InfoNu.nl > Sport > Racesport > Formule 1: testdagen Barcelona 2019 met livestream

Formule 1: testdagen Barcelona 2019 met livestream

Formule 1: testdagen Barcelona 2019 met livestream Van maandag 18 februari tot en met vrijdag 1 maart 2019 worden er testsessies georganiseerd voor de Formule 1. Deze testdagen vinden plaats op het Circuit de Catalunya in Barcelona (Spanje). Tijdens die testdagen kunnen de coureurs uit de Formule 1, waaronder de Nederlander Max Verstappen, hun eerste rondjes rijden in hun auto's voor het seizoen 2019. De eerste week van de testsessies in Barcelona wordt in 2019 voor het eerst via een officiële livestream uitgezonden.

Geschiedenis: Formule 1 in Spanje

Moeizaam begin

In 1913 werd er voor het eerst een Grand Prix van Spanje gehouden. Deze autorace vond plaats op een circuit in Guadarrama en werd gewonnen door de Spanjaard Carlos de Salamanca. Hij zegevierde in een Rolls-Royce. In de daaropvolgende decennia werd er nog meermaals, op diverse circuits, een Grand Prix van Spanje gehouden. De wedstrijd ging in die eerste decennia van zijn bestaan echter vaker niet door dan wel door. Deze race leek dus lange tijd geen glorieuze toekomst te hebben.

Moeizaam vervolg

In 1951 werd de Grand Prix van Spanje een onderdeel van het officiële WK Formule 1. Dat jaar ging de zege naar de legendarische Juan Manuel Fangio. In de twee daaropvolgende jaren werd deze GP echter weer niet georganiseerd. In 1954 werd de Grand Prix wel weer georganiseerd. Daarna duurde het echter wederom vele jaren voordat de GP van Spanje weer plaatsvond. Pas na dertien jaar, in 1967, werd er weer een officiële Formule 1 Grand Prix van Spanje verreden.

Vanaf dat jaar begon er echter wel een sterkere band te ontstaan tussen Spanje en de Formule 1. In de daaropvolgende decennia werd er bijna elk jaar een Formule 1 Grand Prix van Spanje verreden. (De enige uitzondering daarop was de periode 1982-1985.)

Sterkere band Spanje en Formule 1

In de jaren negentig van de twintigste eeuw is de Formule 1 in Spanje alsnog een zeer populaire sport geworden. In diverse seizoenen waren er zelfs twee GP's in Spanje. De ene (in Barcelona) had dan de naam GP van Spanje. De andere (in Jerez of Valencia) droeg dan de naam GP van Europa. De populariteit van de Formule 1 groeide in de 21e eeuw in Spanje nog verder, mede vanwege de grote successen van Fernando Alonso.

Circuit de Catalunya in Barcelona

In 1991 werd nabij de plaats Montmelo een racecircuit geopend: het 'Circuit de Catalunya' (vertaling: het circuit van Catalonië). Het nieuwe circuit was dat jaar nipt op tijd klaar om er de Grand Prix van Spanje 1991 te kunnen houden. Dat jaar won Nigel Mansell er de race. Ook in 1992 won die Brit de GP van Spanje op het Circuit de Catalunya. De samenwerking van de Formule 1 met het Circuit de Catalunya werd op den duur een groot succes. Voorheen werd de GP van Spanje in de loop der jaren op allerlei verschillende circuits gehouden, maar sinds 1991 wordt deze Grand Prix altijd weer op dit circuit bij Barcelona gehouden. Het is een populair circuit. Behalve de Grand Prix worden er ook vaak testsessies van de Formule 1 op gehouden.

Het Circuit de Catalunya heeft een lengte van 4,655 kilometer. Dit circuit heeft in totaal 16 bochten. De snelste ronde die ooit (tot aan 2019) op dit circuit is gereden is 1'18'441 door Daniel Ricciardo in een Red Bull. Behalve races van de Formule 1 zijn er in de loop der jaren ook races in diverse andere topklassen gehouden op dit circuit, zoals de MotoGP (motorracen), de DTM en de GP2.

Formule 1: seizoen 2019

Hoe ziet de kalender van de Formule 1 in 2019 eruit? Er staan in dit seizoen 19 wedstrijden op de agenda. De eerste race is op 17 maart de GP van Australië 2019 in Melbourne. De tweede race is op 31 maart de GP van Bahrein. De slotrace van het seizoen is op 1 december de GP Abu Dhabi in Yas.

Test Formule 1 in Barcelona voor het seizoen 2019

Testen in de Formule 1

In vroeger tijden (de 20e eeuw) was het doodnormaal dat teams in de Formule 1 hun eigen testsessies organiseerden. Hierdoor hadden echter rijke teams, die sowieso al beter materiaal hadden, veel meer kansen om hun auto's te testen dan arme teams. Mede om de verschillen qua kansen tussen de teams wat te verkleinen, doch ook om in het algemeen budget te besparen, heeft men op een gegeven moment het aantal toegestane testmogelijkheden voor Formule 1-teams sterk verkleind.

Op den duur besloot men om de toegestane testsessies voorafgaand aan het seizoen slechts te beperken tot twee weken. Die testweken vinden beiden in Barcelona plaats. Er is ook een praktische reden waarom men in de 21e eeuw de testsessies zo sterk kon beperken: teams kunnen zoveel met computersimulaties testen, zodat er anno 2019 veel minder testsessies noodzakelijk zijn om een auto goed te laten functioneren, vergeleken met dertig of veertig jaar eerder.

Agenda testdagen Barcelona

Hoe ziet in 2019 de agenda eruit van de testdagen in Barcelona? In totaal staan er acht testdagen op de kalender, die gespreid zijn over twee weken. De eerste testweek begint op maandag 18 februari. In die week zijn er ook testsessies op 19, 20 en 21 februari. De tweede testweek begint op dinsdag 26 februari. Er zijn in die week ook testsessies op 27 en 28 februari, en op 1 maart.

Indeling coureurs bij testdagen

Wie komen in actie bij deze test in Barcelona? Behalve de twee racecoureurs van elk team, komen ook diverse reservecoureurs in actie bij de testdagen. De meeste teams hebben als tactiek dat ze per dag één coureur laten testen. Er zijn echter ook teams die 's ochtends de ene coureur laten testen en 's middags de andere coureur. Verderop vindt u een globaal overzicht van het programma van de teams (de planning: wie rijdt wanneer?).

Williams ontbreekt op eerste testdag

Formule 1-fans die op maandag 18 februari via de livestream naar de eerste testdag in Barcelona kijken, zullen geen auto van Williams zien rijden. Dit team heeft aangegeven dat hun nieuwe auto niet op tijd klaar is, waardoor ze de eerste testdag overslaan.

Gerucht: Fernando Alonso

Er gaat het gerucht dat McLaren mogelijk ex-wereldkampioen Fernando Alonso ook een halve dag laat testen in de bolide voor het Formule 1-seizoen 2019. De Spanjaard gaat in het seizoen 2019 nochtans geen F1-races rijden. Hij focust zich in 2019 vooral op de Indy 500. McLaren hoopt echter dat de Spanjaard met zijn grote ervaring in de Formule 1 toch bij kan dragen aan hun ontwikkeling van de nieuwe auto voor het F1-seizoen 2019. Er is echter nog geen definitief besluit genomen, of Fernando Alonso wel of niet tijdens deze testdagen in actie komt.

Wanneer rijdt Max Verstappen zijn eerste rondjes in de RB15 - Honda?

Een grote vraag die veel Nederlandse fans bezighoudt is natuurlijk: wanneer rijdt Max Verstappen in 2019 zijn eerste echte rondjes in zijn nieuwe auto van Red Bull, met daarin de nieuwe motor van Honda? Red Bull heeft besloten dat op de eerste dag van de testsessies, op 18 februari, Max Verstappen de eer heeft om als eerste de officiële rondjes in de nieuwe auto van Red Bull (de RB15 - Honda) te rijden op het circuit van Barcelona. De grote Max Verstappen-fans die hem live die eerste rondjes willen zien rijden, kunnen dus op maandag 18 februari 's ochtends bij de livestream klaarzitten om hiervan getuige te zijn. Op dinsdag 19 februari rijdt zijn teamgenoot Pierre Gasly in de auto. Op woensdag 20 februari zullen de Nederlandse fans weer gefocust naar de livestream kijken, want dan zit Max Verstappen in de auto voor zijn tweede testdag. Op donderdag 21 februari rijdt Pierre Gasly weer in de Red Bull.

Hoe laat beginnen de testsessies?

Hoe laat gaat elke dag de test in Barcelona van start? De sessies beginnen 's ochtends om 9u00. De ochtendsessie duurt tot 13u00. Vervolgens houdt men een uur pauze. Om 14u00 begint de middagsessie. Op maandagochtend 18 februari 2019 begint dus om 9u00 de eerste officiële testsessie voor Max Verstappen. Hoe laat hij exact voor het eerst in de auto stapt en dus live op de livestream te bewonderen is, is niet exact te voorspellen aangezien het afhankelijk is van diverse omstandigheden.

Shakedown RB15 door Max Verstappen op Silverstone

De presentatie van de nieuwe auto van Red Bull, de RB15, vond plaats op woensdag 13 februari. Op de dag van die presentatie stapte Max Verstappen al in de auto voor een zogenaamde 'Shakedown'. Hij mocht echter op die dag nog geen echte rondjes met deze wagen rijden; de eerste echte testrondes van Max Verstappen zijn in Barcelona op 18 februari.

Wie rijdt wanneer? Schema testdagen

Voor de fanatieke fans die van plan zijn om een aantal testdagen per livestream te volgen, is het natuurlijk interessant om te weten: wie rijdt er op welke dag? Hieronder vindt u een voorlopig schema van de eerste dagen. Dit wordt regelmatig geüpdatet en aangevuld.

Test Barcelona: maandag 18 februari

 • Red Bull: Max Verstappen
 • Mercedes: Valtteri Bottas (ochtendsessie) en Lewis Hamilton (middagsessie)
 • Ferrari: Sebastian Vettel
 • Haas: Romain Grosjean
 • McLaren: Carlos Sainz
 • Racing Point: Sergio Pérez
 • Renault: Hulkenberg (ochtendsessie) en Ricciardo (middagsessie)
 • Toro Rosso: Daniil Kvyat
 • Alfa Romeo: Raikkonen
 • Williams: auto nog niet helemaal in orde, team rijdt tijdens deze testdag nog niet

Test Barcelona: dinsdag 19 februari

 • Red Bull: Pierre Gasly
 • Mercedes: Hamilton (ochtendsessie) en Bottas (middagsessie)
 • Ferrari: Charles Leclerc
 • Renault: Ricciardo (ochtendsessie) en Hulkenberg (middagsessie)
 • Haas: Kevin Magnussen
 • McLaren: Lando Norris
 • Racing Point: Lance Stroll
 • Toro Rosso: Alexander Albon
 • Alfa Romeo: Giovinazzi
 • Williams: komt nog niet in actie bij deze test

Test Barcelona: woensdag 20 februari

 • Red Bull: Max Verstappen
 • Mercedes: Bottas en Hamilton
 • Ferrari: Vettel
 • Renault: Hulkenberg en Ricciardo
 • McLaren: Sainz
 • Haas: Grosjean en Fittipaldi
 • Toro Rosso: Kvyat
 • Racing Point: Perez
 • Williams: Russell

Test Barcelona: woensdag 20 februari

 • Red Bull: Gasly
 • Mercedes: Hamilton en Bottas
 • Ferrari: Leclerc
 • McLaren: Norris
 • Renault: Ricciardo en Hülkenberg
 • Haas: Magnussen en Fittipaldi
 • Racing Point: Stroll
 • Alfa Romeo: Giovinazzi
 • Williams: Kubica en Russell
 • Toro Rosso: Albon

Livestream testdagen Formule 1 in Barcelona (1e week)

Jarenlang bestond er geen officiële livestream bij de testdagen van Barcelona. Aangezien deze testdagen veel duidelijk maken over de kwaliteiten van de verschillende auto's, zaten veel fans op deze dagen op het internet rond te speuren, naar bijvoorbeeld livetickers en tweets, waarin info duidelijk werd over elke test. Soms was er bij zo'n test ook wel een onofficiële livestream te vinden, van iemand die bijvoorbeeld op de tribune zat en met z'n telefoon live wat onduidelijke beelden schoot, maar er was bij die voorgaande edities nooit een officiële stream. Met ingang van 2019 komt er echter een legale, officiële livestream waarmee de fans de eerste week van deze testsessies online kunnen bekijken.

Test Barcelona op livestream van F1 TV Pro

Deze livestream bij de test in Barcelona is een uiting van het beleid van de eigenaren van de Formule 1, dat men het transparanter wil maken voor de fans. Waarschijnlijk is de officiële livestream van deze testdagen echter alleen maar beschikbaar op de app van F1 TV Pro. Dit is de officiële streamingdienst van de Formule 1. Is dit een gratis livestream? De officiële streamingsdienst van F1 TV Pro is zeker niet gratis; men dient een abonnement betaald te hebben, om een livestream op deze dienst te kunnen bekijken. F1 TV Pro is een streamingdienst die in 2018 al bestond, maar pas met ingang van 2019 is deze ook in Nederland beschikbaar. Abonnees van die dienst kunnen niet alleen de testsessies van deze eerste week per livestream bekijken. Ook alle races, kwalificatiesessies en vrije trainingen van het Formule 1-seizoen zijn (met Engels commentaar) te bekijken via hun livestream. Men heeft daarbij ook allerlei opties. Zo kan men via een livestream ook on-board meekijken met een coureur. Behalve de mogelijkheden voor livestreams, heeft men als abonnee ook allerlei mogelijkheden om juist oude beelden uit het archief van de Formule 1 via een stream te bekijken.

Uitzendingen livestream F1 TV Pro bij de test in Barcelona

Hoe ziet het uitzendschema van de livestream van F1 TV Pro eruit? Tijdens de testdagen van de eerste week (van maandag 18 februari tot en met donderdag 21 februari) zendt men per dag acht uur live via de stream de beelden uit van de sessies in Barcelona. Hierna volgt op al die dagen op de livestream een 'F1 Review Show'. In de tweede week (dinsdag 26 februari tot en met 1 maart) kan men de testsessies niet live via de officiële livestream bekijken. Wel is er ook op die testdagen elke namiddag een 'Review Show' te zien op de livestream van F1 TV Pro.

F1 TV Pro: in 2019 introductie in Nederland met livestream van testdagen

De testdagen van Barcelona in februari 2019 zijn door F1 TV Pro gekozen als het moment waarop zij hun streamingdienst willen promoten aan het Nederlandse publiek. Behalve in Nederland is deze streamingdienst met ingang van de livestream van de eerste testdag (op 18 februari) ook beschikbaar in onder meer Zweden, Griekenland, Noorwegen, Cyprus, Portugal, Denemarken en Malta.

F1 TV Pro: livestream in België

In België was de streamingdienst F1 TV Pro in 2018 beschikbaar. In het seizoen 2018 kostte het voor Belgische kijkers 65 euro om een volledig jaarabonnement te hebben, waarmee men dus het hele seizoen per livestream kwalificaties, trainingen en wedstrijden kon bekijken, maar waarmee men ook in het archief kon. Een abonnement voor een maand kostte 8 euro in 2018. Behalve in België was deze streamingdienst in 2018 onder meer ook beschikbaar in Duitsland en Luxemburg. Naast het volledige abonnement (Pro) bestaat er ook een goedkoper abonnement (Access), doch daarmee kan men niet live naar beelden kijken. Dat goedkopere abonnement (Access) is dus vooral bedoeld voor degenen die deze dienst willen gebruiken om te willen grasduinen in de archieven van de Formule 1; het is niet geschikt voor wie deze app wil gebruiken om per livestream alles te volgen. Wie dus de livestream bij deze dienst wil hebben, dient de Pro-versie te gebruiken.

F1 TV Pro (livestreams en archief) in Nederland

Hoeveel kost het voor kijkers in Nederland om een abonnement te hebben op het totale pakket van F1 TV Pro (inclusief archief en elke livestream)? Een abonnement op de streamingdienst F1 TV Pro kost in Nederland per jaar 64,99. Wie een maandabonnement neemt, betaalt 7,99 euro per maand.

F1 Tv Access in Nederland

In Nederland was tot aan de testdagen van Barcelona alleen de beperkte versie van de officiële F1 Tv (Access) beschikbaar. Hierbij had men dus niet de beschikking over de livestream-opties. Deze beperkte versie (zonder livestream) kost in Nederland 2,99 euro per maand en 26,99 voor een heel seizoen.

Ziggo Sport Totaal, test Barcelona: livestream of live tv?

In Nederland zullen veel fans van Max Verstappen zich afvragen: is er ook een livestream of een live tv-uitzending van deze testsessies te Barcelona bij het Nederlandse Ziggo Sport Totaal? Kan men ook bij hen live de eerste rondjes bekijken die Max Verstappen rijdt in zijn nieuwe Formule 1-wagen voor het seizoen 2019? Neen, zij hebben geen live-uitzendingen voor deze testsessies van Barcelona gepland. Deze test wordt niet op tv uitgezonden en is exclusief online via de livestream van de Formule 1 te bekijken. Wel is er bij Ziggo Sport dagelijks een magazine-programma over de test in Barcelona.

Ziggo Sport, Formule 1-journaal: elke avond analyses online

Bij Ziggo Sport zendt men dus niet de testsessies zelf live uit, maar wel is het de bedoeling dat er tijdens de test van Barcelona elke avond via een livestream een Formule 1-journaal bij hen te zien, waarin Olav Mol analyses en achtergrondinfo geeft. Die livestream bevindt zich op YouTube. Na afloop kan men deze stream ook terugkijken.

Formule 1-seizoen 2019 live bij Ziggo Sports

Bij Ziggo Sport zijn vanzelfsprekend weer alle GP's van het Formule 1-seizoen 2019 live op tv en online via hun livestream te bekijken. De races en kwalificaties zijn weer te zien op digitaal kanaal 14 (live tv en livestream). Daarnaast zijn de vrije trainingen live te zien op de abonneezenders van Ziggo Sport Totaal en per livestream op de Ziggo Sport Totaal Go App.

Eerste race van het jaar: GP Australië live bij Ziggo Sport

Het Formule 1-seizoen 2019 gaat medio maart van start in Melbourne, met de GP van Australië op het circuit van Albert Park. Op 13 maart zijn de eerste vrije trainingen van die Grand Prix live te zien op de abonneezenders van Ziggo Sport en op de livestream van hun Ziggo Sport Go App. Op 14 maart kan men op tv en op de livestream genieten van de kwalificatie. Op zondag 15 maart kunnen de Nederlandse autosportfans 's ochtends vroeg bij Ziggo Sport live op tv of online via een livestream genieten van de GP van Australië 2019.

Lees verder

© 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van China 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van China 2019, live op tv en livestreamOp zondag 14 april 2019 wordt in Shanghai de zestiende editie van de F1 Grand Prix van China verreden. Dit is de derde r…
Formule 1 2018, de GP en kwalificaties live en gratis op tvFormule 1 2018, de GP en kwalificaties live en gratis op tvOp zondag 25 maart 2018 begint het Formule 1-seizoen 2018 met de GP van Australië. Op de Formule 1-kalender 2018 staan i…
Formule 1 2015: GP van Spanje - uitslag, circuit en tvFormule 1 2015: GP van Spanje - uitslag, circuit en tvDe GP van Spanje 2015 wordt verreden op zondag 10 mei 2015 op het Circuit de Catalunya in Montmeló nabij Barcelona. Het…
TV Formule 1 2019: Ziggo Sport/RTLDeutschland/Sky Sports F1TV Formule 1 2019: Ziggo Sport/RTLDeutschland/Sky Sports F1Vanaf 17 maart 2019 beginnen de Formule I races weer. De motoren van de Formule 1 raceauto's ronken weer op diverse circ…
Formule 1: GP van Monaco 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Monaco 2019, live op tv en livestreamOp zondag 26 mei 2019 wordt de Grand Prix van Monaco verreden. Dit is de 77e editie van deze legendarische race. De GP v…
Bronnen en referenties
 • https://www.gpupdate.net/nl/testkalender/292/formule-1-testkalender-2019/
 • https://www.gpupdate.net/nl/f1-nieuws/369663/eerste-week-barcelona-test-live-te-zien-bij-f1-tv-pro/
 • https://tweakers.net/nieuws/148348/f1-tv-streamingdienst-is-over-vier-weken-beschikbaar-in-nederland.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Circuit_de_Barcelona-Catalunya
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_Grand_Prix

Reageer op het artikel "Formule 1: testdagen Barcelona 2019 met livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 20-02-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!