Formule 1: GP Azerbeidzjan 2020, live op tv en livestream

Formule 1: GP Azerbeidzjan 2020, live op tv en livestream Op zondag 7 juni 2020 zou de Formule 1 Grand Prix van Azerbeidzjan verreden worden. Deze race zou plaatsvinden op het stratencircuit in de hoofdstad Bakoe (het Baku City Circuit). Vanwege het coronavirus is deze race echter afgelast. Ook veel andere races in de Formule 1 zijn vanwege de coronacrisis afgelast.

Formule 1 en de coronacrisis: Azerbeidzjan afgelast

Vanwege het coronavirus waren alle races die van maart tot en met mei plaatsvinden reeds afgelast. Men had de hoop dat het Formule 1-seizoen op 7 juni in Azerbeidzjan wel van start kon gaan. Op 23 maart 2020 werd echter duidelijk dat deze race ook wordt afgelast vanwege de coronacris.

Sportwereld en maatschappij in tijden van corona

Het coronavirus heeft een gigantische impact op de Formule 1-wereld, maar vanzelfsprekend ook op de rest van de maatschappij. De ontwikkelingen rondom deze crisis zijn dagelijks te volgen via de NOS journaals, die in deze crisistijd extra vaak worden uitgezonden. Crisismaatregelen en updates over deze coronacrisis worden aangekondigd bij de persconferenties van de regering. Men probeert in deze crisis in Nederland minstens één keer per week een coronadebat in de Tweede Kamer te houden. Om racefans wat troost te bieden, worden er op televisie diverse e-races live uitgezonden.

Formule 1 in 2020

In het seizoen 2020 stonden er oorspronkelijk 22 wedstrijden op de kalender van de Formule 1.

Formule 1 in Azerbeidzjan

In 2016 werd er voor het eerst een Formule 1-race gehouden in Azerbeidzjan. Dat jaar droeg de race in de hoofdstad Bakoe als officiële naam 'de Grote Prijs van Europa'. De race werd toen gewonnen door Nico Rosberg (Mercedes). In 2017 droeg de wedstrijd voor het eerst de naam 'GP van Azerbeidzjan'. Dat jaar ging de zege naar Daniel Ricciardo (Red Bull). In 2018 werd de Grand Prix van Azerbeidzjan gewonnen door Lewis Hamilton (Mercedes). In 2019 werd deze GP gewonnen door Bottas (Mercedes).

Azerbeidzjan

De republiek Azerbeidzjan ligt in de Kaukasus, op de grens tussen Europa en Azië. In de 21e eeuw wil Azerbeidzjan zich graag duidelijk profileren als een Europees land. Hiervoor heeft de overheid een internationaal PR-offensief ingezet. Een onderdeel daarvan was, dat de eerste Europese Spelen (European Games) in 2015 in Azerbeidzjan werden gehouden. Een ander onderdeel van dat PR-project was dat men de eerste Formule 1 Grand Prix in dit land in 2016 als officiële naam de 'Grote Prijs van Europa' gaf.

Het woord Azerbeidzjan betekent letterlijk 'het land van het vuur'. Deze naam dankt men mede aan een geologisch fenomeen dat in sommige gebieden van dit land voorkomt, waarbij aardgas van nature in brand vliegt en men dus vlammen ziet oplaaien. Azerbeidzjan is een onafhankelijk land sinds 1991 (daarvoor was het ruim 70 jaar een onderdeel van de Sovjet-Unie). Anno 2019 telt Azerbeidzjan circa 10 miljoen inwoners. Ruim 90 procent van de bevolking is moslim.

Bakoe (Baku)

De officiële Nederlandse schrijfwijze van de hoofdstad is Bakoe. Internationaal gebruikt men vaak de schrijfwijze 'Baku' (ook in Nederland wordt die schrijfwijze vaak gebruikt). In Azerbeidzjan noemt men deze stad 'Baki'. Deze hoofdstad telt anno 2019 circa 2,5 miljoen inwoners. Bakoe heeft veel historische bezienswaardigheden, waaronder de stadsmuren en het Paleis van de Shirvanshah.

Baku City Circuit

De GP van Azerbeidzjan wordt verreden op het Baku City Circuit. Dit is een stratencircuit in de hoofdstad Bakoe. Het circuit is ontworpen door Hermann Tilke. Het Baku City Circuit heeft een lengte van 6,0003 kilometer. Het circuit telt 20 bochten.

Programma F1 GP Azerbeidzjan 2020 (Baku City Circuit)

Programma vrijdag 5 juni 2020

 • 11u00-12u30: 1e vrije training
 • 15u00-16u30: 2e vrije training

Programma zaterdag 6 juni 2020

 • 12u00-13u00: 3e vrije training
 • 15u00-16u00: Kwalificatie

Programma zondag 7 juni 2020

 • 14u10-16u00: Race

GP Azerbeidzjan 2020 live op tv in Nederland (Ziggo Sport)

De GP van Azerbeidzjan wordt in 2020 weer live op tv uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. Zowel de trainingen, de kwalificatie en de race zijn bij hen live op tv te zien op de zender Ziggo Sport (kanaal 14), die 'gratis' bekeken kan worden door iedereen die digitale tv bij Ziggo heeft. Daarnaast zijn al deze uitzendingen ook live te zien op hun abonneezender Ziggo Sport Select. Abonnees van het totale zenderpakket van Ziggo Sport Totaal hebben daarnaast extra kanalen, waarop men onder meer naar de live timing en naar de pitlane kan kijken. Dat extra zenderpakket kan men kopen, doch men kan het ook kiezen als een 'gratis' optie, wanneer men abonnementen combineert van Ziggo (tv en internet) en Vodafone (mobiele telefonie). Behalve de trainingen, kwalificatie en race van de F1 in Bakoe, worden ook de twee races van de opleidingsklasse Formule 2 live op tv (op Ziggo Sport 14) en online via de livestream uitgezonden. Die races vinden plaats op de zaterdag- en zondagochtend.

Uitzendschema: GP Azerbeidzjan live bij Ziggo Sport

 • Vr. 5 juni om 10u55: 1e vrije training live
 • Vr. 5 juni om 14u55: 2e vrije training live
 • Vr. 5 juni om 23u00: Formule 1 Café (talkshow)
 • Za. 6 juni om 09u55: eerste race v.d. Formule 2 live (opleidingsklasse)
 • Za. 6 juni om 11u55: 3e vrije training live
 • Za. 6 juni om 14u15: voorbeschouwing op kwalificatie
 • Za. 6 juni om 15u00: kwalificatie live
 • Zo. 7 juni om 11u05: tweede race v.d. Formule 2 live (opleidingsklasse)
 • Zo. 7 juni om 13u00: voorbeschouwing op de race
 • Zo. 7 juni om 14u10: race live

Live op tv in België: Formule 1 op 7 juni 2020

In België wordt de GP van Azerbeidzjan live op tv uitgezonden door Telenet Play Sports. Men dient een abonnement te hebben op Play Sports om hun live tv-uitzendingen te kunnen bekijken. Hoe laat beginnen hun live-uitzendingen? De live tv-uitzending van de kwalificatie begint op zaterdag 6 juni om circa 14u55. De live tv-uitzending van de race begint op zondag 7 juni om circa 14u05.

Duitsland: live op RTL

In Duitsland wordt de GP van Azerbeidzjan live uitgezonden door RTL Deutschland. Deze zender zit bij veel Nederlanders ook in hun standaard tv-pakket. Voor kijkers die Ziggo Sport niet kunnen ontvangen, is dit dus een goede mogelijkheid om alsnog gratis live deze Formule 1 Grand Prix te kunnen bekijken. De voorbeschouwing op de F1 Grand Prix van Azerbeidzjan begint op deze Duitse zender om 13u00. Vanaf 14u10 kan men op die zender live naar de race in Bakoe kijken.

Livestream GP Azerbeidzjan 2020

Nederland: Livestream Ziggo Sport Go App

Er wordt van deze race een livestream verzorgd door Ziggo Sport Totaal. Via hun livestream kan men de GP Azerbeidzjan 2020 (en ook alle trainingen en de kwalificatie) live bekijken op een smartphone of computer. Hun livestream bevindt zich op zondag 7 juni 2020 op de Ziggo Sport Go App. Dit is de officiële livestream voor Nederland. De livestream begint telkens tegelijk met de tv-uitzending. Behalve de live tv-uitzendingen, vindt men op die app ook allerlei andere functies die men per livestream kan bekijken, waaronder een live-timing en livebeelden van de pitlane. Om deze dienst volledig te kunnen gebruiken (inclusief al die extra opties die per livestream bekeken kunnen worden) dient men wel een abonnement op de Ziggo Sport Go App te hebben.

Livestream F1 Tv Pro

Het is ook mogelijk om de GP Azerbeidzjan op 7 juni 2020 via een livestream te bekijken bij F1 Tv Pro. Men dient echter wel een 'Pro'- abonnement op die dienst te hebben om bij hen een livestream te kunnen bekijken. Bij de livestream van deze app heeft men Engelstalig commentaar. Alle vrije trainingen, de kwalificatie en de race zijn via deze livestream te bekijken. Deze dienst heeft niet alleen de reguliere live-beelden via de livestream, maar ook allerlei extra opties. Zo kan men online in het archief van de Formule 1-geschiedenis kijken.

Alternatief: livestream Ziggo Go App

Het is ook mogelijk om de GP Azerbeidzjan te bekijken via de Go App (online tv) op 7 juni 2020. Dit is een dienst van Ziggo. Deze app is beschikbaar voor de reguliere klanten van digitale tv bij hen. Via deze dienst heeft men overigens bij Formule 1-races wel minder extra opties dan bijvoorbeeld het geval is bij de Ziggo Sport Go App, maar daar staat tegenover dat men voor de reguliere Ziggo Go App niet extra hoeft bij te betalen. Veel abonnees van Ziggo kijken al vaak online tv via die app. Aangezien hier dus geen extra kosten aan verbonden zijn, is dit voor hen dus in de praktijk een 'gratis livestream' voor de GP Azerbeidzjan. Men kan via deze app niet alleen de GP Azerbeidzjan via Ziggo Sport (kanaal 14) bekijken. Men kan op die app ook bijvoorbeeld kijken naar een livestream van de uitzending van RTL Deutschland van deze F1-race in Baku. Met deze app kan men niet alleen via de livestream naar deze Grand Prix van Baku kijken, men kan achteraf ook een week lang de stream van elke tv-uitzending van deze F1-race terugkijken.

Livestream Telenet Play Sports (EU)

Het is ook mogelijk om de GP Azerbeidzjan via een livestream van Play Sports te bekijken. Bij hen zijn de vrije trainingen niet via de livestream te bekijken. Wel kan men op hun livestream de kwalificatie (op 6 juni) en de race (op 7 juni) bekijken. De livestream van de kwalificatie begint op zaterdag 6 juni om circa 14u55. De livestream van F1-race in Bakoe begint bij deze Belgische omroep op zondag 7 juni om circa 14u05. De livestream is voor klanten met een tv-abonnement te vinden op de site van Play Sports. Daarnaast is de livestream eveneens te vinden op hun Play Sports Go App. Wie geen vast abonnement op die dienst heeft, kan daar een dagpas of weekendpas kopen, om zo alsnog deze livestream van de Grand Prix Formule 1 te Azerbeidzjan (Bakoe) te kunnen bekijken. Elke livestream op de Play Sport Go App kan men in de gehele EU bekijken. (In de meeste landen buiten de Europese Unie is de livestream van Play Sports 'geo-blocked'.) Play Sports is een Belgische sportomroep die behalve Formule 1 ook veel voetbal, veldrijden en motorcross uitzendt op tv en via hun livestream.

F1 GP Azerbeidzjan live bij de NOS?

In Nederland heeft NOS Studio Sport niet de uitzendrechten om deze Formule 1-race live op tv of online via een livestream uit te zenden. Wel kan men live de loop van zaken in deze race bij hen volgen via een overzicht van de tussenstand in de wedstrijd op teletekst en een liveticker (blog) op het internet.

Voorgaande editie: uitslag GP Azerbeidzjan 2019

 1. Valtteri Bottas (Fin) Mercedes in 1u31'52"942
 2. Lewis Hamilton (UK) Mercedes op 1"524
 3. Sebastian Vettel (Dui) Ferrari op 11"739
 4. Max Verstappen (Ned) Red Bull op 17"493
 5. Charles Leclerc (Mon) Ferrari op 1'09"107
 6. Sergio Perez (Mex) Racing Point op 1'16"416
 7. Carlos Sainz (Spa) McLaren op 1'23"826
 8. Lando Norris (UK) McLaren op 1'40"268
 9. Lance Stroll (Can) Racing Point op 1'43"816
 10. Kimi Raikkonen (Fin) Alfa Romeo op 1 ronde

Lees verder

© 2019 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP Toscane op Mugello 2020, live tv en livestreamFormule 1: GP Toscane op Mugello 2020, live tv en livestreamOp zondag 13 september 2020 wordt er een Formule 1 Grand Prix verreden op het circuit van Mugello in Italië. De officiël…
Formule 1: GP Vietnam 2020, live op tv en livestreamFormule 1: GP Vietnam 2020, live op tv en livestreamOp zondag 5 april 2020 wordt de F1 Esports Virtual Vietnam Grand Prix verreden. Dit is een virtuele race, die men mondia…
Voetbal 2020: FC Groningen-PSV, live op tv en livestreamVoetbal 2020: FC Groningen-PSV, live op tv en livestreamOp zondag 13 september 2020 vindt de competitiewedstrijd FC Groningen-PSV plaats. Het is voor PSV en Groningen de eerste…
Voetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamOp maandag 7 september 2020 voetbalt Nederland tegen Italië. Deze wedstrijd wordt gespeeld in het kader van de UEFA Nati…

Formule 1: GP van Canada 2021, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Canada 2021, live op tv en livestreamIn de zomer van 2021 wordt de Formule 1 Grand Prix van Canada verreden. Deze wedstrijd vindt plaats op het Circuit Gille…
IndyCar Series 2020, live op tv en livestream: de kalenderIndyCar Series 2020, live op tv en livestream: de kalenderIn 2020 wordt het 25e seizoen georganiseerd van de IndyCar Series. Dit is de hoogste klasse van formuleracing in de Vere…
Bronnen en referenties
 • https://www.gpupdate.net/nl/f1-gp-edities/2994/formule-1-grand-prix-van-azerbeidzjan-2019/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bakoe
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Azerbeidzjan
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Azerbaijan_Grand_Prix

Reageer op het artikel "Formule 1: GP Azerbeidzjan 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 23-03-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!