MotoGP live op tv en livestream: kalender 2020

MotoGP live op tv en livestream: kalender 2020 Het seizoen van de MotoGP gaat in 2020 vanwege het coronavirus pas op 19 juli van start. De races van de MotoGP zijn live op tv te bekijken. Ook veel vrije trainingen en kwalificatiesessies van de MotoGP zijn live te zien op tv. Daarnaast is het seizoen 2020 van de MotoGP ook weer uitgebreid online te volgen via livestream.

Geschiedenis: het WK wegrace (motorsport)

In de eerste helft van de twintigste eeuw was de motorsport in veel landen al een populaire sport. Beroemde evenementen waren in die periode onder meer de TT van Man en de Grand Prix des Nations op Monza. In Nederland werd ook al vanaf 1925 de TT van Assen verreden. Er werd in die tijd jaarlijks een EK motorracen gehouden: het Grand Prix Motorcycle Racing European Championship. Dit EK werd verreden op wisselende locaties. Zo werd het in 1926 gehouden op Spa-Francorchamps, in 1927 vond deze wedstrijd plaats op de Nürnburgring en in 1934 werd dit EK verreden in Assen.

Introductie WK wegrace

In de periode voor de Tweede Wereldoorlog bestond er nog niet een mondiale, overkoepelende wedstrijdserie. Daar kwam in 1949 verandering in. Met ingang van dat jaar werd een officieel WK motorracen georganiseerd door de FIM (Fédération Internationale de Motocyclisme). In dat eerste seizoen bestond het WK uit een reeks van zes evenementen. Per Grand Prix werd er in die begintijd gestreden in vijf raceklassen: de 125cc, 250cc, 350cc, 500cc en de zijspannen.

Het tijdperk van de 500cc (1949-2001)

Van deze raceklassen was de 500cc decennialang de officiële koningsklasse. De succesvolste coureur uit de historie van de 500cc is Giacomo Agostini. Hij won het WK in die klasse acht keer. Van 1966 tot en met 1972 werd hij zeven keer op rij wereldkampioen. Zijn achtste wereldtitel behaalde deze Italiaan in 1975.

De introductie van de MotoGP

In 2001 vond er een grote hervorming plaats in de wereld van het motorracen. Al enige tijd waren de grote motormerken van mening dat de 500cc als koningsklasse technisch gezien geen goede afspiegeling was van de ontwikkelingen die in de tussenliggende jaren op de commerciële markt hadden plaatsgevonden. Men kwam daarom met de organiserende bond FIM overeen, dat men voortaan met zwaardere motoren (tot maximaal 990cc) mocht deelnemen aan de koningsklasse. Daarom werd de benaming van de koningsklasse veranderd van 500cc in MotoGP. Ook de overige klassen kregen andere namen. Zo werd de 250cc veranderd in Moto2 en de 125cc in Moto3.

Sindsdien zijn de technische regelementen diverse malen herzien. Zo werd in 2007 het maximum in de koningsklasse verlaagd naar 800cc. In 2012 werd het verhoogd naar 1000cc. Deze wijzigingen hadden geen effect op de naamgeving van de koningsklasse, dat bleef de MotoGP. Dit is dus sindsdien de vaste naam van deze onbetwiste koningsklasse van het motorracen op de weg, zoals Formule 1 de vaste benaming is van de koningsklasse van het autoracen en MXGP de vaste naam is van de koningsklasse van het motorcrossen

Erelijst MotoGP

De succesvolste coureur uit de historie van de MotoGP is Valentino Rossi. Zes keer won hij de wereldtitel in de MotoGP. Daarnaast was hij in 2001 ook de laatste wereldkampioen in de 500cc. In totaal heeft hij dus zeven wereldtitels behaald in de koningsklasse van het motorracen. Een andere grootheid uit de MotoGP is de Spanjaard Marc Marquez. Hij werd zes keer de wereldtitel in deze klasse: 2013, 2014, 2016, 2017, 2018 en 2019. Diens landgenoot Jorge Lorenzo pakte drie keer deze titel: 2010, 2012 en 2015. De Australiër Casey Stoner won de titel twee keer: in 2007 en 2011. In 2006 won de Amerikaan Nicky Hayden de wereldtitel MotoGP.

Kalender MotoGP in het seizoen 2020

Hieronder vindt u de kalender van het WK motorracen 2020. Bij elk evenement op deze kalender worden er WK-wedstrijden verreden in de raceklassen MotoGP, Moto2 en Moto3. (Daarnaast staat er bij een beperkt aantal evenementen ook een wedstrijd op de kalender in de experimentele klasse voor elektrische motoren: de MotoE.)

GP Qatar op 8 maart: geen MotoGP, wel andere races

(*) Vanwege het coronavirus heeft er een radicale wijziging plaatsgevonden op het programma van het eerste evenement van het sezoen, op 8 maart in Doha: de wedstrijd van de koningsklasse, de MotoGP, is afgelast. Dit komt doordat diverse Italiaanse topcoureurs vanwege het coronavirus niet naar Qatar af mogen reizen. De wedstrijden van diverse andere raceklassen gaan op 8 maart in Doha daarentegen wel door.

Herziene kalender vanwege coronavirus

Oorspronkelijk had de kalender 20 wedstrijden. Vanwege het coronavirus moesten veel races van de kalender geschrapt worden. Op 11 juni presenteerde men een 'herziene, voorlopige kalender'. Op die nieuwe kalender staat 13 races. Diverse andere GP's, die vanwege het coronavirus afgelast werden, hebben nog de hoop om later in het seizoen alsnog een plek op de kalender te mogen krijgen. Zodra die wel bekend zijn, worden die hier gemeld. De organisatoren van de TT van Assen hebben reeds aangegeven dat zij in 2020 niet naar een nieuwe datum op de kalender zoeken. Die race staat pas weer in 2021 op de kalender.

Herziene kalender: wedstrijden MotoGP 2020

DatumWedstrijd Winnaar MotoGP
19 juli Jerez, race 1 (Spanje)
26 juliJerez, race 2 (Spanje)
9 augustus Brno (Tsjechië)
16 augustus Spielberg - Red Bull Ring, race 1
23 augustus Spielberg - Red Bull Ring, race 2
13 september Misano (San Marino), race 1
20 september Misano (San Marino), race 2
27 september Barcelona (Spanje)
11 oktober Le Mans (Frankrijk)
18 oktober Aragon (Spanje), race 1
25 oktober Aragon (Spanje), race 2
8 november GP Valencia (Spanje), race 2
15 november GP Valencia (Spanje), race 1

Kalender en coronavirus: seizoenen MXGP en Formule 1

De andere grote competities in de gemotoriseerde sporteren, zoals de MXGP (motorcross) en de Formule 1 hebben ook veel wedstrijden op hun kalender moeten schrappen vanwege het coronavirus. Het seizoen van de MXGP begon nog wel in maart, maar in de daaropvolgende maanden moest alles worden afgelast. De MXGP begint waarschijnlijk pas in juli of august. De MXGP-races zijn live te volgen bij onder meer Play Sports (tv en livestream) en de NPO (livestream). In juli begint pas het seizoen van de Formule 1. De eerste Formule 1-race van het seizoen is op 5 juli de Formule 1 GP van Oostenrijk. De Formule 1-wedstrijden zijn onder meer live op tv en via de livestream te volgen Ziggo Sport en Play Sports.

MotoGP live op tv in 2020: Eurosport

Eurosport heeft voor Nederland en België de uitzendrechten (tv en livestream) voor de MotoGP, Moto2 en Moto3. Zij zenden in het seizoen 2020 de wedstrijden en de kwalificaties weer live op tv uit. In de loop van het seizoen wordt hier een schema bijgehouden met alle begintijdstippen van hun live-uitzendingen (tv en livestream) van de trainingen, kwalificaties en races.

MotoGP Qatar live op 8 maart 2020 (Doha)

Op zondag 9 maart staat de GP van Qatar op de kalender. Dit is de openingswedstrijd van het seizoen. Vanwege het coronavirus mogen diverse Italiaanse topcoureurs niet naar Qatar komen en is de MotoGP-wedstrijd afgelast. Diverse andere raceklassen komen in dat weekend echter wel in actie in Doha. Op vrijdag 6 maart kan men vanaf 9u45 op Eurosport1 (en de livestream) kijken de trainingen voor deze Grand Prix. Op zaterdag 7 maart kan men wederom 's ochtends live naar de trainingen kijken op tv en livestream. Op zondag 8 maart zijn 's ochtends vanaf 10u30 zijn de warm-ups live op tv en per livestream te bekijken. De races in Doha zijn op die zondagmiddag live te bekijken vanaf 12u55.

MotoGP Jerez (Spanje) live op 19 juli 2020

Op zondag 19 juli staat de eerste MotoGP-wedstrijd na de 'coronabreak' op de kalender. Die race wordt gehouden in Jerez (Spanje). Hoe laat en op welke zender zijn de uitzendingen te zien? Op vrijdag 17 juli zijn de traningen vanaf 8u55 live op tv te zien bij Eurosport 1 (en op hun livestream). Op zaterdagochtend 18 juli zijn op die zender ook weer trainingen te zien en op die middag kan men bij hen live op tv en via de livestream naar de kwalificaties kijken. Op de ochtend van 19 juli 2020 zijn vanaf 8u15 de warm-ups te zien. Vanaf 10u00 kan men live naar de races kijken (te beginnen met de MotoE). Het hoogtepunt van het weekend is natuurlijk de MotoGP, waarvan de start om 14u00 is.

Livestream MotoGP 2020

Livestream Eurosport

Ook via de livestream van Eurosport kan men de MotoGP in het seizoen 2020 weer live volgen. Alle wedstrijden zijn per livestream te bekijken op de Eurosport Player. Met zo'n stream kan men live naar de MotoGP, Moto2 en Moto3 kijken op bijvoorbeeld een smartphone, tablet of laptop. Men dient echter wel een betaald abonnement op de Eurosport Player te hebben, om de livestream te kunnen bekijken. Naast de wedstrijden, zijn, ook alle vrije trainingen en kwalificaties van dit WK motorracen per livestream op de Eurosport Player te bekijken

Eurosport Player App

Het kan soms ook gebeuren dat bij een bepaalde MotoGP-race niet alles live op tv kan worden uitgezonden (aangezien bijvoorbeeld een ander groot live tv-evenement uitloopt), maar dan wordt het alsnog wel helemaal live uitgezonden op de livestream van de Eurosport Player. Via de Eurosport Player App heeft men sowieso dagelijks een groot aanbod een sport die men per livestream kan bekijken. Zo kan men per livestream op die app ook naar de wedstrijden van de MXGP (motorcross) kijken, of naar voetbalwedstrijden, of wielerwedstrijden. Daarnaast is het ook mogelijk om op de Eurosport Player App via een stream wedstrijden van de MotoGP terug te kijken die reeds hebben plaatsgevonden.

Livestream MotoGP via Go App (hele EU)

Ook is het mogelijk om via een livestream op de Go App (online tv) op het internet naar de MotoGP-races kijken. Dit is een legaal alternatief waarmee men toch deze races online per livestream kan kijken, wanneer men geen abonnement op de Eurosport Player heeft. Hiermee kan men per livestream naar alle tv-zenders uit het standaardpakket kijken van Ziggo. Zo kan men dus ook alle uitzendingen van Eurosport1 per livestream bekijken. Het is alleen mogelijk om via deze Ziggo Go App naar tv-zenders per livestream te kijken. Uitzendingen van Eurosport die alleen online op de Eurosport Player (livestream) te zien zijn, zijn helaas logischerwijs niet te bekijken via een stream op de Ziggo Go App. Dit is doorgaans echter slechts een beperkt aantal MotoGP-uitzendingen. (Veruit de meeste trainingen, kwalificaties en races zijn live zowel op tv als per livestream bij Eurosport te bekijken (en die zijn dus ook via een stream op de Ziggo Go App te zien). Een andere interessante optie van de Ziggo Go App is, dat men hiermee niet alleen per livestream naar de MotoGP kan kijken, maar dat men per stream ook de uitzendingen later terug kan kijken. Elke livestream van de Ziggo Go App is in de hele Europese Unie te bekijken. Men kan hiermee dus ook op vakantie in een ander EU-land via de livestream naar de MotoGP kijken. De Go App is een gratis bonus die iedereen kan gebruiken die digitale tv bij Ziggo heeft. Voor abonnees van Ziggo is dit in de praktijk dus een gratis livestream van de MotoGP.

Livestream iTV-app

Voor klanten van KPN is het mogelijk om de races via een livestream op de iTV-app te bekijken. Via die app kunnen klanten met een abonnement op interactieve tv per livestream naar een groot aantal tv-zenders kijken. Tot de zenders in het standaardpakket die men per livestream kan bekijken, behoort Eurosport1. Zo kan men via die app dus als klant van Interactieve Tv bij KPN, zonder aanvullend abonnement te hoeven kopen (dus in de praktijk 'gratis'), het merendeels van de races en trainingen van dit seizoen per livestream bekijken. Zo'n livestream kan men in de hele EU gebruiken. De iTV-app is overigens vooral geschikt voor mensen die televisie willen bekijken via een livestream op een smartphone. Klanten van KPN die een livestream van een tv-zender, zoals Eurosport, liever op een desktop computer willen bekijken, hebben een alternatief. Zij kunnen zo'n livestream bekijken via de site van Interactieve Tv bij KPN. Wie op die site inlogt, kan zo'n livestream ook in de hele EU bekijken (net als het geval is bij de iTV-app).

Livestream MotoGP op NLziet? Neen

Naast de Ziggo Go App is er ook een andere app in opmars, waarmee men per livestream naar tv kan kijken: NLziet. Is het ook mogelijk om met NLziet per livestream naar de MotoGP te kijken? Neen, er is op die app geen livestream van de MotoGP-races beschikbaar. Eurosport heeft namelijk de exclusieve uitzendrechten (tv en livestream) van de MotoGP in Nederland en deze zender behoort niet tot de mediabedrijven die meewerken aan de NLziet-app. Er is dus geen livestream van deze sportzender op die app te vinden. Op de app van NLziet kan men per livestream alleen kijken naar zenders van Kijk (Talpa Broadcasting), NPO Start en RTL XL.

Lees verder

© 2018 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK wielrennen 2020: wegrit dames, live tv en livestreamWK wielrennen 2020: wegrit dames, live tv en livestreamDe wereldkampioenschappen wielrennen 2020 worden verreden in Zwitserland. Op zaterdag 26 september staat de wegwedstrijd…
EK atletiek 2022, live op tv en livestreamEK atletiek 2022, live op tv en livestreamHet Europees Kampioenschap Atletiek (outdoor) zou in augustus 2020 georganiseerd worden in Parijs (Frankrijk). Vanwege h…
Formule 1: GP Vietnam 2020, live op tv en livestreamFormule 1: GP Vietnam 2020, live op tv en livestreamOp zondag 5 april 2020 wordt de F1 Esports Virtual Vietnam Grand Prix verreden. Dit is een virtuele race, die men mondia…
Vierschansentournee 2019-2020, live op tv en livestreamVierschansentournee 2019-2020, live op tv en livestreamDe Vierschansentournee bestaat uit vier prestigieuze schansspringwedstrijden, die gehouden worden in Oberstdorf, Garmisc…

Max Verstappen Village: verblijf van basic tot comfortMax Verstappen Village: verblijf van basic tot comfortFans die de prestaties van autocoureur Max Verstappen willen volgen hebben een wel heel bijzondere mogelijkheid om na de…
Dodelijke ongelukken tijdens de Dakar Rally 1978 - 2020Dodelijke ongelukken tijdens de Dakar Rally 1978 - 2020De Dakar Rally is een woestijnrally voor auto's, vrachtwagens, quads en motoren. De rally die ook bekend is onder de naa…
Bronnen en referenties
  • https://www.racesport.nl/motogp/eurosport-licht-op-groen-nieuw-motogp-seizoen/
  • https://www.gpupdate.net/nl/klasses/4/motogp/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/MotoGP
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_wereldkampioenen_wegrace
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_wegrace

Reageer op het artikel "MotoGP live op tv en livestream: kalender 2020"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 05-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!