace (motorsport)

In de eerste helft van de twintigste eeuw was de motorsport in veel landen al een populaire sport. Beroemde evenementen waren in die periode onder meer de TT van Man en de Grand Prix des Nations op Monza. In Nederland werd ook al vanaf 1925 de TT van Assen verreden. Er werd in die tijd jaarlijks een EK motorracen gehouden: het Grand Prix Motorcycle Racing European Championship. Dit EK werd verreden op wisselende locaties. Zo werd het in 1926 gehouden op Spa-Francorchamps, in 1927 vond deze wedstrijd plaats op de Nürnburgring en in 1934 werd dit EK verreden in Assen.

Introductie WK wegrace

In de periode voor de Tweede Wereldoorlog bestond er nog niet een mondiale, overkoepelende wedstrijdserie. Daar kwam in 1949 verandering in. Met ingang van dat jaar werd een officieel WK motorracen georganiseerd door de FIM (Fédération Internationale de Motocyclisme). In dat eerste seizoen bestond het WK uit een reeks van zes evenementen. Per Grand Prix werd er in die begintijd gestreden in vijf raceklassen: de 125cc, 250cc, 350cc, 500cc en de zijspannen.

Het tijdperk van de 500cc (1949-2001)

Van deze raceklassen was de 500cc decennialang de officiële koningsklasse. De succesvolste coureur uit de historie van de 500cc is Giacomo Agostini. Hij won het WK in die klasse acht keer. Van 1966 tot en met 1972 werd hij zeven keer op rij wereldkampioen. Zijn achtste wereldtitel behaalde deze Italiaan in 1975.

De introductie van de MotoGP

In 2001 vond er een grote hervorming plaats in de wereld van het motorracen. Al enige tijd waren de grote motormerken van mening dat de 500cc als koningsklasse technisch gezien geen goede afspiegeling was van de ontwikkelingen die in de tussenliggende jaren op de commerciële markt hadden plaatsgevonden. Men kwam daarom met de organiserende bond FIM overeen, dat men voortaan met zwaardere motoren (tot maximaal 990cc) mocht deelnemen aan de koningsklasse. Daarom werd de benaming van de koningsklasse veranderd van 500cc in MotoGP. Ook de overige klassen kregen andere namen. Zo werd de 250cc veranderd in Moto2 en de 125cc in Moto3.

Sindsdien zijn de technische regelementen diverse malen herzien. Zo werd in 2007 het maximum in de koningsklasse verlaagd naar 800cc. In 2012 werd het verhoogd naar 1000cc. Deze wijzigingen hadden geen effect op de naamgeving van de koningsklasse, dat bleef de MotoGP. Dit is dus sindsdien de vaste naam van deze onbetwiste koningsklasse van het motorracen op de weg, zoals Formule 1 de vaste benaming is van de koningsklasse van het autoracen en MXGP de vaste naam is van de koningsklasse van het motorcrossen

Erelijst MotoGP

De succesvolste coureur uit de historie van de MotoGP is Valentino Rossi. Zes keer won hij de wereldtitel in de MotoGP. Daarnaast was hij in 2001 ook de laatste wereldkampioen in de 500cc. In totaal heeft hij dus zeven wereldtitels behaald in de koningsklasse van het motorracen. Een andere grootheid uit de MotoGP is de Spanjaard Marc Marquez. Hij werd zes keer de wereldtitel in deze klasse: 2013, 2014, 2016, 2017, 2018 en 2019. Diens landgenoot Jorge Lorenzo pakte drie keer deze titel: 2010, 2012 en 2015. De Australiër Casey Stoner won de titel twee keer: in 2007 en 2011. In 2006 won de Amerikaan Nicky Hayden de wereldtitel MotoGP.

Kalender MotoGP in het seizoen 2020

Hieronder vindt u de kalender van het WK motorracen 2020. Bij elk evenement worden er WK-wedstrijden verreden in de raceklassen MotoGP, Moto2 en Moto3. (Daarnaast wordt er bij een beperkt aantal evenementen ook een wedstrijd verreden in de experimentele klasse voor elektrische motoren: de MotoE.)

Er staan in totaal 20 evenementen op de kalender. Het land waar de meest wedstrijden worden verreden is Spanje, daar vinden vier evenementen plaats. De wedstrijden worden gehouden op zondag. De meeste races vinden 's middags plaats, een uitzondering daarop is de GP van Qatar te Doha, waarbij de wedstrijden deels avonds plaatsvinden.

GP Qatar op 8 maart: geen MotoGP, wel andere races

(*) Vanwege het coronavirus heeft er een radicale wijziging plaatsgevonden op het programma van het eerste evenement van het sezoen, op 8 maart in Doha: de wedstrijd van de koningsklasse, de MotoGP, is afgelast. Dit komt doordat diverse Italiaanse topcoureurs vanwege het coronavirus niet naar Qatar af mogen reizen. De wedstrijden van diverse andere raceklassen gaan op 8 maart in Doha daarentegen wel door.

Uitgesteld: Thailand, Amerika, Argentinië en Spanje

(**) Diverse GP's zijn uitgesteld vanwege het coronavirus. Er zijn nog geen nieuwe data bekend. Zodra die wel bekend zijn, worden die hier gemeld.

Programma: wedstrijden MotoGP 2020

DatumWedstrijd Winnaar MotoGP
8 maart GP van Qatar in Losail (Doha)Geannuleerd (*)
22 maart GP van Thailand in ChangUitgesteld (**)
5 april GP van de Amerika's in Austin Uitgesteld (**)
19 april GP van Argentinië in Termas de Rio HondoUitgesteld (**)
3 mei GP van Spanje in JerezUitgesteld (**)
17 mei GP van Frankrijk in Le MansUitgesteld (**)
31 mei GP van Italië in Mugello
7 juni GP van Catalonië in Barcelona
21 juni GP van Duitsland op de Sachsenring
28 juni TT Assen in Nederland
12 juli GP Finland
9 augustus GP van Tsjechië in Brno
16 augustus GP van Oostenrijk op de Red Bull Ring
30 augustus GP van Groot-Brittannië op Silverstone
13 september GP van San Marino in Misano
4 oktober GP van Aragón
18 oktober GP van Japan in Motegi
25 oktober GP van Australië op Phillip Island
1 november GP van Maleisië in Sepang
15 november GP van Valencia

MotoGP live op tv in 2020: Eurosport

Eurosport heeft voor Nederland en België de uitzendrechten (tv en livestream) voor de MotoGP, Moto2 en Moto3. Zij zenden in het seizoen 2020 de wedstrijden en de kwalificaties weer live op tv uit. In de loop van het seizoen wordt hier een schema bijgehouden met alle begintijdstippen van hun live-uitzendingen (tv en livestream) van de trainingen, kwalificaties en races.

Maart: openingsmaand seizoen MXGP, Formule 1 en MotoGP

Maart is natuurlijk een maand waar veel liefhebbers van gemotoriseerde sporten maandenlang naar uit hebben gekeken: in maart gaan eindelijk weer de seizoen van start van de MXGP (motorcross), de Formule 1 en de MotoGP. Het seizoen van de MXGP begint op 1 maart in Groot-Brittannië. De MXGP-races zijn live te volgen bij onder meer Play Sports (tv en livestream) en de NPO (livestream). Op 8 maart begint dus het seizoen van de MotoGP. Een week later begint het seizoen van de Formule 1. De eerste Formule 1-race van het seizoen is op 15 maart de GP van Australië 2020. De Formule 1-wedstrijden zijn onder meer live op tv en via de livestream te volgen Ziggo Sport en Play Sports.

MotoGP Qatar live op 8 maart 2020 (Doha)

Op zondag 9 maart wordt de GP van Qatar gehouden. Dit is de openingswedstrijd van het seizoen. Vanwege het coronavirus mogen diverse Italiaanse topcoureurs niet naar Qatar komen en is de MotoGP-wedstrijd afgelast. Diverse andere raceklassene komen in dat weekend echter wel in actie in Doha. Op vrijdag 6 maart kan men vanaf 9u45 op Eurosport1 (en de livestream) kijken de trainingen voor deze Grand Prix. Op zaterdag 7 maart kan men wederom 's ochtends live naar de trainingen kijken op tv en livestream. Op zondag 8 maart zijn 's ochtends vanaf 10u30 zijn de warm-ups live op tv en per livestream te bekijken. De races in Doha zijn op die zondagmiddag live te bekijken vanaf 12u55.

Livestream MotoGP 2020

Livestream Eurosport

Ook via de livestream van Eurosport kan men de MotoGP in het seizoen 2020 weer live volgen. Alle wedstrijden zijn per livestream te bekijken op de Eurosport Player. Met zo'n stream kan men live naar de MotoGP, Moto2 en Moto3 kijken op bijvoorbeeld een smartphone, tablet of laptop. Men dient echter wel een betaald abonnement op de Eurosport Player te hebben, om de livestream te kunnen bekijken. Naast de wedstrijden, zijn, ook alle vrije trainingen en kwalificaties van dit WK motorracen per livestream op de Eurosport Player te bekijken

Eurosport Player App

Het kan soms ook gebeuren dat bij een bepaalde MotoGP-race niet alles live op tv kan worden uitgezonden (aangezien bijvoorbeeld een ander groot live tv-evenement uitloopt), maar dan wordt het alsnog wel helemaal live uitgezonden op de livestream van de Eurosport Player. Via de Eurosport Player App heeft men sowieso dagelijks een groot aanbod een sport die men per livestream kan bekijken. Zo kan men per livestream op die app ook naar de wedstrijden van de MXGP (motorcross) kijken, of naar voetbalwedstrijden, of wielerwedstrijden. Daarnaast is het ook mogelijk om op de Eurosport Player App via een stream wedstrijden van de MotoGP terug te kijken die reeds hebben plaatsgevonden.

Livestream Go App

Er bestaat ook een legaal alternatief waarmee men het merendeel van de MotoGP-races online per livestream kan kijken, wanneer men geen abonnement op de Eurosport Player heeft. Dit alternatief is de Go App (online tv). Hiermee kan men per livestream naar alle tv-zenders uit het standaardpakket kijken. Zo kan men dus ook alle uitzendingen van Eurosport1 per livestream bekijken. Deze livestream-dienst is een app van Ziggo. Het is alleen mogelijk om via deze Ziggo Go App naar tv-zenders per livestream te kijken. Uitzendingen van Eurosport die alleen online op de Eurosport Player (livestream) te zien zijn, zijn helaas logischerwijs niet te bekijken via een stream op de Ziggo Go App. Dit is doorgaans echter slechts een beperkt aantal MotoGP-uitzendingen. (Veruit de meeste trainingen, kwalificaties en races zijn live zowel op tv als per livestream bij Eurosport te bekijken (en die zijn dus ook via een stream op de Ziggo Go App te zien). Een andere interessante optie van de Ziggo Go App is, dat men hiermee niet alleen per livestream naar de MotoGP kan kijken, maar dat men per stream ook de uitzendingen later terug kan kijken. Elke livestream van de Ziggo Go App is in de hele Europese Unie te bekijken. Men kan hiermee dus ook op vakantie in een ander EU-land via de livestream naar de MotoGP kijken. De Go App is een gratis bonus die iedereen kan gebruiken die digitale tv bij Ziggo heeft. Voor abonnees van Ziggo is dit in de praktijk dus een gratis livestream van de MotoGP.

Livestream iTV-app

Voor klanten van KPN is het mogelijk om de races via een livestream op de iTV-app te bekijken. Via die app kunnen klanten met een abonnement op interactieve tv per livestream naar een groot aantal tv-zenders kijken. Tot de zenders in het standaardpakket die men per livestream kan bekijken, behoort Eurosport1. Zo kan men via die app dus als klant van Interactieve Tv bij KPN, zonder aanvullend abonnement, het merendeels van de races en trainingen van dit seizoen per livestream bekijken. Zo'n livestream kan men in de hele EU gebruiken. De iTV-app is overigens vooral geschikt voor mensen die televisie willen bekijken via een livestream op een smartphone. Klanten van KPN die een livestream van een tv-zender, zoals Eurosport, liever op een desktop computer willen bekijken, hebben een alternatief. Zij kunnen zo'n livestream bekijken via de site van Interactieve Tv bij KPN.

Livestream MotoGP op NLziet? Neen

Naast de Ziggo Go App is er ook een andere app in opmars, waarmee men per livestream naar tv kan kijken: NLziet. Is het ook mogelijk om met NLziet per livestream naar de MotoGP te kijken? Neen, er is op die app geen livestream van de MotoGP-races beschikbaar. Eurosport heeft namelijk de exclusieve uitzendrechten (tv en livestream) van de MotoGP in Nederland en deze zender behoort niet tot de mediabedrijven die meewerken aan de NLziet-app. Er is dus geen livestream van deze sportzender op die app te vinden. Op de app van NLziet kan men per livestream alleen kijken naar zenders van Kijk (SBS Broadcasting), NPO Start en RTL XL.

Lees verder

© 2018 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK atletiek 2020, live op tv en livestreamEK atletiek 2020, live op tv en livestreamHet Europees Kampioenschap Atletiek (outdoor) georganiseerd wordt georganiseerd in Parijs (Frankrijk). Het EK atletiek 2…
Vierschansentournee 2019-2020, live op tv en livestreamVierschansentournee 2019-2020, live op tv en livestreamDe Vierschansentournee bestaat uit vier prestigieuze schansspringwedstrijden, die gehouden worden in Oberstdorf, Garmisc…
Vuelta 2020 - live op tv en livestreamVuelta 2020 - live op tv en livestreamDe Ronde van Spanje 2020 gaat van start op zaterdag 14 augustus. Dit is de 75e editie van deze Spaanse wielerwedstrijd.…
Formule 1: GP Vietnam 2020, live op tv en livestreamFormule 1: GP Vietnam 2020, live op tv en livestreamOp zondag 5 april 2020 wordt de F1 Esports Virtual Vietnam Grand Prix verreden. Dit is een virtuele race, die men mondia…

Formule 1-seizoen 2018: kalender, uitslagen en klassementFormule 1-seizoen 2018: kalender, uitslagen en klassementHet Formule 1-seizoen in 2018 start op 25 maart 2018 en eindigt op 25 november 2018. In totaal worden er in het seizoen…
Veldrijden 2018-2019: kalender en trofeeënVeldrijden 2018-2019: kalender en trofeeënHet nieuwe veldritseizoen begon op 16 september 2018 in Geraardsbergen. Vorig seizoen viel het op dat de prijzen verdeel…
Bronnen en referenties
  • https://www.racesport.nl/motogp/eurosport-licht-op-groen-nieuw-motogp-seizoen/
  • https://www.gpupdate.net/nl/klasses/4/motogp/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/MotoGP
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_wereldkampioenen_wegrace
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_wegrace

Reageer op het artikel "MotoGP live op tv en livestream: kalender 2020"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 02-04-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!